Dodaj do ulubionych

Spisanie tego co chcę powiedzieć

04.02.23, 14:09
Dla tych co są zaznajomieni z moimi poprzednimi wątkami, wiem już że na 100% pójdę w tym miesiącu do psychiatry prywatnie, najprawdopodobniej pod koniec tego miesiąca. Bardzo się z tego cieszę, ale jak na fobika społecznego przystało, ostatnio cały czas martwię się też że podczas wizyty nie powiem o wszystkim o czym chciałabym powiedzieć, przez pustkę w głowie która zawsze pojawia się w sytuacjach społecznych. Dlatego postanowiłam że spiszę wszystko co chcę powiedzieć psychiatrze i potem na wizycie to przeczytam. To dobry pomysł? Ktoś z was tak zrobił? Psychiatra nie pomyśli sobie, że jestem jakaś głupia?
Obserwuj wątek
    • mardaani.74 Re: Spisanie tego co chcę powiedzieć 04.02.23, 14:42
      To dobry pomysł, ale lepiej w punktach żeby nie zapomnieć o czym chcesz mówić niż odczytać gotowe wypracowanie. Rozmowa zawiera też dla psychiatry ważne wskazówki, nie tylko same fakty.
    • betixa Re: Spisanie tego co chcę powiedzieć 04.02.23, 18:24
      Oto co jak do tej pory zapisałam:
      - lek Prefaxine powoduje u mnie nadmierną senność, po zmianie dawki w marcu z 75 mg dziennie na 150 mg dziennie śpię o ok. 4 h więcej
      - bez leku Ranofren nie jestem w stanie zasnąć [bo kiedyś zapomniałam wziąć i nie mogłam zasnąć]
      - mam podwyższony puls od kilku tygodni [bo wtedy jak do niej pójdę to będzie kilka tygodni]
      - od ostatniego razu kiedy się z panią widziałam pewne moje objawy całkiem zniknęły, a niektóre straciły na sile, ale nie wiem czy to zasługa leków, czy ustąpiły one samoistnie
      - obecnie najbardziej doskwiera mi depresja, która bardzo się u mnie rozwinęła
      - jestem zapisana do pani na NFZ na 17 kwietnia, także kolejna wizyta może się odbyć wtedy
    • sloneyczko89 Re: Spisanie tego co chcę powiedzieć 06.02.23, 10:34
      możesz tak zrobić, ale z własnego doświadczenia mogę napisać, że nigdy żadna wizyta nie wyglądała tak jak sobie wyobrażałam, przeważnie przychodziłam z czymś konkretnym ale na wizycie to się jakoś rozmywało i wychodziłam z czymś w ogóle innym przez co byłam jeszcze bardziej zdołowana, zazwyczaj przepisują byle co i to jak najszybciej i nie za bardzo chcą cię słuchać, mówią tylko "uhmm, uhmmm, uhmmmm" i tyle :D a jedne psychiatra to w ogóle mi jakąś bajkę opowiadał o księżniczce w łachmanach, która ma pod nimi piękną suknię jakbym miała 7 lat i miała to łyknąć, szczerze? brakuje w naszym kraju profesjonalistów, którzy poważnie podchodzą do drugiego człowieka dlatego ludzie z problemami muszą radzić sobie sami (co właściwie robili, robią i będą robić zawsze), jeżeli chcesz ograniczenia wolności i mieć problemy z pamięcią i utratą kontroli nad sobą, ok bierz psychotropy, tylko bądź odpowiedzialna chociaż za swoją decyzję, mózg ponoć się regeneruje ale nigdy już nie będzie taki sam jak wcześniej
    • betixa Re: Spisanie tego co chcę powiedzieć 23.02.23, 23:15
      Co do tej listy jeszcze - kiedy powiedzieć psychiatrze, że przygotowałam sobie listę rzeczy o których chciałabym jej powiedzieć i ją przeczytać? Na początku wizyty, w środku czy na końcu?
      • zaczarowanyogrod Re: Spisanie tego co chcę powiedzieć 24.02.23, 07:17
        Na początku, bo w trakcie to sobie coś namyślisz i nie przeczytasz z tej listy.
    • xanonymous Re: Spisanie tego co chcę powiedzieć 18.03.23, 23:22
      Znalazłęm coś takiego na internecie. Być może niektóre z pozycji na liście są w pewnym sensie na siłe na tą listę wciągnięte lub są też jedynie logiczną konsekwencją innych pozycji znajdujących się na tej liście. Tak duża lista robi wrażenie i może utwierdzać autora listy w przekonaniu, że jest jest naprawde źle, co dodatkowo nie pomaga.

1. obniżenie apetytu
      2. napięciowe bóle głwy
      3. niskie poczucie włąsnej wartości
      4. złe samopoczucie, smutek =?= obniżony nastrój
      5. pesymizm, złość , frustracja, poczucie beznadziejności, poczucie winy, irytacja
      6. utrata zainteresowania rzeczami, któe kiedyś cieszyły, obniżone odczuwanie przyjemności,
      7. trudności w podejmowaniu decyzji
      8. ograniczenie aktywności życiowej, trudności w podejmowaniu różnych czynności, np. ubranie się czy umycie
      9. podejrzliwość wobec innych
      10. wrażenie bycia obserwowanym i że ktoś zna moje myśli, wiem że to nieprawda, ale nie potrafię przestaćw to wierzyć . obawiać się tego (nerwica natręctw, urojenia ksobne, shizy ?)
      11. trudności w adekwatnym nazywaniu tego co czuję
      12. fantazjowanie (ale o czym? fantazja jest od tego aby marzyć , marzyćna całego:)
      13. przebodźcowanie, wszystko w okół staje się zbyt wyraźne przez co trudno się skupić - stan ciągłej czujności ?
      14. silne zamartwianie sięsytuacjami społęcznymi
      15. martwienie się na kilka dni lub tygodni przed wydarzeniem, katastrofizowanie
      16. rozpamiętywanie po fakcie rzeczy, któe w mojej opinii poszły źle
      17. unikanie sytuacji społecznych
      18. obawy, że się ośmieszę w sytuacji społecznej
      19 czasami czerwienięsię w styuacji społecznej
      20 biegunka przed wydarzeniem
      21 drżenie w sytuacji społecznej
      22 trudność z mówieniem w sytuacji społęcznej
      23 czasem głośne bicie serca w sytuacji społęcznej,
      24 strach przed byciem ocenianą przez innych lub upokorzeniem na ich oczach
      25. przesadna koncentacja na tym co robię i mówię w sytuacji społecznej
      26. surowa samoocena
      27. pustka w głowie w sytuaqcji społecznejm niemożność wymyślenia co powiedzieć
      28. unikanie kontaktu wzrokowego
      29. świąd
      30 spocone dłonie, łatwo mnie przestraszyć, suchość w ustach,
      dyskomfort na skórze w różnych częściach ciała, głównie na dekolcie i okolicach , ale też czasem na całym ciele, te mijsca są wtedy wrażliwe na dotyk , czasem dochodzi do tego lekkie kłucie na skórze dekoltu
      31. brak kontroli nad emocjami, impulsywność
      32. strach że zaraz coś mi się stanie, gdy czuje suędrżenie, zaniepokojenie,
      33. n/m-ocne trudnośći z oddychaniem
      34. flegma, kaszel, kichanie
      35. zgaga, czasem trudność z przełykaniem
      36. perfekcjonizm
      37. natrętne myśli
      38. problemy z pamięcią, powolność w myśleniu, obniżenie sprawności intelektualnej, kłopoty z zamym myśleniem
      39. kompleks niższości, uczucie nieprzystosowania, wstyd,
      40. częste wspominanie nieprzyjemnych sytuacji społecznych z przeszłości
      41 unikanie wykonywania różnych czynności przy innych, np. jedzenia w miejscach publicznych
      42, poczucie zagrożenia w sytuacjach społecznych
      43 postrzegnia sytuacji jako bardziej groźnych niż są w rzeczywistości, przejmowanie sięrzeczami, które wśród innych nie wzbudzają niepokoju
      44. trudności z konc4entracją i uwagą
      45. niemożność pozbycia się zmartwień
      46. trudność ze snem
      47. drażliwośc, nerwowośc, myślenie za dużo, trudnośc ze zrelaksowaniem się,
      48. zmęczenie, osłabienie, obniżona energia i motywacja
      49 napięcie mięśni
      49 biegunka zaparcia , bóle brzuch,
      50 skurcze

i feel good, i feel great i feel wonderful - czuję się dobrze, czuję się swietnie, czuję się wspaniale
      • xanonymous Re: Spisanie tego co chcę powiedzieć 18.03.23, 23:26
        Nadmiarowe pozycje wypadałoby usunąć z listy. Taka redukcja listy, któa w sumie nic nie usuwa, ale byłby piorunujący ;-)
        • xanonymous Re: Spisanie tego co chcę powiedzieć 18.03.23, 23:31
          * efekt
          "CASPER" [Theme Song Remix!] -Remix Maniacs www.youtube.com/watch?v=Cjj1d1XQfk8
          • xanonymous Re: Spisanie tego co chcę powiedzieć 19.03.23, 01:38
            Taką listę najlepiej wyrzucić do kosza na śmieci, tak jak choinkę... ;-) Prawdopodobnie rodzi to, delikatnie mówiąc niezadowolenie, gdy ktoś poczuje, że jego dzieło zostało wyrzucone do kosza na śmieci :D

Grzegorz Braun - MISJA SPECJALNA (CHOINKA W SĄDZIE) www.youtube.com/watch?v=XPeOyJ33DHY

Poseł Braun zabrał dzieciom zabawki ?!

Do zdarzenia doszło na początku tego roku. Poseł Konfederacji Grzegorz Braun wyniósł z Sądu Okręgowego w Krakowie choinkę przystrojoną m.in. bombkami z napisem "Konstytucja" i symbolami UE. Drzewko wyrzucił na śmietnik. Bombki należały do sędziów upolitycznionej opozycyjnej grupy Lustitia". Interweniowała policja.

Na twitterze poseł napisał: Eksponowanie w gmachu sądu dekoracji, rekwizytów i emblematów nielicujących z powagą wymiaru sprawiedliwości RP domagało się pilnej interwencji. Choinka przystrojona w takie symbole przeczy chrześcijańskiemu systemowi wartości i stanowi agresywną propagandę.

Sędzia Marzena Stoces prezeska SSP Iustitia Oddział w Krakowie relacjonuje co się stało dziś z krakowską choinką. www.facebook.com/Iustitia-Oddział-w-Krakowie-114576789957143/videos/sędzia-marzena-stoces-prezeska-ssp-iustitia-oddział-w-krakowie-relacjonuje-co-si/497428275908060/ Czyli zes*ała się bida i płacze :D

Symbol Świąt Bożego Narodzenia został cynicznie, ideologicznie wykorzystany w budynku Sądu Okręgowego przez upolitycznioną część Wymiaru Sprawiedliwości z Lustiti.

"Eksponowanie w gmachu sądu dekoracji, rekwizytów i emblematów nielicujących z powagą wymiaru sprawiedliwości RP domagało się pilnej interwencji."

Nie chodziło o choinkę, a co wisiało na tej choince.

"Jak nie lubię Brauna to mi zaimponował. Choinka to symbol chrześcijańskich świąt. Wieszanie na niej symboli wynaturzenia jest haniebną prowokacją. Chłop jak to chłop, zaprowadził porządek. A do łez mnie rozbawiło jak pani sędzia mówiła o równości wobec prawa w kontekście wyroków za obrażanie żołnierzy, opluwaniu policjantów (nawet tych od granatnika) i prowadzeniu po pijaku niektórych celebrytów."

Panie Grzegorzu Braun - na Grunwald z mieczami od ks. Natanka www.youtube.com/watch?v=IOkDWbLRc7w

Ks. Piotr Natanek - Audycja Luter świadkiem Chrystusa? z p. Grzegorzem Braunem 28.01.2018 www.youtube.com/watch?v=vZ1kpXYUak4

Grzegorz Braun, Agnieszka Jezierska i Ks Piotr Natanek - grzech pod reformą www.youtube.com/watch?v=nN1K3h2lbGs

ps. I Braun bombki strzelił :P
            • xanonymous Re: Spisanie tego co chcę powiedzieć 19.03.23, 01:54
              Grzegorz Braun OSTRO o uchodźcach z Ukrainy. POLSKA TEGO NIE UNIESIE! www.youtube.com/watch?v=vOCzBvTt7SQ

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka