hanka17 29.09.03, 19:27 podobno wyciąg z dziurawca jest bardzo skutecznym lekiem na depresję, ale tylko dziurawiec w wyciągu na spirytusie np. Phyto pharm ok 7 zł. Podobno dłuższe stosowanie daje lepsze rezultaty niż leki syntetyczne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mr_hyde Re: Wyciąg z dziurawca na depresję 29.09.03, 19:29 hanka17 napisała: > podobno wyciąg z dziurawca jest bardzo skutecznym lekiem na depresję, > ale tylko dziurawiec w wyciągu na spirytusie np. Phyto pharm ok 7 zł. > Podobno dłuższe stosowanie daje lepsze rezultaty niż leki syntetyczne. Jezuuuu...następna.Zioła to nie leki.Depresji się ziołami nie leczy zapewniam cię i proszę zastanów się zanim coś napiszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
hanka17 Re: Wyciąg z dziurawca na depresję 29.09.03, 19:47 Słuchajcie, naprawdę dziurawiec jest bardzo silny. Jak się go bierze to trzeba uważać, żeby np. nie wszedł w reakcję nawet z głupimi witaminkami, nie wolno się opalać; jest to rzeczywiście lek pochodzenia roślinnego,ale potwierdzona jest jego skuteczność. Jest wiele stron potwierdzających to, wrzuć w wyszukiwarkę i poczytaj, jeśli masz ochotę, na pewno wiele ciekawego się dowiesz. Aha, działa tylko wyciąhg spirytusowy, np. herbatka czy tabletki w ogóle nie zadziałają ! Ja mam to w domu i myślę, że mnie też trochę pomógł. Miałam bardzo ciężką depresję związaną z chorobą. Był to taki stan, gdzie całymi tygodniami nie opuszczałam mieszkania, tragedia, nie byłam w stanie ruszyć palcem od nogi, podnieść się z łóżka. I to mi pomogło na tyle, że przetrwałam te najgorsze momenty. Nie czuję się całkiem, wyleczona ale jest o niebo lepiej. NAprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
hellio Re: Wyciąg z dziurawca na depresję 29.09.03, 21:59 Co mnie zastanawia, to Twoje narastające lawinowo przekonanie o skuteczności dziurawca (na spirytusie).W swoim pierwszym poście piszesz bez przekonania, że "podobno jest skuteczny", w drugim, wysłanym 20 minut później piszesz nie tylko, że jest bardzo silny, że jego skuteczność potwierdzją badania ale nawet że Tobie osobiście już pomógł w depresji tak głębokiej, że nie mogłaś ruszać nogą a nawet jej palcem. W herbatach nie zadziałał, w tabletkach też nie, ale ten wyciąg spirytusowy... Haniu, może to nie w dziurawcu tkwi moc poprawiania nastroju? ciepło pozdrawiam, H Odpowiedz Link Zgłoś
hanka17 Re: Wyciąg z dziurawca na depresję 30.09.03, 08:36 Cześć, no właśnie nie jestem pewna, ze to akurat to mi pomogło, ale tak przypuszczam, bo nic innego nie przyjmowałam. Ale napisałam że pomógł mi przetrawć najgorsze momenty, kiedy byłam chora i zbiegła się z tym głęboka depresja. To że jest bardzo silny i że działa tylko w roztworze spirytusowym przeczytałam na stronach poświęconych temu lekowi. W postaci herbatek i tabletek działa na wątrobę i przewód pokarmowy, a nie na depresję. Dotarłam do badań, które dowiodły, że dziurawiec lepiej leczy depresję niż nowoczesne drogie leki. Jest to małej pojemności buteleczka - 100 gr, przyjmuje się bardzo małe dawki rozpuszczone w wodzie. Od lipca zostało mi jeszcze prawie połowa tego. Chciałam tylko poradzić tym, którzy boją się przyjmować silnych leków syntetycznych, tak jak ja. Pomyślałam, że zaryzykuję , może mi to pomoże, bo leków i tak bym nie brała. Pozdrawiam wszystkich cierpiących z powodu depresji i naprawdę polecam - spróbujcie tego. "....Wysoki wskaźnik specyficznych działań ubocznych, jak suchość w ustach, zmęczenie lub zawroty głowy podczas terapii tricyklicznymi lekami przeciwdepresyjnymi jest znany w literaturze i stwierdzony m.in. w przeprowadzonej przez Whetleya (20) próbie porównawczej amitryptyliny z preparatem z dziurawca LI 160 (tab. 5). W przypadku preparatu z dziurawca nie obserwowano natomiast zwiększonej częstotliwości specyficznych dla określonej substancji działań ubocznych, co oznacza m.in., że próby terapeutyczne z preparatami z dziurawca są całkowicie ślepe, czego nie można powiedzieć o badaniach syntetycznych leków przeciwdepresyjnych. Jak wiadomo, częstotliwość niekorzystnych działań ubocznych leków może być w kontrolowanych próbach klinicznych silnie zachwiana wskutek efektów placebo i nocebo. Dla praktyki istotne są liczby uzyskane w obserwacjach stosowania. Odpowiednie przykłady pokazano w tabeli 6 dla fluoksetyny i w tabeli 7 dla najlepiej sprzedawanego w Niemczech preparatu z dziurawca. Ogólna liczba niepożądanych działań ubocznych stanowiła w przypadku fluoksetyny 19,2%, a w przypadku terapii dziurawcem 2,4%. www.borgis.pl/czytelnia/pf/2000/04/05.php Odpowiedz Link Zgłoś
gidanka Re: Wyciąg z dziurawca na depresję 30.09.03, 09:48 tak jak pomaga niektorym John Wort ziele Odpowiedz Link Zgłoś
fredt Re: Wyciąg z dziurawca na depresję 30.09.03, 18:27 www.hypericum.com/nuts.htm Odpowiedz Link Zgłoś
midm Re: Wyciąg z dziurawca na depresję 03.10.03, 07:36 John Wort ziele >To to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
alpejka178 Re: Wyciąg z dziurawca na depresję 23.09.19, 10:41 Mnie też bardzo pomaga wyciąg z dziurawca (herbatki nie są skutecznema ją inne zastosowanie).Nie jest prawdą co piszą dziewczyny na początku forum wyśmiewając dziewczynę,że jej mama poradziła sobie z depresją pijąc nalewkę z dziurawca.Okresowo biorę dziurawiec,bo mam nawroty depresji,zaznaczam,że na początku depresji brałam Asentrę,jednak skutki uboczne bardzo mnie odstraszyły.Długo,długo nic nie brałam,może jakieś tam witaminki na depresję,które może ociupińkę pomogły,albo i nie.Męczyłam się,aż w końcu wpadł mi w ręce wyciąg z dziurawca,ja odczuwam poprawę po pierwszej dawce,jednak jest to dawka rzędu 900mg!!!! czyli 3 tabletki po 300mg! Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Wyciąg z dziurawca na depresję 23.09.19, 14:26 alpejka178 napisała: > Męczyłam się,aż w końcu wpadł mi w ręce wyciąg z dziurawca,ja odczuw > am poprawę po pierwszej dawce,jednak jest to dawka rzędu 900mg!!!! czyli 3 tabl > etki po 300mg! Nie jest istotna waga tabletki, tylko ilość substancji czynnej zawartej w tabletce. W "tabletce" o wadze pół kilograma i w tabletce o wadze 1 gram może być taka sama ilość substancji czynnej. S. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica_francuza Re: Wyciąg z dziurawca na depresję 30.09.03, 19:33 hanka17 napisała: > podobno wyciąg z dziurawca jest bardzo skutecznym lekiem na depresję, > ale tylko dziurawiec w wyciągu na spirytusie np. Phyto pharm ok 7 zł. > Podobno dłuższe stosowanie daje lepsze rezultaty niż leki syntetyczne. a może to ten spirytus ci pomógł;-)))))??? Odpowiedz Link Zgłoś
hiacynta2 Re: Wyciąg z dziurawca na depresję 01.10.03, 23:09 Masz rację kochanico_francuza (a swoją drogą, co to za świetny film!), to alkohol pomógł hance17 w "leczeniu" depresji. Ciekawe ile butelek tego specyfiku opróżniła? Ja wolałabym "leczenie" bez dziurawca. pozdr. "Co ludzie powiedzą?!" Odpowiedz Link Zgłoś
fuzzy_stone2 dziewczyny, przeciez napisala ze 02.10.03, 20:42 od lipca zostalo jej 50 ml, nie pzresadzajcie z tym alkoholizmem, to sie rozciencza w wodzie, musialayby pic buteleczke dziennie.. O skutecznosci dziurawca tez slyszlama duzo, z tym ze nie w bardoz ciezkich przypadkach depresji, ale wtedy to malo co pomaga.... Fluoksetyny maja bardzo rozne dzialanie, ja sama znam kogos kto zareagowal bardzo zle na te leki, wiec.... Odpowiedz Link Zgłoś
adnawa Re: Wyciąg z dziurawca na depresję 02.08.23, 08:02 ja z kolei czytałam ze wyciągi olejowe sa bardziej skuteczne . Odpowiedz Link Zgłoś