Dodaj do ulubionych

Zachwyca, choć nie powinno zachwycać

17.11.10, 15:10
No, to teraz odwrotnie. Co Was zachwyca, choć wstyd się przyznać, człek mamrocze z zażenowania i chowa te arcydzieła w drugim rzedzie książek czy płyt, zeby inteligentni znajomi nie zobaczyli? Albo udaje, zę to prezent od sklerotycznej ciotki (rozlatuje się, bo stary egzemplarz mi dała, skąpiradło, a nie dlatego, ze przeczytałem szesnascie razy).
No więc - uwielbiam, jak juz wspominalam HP. Nie to, ze lubię, więcej, czytam za kazdym razem, gdy mam chandrę, albo klopoty, albo nawet rodzinny dramat. HP pomogł mi przetrwac we w miare dobrej kondycji oczekiwanie na wynik syna ze szpitala onkologicznego. Nie przyznam się, ile razy go czytałam, az tak dalece bezwstydna nie jestem.
Obserwuj wątek
    • ready4freddy Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 17.11.10, 15:29
      italo disco. zarowno to hitowe, ktore wszyscy w moich okolicach wiekowych (czyli tak miedzy 1975-80, powiedzmy) slyszeli sto milionow razy (Mike Mareen, Paul Sharada i tak dalej), i to bardziej podziemne. lubie i juz :)
    • croyance Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 17.11.10, 15:38
      O, jaki przyjemny watek.

- Uwielbiam filmy katastroficzne, wszelkie 'Pojutrze', '2012', najlepiej takie, w ktorych idzie wielka fala wody na New York. Moge ogladac non-stop, i nie przeszkadzaja mi totalne idiotyzmy logiczne, naukowe, fabularne ... Za kazdym razem, gdy Prezydent przemawia w 'The Independece Day' placze ze wzruszenia.

- Britney Spears: swietna piosenkarka

to juz raczej guilty pleasures sensu stricte, bo nie zachwycaja, ale jednak wciagaja:

- Daily Mail online: te tematy! te opinie! interesuje mnie to z punktu widzenia socjologicznego (no, w 40% powiedzmy), ale mam tez i z tego satysfakcje, jak - podejrzewam - wiekszosc ludzi z czytania tabloidow

- Jeremy Kyle show - klasyka! Znowu, jak powyzej. Jeremy Spriger to przy tym high class (no, nie ogladam specjalnie, ale jak wlacze tv i akurat leci, to patrze zahipnotyzowana)
      • croyance Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 17.11.10, 16:07
        O, ja uwielbiam rozne swiecidla, ktorych co prawda w zyciu bym nie zalozyla, ale tak mi sie podobaja :-D Tak blyszcza :-D A ja sie patrze i pragne i plone, ale wolabym dac sie zabic, niz pokazac publicznie z czyms takim na sobie.

Tu macie, sekretna milosc moja:

www.aayou.com.au/edit/product_images/AINL1213.jpg
      • slotna Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 17.11.10, 22:07
        > - Britney Spears: swietna piosenkarka

Dla mnie ona jakby skrzeczy, no nie podoba mi sie jej glos, ale nowe piosenki (chyba od "Toxic" wlacznie) ma bardzo fajne. "I was born to make you happy" i inne arcydziela wczesniejszego okresu (dwie czy trzy pierwsze plyty) nie rzucaja mnie na kolana, ze ujme to delikatnie, juz wole Backstreet Boys ;)) Christine Aguilere lubie znacznie bardziej, chociaz tez raczej po okresie "Genie in a bottle" ;) Hmm, wlasciwie to dawno sie nie orientowalam, co tam nowego, ale "Dirrty", "Can't hold us down", "Fighter" - miodzio. Lubie tez Shakire, swietnie sie przy niej tanczy.
        • miejscawkrakowie Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 25.11.10, 09:28
          Uwielbiam ten wątek :)
          Na większości forów panuje jednak zdecydowanie snobistyczne zadęcie.
          Zostałam kiedyś zbesztana, że wypowiadam się pozytywnie nt. Cień Wiatru by Zafon.
          Gdyby wiedzieli, że zaczytuję się Anne Rice, np. Królową Potępionych, Wywiadem z Wampirem...
          Ale się nie przyznam.

A Britney... Kiedy słucham czegoś takiego, wyłączam scrobblowanie na last.fm :P
          A czasem się zdarza. I inne Haddawaye.
      • franciszekzz Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 25.11.10, 00:41
        Ja strasznie lubię romantyczne komedie :P
    • rozdzial43 Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 17.11.10, 15:49
      biała, pretensjonalna i nuworyszowska, skórzana i wielka kanapa u mojej siostry, na 200 osób ;)

niektóre sitcomy; mam wszystkie sezony "Przyjaciół"

wielki gar bigosu i tradycyjna sałatka warzywna z majonezem; najlepiej razem spożywać, raz bigos, raz sałatkę

moja stara różowa sukienka, w którą się nie mieszczę, z brylancikami wokół dekoltu
    • aadrianka Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 17.11.10, 16:08
      - HP, przeczytałam kilkakrotnie po polsku, przeczytałam kilka tomów po niemiecku, teraz czytam po angielsku. Uważam, że to naprawdę nieźle skonstruowane książki; owszem, widzę błędy logiczne i fabularne, ale nie wywołują we mnie takiej potrzeby pastwienia się nad nimi, jak te u MM:) Ponadto jest odwołanie do wartości w stylu przyjaźni czy "nieważne, kim się urodziłeś, ważne, kim się stajesz", ale bez nachalnego dydaktyzmu. Podoba mi się też świat przedstawiony, przemawia do mnie.

- thrillery medyczne (książki). Im egzotyczniejsza, rzadsza, bardziej przerażająca i wywołująca mutacje i zniekształcenia ciała i osobowości choroba, tym lepiej. Zaczęła się ta miłość od "Dopuszczalnego ryzyka" Cooka:)

- seriale typu "Heroes", "Buffy postrach wampirów" filmy typu "Star Dust", "Piraci z Karaibów", "Mgły Avalonu" i generalnie fantastyczno-kostiumowe. Także te dla młodzieży:)

- filmy katastroficzne, aczkolwiek "2012" nie obejrzałam do końca.

Generalnie, rozmach i światy zmyślone lub brak prawdopodobieństwa. I pomyśleć, że uważam się za racjonalistkę:)
      • croyance Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 17.11.10, 16:21
        A czytalas 'the Hot Zone', thriller oparty na faktach, o eboli?
        • dakota77 Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 17.11.10, 16:28
          The Hot Zone jest genialna i absolutnie przerazajaca ksiazka. Ale nie okreslilabym tego mianem thrillera opartego na faktach, przeciez to czysty dokument, non fiction.
          Tak czy owak goraco polecam.
          • croyance Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 17.11.10, 16:39
            Masz racje, to dokument, ale na okladce jak byk stoi u mnie 'thriller' :-D Moze dlatego, ze napisane jak thriller? Ale fakt, przerazajaca jest, czyta sie z rosnaca groza.
            • dakota77 Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 17.11.10, 16:40
              Owszem, obrazow z tej ksiazki ciezko sie potem pozbyc.
              • croyance Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 17.11.10, 16:41
                A nie mialas po tej ksiazce ochoty przejechac sie do Kitum Cave?

Bo ja ... jakos nie :-D

Sprawdz, co slychac w Narnii
                • dakota77 Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 17.11.10, 18:30
                  Moj maz wciaz ma ochote;-). Ja chyba nawet w kombinezonie hazmat bym tam nie weszla;-P
        • aadrianka Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 17.11.10, 16:28
          Ooo. Nie czytałam. Nadrobię:)
    • mankencja Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 17.11.10, 16:24
      - Lady Gaga (o 7rano w drodze na przystanek rozbudza lepiej, niż cokolwiek innego)
      - "Klan" i "Na dobre i na złe". Teraz nie oglądam na bieżąco, ale pilnie śledzę streszczenia kolejnych odcinków
      - HP się nie wstydzę
      - Musierowicz, hehe
      - horrory klasy XYZ
      • ding_yun Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 17.11.10, 16:50
        Książki MM :) jak przychodzą znajomi to udaję, że mam je z dzieciństwa i tak naprawdę od dawna nie czytam.

Niektóre książki powstałe na fali "Polskiej Bridget Jones" (oprócz "Nigdy w życiu"). Najbardziej lubię "Teren prywatny" Barbary Kosmowskiej

Polskie produkcje serialowe w stylu Magdy M, gdzie wszyscy początkujący prawnicy i biznesmeni mają piękne apartamenty i drogie samochody, ale za to nie widać, żeby się przepracowywali. Ale przynajmniej nie jest smętnie, bogoojczyźnianie i nikt nie narzeka, że w tym kraju nie da się żyć.

Tak zwane fora kobiece, szczególnie ślubne, choć jako żywo ślubu nie planuję.

Blogi modowe-szafiarskie (ale nie polskie, bo są do bólu wtórne).

Muzyka disco późnych lat 90. (trochę na fali wspomnień pierwszych miłości)

Sztuczna biżuteria (byle nie plastikowa)! Świecidełka! Duże, widoczne i żeby się błyszczały. W przeciwieństwie do Croyance nie podziwiam zza szybki, ale kupuję i noszę z dumą, to mój znak rozpoznawczy.

• croyance Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 17.11.10, 20:25
          Ding-yung, ale mnie sie czesto taka tandeta podoba, ze naprawde nie sposob nosic z duma :-D
          • ananke666 Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 17.11.10, 20:44
            Eee, ta kulka nie jest taka katastroficzna, spodziewałam się czegoś ZNACZNIE gorszego.
            • croyance Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 17.11.10, 22:14
              Ta nie, ale co powiesz o tej *slini sie*:

www.ad-promotion-gift.com/upimage/1939/25091/disco-ball-necklace-848.jpg
              • ananke666 Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 18.11.10, 02:43
                Na co dzień to nie, ale na wieczór, na imprezę? Fajna, niepoważna :) Niby nie w moim guście, ale na imprezę na bank bym założyła, lubię dziwadełka. Jak Ci się podoba, to noś. Twardym trzeba być, nie miętkim.

Mnie przed zakupem zegarka na przykład tego
                www.rockmetalshop.pl/data/gfx/pictures/large/6/2/41426_1.jpg
                powstrzymuje głównie myśl, że w rzeczywistości może strasznie tandetnie wyglądać. I kolor tarczy mi nie pasi. Nie wykluczam jednak, jak będę miała te dwie i pół stówy na wygłupy, to kto wie. To jest dopiero TRAGICZNIE kwasiarskie!
                • mesmery Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 24.11.10, 22:33
                  Fajny ten zegarek!

Dobry wieczór, ja tu przypadkiem, ze strony głównej :) A Musierowicz porzuciłam gdzieś w okolicy Tygrysa i Róży, zatem nie jestem pewna, czy mam prawo się na tym forum wypowiadać...
                  :)
                  Ale ten zegarek naprawdę mi się podoba. Aww...
        • mankencja Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 18.11.10, 07:46

> Tak zwane fora kobiece, szczególnie ślubne, choć jako żywo ślubu nie planuję.

no tak, zapomnialam o slynnym watku zia86!
    • marajka Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 17.11.10, 17:06
      HP też uwielbiam całą duszą, już żyję premierą filmu:) Ale ja nie uważam, że nie powinno zachwycać. Lubię też trylogię Pilipiuka: Kuzynki, Księżniczka, Dziedziczki.

Zachwyca mnie Nad Niemnem, w ogóle zachwycają mnie książki Orzeszkowej, a to dzisiaj już zachwycać nie powinno, zwłaszcza wg niektórych wykładowców na polonistyce.

Może nie zachwyca, ale lubię oglądać Sąd Rodzinny<wstyyyd>. Sędzię AMW też.
      • marajka Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 17.11.10, 17:09
        A, zapomniałam o horrorach. Tylko jakoś z wiekiem przestałam się bać, może ktoś coś poleci. Odpadają egzorcyzmy i opętania: wierzę, że takie rzeczy się dzieją. Bać się lubię, ale irracjonalnie:)
      • verdana Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 17.11.10, 17:31
        O tak, Sad Rodzinny! rzadko na to trafiam, aktorzy grają beznadziejnie, ale uwielbiam.
        • ratyzbona Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 17.11.10, 18:29
          Jako ogólnie osoba otwarta na wszelkie przejawy popkultury nie powinnam się wstydzić że się czymś zachwycam ale po kolei:

- Ceremonie rozdania nagród - zarywam kilka nocy rocznie by je obejrzeć bo nie uznaję powtórek - wiem że są strasznie reżyserowane że mowy są nudne ale nie jestem w stanie tego przegapić ( oglądam nawet MTV Movie Avards)

- Gossip Girl - serial absolutnie kretyński i nie realny ale za to jaki ładny - zaliczam go do tzw. guilty pleasures ale DVD z tym serialem trzymam w szufladzie żeby znajomi nie zobaczyli i nie dowiedzieli się o tym jak daleko zaszła moja serialowa mania.

- Serwisy plotkarskie - nie polskie tylko zagraniczne - na bieżąco śledzę kilka i na dodatek doskonale wiem o kim jest mowa - zawsze. Kiedy moi znajomi męczą się nad nazwiskiem jakiejś pop gwiazdki czy tym co się wydarzyło w ostatnim odcinku telenoweli zawsze daje sobie chwilę zanim im powiem że wiem .
          • misself Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 24.11.10, 21:23
            - Seriale typu Gossip Girl - to właściwie jak "Moda na sukces", tylko krótsze ;-)
            - Różowy kolor. Lubię! W wersji pudrowej mi nie do twarzy, ale z upodobaniem noszę amarant i fuksję.
            - Ogólnie zabawa kiczem. Nawet magisterkę miałam pisać o kiczu (religijnym).
            - Piosenki z dzieciństwa - te z filmów Disneya, Piccolo Coro dell Antoniano, boysbandy z późniejszego okresu. Fajnie powspominać młodość durną i chmurną.
            - Mało ambitne książki. Czasami człowiek się potrzebuje oderwać od myślenia i popłynąć z prądem Margit Sandemo, Pilipiuka czy Joanne Rowling.
          • filifionka-listopadowa Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 29.11.10, 13:58
            ratyzbona napisała:
            Gossip Girl - serial absolutnie kretyński i nie realny ale za to jaki ładny -
            > zaliczam go do tzw. guilty pleasures ale DVD z tym serialem trzymam w szufladz
            > ie żeby znajomi nie zobaczyli i nie dowiedzieli się o tym jak daleko zaszła moj
            > a serialowa mania.

Bratnia Dusza! Tydzień w którym nie ma GG jest dla mnie czas stracony, pusty i jałowy. Uwielbiam pasjami, toż to sam budyń z soczkiem i kawałkami czekolady.
            Trochę się tego wstydzę, ale udaję twardo, że wcale się nie wstydzę. I wcale nie mam 55 tysięcy zdjęć serialu schowanych w tajnym folderze.
      • spicy_orange Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 24.11.10, 21:24
        o jaaa, ja też kocham Orzeszkową :) Od jakiegoś czasu próbuję zgromadzić całą kolekcję jej powieści i bynajmniej nie uważam tego za obciach, wręcz je wyeksponuję z dumą :D
    • onion68 Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 17.11.10, 20:22
      Lubię książki odsądzanej od czci i wiary Izabeli Sowy - może kunsztem literackim nie porażają, ale są w nich trafnie obserwacje, no i takie ciepło. Ponadto czytam książki dla dzieci, dla młodszej i starszej młodzieży, zwykle nie klasykę - Siesicką, Nowak na przykład. Oglądam "Miłość nad rozlewiskiem" (przebije mnie ktoś? ;)
      • ananke666 Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 17.11.10, 20:47
        onion68 napisała:

> Lubię książki odsądzanej od czci i wiary Izabeli Sowy - może kunsztem literacki
        > m nie porażają, ale są w nich trafnie obserwacje, no i takie ciepło.

I pewna miła dawka surrealizmu. Jako czytadło może być.

> Oglądam "Miłość nad rozlewiskiem" (przebije mnie
        > ktoś? ;)

Kiedyś oglądałam "Zbuntowanego anioła"!
        • gulcia77 Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 25.11.10, 09:13
          Hihihi!!! Na "Zbuntowanym Aniele" ze trzy semestry na kulturoznawstwie zaliczyłam. Wszystkie prace semestralne, w które dało się to podciągną, to praca o "ZA" były gwarantowane :D
          Chociaż generalnie słucham ciężkiego grania - to kocham wczesny New Romantic (Ultravox, Human League, a-ha po całości + Duran Duran i OMD wybrane). Choć ostatniom zauważyłam ze zdziwieniem, że to już nie jest taki obciach.
          Zaczytuję się w Margit Sandemo i HP :D
      • paszczakowna1 Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 17.11.10, 22:11
        > Ponadto cz
        > ytam książki dla dzieci, dla młodszej i starszej młodzieży

Ja też, z tym że najchętniej dziewiętnastowieczne i wczesne dwudziestowieczne. Ciężko to nazwać "klasyką", bo ja wolę takie ramoty klasy B i poniżej. Do Horiatio Algera już się przyznawałam, kocham poza tym też wszelkie powieści 'szkolne' (sukces Harry'ego Pottera IMO w dużej mierze wynika z odwołania się do tej tradycji). Ostatnio czytałam też po raz n-ty Kazimierza Rosinkiewicza - tego się jednak nie mam co wstydzić, bo uważam, że to są naprawdę dobre książki. (Mogliby swoją drogą wydać, są już chyba non-copyright.)
    • slotna Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 17.11.10, 20:24
      McDonalds, KFC, zupki chinskie, fish & chips z wielka iloscia octu (fakt, ze nie tradycyjne w tlustym, lepkim ciescie, tylko w chrupkiej panierce), wszelkie fabryczne slodycze (w przeciwienstwie do wiekszosci domowych i cukiernianych z malymi wyjatkami). Majonez Hellmans, a nie zaden Kielecki. Mielone, gulasze i schabowe sojowe.

Kiedys lubilam tabloidy, ale takie ladniejsze, typu "Viva", poza tym "Cosmopolitan", a "Elle" brytyjskiej mam cala kolekcje - z tym, ze to dla przepieknych, cudownych, wspanialych reklam, czytac tam za bardzo nie ma co. Kiedys jeden niby zainteresowany mna koles zareagowal na te kolekcje dosc gwaltownie, wiecie, na zasadzie "myslalem, ze nie jestes pustakiem", sam sie okazal, bo wyciagnal pochopne wnioski :P
      • ding_yun Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 17.11.10, 21:00
        Seks w wielkim mieście!!! Jak mogłam zapomnieć! Ale serial, film był fatalny, zwłaszcza druga część.
        • verdana Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 17.11.10, 21:20
          McDonald's jest ostatnio praktycznie jedynym miejscem, gdzie smakuje mi jedzenie poza domem. Frytki jak frytki, ale te kanapki z rybą....
          Skrzydełka z KFC tez lubię.
          • slotna Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 17.11.10, 21:54
            Uwielbiam kanapki z ryba, czasem sobie sama robie w domu takie. Ichnie frytki tez kiedys lubilam, ale przyzwyczailam sie do tutejszych grubych i solidnych. Za to smakuje mi to, co wtykaja do hamburgerow, liofilizowana cebulka, czy co? W ogole chemia mi smakuje, sledzie od Lisnera, nie pachnace ryba tylko konserwantem itp. Przy czym rownoczesnie posilek bez surowki, to dla mnie nie posilek, brokuly i kalafior wciagam nosem nawet bez soli i nie musze jsc tych trucizn codziennie, ani nawet co tydzien. Na moje szczescie chyba ;)
      • slotna Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 18.11.10, 23:23
        Heroes! Ogladalam slabsze seriale (mowie o ogladaniu z premedytacja, z dvd, a nie lolaniu z telewizorni; w ten sposob "ogladam" niekiedy rekordowa zenade australijska "Home and away", bo moja mama twierdzi, ze ja to odstresowuje i nie chce przegapic ani odcinka), taki np. "Men in trees" (rzyg), ale z braku laku i zdecydowanie bez zachwytu. Od "Heroes" natomiast nie moglam sie niemal oderwac, widzialam tylko pierwsza serie, co prawda. Nie wiem czemu tak, moze z uwagi na ogolna umownosc wszystkiego, pastisz, moglam mu wiecej przebaczyc? Np. to, czego nie przebaczylam "Dexterowi"? Podobnie mam z "Weeds", ale nie uwazam, ze nie powinno zachwycac, przeciwnie, uwazam, ze to naprawde rewelacyjny serial, nie wiem, czy nie najlepszy z przeze mnie ogladanych.

"Queer as folk" amerykanskie. Wstyd i hanba, angielskie najwyrazniej jest jedyne sluszne. Oh well ;))
        • princessofbabylon Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 24.11.10, 23:58
          slotna napisała:

> "Queer as folk" amerykanskie. Wstyd i hanba, angielskie najwyrazniej jest jedyn
          > e sluszne. Oh well ;))

A gdzież tam! Amerykańska lepsza. I żaden wstyd i hańba ;)
    • epistilbit Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 17.11.10, 21:29
      Lady Gaga - uwielbiam
      Moda na Sukces - muszę oglądnąć choć jeden odcinek w miesiącu: te dialogi, te minki, te sceny i skąd do licha oni biorą te pomysły na zwroty akcji?
      Stare kryminały z lat 80 - mam kolekcję kupowaną na dworcach itp, cacuszka za 2 zł, ci milicjanci, nyski, polonezy :D
    • croyance Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 18.11.10, 14:34
      Nie wiem, czy to taki znowu obciach, ale uwielbiam Eminema.
      • slotna Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 18.11.10, 14:49
        Zaden obciach!!! Zaden!
      • dakota77 Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 18.11.10, 15:24
        Ja nie uwielbiam, ale lubie, czego malzonek nie moze pojac:)

"Nick zobowiązuje: Dakota Ameryce nie przepuści;)"-by Marslo55
    • truscaveczka Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 19.11.10, 13:26
      Film "Twister" oglądałam milijon razy i nadal czekam w napięciu na latającą krowę :D
      Romanse dziergające - jeśli rzecz się dzieje wśród motków, drutów i szydełek, moze być dowolnie głupia, i tak przeczytam :)
      Tylko że ja ogólnie czytam co innego niż wszyscy, słucham czego innego i jestem uważana za dziwną ;) Więc czy tandetka czy arcydzieło, tak samo na mnie patrzą ;)
      • jota-40 Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 19.11.10, 14:19
        Lubię pasjami puree ziemniaczane Knorra z cebulką i boczkiem. Jadam bardzo rzadko, bo jak jest w domu, to zawsze któreś dziecko wyżre i nie zważa na moje jęki, ze to bardzo niezdrowe ;). Z jedzenia ponadto - takie lizaki, które kiedyś były w naszym warzywniaku, ale już ich nie ma: wielkie, okrągłe, czerwone i strasznie słodkie. Takie prawdziwe lizaki!
        Serial "Seks w wielkim mieście", ponadto łzawe komedie romantyczne, najchętniej brytyjskie, ale mogą tez być durne amerykańskie.
        Poczułam się natomiast nieswojo, bo do tej pory przyznawałam się wszystkim znajomym absolutnie bezwstydnie, że uwielbiam Harry'ego P. - tymczasem od dziś wiem już, że raczej powinnam to przed nimi skrzętnie ukrywać ;P
        Chowam się skrzętnie z moimi zaczytanymi kryminałami P.D. James et consortes, nie wiem, dlaczego, ale jakoś mi głupio.
        Uwielbiam łazić po sklepach i oglądać, co się da - najchętniej robię to sama.
        • andrzej585858 Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 19.11.10, 15:30
          Nie za bardzo wiem co teraz okresla się jako obciach, ale jeżeli chodzi o filmy to zawsze oglądam i oglądać będę trzy filmy:
          numer 1 - to "Bezsenność w Seattle", następnie "Masz wiiadomość" oraz wszystkie filmy z Sandrą Bullock :-)),
          Natomiast jezeli chodzi o książki to ciągle mam słabość do książek Szklarskiego - chociaż nudzą mnie teraz niepomiernie, no i Curwooda :-))
          Przyznaję się także do oglądania "Majki" niezbyt systematycznie, ale za to z przyjemnością. Chociaż głównie przyciąga mnie tytułowa piosenka - mam do nie słabość .
    • nessie-jp Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 22.11.10, 00:42
      Większości guilty pleasures się tak naprawdę nie wstydzę (książki dla dzieci
      • verdana Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 22.11.10, 14:55
        O tak!
        Co roku wybucha dyskusja, ze komercja, ze zły gust, ze dekoracje to powinny się pjawiać umiarkowanie i nie wczesniej niż w polowie grudnia. I tak sobie myślę - co to ludziom przeszkadza, ze maja świąteczne dekoracje i świąteczny nastrój? Bardzo to lubię, zdecydowanie bardziej od samych świąt.
        • slotna Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 22.11.10, 19:49
          > O tak!
          > Co roku wybucha dyskusja, ze komercja, ze zły gust, ze dekoracje to powinny się
          > pjawiać umiarkowanie i nie wczesniej niż w polowie grudnia. I tak sobie myślę
          > - co to ludziom przeszkadza, ze maja świąteczne dekoracje i świąteczny nastrój?
          > Bardzo to lubię, zdecydowanie bardziej od samych świąt.

W budynku, w ktorym moja firma wynajmuje powierzchnie, swiateczne dekoracje pojawily sie jeszcze przed Halloween, w zwiazku z czym balwanki, mikolaje i wiedzmy z dyniami wisialy przez jakis czas leb w leb. Koledy zaczeli puszczac z dwa tygodnie temu. Moja matka tam pracuje (w tej firmie, co nam wynajmuje, tak sie smiesznie zlozylo), ja slysze tylko echo, ale ja szlag trafia, bo zanim gwiazdka przyjdzie, biedna mamusia za przeproszeniem womituje tymi koledami. Szczesliwie polskich nie puszczaja, wiec chociaz to jej zostaje na swieta wlasciwe.
          • nessie-jp Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 23.11.10, 00:28
            > biedna mamusia za przeproszeniem womituje tymi koledami

Słuchaj, ale to jest wątek o tym, co innych zachwyca. Chociaż może nawet nie powinno. Daj się pozachwycać bez womitów, błagam. Bo w zasadzie każdą rzecz, która się komuś spodoba, można skomentować stwierdzeniem, "a moja mamusia już tym womituje"...
            • slotna Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 23.11.10, 00:38
              > Słuchaj, ale to jest wątek o tym, co innych zachwyca. Chociaż może nawet nie po
              > winno. Daj się pozachwycać bez womitów, błagam. Bo w zasadzie każdą rzecz, któr
              > a się komuś spodoba, można skomentować stwierdzeniem, "a moja mamusia już tym w
              > omituje"...

Przeciez nie chodzilo o koledy jako takie, tylko o zdziwienie "co to ludziom przeszkadza, ze maja świąteczne dekoracje i świąteczny nastrój". No to napisalam co.
              • verdana Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 23.11.10, 09:00
                Twojej mamie nie przeszkadzaja dekoracje, tylko hałas w pracy. To jest zupełnie inna kategoria "przeszkadzania" . Z drugiej strony można by też nie puszczać zadnej muzyki w sklepach, bo jestem przekonana, ze sprzedającym ten halas wychodzi nosem.
                • slotna Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 23.11.10, 11:30
                  > Twojej mamie nie przeszkadzaja dekoracje, tylko hałas w pracy. To jest zupełnie
                  > inna kategoria "przeszkadzania" . Z drugiej strony można by też nie puszczać z
                  > adnej muzyki w sklepach, bo jestem przekonana, ze sprzedającym ten halas wychod
                  > zi nosem.

Owszem, ale muzyka swiateczna bije na glowe radyjka, bo jest monotonna, mowie tez z wlasnego doswiadczenia. Poza tym dekoracje ktos musi rozstawic, sklepowe choinki sa czesto potezne, nie dosc, ze o tej porze roku pelno dostaw i zaczyna sie ruch, to jeszcze trzeba sie szarpac z iglakami. W poprzedniej robocie (obsluga klienta) mialam swiecaca i piszczaca dekoracje, ktorej nie wolno mi bylo wylaczac, bo ma swiecic, a ten pisk to sobie zmyslam i trzy plyty z tymi samymi piosenkami na zmiane. Nie mam milych skojarzen. A w obsludze pracuja tlumy.
                  • nessie-jp Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 23.11.10, 16:13
                    > Poza tym dekoracje ktos musi rozstawic, sklepowe c
                    > hoinki sa czesto potezne, nie dosc, ze o tej porze roku pelno dostaw i zaczyna
                    > sie ruch, to jeszcze trzeba sie szarpac z iglakami.

No tak. A czekoladę się robi w wielkich kadziach, huczącymi maszynami, i trzeba mieszać ciężką łyżką, a potem ktoś musi się z ciężkimi pakami szarpać, a przecież pełno dostaw. :/

A książki? Też są okropnie ciężkie, a tu pełno dostaw, w dodatku jednej pani powiesili półeczkę w pracy i jej te książki spadły na głowę. Książki be.

Kurczę, pozwólcie się przez moment poZACHWYCAC...
                    • dakota77 Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 23.11.10, 16:28
                      Ja uwielbiam te swiateczne dekoracje i oprawe muzyczna:). Pewnie juz niedlugo zaczne sluchac koled, uwielbiam zwlaszcza skandynawskie.
                      • chomiczkami Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 23.11.10, 20:36
                        Padłabym ci w ramiona, ale nie śmiem :). Mnie też zachwycają świąteczne dekoracje (a nawet wzruszam się, jak są piękne) i kolędy skandynawskie. Niektóre nawet umiem zaśpiewać!
                        • dakota77 Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 23.11.10, 20:57
                          Alez padnij:). Ja tez niektore umien zaspiewac, zwlaszcza jak widze tekst:). A reszte tak czy owka probuje zaspiewac;-)
                      • ananke666 Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 23.11.10, 20:38
                        dakota77 napisała:

> Ja uwielbiam te swiateczne dekoracje i oprawe muzyczna:). Pewnie juz niedlugo z
                        > aczne sluchac koled, uwielbiam zwlaszcza skandynawskie.

Zapodałabyś parę tytułów? Chętnie posłucham.
                        • dakota77 Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 23.11.10, 21:04
                          Wlasnie odkrylam, ze w niewyjasnionych okolicznsciach przepadl moj caly folder z koledami:(

Polecam na pewno te:

www.youtube.com/watch?v=JfT06kHnHQM
                          www.youtube.com/watch?v=7-CWdZ1zXD0&feature=related
                          www.youtube.com/watch?v=8MTJBm1EaTM&feature=related
                          www.youtube.com/watch?v=X4KCBaVMh7k
                        • slotna Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 23.11.10, 21:23
                          Sluchajcie, a czy w Polsce puszczaja "Fairytale of New York"? Bo nie kojarze wspomnieniowo, ale mozliwe, ze nie zwracalam uwagi - a tutaj to niemal piesn narodowa.

www.dailymotion.com/video/x1nxmt_the-pogues-a-fairytale-of-new-york_music
                          • dakota77 Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 23.11.10, 21:29
                            To jest wg mnie najpiekniejsza ever piosenka bozonarodzeniowa:). Ale jakos ogolowiw Polsce nie jets specjalnie znana.
                    • slotna Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 23.11.10, 18:34
                      Ale Verdana nie dziwila sie, jak ktos moze marudzic na czekolade albo ksiazki! :D
                      • verdana Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 23.11.10, 18:47
                        Bo ja myslę o klientach, nie pracownikach. W ten sposób można uznać, ze nie wypada zachwycać się absolutnie niczym, bo przecież ktos przy tym ciężko pracuje, męczy się, ma tego dosyć, więc Ci co oglądają i kupuja, zamiast mieć przyjemność powinni wyłącznie myśleć o tym, ze robią to cudzym kosztem.
                        ja zachwycać się filmem, gdy wiadomo, ze operator w kabinie musi obejrzeć to samo po raz dwudziesty, a bileterki bola nogi? A na wystawie obrazów należałoby mysleć, ze nie wypada sie zachwycać, bo wieszanie tego musiało byc trudne, wiec po prostu nie wypada się zachwycać, tylko współczuć tym, co musza zmieniac dekoracje. W ten sposób w ogóle nie wolno lubic niczego, bo wszystko jest efektem czyjejś ciężkiej pracy i zachwyt jest po rpostu niestosownym lekzewazeniem cudzego znudzenia i wysilku.
                        • slotna Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 23.11.10, 19:09
                          O rany, ale przesadzasz. Juz pomijam, ze w zadnym momencie nie powiedzialam, ze _nie_mozna_ sie zachwycac, ale chyba lapiesz roznice miedzy stwierdzeniem "uwielbiam czekolade" a "nie rozumiem jak ktos moze nie jesc czekolady"?
                          • verdana Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 23.11.10, 19:42
                            Bo nie rozumiem.
                            To jest wątek o tym, co zachwyca, choć nie powinno, a nie porpawny polityczne spis tego, co jest godne zachwytu i to z zastrzezeniem, że tylko mojego.
                            • slotna Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 23.11.10, 20:03
                              > To jest wątek o tym, co zachwyca, choć nie powinno, a nie porpawny polityczne s
                              > pis tego, co jest godne zachwytu i to z zastrzezeniem, że tylko mojego.

No nie, teraz to ja nie rozumiem. Napisalas: "I tak sobie myślę - co to ludziom przeszkadza, ze maja świąteczne dekoracje i świąteczny nastrój?" Na to ja napisalam: o, to przeszkadza. A nie "nie zachwycaj sie, nie wolno, niegodne", czy co tam mi imputujesz. Ze ty sie zachwycasz, to sie ciesze, bo to pozytywne jest. No :)
                          • nessie-jp Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 23.11.10, 21:33
                            > ale chyba lapiesz roznice miedzy stwierdzeniem "uwi
                            > elbiam czekolade" a "nie rozumiem jak ktos moze nie jesc czekolady"?

Łoboziu i Jesionie Przenajświętszy, przecież to jest klasyczne pytanie retoryczne!

Stosuje się jako zabieg stylistyczny w celu hiperbolizacji swojej wypowiedzi. Nie jako faktyczną ankietę o głosy niezadowolonych :)

Niemniej, szkoda zdrowia na kłótnie, zatem mam propozycję: w tym wątku jedzmy, pijmy, śpiewajmy po cichutku Jingle Bells (żeby nielubiącym nie zakłócać) i kochajmy się jako gołąbki. Pokoju.
                            • slotna Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 23.11.10, 22:12
                              > Łoboziu i Jesionie Przenajświętszy, przecież to jest klasyczne pytanie retor
                              > yczne
                              !

Heh, faktycznie, debilnie to zabrzmialo w mojej wersji :D

> Niemniej, szkoda zdrowia na kłótnie, zatem mam propozycję: w tym wątku jedzmy,
                              > pijmy, śpiewajmy po cichutku Jingle Bells (żeby nielubiącym nie zakłócać)* i koc
                              > hajmy się jako gołąbki. Pokoju.

*"Jingle Bells" w ogole tu nie slychac, a "Last Christmas" bardzo rzadko. Leca m.in. "The power of love", "Fairytale of New York", "Rockin' around the christmas tree", "A wonderful christmas time" i oczywiscie "Merry christmas everybody".

www.youtube.com/watch?v=ShN8UIk5-mw
                              www.youtube.com/watch?v=HtxcLF5O2HE
                              www.youtube.com/watch?v=6o8-eLZhrOA
                              www.youtube.com/watch?v=0A8KT365wlA
                              • nessie-jp Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 24.11.10, 16:56
                                > *"Jingle Bells" w ogole tu nie slychac, a "Last Christmas" bardzo rzadko.

Last Christmas serdecznie nie cierpię, bo to wcale nie jest kolęda ani nawet Christmas carol, tylko zwykła ckliwa piosenczyna o tym jak jedna pani źle potraktowała jednego pana (albo na odwrót, już nie pamiętam)... W każdym razie chciałabym, żeby już tego nie puszczali tylko dlatego, że przypadkiem ma w refrenie słowo "Christmas"...

Ja lubię prawdziwe kolędy
      • paszczakowna1 Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 23.11.10, 23:05
        > Z kategorii nie-przyznam-się-za-nic to cóż, fanfiki (czytanie i pisanie), liter
        > atura pornograficzna

Ehem, ja też. A w jakim fandomie pisujesz?
        • nessie-jp Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 23.11.10, 23:11
          > Ehem, ja też. A w jakim fandomie pisujesz?

HP. Po angielsku. Ale dawno to było... Teraz już jestem stara i tylko czytuję.
          • nessie-jp Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 23.11.10, 23:12
            > HP.

Znaczy, Harry Potter.
          • paszczakowna1 Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 23.11.10, 23:24
            > > Ehem, ja też. A w jakim fandomie pisujesz?
            >
            > HP. Po angielsku. Ale dawno to było... Teraz już jestem stara i tylko czytuję.

Ja tolkienowskie, też po angielsku i też dawno. Ale ciągle obiecuję sobie wrócić. A teraz po troszku tłumaczę polskie fanfiki HP na angielski.
    • chomiczkami Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 23.11.10, 20:39
      Na różnych frontach zachwycają mnie rzeczy, powiedziałabym, niezbyt wyrafinowane...

1) Grzeszę na forum Ślub i Wesele :( jak również na forach o wychowywaniu dzieci. Oglądam, czytam, śledzę wątek zia86 i w ogóle... wiem... ja wiem... Większość znanych mi osób puka się w głowę, więc się nie przyznaję, a jak przechodzi obok, zasłaniam własnym ciałem monitor. Mój chłopak twierdzi, że go stresuję.

2) Podobają mi się patetyczne amerykańskie filmy wojenne. Wzruszam się. Płaczę. Przeżywam jak mrówka okres. Wzdycham za przystojnymi sanitariuszami i mam motyw przewodni jednego z moich ulubionych filmów już czwarty rok jako dzwonek na komórce. Och. Och.

2a) Lubię też komedie romantyczne.

3) Lubię literaturę kobiecą i młodzieżową w prostym znaczeniu tego słowa - nikt z odrobiną testosteronu powyżej piętnastego roku życia tego nie dotknie ;) czyli kalki Bridget, kolejne książki beletrystyczne o młodych kobietach, poszukiwaniu miłości, ciążach itd. "Wyznania zakupoholiczki" mam wszystkie części po angielsku i uwielbiam to czytać... Marian Keyes jest moją idolką, podobnie jak lubię czytać Szwaję, chociaż mnie często denerwuje. A za książki Izabeli Sowy dałabym się pokroić ;). Pędem przebiegam przez bibliotekę młodzieżową, zaliczam kolejne Montgomery, Nowak(i?), Caboty itd. Nie tak dawno wciągnęłam się w serię o szkole dla dzieci uzdolnionych muzycznie. Hu hu...

4) Harry Potter. No ja przepraszam, ale te książki są niesamowite. Czwartą część połknęłam w jeden dzień. Z następnymi byłam rozsądniejsza :).

5) Disney. Wygrałam nawet w konkursie disnejowskim na Onecie piękną płytę "I love you, mamo" (sic!). Temat konkursu: którą księżniczką disnejowską chciałabyś być :D. Tak, byłam pełnoletnia. Nie, nie mam dzieci, które by mnie usprawiedliwiały.

6) piosenki i kołysanki dla dzieci - to już mniej wstydliwe, ale godzinami mogę słuchać i śpiewać piosenki... najlepiej łącząc tę przyjemność z 1). O, tak. Albo grami na neopets. O, tak.

7) czasopisma o dzieciach w stylu "Urodź perfekcyjne dziecko i bądź świetną matką". Czytam takie rzeczy odkąd skończyłam dziewięć lat. Chociaż mniej więcej wtedy zdarzało mi się też czytać CKM wujka i byłam dość konkretną nabywczynią gazet kobiecych oraz czytelniczką "Claudii" czy "Wróżki". Albo, co gorsza - "Z życia wzięte" (tak się ta gazetka zwała?)

i, najgorsze... ... ...

Bayer Full *płonę ze wstydu* - jak ja lubię tego słuchać...

Chyba zostałam właśnie Królową Bezguścia :).
      • ananke666 Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 23.11.10, 21:25
        > Temat konkursu: którą księżniczką disnejowską chciałabyś
        > być :D

Którą?? Umieram z ciekawości!
        • verdana Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 23.11.10, 22:49
          Dziś wprawiłam w stupor całą komisję zasiadającą na obronie, zaproszoną przez świeżo upieczonego doktora na obiad (na marginesie - ktos powinien tego zakazać). Oznajmiłam mianowicie, ze uwielbiam gry komputerowe, a jak wyjdzie Diablo III, to mojej ksiązki nie nalezy się spodziewać w najbliższym czasie.
          Naprawdę, drodzy koledzy przepytali mnie parę razy na okoliczność, uznali, ze to jakiś wybryk natury i ze po mnie by się tego nie spodziewali. Odczułam gwałtownie spadający prestiż.
          • nessie-jp Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 23.11.10, 23:04
            > ze uwielbiam gry komputerowe, a jak wyjdzie Diablo II
            > I, to mojej ksiązki nie nalezy się spodziewać w najbliższym czasie.

Pójdź w me ramiona i jak już wyjdzie, to konieczne podaj swoją nazwę użytkownika na BNecie. Też będę grać :)
          • hankam Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 24.11.10, 18:52
            Podałaś świeżo upieczonego doktora na obiad ???! Komisji ???!
            • verdana Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 24.11.10, 19:56
              Dobry był!
          • hellulah Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 25.11.10, 01:16
            > Dziś wprawiłam w stupor całą komisję zasiadającą na obronie [...]

Heh, to oznacza, że siedzisz w jakiejś barbarzyńskiej dziedzinie :) bo słyszeliśmy i o takich, którym prestiż spadłby (hipotetycznie), gdyby wyznali, że nie grają, wybryki jedne :) a co do Diablo II i publikacji, to pytanie brzmiałoby, kiedy wreszcie wyjdzie książka o grze.
        • chomiczkami Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 24.11.10, 16:13
          Bellą. Jesteśmy takie podobne.
          • kolczykizoldy Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 24.11.10, 17:15
            Fascynują mnie lalki. Fascynują, w sensie przyciągają moją uwagę. Zawsze się na chwilę zatrzymuję przy wystawach sklepowych z:
            -lalkami Barbie, te stare, klasyczne, z normalnymi, nie przerośniętymi głowami: mają takie piękne jedwabiste włosy, ach...
            -lalkami porcelanowymi, w strojach wiktoriańskich i gregoriańskich. Zawsze chciałam taką mieć, a nigdy nie miałam. Choć zdarzają się porcelanowe lalki-cudeńka, w większości sklepów sprzedają ohydne tandetne monsterka, ale mnie się i tak podobają...
            -w Sukiennicach uwielbiam małe laleczki-krakowianki

Lubię je niezmiernie, ale nie mogłabym ich kupować, bo nie zniosłabym w swoim domu żadnej Kolekcji Rzeczy Nieprzydatnych (dostaję ataku paniki na widok np. prezentu durnostójki, ale to juz temat na inny wątek, o drobnych neurozach ;)
            • srebrny.dzwoneczek Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 24.11.10, 19:01
              Książki Musierowicz, jakoś nie mam serca ich wyrzucić, tzn. te nowsze wyrzuciłam, bo to badziew, ale do starszych mam sentyment. No wiem, ze to obciach...
            • brandy_alexander Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 24.11.10, 20:55
              www.enchanteddoll.com/galleries/index.html eh, no forach się nie udzielam ale cóż, zbiegło się i nie mogłam się oprzeć perspektywie podzielenia mojego zachwytu;p
          • ylfeth Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 25.11.10, 07:25
            a ja myślałam ze jestem jedyną babą po 18 r.ż. która kocha księżniczki Disneya! :D i też stawiam na Bellę :D:D
            pozdrawiam serdecznie, wszystkich fanów HP, amerykańskich seriali, amerykańskich komercyjnych hitów kinowych (Avatar! Piraci z Karaibów!) Kate Perry i... Perfekcyjnej Pani Domu :)
      • the_dzidka Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 25.11.10, 11:52
        Lubię literaturę kobiecą i młodzieżową w prostym znaczeniu tego słowa - nikt
        > z odrobiną testosteronu powyżej piętnastego roku życia tego nie dotknie ;) czy
        > li kalki Bridget, kolejne książki beletrystyczne o młodych kobietach, poszukiwa
        > niu miłości, ciążach itd. "Wyznania zakupoholiczki" mam wszystkie części po ang
        > ielsku i uwielbiam to czytać...

O, siostro moja! Calusieńki jeden regał w domu mam tym zastawiony :) Kiedyś wychodziła taka seria "My, dwudziestolatki, trzydziestolatki...", chyba z 30 sztuk, wszystkie mam! "Shopaholic and...", tez dokupiłam sobie najpierw po angielsku to, co po polsku nie wyszło, a potem całą resztę :) Marian Keyes? Największe wrażenie wywarły na mnie "Wakacje Rachel". Co ciekawsze, cholera mnie bierze, jak na okładce są konotacje do Bridget Jones, a te wszystkie książki są od Bridget dużo lepsze, a ich bohaterki zdecydowanie mądrzejsze... :)
        • slotna Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 25.11.10, 19:30
          Marian Keyes? Największe w
          > rażenie wywarły na mnie "Wakacje Rachel". Co ciekawsze, cholera mnie bierze, ja
          > k na okładce są konotacje do Bridget Jones, a te wszystkie książki są od Bridge
          > t dużo lepsze, a ich bohaterki zdecydowanie mądrzejsze... :)

Polec ktoras. Musze cos przeczytac, bo podobno jestem sobowtorem ;))
    • alza73 Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 24.11.10, 19:11
      W czasie złapanego dołka czytam zawsze książkę pt. "Lesio" Chmielewskiej i płaczę ze śmiechu, ponadto w domu mam zakonspirowanego wściekle pomarańczowego miśka, który ma ze 25 lat. Mój M. chciał go już wyrzucić, jako siedlisko kurzu, ale wyjęłam ze śmietnika i wyprałam, a potem musiałam pozszywać, bo zaczął się rozpadać.
    • danonka.4 Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 24.11.10, 19:19
      a ja uwielbiam wszelkiej maści kapele podwórkowe,mogłabym tak słuchać i słuchać w nieskończoność.
      Oczywiście i Grzesiuka i Staśka Wielanka też.
      Choć na co dzień obcuję z muzyką poważną,to ona nigdy nie wprawia mnie w taką "euforię", jak
      "Bal na Gnojnej" czy "Czarna Mańka".
    • zwiatrem Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 24.11.10, 19:20
      Pojade po bandzie, bo kocham od czasu do czasu zagrac z Serius Sama, Diablo lub gapic sie na Mentaliste lub urzadzic maraton z dr Housem, czy Desperatkami.
      Uwielbiam filmy ze sprawami sadowymi, procesami skazanymi na niepowodzenie (nie dotyczy to sedzi A.M. Wesolowskiej).
      Kiedy uda mi sie znowu "przypadkiem" dorwac Columbo zawsze znajde na niego czas. Oczywiscie wszystkie odcinki znam juz na pamiec, ale nie o to chodzi.
      Kiedy doskiera mi sama nie wiem co, ale to cos co ze mnie zlazi, gram w kulki lub mahjong`a.

Ale to wszystko chyba jest po to zeby czasem kogs zachwycac. Wiec "nie powinno" nie istnieje, kazda potwora ma swojego amatora.
      Nie ukrywam tego przed nikim, bo coz to komu szkodzi, ze gust mam plebejski.

• anutek115 Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 24.11.10, 19:20
      Wszystko, co migocze. W zeszłym wcieleniu musi byłam sroką. Jest mi doskonale wszystko jedno, czy wpatruję się w ładnie oszlifowane szkło, kryształ czy diament, ma błyszczeć i już to mnie uszczęśliwia.

Komedie romantyczne, choć zdecydowanie nie wszystkie (nie znosze na przykład "Czterech wesel i pogrzebu", "Masz wiadomość" jest dla mnie do głębi nieprawdopodobne psychologicznie, i irytuje mnie sugerowanie, że wszystkich zachwyca "Bezsenność w Seattle", tylko się nie przyznają).

Lubię też oglądać dekoracje swiąteczne w takim OBI, nieustannie mnie zadziwia, jak brzydkie są te wszystkie nagromadzone na kupie przedmioty każdy z osobna, i jak bardzo mi się podobają wszystkie razem :))).

Kolędy też mnie zachwycają, zwłaszcza ukraińskie (oraz nasze własne pastorałki), ale tu akurat uważam, że jak najbardziej powinny zachwycać :D.

Jestem uzależniona od "Ratatuja", dla nieuswiadomionych - jest to bajka o szczurku, który został kucharzem :))). Żadne "Shreki" i inne "Auta" mnie nie uwiodły, a Ratatuj - całkowicie, poza nim lubię do tego stopnia jeszcze króla Juliana z "Madagaskaru" (dzięki dubbingowi w wykonaniu Jarosława Boberka, jak mniemam) i kotkę Marlenę z "Pioruna", ale już CAŁYCH filmów - nie aż tak. Tylko "Ratatuja" w całości mogłabym co drugi dzień oglądać.
      • verdana Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 24.11.10, 19:58
        No, przepraszam. "Ratatuj" swietny jest, ale gdzie mu tam do "Potworow i spółki", najlepszego filmu w historii kina.
        • anutek115 Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 24.11.10, 20:08
          verdana napisała:

> No, przepraszam. "Ratatuj" swietny jest, ale gdzie mu tam do "Potworow i spółki
          > ", najlepszego filmu w historii kina.

A tak, też lubię, ale jednak od Ratatuja się uzalezniłam, z narkomanem, nieprawda, nie pogadasz...
        • slotna Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 24.11.10, 20:24
          > No, przepraszam. "Ratatuj" swietny jest, ale gdzie mu tam do "Potworow i spółki
          > ", najlepszego filmu w historii kina.

No przepraszam, "Potwory i spolka" sa niezle, ale gdzie im tam do "Nowych szat krola" ;) Kocham to, uwielbiam i padam na kolana przed. Co mi przypomnialo, ze mam jeszcze jedno wstydliwe wyznanie: "Chlopaki nie placza"...
          • onion68 Re: Zachwyca, choć nie powinno - kulinarnie 24.11.10, 20:43
            Tu chyba można by utworzyć kategorię "przysmaki Mamerciątek":

- sojowe fastfudy - parówki, "szynki", "nuggetsy",
            - wczorajsza pizza, niepodgrzana,
            - rogi pizzy,
            - ser żółty, roztopiony w mikrofali, z selerem naciowym, albo i bez,
            - cebula podduszona na oliwie, robię tylko jako etap wstępny niektórych dań i zawsze podjadam ;)
            - bardzo sztuczne żelki i kolorowe galaretki.

No. Tyle chyba.
          • jo-asienka Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 25.11.10, 11:07
            No ja bardzo przepraszam, że się wtrącam i ta bez przywitania ... Nowe szaty króla nawet niezłe są ale gdzie im tam do Wall-e :) Namiętną miłością do tego filmu żenuję własne dorosłe dzieci.

A z rzeczy zgodnych z tematem wątku to właśnie zaczęliśmy w domu sezon oglądania Love actually (jak ktoś chce dołączyć to dziecko nawet na faceboku zamieściło stosowne wydarzenie) - ale to rodzinna mania więc się przyznajemy.

Namiętnie czytam HP, Czystą Krew (oglądam też), Zmierzch - nawet z tego prace pisałam na uczelni teologicznej ;) MM i Anie wszystkie też ;)

Nadaję się?
            • anutek115 Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 25.11.10, 19:03
              jo-asienka napisała:

> A z rzeczy zgodnych z tematem wątku to właśnie zaczęliśmy w domu sezon oglądani
              > a Love actually (jak ktoś chce dołączyć to dziecko nawet na faceboku zamieściło
              > stosowne wydarzenie) - ale to rodzinna mania więc się przyznajemy.

> Nadaję się?
              >

No jak jeszcze! Łelkam tu de klab, nieprawda! Tutaj, o ile się nie mylę, i na oficjalnym forum MM jest duuuuuża grupa osób, która zaczyna własnie (względnie nigdy nie przerwała :D) sezon oglądania Love Actually. Łącznie z niżej podpisaną :)).
              • slotna Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 25.11.10, 19:32
                > No jak jeszcze! Łelkam tu de klab, nieprawda! Tutaj, o ile się nie mylę, i na o
                > ficjalnym forum MM jest duuuuuża grupa osób, która zaczyna własnie (względnie n
                > igdy nie przerwała :D) sezon oglądania Love Actually. Łącznie z niżej podpisaną
                > :)).

Bylam na tym trzy razy w kinie, cholernie samotna, smutna i niezbyt szczesliwa. W pol roku pozniej znajdowalam sie juz w Anglii, cala wesolutka. Nie twierdze, ze wyjechalam po wariacku tylko ze wzgledu na ten film, ale z pewnoscia nie zaszkodzil motywacji ;)
              • dakota77 Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 25.11.10, 20:24
                Ja jeszcze nie zaczelam, ale na pewno niedlugo obejrze Love Actually i the Holiday:)
              • kkokos Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 26.11.10, 16:32
                > No jak jeszcze! Łelkam tu de klab, nieprawda! Tutaj, o ile się nie mylę, i na o
                > ficjalnym forum MM jest duuuuuża grupa osób, która zaczyna własnie (względnie n
                > igdy nie przerwała :D) sezon oglądania Love Actually. Łącznie z niżej podpisaną
                > :)).

nie no, chwila!
                stanowczo protestuję przeciwko wrzucaniu tego filmu w kategorie "zachwyca, choć nie powinno zachwycać". raczej w kategorię "to po prostu nie może nie zachwycać!!"
                • filifionka-listopadowa Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 29.11.10, 15:43
                  Ja też chce być w klubie! Love Actually i Holiday oglądam zawsze w ramach budowania ducha świąt.
                  • ginny22 Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 03.12.10, 19:13
                    Ja też, ja też :) "To właśnie miłość" zostało moją prywatną klasyką kina, a i "Holiday" bardzo lubię.
      • nikje Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 24.11.10, 20:01
        "Czasem słońce czasem deszcz" - chyba nigdy mi się nie znudzi. I zawsze wyciąga mnie z czarnej dziury obrzydliwego listopadowego wieczoru :)
    • patagarza Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 24.11.10, 19:48
      A ja lubię telenowele latino, oglądam je z przerwami od 7. roku życia, obecnie głownie w oryginale. Oczywiście nie oglądam wszystkiego jak leci, bo szkoda by mi było czasu i nerwów, jako, że jestem dość marudnym widzem, ale lubię język, kulturę, krajobrazy, aktorów, to, że te seriale mają ograniczoną liczbę odcinków. No i z telenowelami ściśle związana jest moja praca, ale to już raczej wynik mojego hobby :)
      • jo-asienka Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 25.11.10, 11:08
        Fiorellę mi przypomniałaś ;)
        • patagarza Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 26.11.10, 21:50
          Jedna z moich ulubionych, bardzo lubiłam Angie Cepedę, która zresztą dobrze sobie radzi obecnie w Europie :)
          Przynajmniej dzięki mojej pracy musiałam wśród znajomych zrobić taki mały coming-out z tym moim hobby :P No i jak sobie oglądam telenowelę, to jakby nie było, część mojej pracy jest, więc się nie można wyśmiewać ze mnie XD
    • wiosnaidzie Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 24.11.10, 20:19
      Saga o Ludziach Lodu.
      ufff, powiedziałam to...
      • nessie-jp Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 24.11.10, 20:39
        wiosnaidzie napisała:

> Saga o Ludziach Lodu.

O, ja też :) To właśnie mam na myśli pisząc "literatura pornograficzna". W sensie: taka niskich lotów, wstyd-się-przyznać, bohater z gatunku szeroki-w-barach-o-demonicznym-spojrzeniu :)

Ale tylko starsze tomy, tych z XX wieku już nie lubię.
      • verdana Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 24.11.10, 22:54
        Bardzo lubię, ale tak do polowy. Potem nijak mi nie idzie...
    • zywiolak Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 24.11.10, 20:32
      Za żadne skarby nie przyznam się do bycia die-hard, lamb-fanem Mariah Carey, zwłaszcza jej twórczości z lat 90'. Co gorsza śpiewam pod prysznicem jej kawałki - szczęsliwie efeky zagłusza szum wody.

Wracam z pracy i jem obiad akurat jak idą "Rozmowy w toku". Nie wiem czemu to oglądam, szczególnie durne wynurzenia puszczalskich nastolatek albo bulimiczek.

Czasami potrafię klika razy oglądać płytkie teledyski bling-bling, wiecie take z laskami taplającymi się w basenie i wypasionymi furami za domem. Jak np.: "Holiday" Dizzee Rascal.

Uwielbiam bezmyślnie tańczyć do mózgojebnych kawałków jak Starguitar Chemical Brothers, swego czasu słuchałem do ćwiczeń remix'a Christian Bale kiedy mu odwaliła klepka na planie filmowym - www.youtube.com/watch?v=YTihsJQHt48 .

Robię głupie miny do słuchawki jak dzwoni upierdliwy klient.
    • taja11 Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 24.11.10, 20:44
      "Dzban ciotki Becky" Lucy Maud Montgomery-udaję że dostałam od bratanicy na imieniny:-)
      Ale znam na pamięć i czytam przy każdej okazji kiedy nikt nie widzi:-)
      • beataj1 Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 24.11.10, 23:34
        Błekitny zamek Lucy M. Montgomery - zawsze na chandre. Mam nawet w komórce jako m-booka.

Szmirowate romanse historyczne - najlepiej by miały hardcorowe tytuły ostatnio chyłkiem czytałam Diabolicznego lorda :)

Filmy katastroficzne koniecznie - tez najbardziej lubie fale tsunami połączone z huraganami. Pojutrze uwielbiam ogladac pod kocykiem z ciepłą herbatką i zastanawiać sie co ja bym zrobiła.
        • cinnamonki Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 25.11.10, 08:23
          Zarąbisty wątek, aż mi się pyszczek uśmiał!

Z muzyki Duran Duran i Spandau Ballet (ktoś to jeszcze pamięta?)
          Z książek - Twilight, ale raczej książki, film jest w miarę, ale wolę książkę... Harry Potter również. I różne o wampirach, od czasów Draculi zawsze mnie to fascynowało...

I Świat wg. Bundych i ALF - kocham te seriale i mogę do znudzenia oglądać...

Z filmów - horrory typu "Piła"... I wszystkie bzdurne komedie romantyczne po których się robi "ooooowwww" :D
      • nessie-jp Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 25.11.10, 00:21
        taja11 napisała:

> "Dzban ciotki Becky" Lucy Maud Montgomery

To jest bardzo dobra książka, jak najbardziej ma zachwycać. Nie wiem, czy nie najciekawsza tej autorki.

Błękitny Zamek też cudny
        • slotna Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 25.11.10, 00:36
          > ! Nie przesadzam, naprawdę brak dużych, długich scen, opisów, w ogóle zdarzeń.
          > No i to imię głównej bohaterki...

Z "Dzbanem ciotki Becky" jest podobnie, wiecej tekstu jest w wydaniu pt. "W pajeczynie zycia". Tez uwazam, ze to najlepsze ksiazki LMM.
          • nessie-jp Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 25.11.10, 01:12
            > Z "Dzbanem ciotki Becky" jest podobnie, wiecej tekstu jest w wydaniu pt. "W paj
            > eczynie zycia".

Ja mam właśnie pod tytułem "W pajęczynie życia". Nawet nie wiedziałam, że to drugie wydanie jest inne!
            • slotna Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 25.11.10, 01:22
              > Ja mam właśnie pod tytułem "W pajęczynie życia". Nawet nie wiedziałam, że to dr
              > ugie wydanie jest inne!

Jest troche okrojone, niektore imiona sa inaczej przetlumaczone, majaczy mi sie Gaja/ Gay, Lunatyk/ Ksiezycowy czlowiek, ale glowy nie dam. Wydaje mi sie, ze jest zgrabniejsze stylistycznie, chociaz zalowalam tych opuszczonych zdan (bo rozdzialow, jak w "Blekitnym zamku" raczej nie brakowalo).
    • canuck_eh Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 24.11.10, 20:45
      Ale czego sie wstydzic - HP fajnie sie czyta z wyjatkiem Czary Ognia ( przynajmniej takie moje zdanie) no i odrobine przynudnawe bylo Half Blood Prince.Ale...Za kazdym razem zabieralam sie za czytanie serii jak nowa ksiazka wychodzila, czasami jak mnie cos dopadnie to czytam koncowke ostatniej czesci czy wybrane fragmenty z pozostalych.teraz sie zbieram do przeczytania tego jeszcze raz i nie jest owa seria schowana - stoi akurat u corki na polce ale jest dostepna dla kazdego:)
      Wstyd sie przyznac to serie oblednie napisana , ale wciagajaca - Twilight polknelam w tydzien.Wstyd sie przyznac bo zwlaszcza dwie ostatnie czesci to ciagle wywracanie oczu i zgrzytanie zebami praktycznie na kazdej stronie:)
      Nie chowam tez - po przeczytaniu oddaje znajomej - raz na jakis czas musze zabic kilkadziesiat szarych komorek i przeczytam Harlequina ku mojej uciesze bo wszystkie maja ten sam schemacik.A ze tanio to mozna kupic za jakies 25 centoli wiec pozwalam sobie na taka rozpuste dla finansow i zdrowia psychicznego - wychodze z zalozenia ze Homera nie da sie czytac 366 dni w roku:)
    • ready4freddy Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 24.11.10, 22:20
      uprzejmie donosze, ze watek jest na glownej. zadna to nobilitacja, widzac, co tam bywa, ale mimo wszystko jest :)
      • slotna Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 24.11.10, 22:41
        Latwo to poznac :)
    • sonix24 Re: Zachwyca, choć nie powinno zachwycać 24.11.10, 22:25
      Pomimo, że kocham jazz, to po cichu, tak w tajemnicy przed światem uwielbiam i przeżywam piosenki i teledyski Lady Gagi. Ale ciii, proszę o tym nikomu nie mówić
      Cudowny Wątek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka