Dodaj do ulubionych

Wyciąg z dziurawca na depresję

29.09.03, 19:27
podobno wyciąg z dziurawca jest bardzo skutecznym lekiem na depresję,
ale tylko dziurawiec w wyciągu na spirytusie np. Phyto pharm ok 7 zł.
Podobno dłuższe stosowanie daje lepsze rezultaty niż leki syntetyczne.
Obserwuj wątek
    • mr_hyde Re: Wyciąg z dziurawca na depresję 29.09.03, 19:29
      hanka17 napisała:

> podobno wyciąg z dziurawca jest bardzo skutecznym lekiem na depresję,
      > ale tylko dziurawiec w wyciągu na spirytusie np. Phyto pharm ok 7 zł.
      > Podobno dłuższe stosowanie daje lepsze rezultaty niż leki syntetyczne.

Jezuuuu...następna.Zioła to nie leki.Depresji się ziołami nie leczy zapewniam
      cię i proszę zastanów się zanim coś napiszesz.
      • hanka17 Re: Wyciąg z dziurawca na depresję 29.09.03, 19:47
        Słuchajcie, naprawdę dziurawiec jest bardzo silny. Jak się go bierze to trzeba
        uważać, żeby np. nie wszedł w reakcję nawet z głupimi witaminkami, nie wolno
        się opalać; jest to rzeczywiście lek pochodzenia roślinnego,ale potwierdzona
        jest jego skuteczność. Jest wiele stron potwierdzających to, wrzuć w
        wyszukiwarkę i poczytaj, jeśli masz ochotę, na pewno wiele ciekawego się
        dowiesz. Aha, działa tylko wyciąhg spirytusowy, np. herbatka czy tabletki w
        ogóle nie zadziałają !
        Ja mam to w domu i myślę, że mnie też trochę pomógł. Miałam bardzo ciężką
        depresję związaną z chorobą. Był to taki stan, gdzie całymi tygodniami nie
        opuszczałam mieszkania, tragedia, nie byłam w stanie ruszyć palcem od nogi,
        podnieść się z łóżka. I to mi pomogło na tyle, że przetrwałam te najgorsze
        momenty. Nie czuję się całkiem, wyleczona ale jest o niebo lepiej. NAprawdę.
        • hellio Re: Wyciąg z dziurawca na depresję 29.09.03, 21:59
          Co mnie zastanawia, to Twoje narastające lawinowo przekonanie o skuteczności
          dziurawca (na spirytusie).W swoim pierwszym poście piszesz bez przekonania,
          że "podobno jest skuteczny", w drugim, wysłanym 20 minut później piszesz nie
          tylko, że jest bardzo silny, że jego skuteczność potwierdzją badania ale nawet
          że Tobie osobiście już pomógł w depresji tak głębokiej, że nie mogłaś ruszać
          nogą a nawet jej palcem.
          W herbatach nie zadziałał, w tabletkach też nie, ale ten wyciąg spirytusowy...
          Haniu, może to nie w dziurawcu tkwi moc poprawiania nastroju?
          ciepło pozdrawiam, H
          • gidanka jak po angielsku sie mowi "dziurawiec"? 30.09.03, 04:43
          • hanka17 Re: Wyciąg z dziurawca na depresję 30.09.03, 08:36
            Cześć, no właśnie nie jestem pewna, ze to akurat to mi pomogło, ale tak
            przypuszczam, bo nic innego nie przyjmowałam. Ale napisałam że pomógł mi
            przetrawć najgorsze momenty, kiedy byłam chora i zbiegła się z tym głęboka
            depresja. To że jest bardzo silny i że działa tylko w roztworze spirytusowym
            przeczytałam na stronach poświęconych temu lekowi.

W postaci herbatek i tabletek działa na wątrobę i przewód pokarmowy, a nie na
            depresję. Dotarłam do badań, które dowiodły, że dziurawiec lepiej leczy
            depresję niż nowoczesne drogie leki. Jest to małej pojemności buteleczka - 100
            gr, przyjmuje się bardzo małe dawki rozpuszczone w wodzie. Od lipca zostało mi
            jeszcze prawie połowa tego.

Chciałam tylko poradzić tym, którzy boją się przyjmować silnych leków
            syntetycznych, tak jak ja. Pomyślałam, że zaryzykuję , może mi to pomoże, bo
            leków i tak bym nie brała. Pozdrawiam wszystkich cierpiących z powodu depresji
            i naprawdę polecam - spróbujcie tego.

"....Wysoki wskaźnik specyficznych działań ubocznych, jak suchość w ustach,
            zmęczenie lub zawroty głowy podczas terapii tricyklicznymi lekami
            przeciwdepresyjnymi jest znany w literaturze i stwierdzony m.in. w
            przeprowadzonej przez Whetleya (20) próbie porównawczej amitryptyliny z
            preparatem z dziurawca LI 160 (tab. 5). W przypadku preparatu z dziurawca nie
            obserwowano natomiast zwiększonej częstotliwości specyficznych dla określonej
            substancji działań ubocznych, co oznacza m.in., że próby terapeutyczne z
            preparatami z dziurawca są całkowicie ślepe, czego nie można powiedzieć o
            badaniach syntetycznych leków przeciwdepresyjnych.
            Jak wiadomo, częstotliwość niekorzystnych działań ubocznych leków może być w
            kontrolowanych próbach klinicznych silnie zachwiana wskutek efektów placebo i
            nocebo. Dla praktyki istotne są liczby uzyskane w obserwacjach stosowania.
            Odpowiednie przykłady pokazano w tabeli 6 dla fluoksetyny i w tabeli 7 dla
            najlepiej sprzedawanego w Niemczech preparatu z dziurawca.

Ogólna liczba niepożądanych działań ubocznych stanowiła w przypadku
            fluoksetyny 19,2%, a w przypadku terapii dziurawcem 2,4%.

www.borgis.pl/czytelnia/pf/2000/04/05.php
            • gidanka Re: Wyciąg z dziurawca na depresję 30.09.03, 09:48
              tak jak pomaga niektorym John Wort ziele
              • fredt Re: Wyciąg z dziurawca na depresję 30.09.03, 18:27
                www.hypericum.com/nuts.htm
              • midm Re: Wyciąg z dziurawca na depresję 03.10.03, 07:36
                John Wort ziele
                >To to samo.
            • alpejka178 Re: Wyciąg z dziurawca na depresję 23.09.19, 10:41
              Mnie też bardzo pomaga wyciąg z dziurawca (herbatki nie są skutecznema ją inne zastosowanie).Nie jest prawdą co piszą dziewczyny na początku forum wyśmiewając dziewczynę,że jej mama poradziła sobie z depresją pijąc nalewkę z dziurawca.Okresowo biorę dziurawiec,bo mam nawroty depresji,zaznaczam,że na początku depresji brałam Asentrę,jednak skutki uboczne bardzo mnie odstraszyły.Długo,długo nic nie brałam,może jakieś tam witaminki na depresję,które może ociupińkę pomogły,albo i nie.Męczyłam się,aż w końcu wpadł mi w ręce wyciąg z dziurawca,ja odczuwam poprawę po pierwszej dawce,jednak jest to dawka rzędu 900mg!!!! czyli 3 tabletki po 300mg!
              • snajper55 Re: Wyciąg z dziurawca na depresję 23.09.19, 14:26
                alpejka178 napisała:

> Męczyłam się,aż w końcu wpadł mi w ręce wyciąg z dziurawca,ja odczuw
                > am poprawę po pierwszej dawce,jednak jest to dawka rzędu 900mg!!!! czyli 3 tabl
                > etki po 300mg!

Nie jest istotna waga tabletki, tylko ilość substancji czynnej zawartej w tabletce. W "tabletce" o wadze pół kilograma i w tabletce o wadze 1 gram może być taka sama ilość substancji czynnej.

S.
    • kochanica_francuza Re: Wyciąg z dziurawca na depresję 30.09.03, 19:33
      hanka17 napisała:

> podobno wyciąg z dziurawca jest bardzo skutecznym lekiem na depresję,
      > ale tylko dziurawiec w wyciągu na spirytusie np. Phyto pharm ok 7 zł.
      > Podobno dłuższe stosowanie daje lepsze rezultaty niż leki syntetyczne.

a może to ten spirytus ci pomógł;-)))))???
      • hiacynta2 Re: Wyciąg z dziurawca na depresję 01.10.03, 23:09
        Masz rację kochanico_francuza (a swoją drogą, co to za świetny film!), to
        alkohol pomógł hance17 w "leczeniu" depresji. Ciekawe ile butelek tego
        specyfiku opróżniła? Ja wolałabym "leczenie" bez dziurawca.
        pozdr.

"Co ludzie powiedzą?!"
    • fuzzy_stone2 dziewczyny, przeciez napisala ze 02.10.03, 20:42
      od lipca zostalo jej 50 ml, nie pzresadzajcie z tym alkoholizmem, to sie
      rozciencza w wodzie, musialayby pic buteleczke dziennie..
      O skutecznosci dziurawca tez slyszlama duzo, z tym ze
      nie w bardoz ciezkich przypadkach depresji, ale wtedy to malo co pomaga....
      Fluoksetyny maja bardzo rozne dzialanie, ja sama znam kogos kto zareagowal
      bardzo zle na te leki, wiec....
    • adnawa Re: Wyciąg z dziurawca na depresję 02.08.23, 08:02
      ja z kolei czytałam ze wyciągi olejowe sa bardziej skuteczne .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka