Dodaj do ulubionych

Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduje??

23.08.10, 15:55
Kupiłem niedawno w markecie Dionaea, czyli tzw. Muchołówkę Amerykańską. Zafascynowały mnie swoją urodą. Czy ma ktoś doświadczenie w uprawie roślin drapieżnych?
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/xc/se/jieg/Wa6ggIfn5Mvu6Za3iX.jpg
Obserwuj wątek
    • gemini50 Re: Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduj 26.08.10, 12:08
      1. lubią wilgoć, ale nie znoszą zalania.
      2. podlewać wodą destylowaną lub przynajmniej przegotowaną 2 razy w
      tygodniu, ale z umiarem.
      3. doniczka powinna mieć odpływ, a na podstawce nie powinno być wody.
      4. można też ustawić doniczkę na warstwie keramzytu i na ten
      keramzyt wlewać wodę - wówczas i roślina pobierze wodę i zwiększy
      się wilgotność wokół niej.
      5. nie dokarmiać muchami!!!!! Sama sobie poradzi. Nadmiar bardzo jej
      szkodzi.
      6. jeśli pojawi się pęd kwiatowy (jest wyraźnie inny niż liście)
      odciąć.

Życzę powodzeniasmile
      • edziakrys Re: Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduj 26.08.10, 20:42
        Dodam, że lubią światło i zraszanie, nie należy im nic wkładać do paszczy, bo
        paszcza sczernieje i obumrze.
    • yoma Re: Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduj 30.08.10, 12:54
      Mam dzbanecznik. Wolno mi na to forum w ogóle? smile
      • edziakrys Re: Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduj 30.08.10, 16:07
        Ja tam się wepchnęłamsmile
      • amore-pomidore Re: Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduj 31.08.10, 11:14
        Pewnie, yoma, zapraszam smile
        • yoma Re: Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduj 31.08.10, 13:32
          Dzięki, pytam, bo się znamy w końcu, a nic nie mówiłeśsmile
          • amore-pomidore Re: Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduj 31.08.10, 16:42
            Pewnie, że się znamy w końcu jestem fanem forum, które administrujesz Poradniczek Ogrodniczek smile "I ogrodników" smile Jeżeli się zgodzisz to chętnie zaproszę Cię na admina do siebie smile
            • yoma Re: Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduj 31.08.10, 17:06
              Jeśli zajdzie potrzeba... smile
      • amore-pomidore Re: Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduj 31.08.10, 11:16
        Myślałem ostatnio nad zakupem dzbanecznika, ba nawet oglądałem roślinki w
        sklepie, tyle że żadna mi dobrze nie wyglądała. Czym kierować się podczas zakupu
        dzbanecznika żeby nie kupić bubla, który padnie po paru tygodniach??
        • yoma Re: Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduj 31.08.10, 13:36
          Bubla, no masz. Wszystkie kwiaciarniane mogą być nieszczęśliwe po przyniesieniu
          do domu smile

Patrz na pokrywki dzbanków i końcówki liści, które jeszcze nie mają dzbanków,
          czy nie podeschnięte. Znajdź delikwentowi miejsce jasne, ale nie przypiekane, i
          albo wilgotne, albo takie, które będziesz mógł nawilgacać. Podkreślam, bo
          dzbanecznik lubi parówę. Psiknięcie po liściach od czasu do czasu to dla niego
          tyle co nic.
        • moonshana Re: Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduj 31.08.10, 17:14
          a właśnie! o co chodzi z tymi dzbanecznikami?
          miałam już 3 sztuki. kupione jako maleńkie sadzonki. rosły, rosły,
          wypiękniały, wypuściły świetne dzbany, dzbany odpadły, rośliny
          zmarniały i uschły. wszystkie 3, kupione w różnych miejscach o różnym
          czasie taki numer odstawiły. znajoma poddała się po dwóch sztukach,
          kupiła, roślina odstawiła taką samą hecę jak u mnie, kupiła drugą -
          znów to samo. w czym rzecz? ktoś wie?
          • amore-pomidore Re: Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduj 31.08.10, 17:43
            Mojej znajomej też po paru latach usechł dzbanecznik, tyle jej dlatego gdyż
            wyjechała i "opiekunka" zapomniała go podlewać.
          • yoma Re: Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduj 31.08.10, 17:49
            Musi mieć ciepło i bardzo wilgotno. Dookoła siebie, nie w doniczce. Kto ma jasną
            kuchnię, niech próbuje w kuchni.
    • amore-pomidore Re: Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduj 16.09.10, 11:37
      Klika praktycznych informacji formie wideoporady dla miłośników roślin mięsożernych.
      • amore-pomidore Re: Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduj 05.10.10, 16:40
        Muchołówka mi marnieje. To jakaś masakra, rośnie duża i piękna pułapka i jak już dojrzeje to zaczyna gnić. Wilgotność jest ok- jest w wentylowanym akwarium, słońca ma tyle ile jej potrzeba, temperatura stała 25 stopni. Nowe pułapki wyrastają błyskawicznie.
        Najprawdopodobniej przy przesadzaniu popełniłem błąd sad Torf Neutralny a nie kwaśny- dałem się przekonać że też będzie ok! Czy jak ją na wiosnę przesadzę do kwaśnego to wróci do formy?
        • yoma Re: Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduj 05.10.10, 20:58
          Jeśli tu tkwi błąd, to są takie odżywki zakwaszające.
          • amore-pomidore Re: Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduj 05.10.10, 23:11
            Tak przypuszczam, bo wszystko inne jest jak Bozia przykazała. Tak mi się przynajmniej wydaje. Nie wiesz jak się te preparaty nazywają??
            • yoma Re: Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduj 06.10.10, 12:45
              Wygrzebałam w lamusie coś pt. Borówka Starter firmy Miflora, ale on ma sto lat smile Pytaj po prostu o zakwaszacze glebowe.
            • espinossa Re: Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduj 14.10.10, 16:12
              I co amore zakwasiłeś tą glebę? Jestem ciekawa jak to jest z tym przesadzaniem, bo na wiosnę planuję przenieść swoją muchołówkę do większej doniczki.
              • amore-pomidore Re: Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduj 07.03.11, 15:01
                Wstrzymałem się. Wczoraj przesadziłem muchołówkę do akwarium tym razem do torfu kwaśnego. Była dwa miesiące na "zimowisku" smile
                • vievior Re: Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduj 26.04.12, 14:27
                  ale naprawdę myślisz, że to przez ten torf? Ja zawsze trzymałam w neutralnym i wszystko dawało radę. tzn muchołówka mi padła przez złe zimowanie. jakbym wcześniej widziała temat powiedziałabym, że może korzenie uszkodziłeś przy przesadzaniu czy coś.
                  • graiyetea Re: Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduj 26.04.12, 14:48
                    no właśnie też mi się wydaje, że to nie przez torf... chyba coś kiedyś czytałam, że właśnie podłoże dla roślin owadożernych nie powinno mieć w sobie nic tongue_out ale może się mylę?
    • murachowy Re: Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduj 07.11.21, 22:09
      Tak, polecam uprawa Muchołówki bardzo fajny i konkretny poradnik gdzie dowiesz się jak uprawiać muchołówkę.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka