Dodaj do ulubionych

Rośliny ozdobne czy warzywa i owoce?

29.06.11, 12:55
Co sądzicie? czy posiadając działkę lepiej zasadzić na niej rośliny ozdobne, żeby ogród wyglądał imponująco, czy lepiej zrobić sobie przydomowy warzywniak? Właśnie pomyślałem, że dużo bym dał, żeby móc jeść truskawki ze swojego ogródka! a na przykład własna pietruszka, marchewka, nawet ziemniaki! mniam...
Zawsze wspominam winogrona z ogródka mojej babci...
Obserwuj wątek
    • marta_msz Re: Rośliny ozdobne czy warzywa i owoce? 29.06.11, 13:12
      Ja planuję zasadzić coś na tarasie. Zastanawiam się nad krzewami ozdobnymi, choć strasznie mi się podoba pnąca się winorośl. A może spróbuję wychodować kiwi, to by dopiero było! big_grin
    • mojeogrodnictwo.pl Re: Rośliny ozdobne czy warzywa i owoce? 31.07.11, 23:00
      A może da się jakoś ten ogródek podzielić? Tak żeby i wilk był syty i owca cała?
    • grobur Re: Rośliny ozdobne czy warzywa i owoce? 01.08.11, 14:32
      Spróbuj tak zaplanować ogródek, by znaleźć miejsce na warzywniak i rośliny ozdobne. Wiem, że na niedużych powierzchniach, może to nie być łatwe, ale przecież nie niemożliwe smile
      • edziakrys Re: Rośliny ozdobne czy warzywa i owoce? 20.09.11, 21:28
        Kiwi da się wyhodować na balkonie, tylko pamiętaj że aby owocowało musisz mieć roślinę męską i żeńską...
        • virot Re: Rośliny ozdobne czy warzywa i owoce? 26.04.12, 14:37
          edziakrys napisała:

> Kiwi da się wyhodować na balkonie, tylko pamiętaj że aby owocowało musisz mieć
          > roślinę męską i żeńską...

naprawdę da się wyhodować kiwi na balkonie? a ono nie musi mieć jakichś super warunków? czy takie kiwi tylko do wyglądania, a nie do jedzenia?
      • horpyna4 Re: Rośliny ozdobne czy warzywa i owoce? 28.11.11, 07:30
        Warzywa i owoce można potraktować jak rośliny ozdobne. Nigdzie nie jest powiedziane, że musi być regularny ogródek warzywny. I to jest chyba dobre rozwiązanie problemu.

Takie truskawki dobrze komponują się z bylinami na nieregularnej rabacie. Mogą być też traktowane jak roślina obwódkowa. Winorośl szlachetną można posadzić jako pnącze ozdobne, zresztą sporo drzew i krzewów ozdobnych ma jadalne owoce. Jednoroczne rośliny warzywne i przyprawowe (np. koper, bazylia) mogą zapełniać puste miejsca po przekwitniętych tulipanach. Trzeba trochę pogłówkować i można mieć bardzo piękny i oryginalny ogród.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka