Dodaj do ulubionych

Rośliny Drapieżne występujące w Polsce.

16.11.10, 10:45
Właśnie dowiedziałam się, że Rosiczki można znaleźć na naszych rodzimych torfowiskach. Kiedy zagłębiłam się w temat dowiedziałam się, że rosną u nas, także wodne drapieżniki np. pływacz. Spotkaliście kiedyś je w naturalnym środowisku? A może znacie jakieś jeszcze wolnorosnące w Polsce rośliny drapieżne.
Obserwuj wątek
    • qwertass Re: Rośliny Drapieżne występujące w Polsce. 16.11.10, 12:12
      Z tego co mi wiadomo to w Polsce oprócz wymienionych przez Ciebie występują jeszcze tłustosze i aldrowanda (unosząca się na powierzchni zbiorników wodnych). Drapieżniki faktycznie występują u nas w środowisku naturalnym, nie mniej jednak bardzo rzadko można je spotkać ze względu na spore wymagania względem klimatu. Rodzime rośliny drapieżne odznaczają się słabym rozwojem korzeni, co wiąże się z silnym uwodnieniem ich siedlisk: rosiczki i tłustosze zamieszkują głównie torfowiska i miejsca silnie podmokłe, natomiast pływacze i aldrowanda unoszą się na powierzchni zbiorników wodnych.
      Ponadto potrzebują dużo światła, więc nie powinniśmy spodziewać się ich w miejscach zacienionych przez inne rośliny.
      • horpyna4 Re: Rośliny Drapieżne występujące w Polsce. 18.11.10, 20:29
        No i oczywiście ze względu na rzadkie występowanie są pod ścisłą ochroną.
        • effi007 Re: Rośliny Drapieżne występujące w Polsce. 23.11.10, 09:01
          widziałam całą łąkę rosiczek w Borach Tucholskich - bardzo ciekawy widok
          • graiyetea Re: Rośliny Drapieżne występujące w Polsce. 23.11.10, 15:00
            Zazdroszczę, ja niestety nigdy z czymś takim się nie spotkałam- a bardzo bym chciała.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka