amore-pomidore 23.08.10, 15:55 Kupiłem niedawno w markecie Dionaea, czyli tzw. Muchołówkę Amerykańską. Zafascynowały mnie swoją urodą. Czy ma ktoś doświadczenie w uprawie roślin drapieżnych? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gemini50 Re: Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduj 26.08.10, 12:08 1. lubią wilgoć, ale nie znoszą zalania. 2. podlewać wodą destylowaną lub przynajmniej przegotowaną 2 razy w tygodniu, ale z umiarem. 3. doniczka powinna mieć odpływ, a na podstawce nie powinno być wody. 4. można też ustawić doniczkę na warstwie keramzytu i na ten keramzyt wlewać wodę - wówczas i roślina pobierze wodę i zwiększy się wilgotność wokół niej. 5. nie dokarmiać muchami!!!!! Sama sobie poradzi. Nadmiar bardzo jej szkodzi. 6. jeśli pojawi się pęd kwiatowy (jest wyraźnie inny niż liście) odciąć. Życzę powodzenia Odpowiedz Link
edziakrys Re: Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduj 26.08.10, 20:42 Dodam, że lubią światło i zraszanie, nie należy im nic wkładać do paszczy, bo paszcza sczernieje i obumrze. Odpowiedz Link
yoma Re: Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduj 30.08.10, 12:54 Mam dzbanecznik. Wolno mi na to forum w ogóle? Odpowiedz Link
edziakrys Re: Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduj 30.08.10, 16:07 Ja tam się wepchnęłam Odpowiedz Link
amore-pomidore Re: Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduj 31.08.10, 11:14 Pewnie, yoma, zapraszam Odpowiedz Link
yoma Re: Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduj 31.08.10, 13:32 Dzięki, pytam, bo się znamy w końcu, a nic nie mówiłeś Odpowiedz Link
amore-pomidore Re: Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduj 31.08.10, 16:42 Pewnie, że się znamy w końcu jestem fanem forum, które administrujesz Poradniczek Ogrodniczek "I ogrodników" Jeżeli się zgodzisz to chętnie zaproszę Cię na admina do siebie Odpowiedz Link
yoma Re: Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduj 31.08.10, 17:06 Jeśli zajdzie potrzeba... Odpowiedz Link
amore-pomidore Re: Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduj 31.08.10, 11:16 Myślałem ostatnio nad zakupem dzbanecznika, ba nawet oglądałem roślinki w sklepie, tyle że żadna mi dobrze nie wyglądała. Czym kierować się podczas zakupu dzbanecznika żeby nie kupić bubla, który padnie po paru tygodniach?? Odpowiedz Link
yoma Re: Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduj 31.08.10, 13:36 Bubla, no masz. Wszystkie kwiaciarniane mogą być nieszczęśliwe po przyniesieniu do domu Patrz na pokrywki dzbanków i końcówki liści, które jeszcze nie mają dzbanków, czy nie podeschnięte. Znajdź delikwentowi miejsce jasne, ale nie przypiekane, i albo wilgotne, albo takie, które będziesz mógł nawilgacać. Podkreślam, bo dzbanecznik lubi parówę. Psiknięcie po liściach od czasu do czasu to dla niego tyle co nic. Odpowiedz Link
moonshana Re: Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduj 31.08.10, 17:14 a właśnie! o co chodzi z tymi dzbanecznikami? miałam już 3 sztuki. kupione jako maleńkie sadzonki. rosły, rosły, wypiękniały, wypuściły świetne dzbany, dzbany odpadły, rośliny zmarniały i uschły. wszystkie 3, kupione w różnych miejscach o różnym czasie taki numer odstawiły. znajoma poddała się po dwóch sztukach, kupiła, roślina odstawiła taką samą hecę jak u mnie, kupiła drugą - znów to samo. w czym rzecz? ktoś wie? Odpowiedz Link
amore-pomidore Re: Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduj 31.08.10, 17:43 Mojej znajomej też po paru latach usechł dzbanecznik, tyle jej dlatego gdyż wyjechała i "opiekunka" zapomniała go podlewać. Odpowiedz Link
yoma Re: Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduj 31.08.10, 17:49 Musi mieć ciepło i bardzo wilgotno. Dookoła siebie, nie w doniczce. Kto ma jasną kuchnię, niech próbuje w kuchni. Odpowiedz Link
amore-pomidore Re: Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduj 16.09.10, 11:37 Klika praktycznych informacji formie wideoporady dla miłośników roślin mięsożernych. Odpowiedz Link
amore-pomidore Re: Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduj 05.10.10, 16:40 Muchołówka mi marnieje. To jakaś masakra, rośnie duża i piękna pułapka i jak już dojrzeje to zaczyna gnić. Wilgotność jest ok- jest w wentylowanym akwarium, słońca ma tyle ile jej potrzeba, temperatura stała 25 stopni. Nowe pułapki wyrastają błyskawicznie. Najprawdopodobniej przy przesadzaniu popełniłem błąd Torf Neutralny a nie kwaśny- dałem się przekonać że też będzie ok! Czy jak ją na wiosnę przesadzę do kwaśnego to wróci do formy? Odpowiedz Link
yoma Re: Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduj 05.10.10, 20:58 Jeśli tu tkwi błąd, to są takie odżywki zakwaszające. Odpowiedz Link
amore-pomidore Re: Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduj 05.10.10, 23:11 Tak przypuszczam, bo wszystko inne jest jak Bozia przykazała. Tak mi się przynajmniej wydaje. Nie wiesz jak się te preparaty nazywają?? Odpowiedz Link
yoma Re: Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduj 06.10.10, 12:45 Wygrzebałam w lamusie coś pt. Borówka Starter firmy Miflora, ale on ma sto lat Pytaj po prostu o zakwaszacze glebowe. Odpowiedz Link
espinossa Re: Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduj 14.10.10, 16:12 I co amore zakwasiłeś tą glebę? Jestem ciekawa jak to jest z tym przesadzaniem, bo na wiosnę planuję przenieść swoją muchołówkę do większej doniczki. Odpowiedz Link
amore-pomidore Re: Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduj 07.03.11, 15:01 Wstrzymałem się. Wczoraj przesadziłem muchołówkę do akwarium tym razem do torfu kwaśnego. Była dwa miesiące na "zimowisku" Odpowiedz Link
vievior Re: Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduj 26.04.12, 14:27 ale naprawdę myślisz, że to przez ten torf? Ja zawsze trzymałam w neutralnym i wszystko dawało radę. tzn muchołówka mi padła przez złe zimowanie. jakbym wcześniej widziała temat powiedziałabym, że może korzenie uszkodziłeś przy przesadzaniu czy coś. Odpowiedz Link
graiyetea Re: Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduj 26.04.12, 14:48 no właśnie też mi się wydaje, że to nie przez torf... chyba coś kiedyś czytałam, że właśnie podłoże dla roślin owadożernych nie powinno mieć w sobie nic ale może się mylę? Odpowiedz Link
murachowy Re: Muchołówka, Rośliny drapieżne- czy ktoś hoduj 07.11.21, 22:09 Tak, polecam uprawa Muchołówki bardzo fajny i konkretny poradnik gdzie dowiesz się jak uprawiać muchołówkę. Odpowiedz Link