Dodaj do ulubionych

Lewica przyszłości?

12.11.11, 10:21
Jestem niesłychanie ciekawy czy ktos może odpowiedzieć na pytanie czym właściwie jest tolerancja dla różnego typu lewicowych organizacji?
Tak jak w ubiegłym roku, tak i w tym ponownie doszło do zamieszek w dniu 11 listopada. Mozna nie zgadzać się z poglądami organizatorów "Marszu Niepodległości" ale była to legalnie zorganizowana manifestacja.
W poprzednim roku p.Biedroń - obecnie poseł - zorganizował nielegalną kontramnifestację i próbował zakłócić pochód. Uważając przy tym że ma do tego prawo bo stawia odpór tendencjom faszystowskim itp.
W tym roku to co wyprawiają ci miłosnicy "tolerancji i postępu" przekroczyło już wszelkie granice.

www.img.f4a.eu/images/5221731.jpg
Czy tak wyglądają miłosnicy tolerancji? w kapturach? agresywni? W dodatku co robili bojówkarze niemieccy na obchodach związanych z Dniem Niepodległości? Pojawiała się nowa jakość w naszym zyciu - lewicowe bojówki które po raz pierwszy dały o sobie znać na Krakowskim Przedmieściu, a teraz ujawniły swoje prawdziwe oblicze.

Bardzo dobrze podsumował to zjawisko naczelny Rzeczypospolitej nadając znamienny tytuł dla felietonu - Militarystyczna twarz lewicy:
blog.rp.pl/wroblewski/2011/11/11/militarystyczna-twarz-lewicy/
No cóż, nie pierwszy to raz w dziejach hasła równości sa wprowadzane siłą i zgodnie z własnymi pogladami. Zdumiało mnie także hasło - "kolorowa niepodleglość" - a to niepodległość ma w ogóle jakieś barwy?

Na dodatek nasz prezydent tak się nudził biedny na uroczystościach że - nie wiem gumę żuł czy też cukierka?
kontakt24.tvn.pl/temat,flaga-na-maszt-cukierek-do-ust,153321.html
I tak sobie pomyślałem - gdyby to poprzedni prezydent tak zachował się - jakie larum by się podniosło, jakie komentarze o braku kultury itp. No, ale to był ten niedobry i szkodzacy Polsce prezydent.

Naprawdę, bardzo ciekawy jestem jak będzie wyglądać Święto Niepodleglości za rok?
Obserwuj wątek
    • ginny22 Re: Lewica przyszłości? 12.11.11, 11:37
      Bardziej stronniczego tekstu dawno nie czytałam, moje gratulacje. Tak, to wszystko wina lewicy. Ci mili panowie z łysymi łbami, którzy szli przez Aleje Jerozolimskie, drąc się (o absurdzie!) "Przecz z komuną", to też lewica. Ci, którzy demolowali pl. Konstytucji - lewica. Ci, którzy podpalali wóz TVN24 - lewica. Tak jest.
      • ding_yun Re: Lewica przyszłości? 12.11.11, 11:59
        Powiem tak: mnie obchody Święta Niepodległości - o ile to w ogóle można nazwać obchodami - również się nie podobały. Ale równie winne są obie strony bo po obu stronach pojawiła się agresja.
        Po stronie prawicy oczywiście byli Twoim zdaniem tylko prawdziwi patrioci, może o cokolwiek radykalnych poglądach? Żadnych zakapturzonych, agresywnych drecholi? Żadnych świrów nawiązujących strojem do organizacji mających w swoją ideologię wpisaną przemoc?

Co do lewicy: Antifa - czyli organizacja, której członkowie znaleźli się na zdjęciu wklejonym przez Ciebie - to NIE JEST maninstream nowoczesnej lewicy. To jest anarchistyczna organizacja, która otwarcie przyznaje się do stosowania przemocy w celu zwalczenia skrajnej prawicy.
        Czemu pozwolono im się tak panoszyć, czemu normalne oragnizacje lewicowe nie odcięły się od ich działań - tego kompletnie nie rozumiem.

Prawdę mówiąc w ogóle nie rozumiem tego, co zaszło wczoraj w Warszawie. Nie rozumiem, czemu miasto zostało opanowane przez świrów z najbardziej skrajnych lewicowych i prawicowych organizacji i nie wiem dlaczego normalni ludzie nie mogli obchodzić tego święta w normalny, pokojowy sposób. Też jestem ciekawa jak będzie to wygladało za rok. Jeśli ktoś uważa, że tak mają wyglądać obchody Święta Niepodległości w nowoczesnym, rozwiniętym kraju, to ja odpadam. Nie ma we mnie zgody na terror skrajnej mniejszości.
        • turzyca Listopad to dla Polaków niebezpieczna pora. 12.11.11, 14:34
          A ja sie tylko dziwilam, ze dopiero wczoraj doszlo do takiej rozroby, spodziewalam sie jej juz na 3 maja.
          Ale w maju ludzi wynosi z miasta na majowki, a w listopadzie pikniki kiepsko wychodza.

A spodziewalam sie takiej akcji dlatego, ze ogladam sobie z bliska starcia bojowek prawicowych i lewicowych i bylam pewna, ze skoro w Polsce od lat istnieje skrajna prawica z bojowkami robiacymi ostre rozroby, a lewicowej odpowiedzi nie ma, to kiedys ta odpowiedz w koncu powstanie. No i powstala. I teraz bedzie znacznie trudniej niz gdy do tlumienia byla tylko skrajna prawica. Ktorej to tlumienie wychodzilo tak, jak wychodzilo.
          Znowu musimy przerobic cudze bledy sami, nie mozna sie uczyc na glupocie innych, grrrr.
    • nikadaw1 Re: Lewica przyszłości? 12.11.11, 12:29
      to jest nasze Święto Niepodległości i tylko nasi rodzimi, z dziada pradziada polscy kibole mają prawo tego dnia robić burdy na ulicy. Niemcy do Niemiec! Amen.
      • andrzej585858 Re: Lewica przyszłości? 12.11.11, 14:37
        nikadaw1 napisała:

> to jest nasze Święto Niepodległości i tylko nasi rodzimi, z dziada pradziada po
        > lscy kibole mają prawo tego dnia robić burdy na ulicy. Niemcy do Niemiec! Amen.

To może mi wytłumaczysz co ci Niemcy robili ? przyjechali jako turyści? czy też w określonym celu? - i co, nasze władze nie wiedziały o tego typu akcji?
        Jakoś nie widzę specjalnego powodu do żartów.
        • ready4freddy Re: Lewica przyszłości? 12.11.11, 16:13
          bo oni wszedzie przyjezdzaja. tak jak polscy kibole, ktorym obojetne, gdzie i z kim sie leja, tak samo im obojetne. byli w Genui dziesiec lat tamu, przy okazji policja naduzyla uprawnien i zmasakrowala troche zwyklych manifestantow, byli w Rzymie pare miesiecy temu, w Seattle pewnie tez. sa bardzo uzyteczni dla tych, przeciw ktorym niby to protestuja - bardzo latwo potem zastosowac strategie, ktora nam tu prezentujesz, innymi slowy sprowadzic protest klikudziesieciu tysiecy ludzi do zadymy kilkudziesieciu bandytow.

najlepsze jest to, ze strategia black bloc tak naprawde nie pozwala dojsc do tego, kto jest kto. pare miesiecy temu byly w Rzymie manifestacje bodaj z okazji niekorzystnych rozwiazan w oswiacie. jakis k...s caly na czarno przywalil chlopakowi w glowe kaskiem motocyklowym. co ciekawe, swiadkowie widzieli, jak przybijal piatki z policjantami i generalnie byl w grupie, ktora krecila sie kolo transporterow policyjnych. raczej nie dojdziesz, kto jest kto.
          ale zeby z tego robic "nowoczesna lewice", czy jakakolwiek, to lekka przesada. ja np. widzialem na zdjeciach zwolennikow bliskiego ci obozu ludowo-narodowego, ktorym chyba sie narod pomylil, bo maja celtyckie krzyze, rzymski salut i niejakiego Hyclera w sercu. czy moge mniemac, iz byli to twoi ideowi pobratymcy, prawi pol-katolicy i obyczajowi konserwatysci? z pewnoscia spojrzenie na kwestie zygoty i miejsca krzyza w Sejmie macie wspolne.
          co wladze wiedzialy, to wladz sie pytaj, nie nas.
          • ewaty Re: Lewica przyszłości? 12.11.11, 16:24
            Pozwolę sobie zauważyć, że górnicy z "Solidarności 80" tez są chłopcami do wynajęcia przy dowolnym proteście. Przyjadą i poskandują :"znajdzie się kij na [tu wstawić odpowiednią nazwę lub nazwisko] ryj", a frekwencja protestu zadowalająco rośnie...
            • ready4freddy Re: Lewica przyszłości? 12.11.11, 19:44
              no i prosze, juz dziala - na dyskusje merytoryczna z Sierakowskim potrzebaby chyba wszystkich "Solidarnych 2010" razem wzietych, ale za to mozna poprotestowac. nie dosc, ze komunisci, to jeszcze zaprzedali sie Niemcom (pewnie mieli dziadkow w Wehrmachcie) - ciemny lud kupi, oferta promocyjna.
    • szprota Re: Lewica przyszłości? 12.11.11, 12:31
      Niech za komentarz do tego steku bzdur posłuży zdjęcie, które wczoraj zrobiłam na blokadzie:
      fotoforum.gazeta.pl/photo/5/rj/jg/gzrc/uZtpQruTYUQ5huhP2X.jpg
      A gwoli ścisłości, metod Antify nie pochwalam. Ale na moich oczach rozgrywały się sceny, w których to policję zaczepiały łyse karki z twarzami zasłoniętymi szalikami legii.
      • andrzej585858 Re: Lewica przyszłości? 12.11.11, 14:33
        szprota napisała:

> Niech za komentarz do tego steku bzdur posłuży zdjęcie, które wczoraj zrobiłam
        > na blokadzie:
        > fotoforum.gazeta.pl/photo/5/rj/jg/gzrc/uZtpQruTYUQ5huhP2X.jpg
        > A gwoli ścisłości, metod Antify nie pochwalam. Ale na moich oczach rozgrywały s
        > ię sceny, w których to policję zaczepiały łyse karki z twarzami zasłoniętymi sz
        > alikami legii.

Stek bzdur? - praktycznie wszystkie informacje jakie pojawiają sie mówią o lewicowych bojowkach które były ta strona atakującą. A cóż takiego widac na tym zdjęciu? Jakoś nie widzę postaci z zasłoniętymi twarzami - raczej normalny obraz demonstracji.
        Wcale nie bronię narodowców ani skinów - bo to też jest dla mnie skrajność, tylko że mieli zgodę na demonstrację więc po co te lewackie bojówki? w ogole jakim cudem je dopuszczono w pobliże?
        Istna paranoja - w dodatku bojówkarze szukający schronienia w lokalu lewicowej "Krytyki Politycznej" - ciekawe dlaczego akurat tam?
        • ginny22 Re: Lewica przyszłości? 12.11.11, 15:15
          > praktycznie wszystkie informacje jakie pojawiają sie mówią o lewi
          > cowych bojowkach które były ta strona atakującą.

A to nowosc.

> A cóż takiego widac na tym zdjęciu?

A mnie na przykład urzekł taki transparent w rogu. Co powiesz na jego treść?

> Wcale nie bronię narodowców ani skinów - bo to też jest dla mnie skrajność, tyl
          > ko że mieli zgodę na demonstrację

Bronisz, bo jakoś nie zalożyłeś wątku o "nowej prawicy". Między Bogiem a prawdą zresztą - żadna to nowość, wszak bojówki prawicowe mają długą tradcyję. Druga strona też miała zgodę na demostrację, imaginuj sobie.
          • andrzej585858 Re: Lewica przyszłości? 12.11.11, 15:46
            ginny22 napisała:
            >
            > A to nowosc.

Bi faktycznie zapomnialem - oglądalem przecież wczoraj Fakty na TVN - tam troche inny obraz był - nawet w porównaniu z "Wiadomościami"

>
            > A mnie na przykład urzekł taki transparent w rogu. Co powiesz na jego treść?

Fakt - dopiero teraz dokładnie przyjrzałem się - oczywiście że jest bzdurny i chamski.

>
            > Bronisz, bo jakoś nie zalożyłeś wątku o "nowej prawicy". Między Bogiem a prawdą
            > zresztą - żadna to nowość, wszak bojówki prawicowe mają długą tradcyję. Druga
            > strona też miała zgodę na demostrację, imaginuj sobie.

Wiem, że miała zgodę, w tym roku tak w zeszłym nie - co wcale nie przeszkodziło podobnie zachowywać się. Tylko bardzo ciekawy jestem co miała na myśli p. Szczuka dziekując uczestnikom '"Kolorowego marszu" za przybycie i powstrzymanie Marszu Niepodleglości plus do tego - jeszcze nie dzisiaj ale jutro nasze będzie zwycięstwo? -

Wszelkie bojowki czy to prawicowe czy lewicowe to rzeczywiście prawdziwe "wrzody" ale tutaj wystarczy konsekwencja w egzekwowaniu prawa. Tylko że dziwi mnie że , jak słusznie napisalaś, bojowki prawicowe mają długą tradycję, bo przeciez sa takie nienowoczesne ale żeby lewica o postepowych poglądach uciekała się do takich metod? A podziękowanie za "powstrzymanie" w ustach p. Szczuki brzmi szczególnie ironicznie.
            • ready4freddy Re: Lewica przyszłości? 12.11.11, 16:16
              andrzej585858 napisał:

> Wiem, że miała zgodę, w tym roku tak w zeszłym nie - co wcale nie przeszkodziło
              > podobnie zachowywać się. Tylko bardzo ciekawy jestem co miała na myśli p. Szcz
              > uka dziekując uczestnikom '"Kolorowego marszu" za przybycie i powstrzymanie Ma
              > rszu Niepodleglości plus do tego - jeszcze nie dzisiaj ale jutro nasze będzie z
              > wycięstwo? -

wlasnie to miala na mysli, ze kilkadziesiat lat temu w Monachium wystarczyloby pare policyjnych pal, a potem trzeba bylo kilkudziesieciu milionow ofiar. dlatego na drugi raz trzeba to miec na uwadze i roznym hitlersynom mowic od razu "no pasaran", zanim wejda na glowe - to chyba logiczne?
    • frog1 Re: Lewica przyszłości? 12.11.11, 15:52
      A mnie się przypomniał tekst zalinkowany w wątku o Ruchu Odparcia Palikota - ktoś z założycieli drwi z "nowej lewicy", że jest "pozbawiona elementów męskości" (swoją drogą ciekawa inwektywa, czyżby jakaś obsesja seksualna?) Najwyraźniej jednak nie jest aż tak żałośnie zbabiała, skoro prezentuje się równie agresywnie jak chłopcy z ONR-u...
    • ready4freddy Re: Lewica przyszłości? 12.11.11, 17:00
      ciekawy tekst o mlodych zwolennikach opcji ludowo-narodowej - czy mozesz odpowiedziec na pytanie, czym wlasciwie jest patriotyzm dla tych osobnikow?
    • ready4freddy Re: Lewica przyszłości? 12.11.11, 19:55
      z ciekawosci przeczytalem o "militarystycznej twarzy lewicy" i az mi kapcie spadly z wrazenia po przeczytaniu tego akapitu:

"Ale sporo tłumaczą też coraz silniej lewicujące zachodnie rządy. Niechętne reformowaniu kosztownych systemów socjalnych, przyjaźniejsze związkom zawodowym niż przedsiębiorcom. Skore do obwiniania i dodatkowego opodatkowywania bankierów." - czy mozesz wytlumaczyc, dlaczego rzady mialyby byc przychylniejsze bankierom, i dlaczego mialyby ich nie obwiniac za kryzys, ktoremu w duzej czesci ("drapiezne" (predatory) udzielanie kredytow bez wlasciwego szacowania ryzyka, tworzenie "instrumentow finansowych", ktorych nie rozumie nawet czesc finansistow, za to sa "toksyczne", tudziez prywatyzacja zyskow i socjalizacja kosztow, bo to podatnik musi banki nacjonalizowac i dokapitalizowac) sa winne? moze byc z cytatami z ojcow kosciola.
      • ready4freddy Re: Lewica przyszłości? 12.11.11, 19:56
        oczywiscie mialo byc "sa winni", bankierzy.
        • andrzej585858 Re: Lewica przyszłości? 12.11.11, 21:23

ready4freddy napisał:

> oczywiscie mialo byc "sa winni", bankierzy.

Owszem, jeżeli chodzi o kwestie gospodarcze to artykul jest nieco durnowaty, ale to akurat nie jest w nim najważniejsze w tym momencie.
          Zresztą wszystko jest już jasne winni zostali wskazani:

wyborcza.pl/1,91446,10633355,Porozumienie_11_listopada__za_zamieszki_odpowiadaja.html
          Winni są faszyści uczestniczacy w marszu, a goście z Niemiec zostali zatrzymani za niewinność . Blokada była pokojowa itd. itp. - tylko że to miala byc manifestacja a nie blokada!!!
          A w ogole to bojowki lewicowe to kozły ofiarne - no ręce opadają.
          • ready4freddy Re: Lewica przyszłości? 12.11.11, 23:29
            no wiemy, wiemy, niemieckie hordy najechaly. ale zatrzymali tez innych cudzoziemcow - jakiegos Wegra, jakiegos Dunczyka, ponoc Hiszpanie byli, Wlosi z Forza Nuova (podpowiedz: poczatek lat 80tych, dworzec kolejowy w Bolonii, ponad 80 ofiar) - ich tez zapraszala Szczuka? i ciagle jeszcze nie powiedziales, o jaki patriotyzm chodzilo, bo ten krzyz celtycki do niczego mi nie pasuje - no chyba, ze to lokalni patrioci z Kalisza, ostatnio znalezli tam celtyckie monety.
            • andrzej585858 Re: Lewica przyszłości? 13.11.11, 00:51
              ready4freddy napisał:

> no wiemy, wiemy, niemieckie hordy najechaly. ale zatrzymali tez innych cudzozie
              > mcow - jakiegos Wegra, jakiegos Dunczyka, ponoc Hiszpanie byli, Wlosi z Forza N
              > uova (podpowiedz: poczatek lat 80tych, dworzec kolejowy w Bolonii, ponad 80 ofi
              > ar) - ich tez zapraszala Szczuka? i ciagle jeszcze nie powiedziales, o jaki pat
              > riotyzm chodzilo, bo ten krzyz celtycki do niczego mi nie pasuje - no chyba, ze
              > to lokalni patrioci z Kalisza, ostatnio znalezli tam celtyckie monety.

Wiem kto to jest Forza Nuova - a kto ich zapraszał? no pewnie nikt, tak jak zwykle to bywa w takich wypadkach.
              Jeszcze raz podkreślę - w zadnym przypadku nie jestem zwolennikiem tego typu ugrupowań i ich ideologii, ale też nie zgadzam sie na towrzenie obrazu organizacji lewicowych jako tych własnie pogodnych, kolorowych - co to muchy nie skrzywdzą - bo to jest nieprawdziwy obraz.
              A co do tego wszystkiego maja krzyże celtyckie? - a skąd mam to wiedzieć?
              Pewnie tyle samo co niektórzy polscy działacze komunistyczni z walka o niepodległość Polski - pojmowali ją zgoła inaczej, pewnie tak samo pojmują patriotyzm wielbiciele prastarej polsko-celtyckiej kultury.
    • paszczakowna1 Re: Lewica przyszłości? 12.11.11, 21:18
      Andrzeju, wszystko ci się totalnie pomieszało. Nie winię cię zresztą, bo relacje z tych 'zamieszek'* były co prawda bardzo sensacyjne**, ale nader niejasne, a do tego wymagały pewnej znajomości geografii centrum Warszawy. Spróbuję wyjaśnić (sugeruję posiłkowanie się planem Warszawy w trakcie).

Osoby, miejsca i czas:

* Niemieccy anarchiści, Nowy Świat (oraz inne grupki plączące się po W-wie), 13:00-?. Na Nowym Świecie zaczepiali około 13:00 jakichś Bogu ducha winnych rekreacjonistów w strojach z epoki napoleońskiej. Element poruszający się chaotycznie, wyraźnie widoczny z uwagi na język, szybko i sprawnie wyłapywany przez policję przy pierwszych oznakach naruszania prawa (a z najnowszych doniesień wynika, że prewencyjnie też, bo większość puszczono bez zarzutów). IMO kompletnie marginalny.

* Polska lewica, Marszałkowska, godziny w przybliżeniu 14-17. Element stacjonarny, oddzielony od reszty świata kordonami policyjnymi z obu stron. Na Marszałkowskiej (o ile mi wiadomo) żadnych awantur nie było, co polecam łaskawej uwadze odnośnie wypowiedzi Szczuki itd.

* Marsz Niepodległości i towarzyszący im kwiat młodzieży o zasłoniętych obliczach, godziny w przybliżeniu 14-18. Element poruszający się w sposób zorganizowany, od Placu Konstytucji do Placu na Rozdrożu (okrężną drogą z uwagi na elementent nr 2 i kordony policji). Bójki z policją około 15:00 na Placu Konstytucji, tamże zniszczone radiowozy, wyrwane płyty chodnikowe (a dlaczego nie kostka Bauma? Jakiś pożytek by był.) Koniec imprezy na Placu na Rozdrożu pod pomnikiem Dmowskiego, tamże podpalone dwa wozy TVN (co komu zawiniła TVN Meteo?), lekko uszkodzone wozy Polsatu i Polskiego Radia.

Mam nadzieję, że teraz wiadomo, kto rozrabial i gdzie.

*Podobno szkód na 70 tys (230 zatrzymanych,czyli cos 300 zł na sztukę). Moj Boże, żebyśmy tylko takie zamieszki mieli, amen. (A nie na przykład mecz Arka Gdynia-Legia Warszawa.)

** Aż moja ciotka z Sopotu dzwoniła, czy się nam nic nie stało.
      • ding_yun Re: Lewica przyszłości? 12.11.11, 21:56
        Mnie dziwi tylko jedno <wybaczcie jeśli cos mi się pomieszało> dlaczego nasza lewica nie odcięła się całkowicie od działan bojówek anarchistycznych? Przecież sami sobie tym strzelili w stopę. Antifa i może jacyś inni skrajnie lewicowi zadymiarze się pojawili i od razu ich agresywne zachowania zostały przeniesione na "Szczukę i jej koleżanki". Bo i żadne słowa wyjaśniające to i odcinające się od agresji niemieckich anarchistów chyba nie padły.
        Jeśli padły to oczywiście odszczekuję, co tu napisałam. Ale kilka dni przed 11 listopada słyszałam w radio wypowiedź przedstawiciela środowisk lewicowych w Polsce, który przeknoywał, że ci anarchisci, którzy wpadną na marsz to spokojni ludzie i o żadnej zadymie nie może byc mowy.
        • andrzej585858 Re: Lewica przyszłości? 12.11.11, 22:07
          ding_yun napisała:

> Jeśli padły to oczywiście odszczekuję, co tu napisałam. Ale kilka dni przed 11
          > listopada słyszałam w radio wypowiedź przedstawiciela środowisk lewicowych w Po
          > lsce, który przeknoywał, że ci anarchisci, którzy wpadną na marsz to spokojni l
          > udzie i o żadnej zadymie nie może byc mowy.

I dlatego tak mnie to własnie wkurza. Owszem - gdyby to zależało ode mnie to zarowno Młodzież Wszechpolską jak i ONR po prostu bym zdelegalizował - bo tendencje faszystowskie sa niesłychanie silne w tych organizacjach. Ale z drugiej strony przedstawianie organizacji lewicowych jako gołabkow pokoju ktorym na sercu lezy tylko dobro ludzi, a zwłaszcza mniejszosci jest tak nieprawdziwe i fałszywe że po prostu ręce opadają.
          Jak bojowka - to oczywiście koniecznie prawicowa.
          Obraz swiata kreowany przez srodowisko GW jest tak tendencyjny i nieprawdziwy że powiem dosadnie - dobrze się stało że pojawili się ci bojówkarze lewicowi. Może w koncu nastąpi jakies otrzeźwienie.
          • ginny22 Re: Lewica przyszłości? 12.11.11, 22:31
            > Obraz swiata kreowany przez srodowisko GW jest tak tendencyjny i nieprawdziwy ż
            > e powiem dosadnie - dobrze się stało że pojawili się ci bojówkarze lewicowi. Mo
            > że w koncu nastąpi jakies otrzeźwienie.

Bo na twoje otrzeźwienie nie mamy co liczyć, prawda? Bo jesteś tak tendencyjny i nieprawdziwy, że by się przydało.
            <Tak, wiem, jestem wredna, ale właśnie gałęzie mi opadły.>
            • andrzej585858 Re: Lewica przyszłości? 13.11.11, 00:56
              ginny22 napisała:
              .
              >
              > Bo na twoje otrzeźwienie nie mamy co liczyć, prawda? Bo jesteś tak tendencyjny
              > i nieprawdziwy, że by się przydało.

Mam od kogo uczyć się - niestety, ale jak widac jest to skuteczna metoda więc może przyniesie jakiś efekt?
              Może ktoś w koncu zrozumie że tolerancja to nie tylko kwestia homoseksualistów ale także ludzi o pogladach trochę innych niz te które uważa się za nowoczesne? Wraz z tekstami typu - wstyd mi za ten kraj? z naciskiem na "ten"?

> <Tak, wiem, jestem wredna, ale właśnie gałęzie mi opadły.>
              • monia.i Re: Lewica przyszłości? 13.11.11, 22:21
                andrzej585858 napisał:
                >
                > Może ktoś w koncu zrozumie że tolerancja to nie tylko kwestia homoseksualistów
                > ale także ludzi o pogladach trochę innych niz te które uważa się za nowoczesne?
                >
                Super, się zgadzam. Tylko homoseksualiści nie są chyba w stanie narzucić Ci życia według swojego modelu - a jednak są próby wpływu kk na życie całego społeczeństwa. Całkiem udane. W tę stronę jest ok?
                • jota-40 Re: Lewica przyszłości? 13.11.11, 22:29
                  Mogę Ci odpowiedzieć i śmiem twierdzić, że opinia Andrzeja niewiele się będzie różniła: KK może narzucać, co zechce, jest bowiem podwaliną kultury europejskiej, a Polska opiera się na chrześcijaństwie i dlatego krzyż może wisieć, gdzie chce. A homoseksualiści nie są podwaliną, wyniosła ich na wyżyny durna poprawność polityczna, proponują nam się w paradach i są grzeszni, a zatem jedyne, co mogą, to tkwić cichutko w cieniu, próbując nie narzucać nikomu swojego nieszczęścia. Chyba, że próbują je leczyć, w takiej sytuacji, od biedy, mogą zrobić coming out i oznajmić o tym światu, potwierdzając tylko starą prawdę, że to przykre zboczenie można wyprostować ;//.
                  • monia.i Re: Lewica przyszłości? 13.11.11, 23:31
                    No ale ja bym chyba wolała, żeby on to własnymi słowy nazwał - chyba, że jakieś opory ma?
          • spendoria Re: Lewica przyszłości? 12.11.11, 23:03
            "Obraz swiata kreowany przez srodowisko GW jest tak tendencyjny i nieprawdziwy że powiem dosadnie - dobrze się stało że pojawili się ci bojówkarze lewicowi. Może w koncu nastąpi jakies otrzeźwienie"

A który obraz świata jest prawdziwy i nie tendencyjny? Frondy, Gazety Polskiej czy salonu24?
            Jak Cię tak strasznie uwiera środowisko GW to co robisz na forum gazeta.pl? Masochizm?
            I na czy ma polegać otrzeźwienie?
            Ekstrema z każdej strony były, są i będą. To też jeden z aspektów demokracji, podoba się nam czy nie.
          • ready4freddy Re: Lewica przyszłości? 12.11.11, 23:24
            no przeciez wkleilem linka, w ktorym sekretarz redackji KP wyjasnia, ze odcinaja sie od nielicznych lobuzow (w odpowiedzi na zarzuty, ze "ukrywaja bandytow"), to kto ma sie jeszcze wypowiedziec? Napieralski? Kwasniewski? aaa, wiem! Michnik! powinien napisac felieton, ze sie przyznaje, tak, to on osobiscie dzwonil do teutonskich hord, zeby je sciagnac na nasza swieta ziemie. a Rywin mu dal monety do automatu telefonicznego. srsly.

ale najlepszy to jest ten gosc: inwebscribis.salon24.pl/362820,burzliwy-dzien-11-listopada-cd
      • kkokos Re: Lewica przyszłości? 12.11.11, 22:13
        > * Polska lewica, Marszałkowska, godziny w przybliżeniu 14-17. Element stacjonar
        > ny, oddzielony od reszty świata kordonami policyjnymi z obu stron. Na Marszałko
        > wskiej (o ile mi wiadomo) żadnych awantur nie było, co polecam łaskawej uwadze
        > odnośnie wypowiedzi Szczuki itd.

w stronę tej grupy ze dwa czy trzy razy poleciały kamienie (m.in. od rogu wilczej), więc "bojówki lewicowe" rzuciły się w stronę dziarskich chłopców i przycisnęły ich do muru, zanim (w ciągu kilku minut) dobiegli policjanci. dlatego napisałam w cudzysłowie - to była obrona, nie atak!!! od strony kolorowej nie było zaczepek! kamienie zaś leciały w stronę kolorowego tłumu, w którym były kobiety-dzieci-starcy.

• kkokos Re: Lewica przyszłości? 12.11.11, 22:24
        > * Marsz Niepodległości i towarzyszący im kwiat młodzieży o zasłoniętych oblicza
        > ch, godziny w przybliżeniu 14-18. Element poruszający się w sposób zorganizowan
        > y, od Placu Konstytucji do Placu na Rozdrożu (okrężną drogą z uwagi na elemente
        > nt nr 2 i kordony policji). Bójki z policją około 15:00 na Placu Konstytucji, t
        > amże zniszczone radiowozy, wyrwane płyty chodnikowe (a dlaczego nie kostka Baum
        > a? Jakiś pożytek by był.)

awantura na przeciwległym końcu placu w stosunku do blokady. owszem, leciała także kostka bauma w sporych ilościach :) cały incydent był zaskoczeniem dla kolorowej, w której ludzie śpiewali, podrygiwali przy bębnach - a nagle usłyszeli całkiem głośne wybuchy, nad placem uniósł się dym (potem okazało się, że to policyjny gaz, a nie dym z rac), pojawiły się dwie armatki wodne, widać było, że coś się po tamtej stronie placu pali. zresztą "widać było" jest eufemizmem, bo to na tyle daleko, że szczegółów nie można było dostrzec, zresztą wiele zasłaniały cudze plecy. jak czytam i słyszę od wczoraj, że te zajścia to wina blokady, to mi się nóż w kieszeni otwiera. tak, to wina stojącej 600? 800? metrów dalej blokady, że dziarscy chłopcy nie wytrzymali ciśnienia (biedactwa, hajlować im zabronili, jakżeż oni się musieli męczyć, można im tylko współczuć!!) i komuś musieli, ale to musieli przy.jebać, więc przy.jebali policji?? to także oczywiście wina tuska!
        • jota-40 Re: Lewica przyszłości? 13.11.11, 00:18
          Ech, kkokos. Oczywiście, że to wina Tuska. To chyba żadna nowość. Wina jest też po stronie "lewackich bojówek", które może i były atakowane, ale to prawie tak, jakby same atakowały, a przecież już sama ich nazwa wskazuje na to, że atakować mogą i są w stanie. LEWACKIE BOJÓWKI ATAKUJĄ. To brzmi tak samo dobrze i słusznie, jak WYBORCZA KŁAMIE. Można sobie opowiedzieć świat w prostych słowach. Nasi, to ci, co nie atakują, ewentualnie nawet, jeśli trochę atakują, no, to zdarzyło im się, oj tam, oj tam, chłopaki odrobinę się wkurzyły, wiadomo, a ty byś się nie wkurzył, jakby jakiś taki mówił po niemiecku?...
          Natomiast tamci, ooo, tamci to atakują, że ho ho!! Z lewackich pozycji, pod rękę z Michnikiem, ich to sprawka, wredne sukinkoty, do więźnia z nimi!!

Co nie przeszkadza, że marzy mi się święto niepodległości bez jakiegokolwiek marszu. Kiedyś była tylko parada w mundurach historycznych - i komu to przeszkadzało?...
          • andrzej585858 Re: Lewica przyszłości? 13.11.11, 01:05
            jota-40 napisała:

To brzmi tak samo dobrze i słu
            > sznie, jak WYBORCZA KŁAMIE. Można sobie opowiedzieć świat w prostych słowach. N
            > asi, to ci, co nie atakują, ewentualnie nawet, jeśli trochę atakują, no, to zda
            > rzyło im się, oj tam, oj tam, chłopaki odrobinę się wkurzyły, wiadomo, a ty byś
            > się nie wkurzył, jakby jakiś taki mówił po niemiecku?...

A teraz ten tekst odwróć i przeczytaj go z innych pozycji - tylko my wiemy co jest dobre i słuszne - nawet Miller zauważył że dośc tego aby to GW okreslała kto nadaje się na szefa SLD a kto nie - problem nie polega na tym że klamie, tylko stwarza fakszywy obraz rzeczywistości. Własnie dzieląc Polaków.
            Problem nie polega także na tym że ktos szwargocze po niemiecku tylko na tym że przyjechał specjalnie na rozróbę i ze nie pojawił się ten Niemiec, Wegier czy ktokolwiek inny przypadkowo.

> Natomiast tamci, ooo, tamci to atakują, że ho ho!! Z lewackich pozycji, pod ręk
            > ę z Michnikiem, ich to sprawka, wredne sukinkoty, do więźnia z nimi!!

Nie - no jasne aniolki grzeczne. Zwłaszcza w tamtym roku gdy Biedróń wraz z swoja organizacją - nielegalnie - probował rozbic podobny pochód.
            >
            > Co nie przeszkadza, że marzy mi się święto niepodległości bez jakiegokolwiek ma
            > rszu. Kiedyś była tylko parada w mundurach historycznych - i komu to przeszkadz
            > ało?...

Owszem - tak powinno być, problem tylko w tym że w tym roku także i tych w mundurach historycznych zaatakowano i to jak zgodnie twierdza swiadkowie nie zrobili tego żadni prawicowi faszyści.
            >
            >
            • spendoria Re: Lewica przyszłości? 13.11.11, 01:26
              Andrzej, czy Ty sobie jaja robisz?
              Naprawdę mam wrażenie, że masz poważny problem z oceną sytuacji. Ciągle mówisz że coś jest bardzo ciekawe, bądź niepokojące, albo że jest zastanawiające... lub ciekawe, lub, że Cię zastanawia.
              A potem następuje nie znosząca sprzeciwu ocena. I że poza Tobą nikt nic nie rozumie - otóż zalewa nas ZUO, pod płaszczykiem nowoczesności oczywiście, które to ZUO niszczy tradycję chrześcijańską i jeszcze do tego ma bojówki (zgroza!!!). I że to jest nowoczesność fałszywie pojmowana, bo bez tych wartości.... itd, itp.

Halo, tu ziemia - nie wszyscy w okolicy są chrześcijanami, będąc jednak pełnoprawnymi obywatelami, więc może wstrzymaj nieco konie?
      • szprota Re: Lewica przyszłości? 13.11.11, 01:22
        O, wydarzenia przedstawione przez Paszczakównę odpowiadają temu, co sama widziałam na mieście.
        W środku blokady, na Marszałkowskiej, stała kolorowa platforma, z której emitowano muzykę, przemawiała Kazia Szczuka, Sylwia Chutnik, Mamadu (jako wyjątkowo fascynujący znajduję fakt, że Mamadu i Mateo Pospieszalski stanęli po dwóch stronach marszu, a przecież grają w tym samym zespole, Voo Voo); wielokrotnie powtarzali, że manifestacja jest pokojowa i żeby pod żadnym pozorem nie dać się sprowokować. Zrelacjonowano wówczas, że w centrum doszło do niegroźnego pobicia jednego aktywisty przez grupę narodowców.
        Były małe zamieszki na Koszykowej, bo grupa - kibiców? narodowców? - w każdym razie łysych chłopaczków z twarzyczkami owiązanymi szalikami Legii - zaatakowała policję; poleciały race, był gaz i armatki wodne. Była bójka w metrze - znów atakującą stroną byli narodowcy.

(swoją drogą: wydarzenia na placu na Rozdrożu zaczęły się w dosłownie parę minut po tym, jak go minęłam w autobusie, podobnie bójka w metrze)

Pod Torwarem stały autokary, które dowiozły tego dnia hurtem paczki narodowców z innych miast; z dużą przykrością stwierdzam, że moje rodzinne miasto Łódź było nader licznie reprezentowane.

A z ostatnich rewelacji wynika, że niemieccy antifowcy nie pobili tych biednych napoleonistów, tylko ich opluli. Trochę jakby inny kaliber.
        • andrzej585858 Re: Lewica przyszłości? 13.11.11, 08:31
          szprota napisała:

>
          > A z ostatnich rewelacji wynika, że niemieccy antifowcy nie pobili tych biednych
          > napoleonistów, tylko ich opluli. Trochę jakby inny kaliber.

Tylko ich opluli - to rzeczywiście zmienia postać rzeczy. Ale dlaczego w ogole tutaj się znaleźli i dlaczego ich opluli to nie jest istotne?

"Wróćmy do tematu zadym w 11 listopada. Seweryn Blumsztajn w swoim komentarzu na temat wydarzeń podczas Święta Niepodległości w Warszawie napisał: „Kto sieje wiatr, ten zbiera burzę. Kiedy mobilizuje się stadionowych bandytów z całego kraju, to nie należy opowiadać o pokojowej demonstracji. Kibole zjechali do Warszawy nie po to przecież, żeby się pokłonić Romanowi Dmowskiemu. Głośno krzyczeli, że chcą bić pedałów i je...ć policję.” Nie zaprzeczysz, że uczestnicy Marszu Niepodległości atakowali policję i środowiska lewicowe?

- Zgadzam się, że kibole przyjechali dla zadymy. Kibole zawsze szukają zadymy, ale oni nie byli organizatorami i twórcami Marszu Niepodległości. Dlaczego pan Blumsztajn nie pyta skąd wzięli się niemieccy antyfaszyści w Warszawie i na czyje zaproszenie zjechali do stolicy? Niech „GW” napisze, skąd wzięli się w Warszawie niemieccy lewacy, sojusznicy anarchistycznych bandziorów, z którymi sympatyzuje pismo pana Blumsztajna. Powiedzmy sobie szczerze, gdyby nie było blokady marszu, to prawdopodobnie nie byłoby zadymy. A kto namawiał do blokady, to wszyscy wiemy. Nie bronię kiboli, ani tych, którzy atakowali policję, media, przechodniów i blokujących manifestację - oni powinni ponieść surowe kary w trybie natychmiastowym. Podżegacze również."

Może warto odpowiedziec na te pytania które postawił p. Kukiz w bardzo rzeczowym wywiadzie z którym warto zapoznać się w całości wraz z trafną diagnozą poczyna GW:

wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/polska-moze-ponownie-zniknac-z-mapy-swiata,1,4905097,wiadomosc.html
          >
          >
          • nikadaw1 Re: Lewica przyszłości? 13.11.11, 10:52
            ach ci lewicowi zadymiarze, ewidentnie są ci solą w oku. chcesz powołania komisji śledczej, by wyjaśniła skąd się tu wzięli? czy to oni podpalali wozy telewizyjne? oni rzucali petardami w Belweder? policja zwolniła dziś czterdziestu paru Niemców, domniemywam więc, że nie stwierdzono cięższych przewinień.

dla równowagi zacytuję Piotra Semkę:
            "Obecna formuła, rozpoczęta przez ONR i Młodzież Wszechpolską, według mnie w tym roku ostatecznie się wyczerpała. Mogę zrozumieć publicystów, którzy wobec siłowej blokady marszu, proponują kontynuację. Ale odradzam. Trzeba to przemyśleć. Przyszłoroczny marsz musi być organizowany przez mainstream prawicowy. Nie powinniśmy być łączeni np. ze skrajnym językiem ONR. Trzeba też pomyśleć o silniejszej ochronie. I sprawdzeniu uczestników marszu."
            • jota-40 Re: Lewica przyszłości? 13.11.11, 14:29
              "- Zgadzam się, że kibole przyjechali dla zadymy. Kibole zawsze szukają zadymy, ale oni nie byli organizatorami i twórcami Marszu Niepodległości. Dlaczego pan Blumsztajn nie pyta skąd wzięli się niemieccy antyfaszyści w Warszawie i na czyje zaproszenie zjechali do stolicy? Niech „GW” napisze, skąd wzięli się w Warszawie niemieccy lewacy, sojusznicy anarchistycznych bandziorów, z którymi sympatyzuje pismo pana Blumsztajna. Powiedzmy sobie szczerze, gdyby nie było blokady marszu, to prawdopodobnie nie byłoby zadymy. A kto namawiał do blokady, to wszyscy wiemy. Nie bronię kiboli, ani tych, którzy atakowali policję, media, przechodniów i blokujących manifestację - oni powinni ponieść surowe kary w trybie natychmiastowym. Podżegacze również."

Dlaczego właściwie ktoś ma sprawdzać akurat niemieckich anarchistów, a tych innych europejskich faszystów - to już nie?... I dlaczego tak spokojnie przechodzisz nad faktem, że tak, owszem, kibole zjechali na zadymę, oni tak mają i to jest normalne!... - otóż dla mnie nie jest.

Zdałam sobie jednak sprawę, że - owszem, owszem, nie jest dla mnie tak całkiem bez znaczenia, czy ktoś jest zadymiarzem lewackim, czy faszystowskim. Nie cierpię agresji i boję się wszelkich zadym. Nie podnoszą mi adrenaliny, jestem absolutnie przeciwko tego typu drogom uzewnętrzniania emocji. Jednak fakt, że ktoś może głosić faszystowskie hasła - w Polsce, w WARSZAWIE! - w moim mieście, które faszyści zrównali z ziemią kilkadziesiąt lat temu!... I oni mienią się być patriotami! Nie no, hello, coś się komuś zdrowo pop...ło. Czas ustawić sprawy do pionu, uważam, że w naszym państwie nie powinno być w ogóle pozwolenia na demonstracje faszystów, narodowców, kiboli i innych tego typu mętów.
              I wrócę jeszcze do tego, o czym wspomniałam na początku. Nawet jeśli całkowicie odcinam się od zadym, to zawsze bliżsi mi będą anarchiści, niż faszyści. I dlatego domyślam się, że i Tobie - podobnie odcinającemu się od zadym, jak rozumiem - bliżsi będą narodowcy, ze swoimi pseudo-patriotycznymi hasłami. No i Bogiem się wspierają, nieprawda. Nie to, co ci lewacy.

Wniosek - chyba nie dojdziemy daleko w naszej dyskusji. A tak w ogóle: czujesz, jaka ohydna pogarda bije z Twoich postów, kiedy piszesz "pan Blumsztajn"? I czy jesteś aby pewien, ze "pismo pana Blumsztajna" sympatyzuje z "anarchistycznymi bandziorami"?
              "PAN Michnik", "PAN Tusk", "PAN Komorowski", te znane formy prawicy, specjalizuje się w nich PAN Kaczyński. Oczywiście, trudno się przyczepić, ale wszyscy wiedzą, że mówiąc w ten sposób - przelewa się w tym jednym słówku "PAN" ocean pogardy.

I jeszcze jedno - uważasz, że lepiej, żeby nie było żadnej blokady, tak? I wtedy chłopcy z hitlerowskim pozdrowieniem przeszliby sobie Marszałkowską, no, komu by to wadziło?... Prawda?... Otóż - mnie by bardzo wadziło. Tak właśnie myśleli sobie ludzie po Monachium, i po Anschlussie, i po wejściu Niemców do Czechosłowacji. "Co tam komu szkodzi, Hitler pomacha sobie tymi swoimi swastykami, zachowajmy spokój, nie ma co jątrzyć i nasyłać nań lewackich bandziorów, w końcu to cywilizowany Europejczyk, a że zrobi trochę porządku z Żydami, to tylko dobrze."

No i nie robili żadnych blokad. Od tego się zaczyna.
              • andrzej585858 Re: Lewica przyszłości? 13.11.11, 15:48
                jota-40 napisała:

>
                > Wniosek - chyba nie dojdziemy daleko w naszej dyskusji. A tak w ogóle: czujesz,
                > jaka ohydna pogarda bije z Twoich postów, kiedy piszesz "pan Blumsztajn"? I cz
                > y jesteś aby pewien, ze "pismo pana Blumsztajna" sympatyzuje z "anarchistycznym
                > i bandziorami"?

Przede wszystkim - to był cytat z wypowiedzi pana Kukiza ktory zamieściłem. Czy stosując zwrot pan Kukiz wyraziłem odpowiednią dozę pogardy dla Kukiza?
                Nie - nie mam żadnej pewności z kim sympatyzuje p. Blumsztajn ale wiem jak kompletnie niepotrzebnie pismo p. Blumsztajna podgrzewa atmosferę ciągle strasząc społeczeństwo - jak nie Kaczynskim, to nacjonalistami, a to lustracją - czyli domniemawynimi nieszczęściami które jakoś nie widać - ale za to sprawnie budząc demony przeszłości.
                > "PAN Michnik", "PAN Tusk", "PAN Komorowski", te znane formy prawicy, specjalizu
                > je się w nich PAN Kaczyński. Oczywiście, trudno się przyczepić, ale wszyscy wie
                > dzą, że mówiąc w ten sposób - przelewa się w tym jednym słówku "PAN" ocean poga
                > rdy.
                >
                > I jeszcze jedno - uważasz, że lepiej, żeby nie było żadnej blokady, tak?

Oczywiście że nie chcę, na jakiej podstawie ktoś ma decydować że on ma PRAWO blokowac bo ma bardziej słuszne poglady od tych co biorą udział w manifestacji? Legalnej manifestacji.

I wted
                > y chłopcy z hitlerowskim pozdrowieniem przeszliby sobie Marszałkowską, no, komu
                > by to wadziło?... Prawda?... Otóż - mnie by bardzo wadziło. Tak właśnie myślel
                > i sobie ludzie po Monachium, i po Anschlussie, i po wejściu Niemców do Czechosł
                > owacji. "Co tam komu szkodzi, Hitler pomacha sobie tymi swoimi swastykami, zach
                > owajmy spokój, nie ma co jątrzyć i nasyłać nań lewackich bandziorów, w końcu to
                > cywilizowany Europejczyk, a że zrobi trochę porządku z Żydami, to tylko dobrze
                > ."

Dla mnie to tez przeszkadza i to bardzo, bo mam w rodzinie jeszcze nawet zyjącego więźnia obozu nie licząc tych co już nie zyją , i nie chcę oglądac żadnych faszystowskich haseł ani ich słyszeć - ale zgoda na manifestację została wydana i albo przestrzegamy prawa albo interpretujemy je dowolnie.
                Zadne bojowki nie są dla mnie bliższe ani te prawicowe ani lewicowe - sa kompletnie niepotrzebne, ale też nie zgadzam sie na robienie z lwicowych manifestacji milosnikow pokoju - czego przykladem było zaproszenie niemieckich organizacji - jacy ro milosnicy pokojiwych antyfaszytowskich manifestacji przyjechali to mozna zobaczyć chociazby na zdjęciu ktore zamieścilem w pierwszym poście.
                Tak- nie zycze sobie żadnej pomocy z zewnątrz ani pokojowej ani rozrabiackiej - zwłaszcza że relacje wyglądają dośc jednoznacznie:

"Do pierwszych incydentów doszło przedwczoraj po godz. 12 na Nowym Świecie, gdy grupa przedstawicieli organizacji lewicowych wdała się w bójkę z grupą narodowców. Policja zaczęła ich rozdzielać; doszło wtedy do ataku na funkcjonariuszy. Zatrzymano grupę około 100 osób."

>
                > No i nie robili żadnych blokad. Od tego się zaczyna.

Od robienia blokad także.
                • ready4freddy Re: Lewica przyszłości? 14.11.11, 10:55
                  andrzej585858 napisał:

> Tak- nie zycze sobie żadnej pomocy z zewnątrz ani pokojowej ani rozrabiackiej -
                  > zwłaszcza że relacje wyglądają dośc jednoznacznie:
                  >
                  > "Do pierwszych incydentów doszło przedwczoraj po godz. 12 na Nowym Świecie, gdy
                  > grupa przedstawicieli organizacji lewicowych wdała się w bójkę z grupą narodow
                  > ców. Policja zaczęła ich rozdzielać; doszło wtedy do ataku na funkcjonariuszy.
                  > Zatrzymano grupę około 100 osób."

a moznaby prosic o sklad osobowy zatrzymanej grupy? innymi slowy, czy bylo to 50/50, czy moze 90/10, i jesli tak, to kogo bylo wiecej?
                  • paszczakowna1 Re: Lewica przyszłości? 14.11.11, 13:08
                    > > "Do pierwszych incydentów doszło przedwczoraj po godz. 12 na Nowym Świeci
                    > e, gdy
                    > > grupa przedstawicieli organizacji lewicowych wdała się w bójkę z grupą na
                    > rodow
                    > > ców. Policja zaczęła ich rozdzielać; doszło wtedy do ataku na funkcjonari
                    > uszy.
                    > > Zatrzymano grupę około 100 osób."
                    >
                    > a moznaby prosic o sklad osobowy zatrzymanej grupy? innymi slowy, czy bylo to 5
                    > 0/50, czy moze 90/10, i jesli tak, to kogo bylo wiecej

Podejrzewam, że ci "przedstawiciele organizacji lewicowych" to byli właśnie owi słynni niemieccy anarchiści. Podejrzewam też, że przede wszystkim ich właśnie zwinięto. (Zawsze zdecydowanie łatwiej zwinąć ludzi czymś się odznaczających, w tym przypadku językiem). Podejrzewam też, że te incydenty na Nowym Świecie w godzinach 12-13 to były jedyne incydenty z udziałem "lewicy" (obtrąbione na wszystkie strony), reszta (czyli jakieś 95% całości) to już zdrowy prawicowy rdzeń narodu.

Ale w ogóle wszystko to to IMO burza w szklance wody, rozdmuchana do granic możliwości (po byle meczu Legii bywa gorzej). Muszę wyznać, że szczególnie mnie ubawiła relacja TVN, która słabo kryła, że podpalenie ich wozów było najwspanialszą rzeczą, jaka ich tego dnia spotkała. Pewnie bym była mniej uchachana gdybym miała samochód zaparkowany przy Placu Konstytucji, ale na szczęście nie. (I chyba zresztą samochody prywatne i szyby sklepowe nie ucierpiały, a jeśli tak, to przypadkiem. Panowie narodowe dresy własność prywatną szanują, nawalać się przyszli z policją.)
          • szprota Re: Lewica przyszłości? 13.11.11, 15:47
            andrzej585858 napisał:

>
            > Tylko ich opluli - to rzeczywiście zmienia postać rzeczy. Ale dlaczego w ogole tutaj się znaleźli i dlaczego ich opluli to nie jest istotne?
            Oczywiście, że jest. Podobnie jest istotne, po co zjechały autokary kibolskich narodowców pod Torwar i dlaczego płonął wóz transmisyjny TVNu.

Wiadomo, że nie zostali zaproszeni przez Krytykę Polityczną i że rozmiar burdy, jaką wszczęli, był mocno przerysowany. Jak widać w zalinkowanym oświadczeniu, lewica stanowczo odcina się od działań przemocowych.

> Może warto odpowiedziec na te pytania które postawił p. Kukiz w bardzo rzeczowym wywiadzie z którym warto zapoznać się w całości wraz z trafną diagnozą poczyna GW:
            >
            KUKIZ I RZECZOWY W JEDNYM ZDANIU: KOMPUTER ODMAWIA WSPÓŁPRACY.
            • andrzej585858 Re: Lewica przyszłości? 13.11.11, 15:57
              szprota napisała:

> andrzej585858 napisał:
              >
              >

> Oczywiście, że jest. Podobnie jest istotne, po co zjechały autokary kibolskich
              > narodowców pod Torwar i dlaczego płonął wóz transmisyjny TVNu.

Bo ani jednych ani drugich nie powinno być.
              >
              > Wiadomo, że nie zostali zaproszeni przez Krytykę Polityczną i że rozm
              > iar burdy, jaką wszczęli, był mocno przerysowany. Jak widać w zalinkowanym oświ
              > adczeniu, lewica stanowczo odcina się od działań przemocowych.

Lewica zawsze odcina się - lewica tylko "walczy" o pokój i tolerancję - znam to od wielu lat. Tylko z tym zaproszeniem to jakaś dziwna sprawa

"Kolorowa Niepodległa" zaprosiła na polską manifestacje przedstawicieli niemieckiej antyfaszystowskiej organizacji o nazwie "Antifa". - cytat z konferencji organizatorów marszu "kolorowa niepodległa" - no a jak ci specjalni goście wtgladali to mozna stwierdzić na zdjęciu jakie dołączylem do pierwszego postu
              >

> >
              > KUKIZ I RZECZOWY W JEDNYM ZDANIU: KOMPUTER ODMAWIA WSPÓŁPRACY. -
              TTypowe - jak ktoś ma inne poglady od moich to nie może być rzeczowy - z definicji bowiem inne poglądy niz lewicowe są nacjonalistyczne, rasistowskie ba - ciekawy jestem kiedy zostane nazwany faszystą?
              >
              • szprota Re: Lewica przyszłości? 13.11.11, 16:05
                andrzej585858 napisał:

>
                > Lewica zawsze odcina się - lewica tylko "walczy" o pokój i tolerancję - znam to od wielu lat. Tylko z tym zaproszeniem to jakaś dziwna sprawa

Nie może być, od wielu lat są organizowane blokady marszów nazioli i przyjeżdżają antifowcy tłukący napoleonistów? Ja się z tą, jak się okazuje, plotką, spotykam pierwszy raz.
                >
                > "Kolorowa Niepodległa" zaprosiła na polską manifestacje przedstawicieli niemieckiej antyfaszystowskiej organizacji o nazwie "Antifa". - cytat z konferencji o rganizatorów marszu "kolorowa niepodległa" - no a jak ci specjalni goście wygladali to mozna stwierdzić na zdjęciu jakie dołączylem do pierwszego postu

Ale czego nie zrozumiałeś w zdaniu KRYTYKA POLITYCZNA NIE ZAPROSIŁA ŻADNYCH BOJÓWEK? Rozrysować ci to jakoś?

> > KUKIZ I RZECZOWY W JEDNYM ZDANIU: KOMPUTER ODMAWIA WSPÓŁPRACY. - TTypowe - jak ktoś ma inne poglady od moich to nie może być rzeczowy - z definicji bowiem inne poglądy niz lewicowe są nacjonalistyczne, rasistowskie ba - ciekawy jestem kiedy zostane nazwany faszystą?

Niezwłocznie w chwili, gdy zaprezentujesz takie poglądy. Póki co nie stwierdzono, ale z twojej strony przestaje mnie dziwić cokolwiek.
                Kukiz niejednokrotnie dał się poznać nie jako człowiek o innych poglądach, lecz jako człowiek kompletnie ograniczony, nieracjonalny i pełen uprzedzeń. Ten wywiad (tak, przeczytałam go) tylko to potwierdza; jego wypowiedzi nie da się traktować poważnie.
                • szprota Re: Lewica przyszłości? 13.11.11, 16:10
                  O:
                  wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,10633449,Niemieccy_anarchisci_na_wolnosci__Wiekszosc___bez.html
                  Ciekawa sprawa, nagle się okazuje, że jedyne, czego się dopuścili niemieccy goście, to zakłócenie porządku w NWŚ. Używając prawicowej retoryki, ciekawe, komu było na rękę rozpuścić pogłoskę o pobiciu napoleonistów.
                • ewaty Re: Lewica przyszłości? 13.11.11, 16:29
                  Ktoś mi wytłumaczy, dlaczego Kukiz ma być autorytetem w tej sprawie? Ogólnie, mam problem z pojęciem, dlaczego jako źródła mądrości na tematy polityczne, historyczne, obyczajowe, są postrzegani muzycy, czy aktorzy. To, że ktoś ma znaną gębę, nie daje mu wszechmądrości.
                  • jottka Re: Lewica przyszłości? 13.11.11, 19:05
                    ewaty napisała:

> Ktoś mi wytłumaczy, dlaczego Kukiz ma być autorytetem w tej sprawie?

bo kiedyś - ech, te czasy, chlip - śpiewał "skórę":) że mi się przypomniał komentarz kuby wojewódzkiego do słów kukiza z jakiegoś wywiadu, jak to co rano wstaje i myśli o smoleńsku: "wolałem czasy, kiedy paweł wstając myślał o innych używkach". no nic dodać, nic ująć:)
                  • dakota77 Re: Lewica przyszłości? 13.11.11, 21:56
                    Jest autorytetem (dla Andrzeja znaczy sie, nie wiem czy dla innych) bo dal sie poznac z pogladow prawicowych, zdecydownie pro-PISowskich, wiec wiesz, jego czlowiek.. PO krytykuje, kiedy tylko moze, i tylko szkoda, ze czlowiek powoli zapomina, ze ten czlowiek kiedys byl muzykiem.
                    • andrzej585858 Re: Lewica przyszłości? 14.11.11, 09:50
                      dakota77 napisała:

> Jest autorytetem (dla Andrzeja znaczy sie, nie wiem czy dla innych) bo dal sie
                      > poznac z pogladow prawicowych, zdecydownie pro-PISowskich, wiec wiesz, jego czl
                      > owiek.. PO krytykuje, kiedy tylko moze, i tylko szkoda, ze czlowiek powoli zapo
                      > mina, ze ten czlowiek kiedys byl muzykiem.

Nie jest dla mnie żadnym autorytetem, chyba że jako muzyk. Ale dlaczego nie mam przyznac mu racji kiedy mowi rzeczy słuszne? tylko dlatego że ma poglady prawicowe nie może miec racji?
                      Prosze bardzo co w powyższej opinii jest tendencyjnego?:

- I „GW” i „Rz” zapominają o tym, że każda moneta ma dwie strony. Oba dzienniki piórami inteligentnych redaktorów celowo przedstawiają tylko jedną stronę monety. Zadyma z ulic Warszawy przeniesie się teraz do zantagonizowanych mediów i partii politycznych. Bandyci byli po obu stronach, a gazety tylko nami grają. Media jeszcze bardziej niż politycy żywią się konfliktami. Zresztą media są powiązane z politykami. Mówienie o ich "niezależności" w Polsce to farsa. Nikt nie chce widzieć środka. A przecież wszyscy powinniśmy być zgodni, że kibole, Antifa i niemieccy zadymiarze, to bandyci. Wszyscy razem wzięci."

Czy zwłaszcza ostatnie zdanie jest niezgodne z stanem faktycznym? Zarówno kibole jak i zaproszeni zaproszeni goscie - to po prostu bandyci ktorych trzeba rugować i karać, a nie przedstawiac jako spokojnych i niewinnych gosci którzy jedynie opluli uczestników.
                      >
                • jottka Re: Lewica przyszłości? 13.11.11, 19:09
                  szprota napisała:

> Ale czego nie zrozumiałeś w zdaniu KRYTYKA POLITYCZNA NIE ZAPROSIŁA ŻADNYCH BOJÓWEK? Rozrysować ci to jakoś?

no bo kolega nie rozróżnia między krytyką polityczną, szczuką, palikotem, feministkami, gejami, masonami, cyklistami i całą tą lewacką swołoczą, tfu. wysiłek to byłby myślowy, a tego kolega nigdy nie lubił, jako i precyzyjnego wysławiania się.

wiesz co, może jednak rozrysuj:)

>
                  > > > KUKIZ I RZECZOWY W JEDNYM ZDANIU: KOMPUTER ODMAWIA WSPÓŁPRACY. - T
                  > Typowe - jak ktoś ma inne poglady od moich to nie może być rzeczowy - z definic
                  > ji bowiem inne poglądy niz lewicowe są nacjonalistyczne, rasistowskie ba - ciek
                  > awy jestem kiedy zostane nazwany faszystą?
                  >
                  > Niezwłocznie w chwili, gdy zaprezentujesz takie poglądy. Póki co nie stwierdzon
                  > o, ale z twojej strony przestaje mnie dziwić cokolwiek.
                  > Kukiz niejednokrotnie dał się poznać nie jako człowiek o innych poglądach, lecz
                  > jako człowiek kompletnie ograniczony, nieracjonalny i pełen uprzedzeń. Ten wyw
                  > iad (tak, przeczytałam go) tylko to potwierdza; jego wypowiedzi nie da się trak
                  > tować poważnie.
                  >
                  >
                  • andrzej585858 Re: Lewica przyszłości? 14.11.11, 09:33
                    jottka napisała:

> szprota napisała:
                    >
                    > > Ale czego nie zrozumiałeś w zdaniu KRYTYKA POLITYCZNA NIE ZAPROSIŁA ŻADNY
                    > CH BOJÓWEK? Rozrysować ci to jakoś?
                    >
                    >
                    > no bo kolega nie rozróżnia między krytyką polityczną, szczuką, palikotem, femin
                    > istkami, gejami, masonami, cyklistami i całą tą lewacką swołoczą, tfu. wysiłek
                    > to byłby myślowy, a tego kolega nigdy nie lubił, jako i precyzyjnego wysławiani
                    > a się.
                    >
                    > wiesz co, może jednak rozrysuj:)
                    >
                    >
                    A przyda się - jak najbardziej. Więc może pytanie? Czy to "Krytyka Polityczna" była organizatorem manifestacji? Chyba nie - to że odcieli sie od jakichkoliwek związkow jest zrozumiałe, bo przecież nie jest winą właściciela lokalu ktory jest dla wszystkich dostępny ze tak akurat schronili sie bojówkarze.
                    Zostali zaproszeni przez organizatorów czyli "Kolorową Niepodległą" a po co przyjechali ii jak byli przygotowani to widać na załączonych zdjęciach.
                    I owszem pewien wysilek myślowy jest wskazany

A tak swoją drogą jak to dobrze ma lewica wszelkiego autorymentu w wskazaniu swojego wroga - Kościół i Kaczyński.
                    A tutaj proszę - to nie ja to Palikot, ależ nie to Szczuka -albo Sierakowski - jednym slowem jak zwykle - to nie ja - to oni.
                    • szprota Re: Lewica przyszłości? 14.11.11, 21:54
                      andrzej585858 napisał:

> A przyda się - jak najbardziej. Więc może pytanie? Czy to "Krytyka Polityczna"
                      > była organizatorem manifestacji?
                      www.11listopada.org/sklad
                      Wśród współorganizatorów jest także Krytyka Polityczna.

> Zostali zaproszeni przez organizatorów czyli "Kolorową Niepodległą" a po co przyjechali ii jak byli przygotowani to widać na załączonych zdjęciach.
                      > I owszem pewien wysilek myślowy jest wskazany

Przyjechali, by wesprzeć blokadę Marszu Niepodległości. Dokładnie tak samo jak np. ja. Umiesz zdobyć się na wysiłek i wyobrazić sobie tłum ludzi, którzy przez większą część czasu po prostu słuchają muzyki z platformy, rzucają w siebie piłkami i pląsają do samby? Tak wyglądała ta straszna blokada lewackich bojówek.
                      >
                      > A tak swoją drogą jak to dobrze ma lewica wszelkiego autorymentu w wskazaniu swojego wroga - Kościół i Kaczyński.
                      Bardzo uprościłeś.

> A tutaj proszę - to nie ja to Palikot, ależ nie to Szczuka -albo Sierakowski -
                      > jednym slowem jak zwykle - to nie ja - to oni.

O, prawica ma jeszcze lepiej, wszystko co złe, to te podłe lewactwo. I niech się lepiej to lewactwo nie wypiera, my i tak wiemy lepiej.
          • kkokos Re: Lewica przyszłości? 14.11.11, 09:29
            > Dlaczego pan
            > Blumsztajn nie pyta skąd wzięli się niemieccy antyfaszyści w Warszawie i na czy
            > je zaproszenie zjechali do stolicy?

wiesz, andrzej, ja to coraz bardziej mam to w dupie.
            to nie oni bili się z policją na rozdrożu i na konstytucji - tylko ludzie stojący chwilę wcześniej pod biało-czerwoną flagą.

a cały wrzask oburzonych na fakt przyjazdu niemców ma tylko przykryć - PRZYKRYĆ - smutną prawdę, że to polscy bandyci rozrabiali, a polscy patrioci wzięli ich pod swoje skrzydełka. "zapomnijmy o tej rozróbie jak najszybciej, pamiętajmy o niemcach jak najdłużej". im więcej będzie wrzasku o podłych plujących niemcach, tym bardziej będę miała poczucie, że to tylko zasłona dymna, co by jak najszybciej zapomnieć o prawdziwych patriotach, czyli kibolach.

i moja godność narodowa na myśl o historycznych mundurach oplutych przez niemieckiego nastolatka cierpi jakoś dziwnie niewiele (jeśli w ogóle) w porównaniu z cierpieniem i wkurwem na myśl o dziarskich chłopcach.
      • paszczakowna1 Re: Lewica przyszłości? 16.11.11, 16:15
        Autokorekta:

> jakichś Bogu ducha winnych rekre
        > acjonistów w strojach z epoki napoleońskiej.

cia.media.pl/rekonstruktorzy_szykowali_sie_do_prowokowania_i_atakowania_antyfaszystow_czyli_rozbroj_sobie_niemca_gra_rekonstrukcyjna
        Hmmm, hmmm.... Hmmm.
        • slotna Re: Lewica przyszłości? 16.11.11, 17:18
          > Hmmm, hmmm.... Hmmm.

Oj, jak ty nie rozumiesz. Przeciez Niemcy przyjezdzajac sprowokowali ich do tej prowokacji, znaczy sami zaczeli.
          • krezzzz100 Re: Lewica przyszłości? 16.11.11, 17:49
            Nie, żebym chciała wrócić na to forum, ale jednorazowo wrzucę specjalnie dla Andrzeja dwa smakowite kąski :P

1. Wpis z forum kibolskiego (print screen zrobiony, na wypadek gdyby wpisowi przyszło zniknąć). www.kibice.net/forum/viewtopic.php?f=2&t=19343&start=1240

" [Pytanie:] Mógłby ktoś przybliżyć jakie narodowości były obecne na marszu? Słyszałem, że byli Węgrzy i Serbowie, ktoś jeszcze nas wspierał?
            [Odpowiedź:] Osobiście widziałem Ukraińców z flagami (jedną dosyć sporą), Serbów (flagi narodowe + flaga organizacji Srpski Narodny Pokret), flagę Słowacji. Była też na pewno flaga niepodległej Białorusi, oczywiście Węgrzy, Czesi, również Litwini (sprzeciwiający się szowinistycznym postawom antypolskim). Tyle wiem, zapewne byli też inni goście."

Mój komentarz: To jak to jest, Niemcy nie mogą zjechać, a Serbowie, Czesi i Węgry już tak? Resentyment niemiecki? Czy szowinizm jednokierunkowy? I dlaczego na imprezę, która ma charakter międzynarodowy ("Stop faszyzmowi" jest hasłem międzynarodowym), nie mogą przyjechać obcokrajowcy, a na imprezę narodową ("Marsz Niepodległości jest chyba taką imprezą, co?) mogą?

2. Ujawnił się rzeczywisty cel imprezy zwanej dla niepoznaki lub dla draki "Marszem Niepodleglości". Cóż się bowiem okazało? Ano okazało się, że ów "Marsz" miął się zakończyć proklamowaniem partii faszystowskiej. Tak, tak- pod pomnikiem Dmowskiego się to miało wydarzyć. Ale pod wpływem zamieszek organizatorzy zwąpili w "dobry moment". A poczytać sobie można o tym tu:
            wyborcza.pl/1,75478,10649871,Powstaje_nowa_formacja_skrajnej_prawicy_Ruch_Narodowy.html

Mój komentarz: Po co było kłamać z tą niepodległością i czy warto iść w zaparte?

Dziękuję za uwagę i życzę Andrzejowi smacznego :-)
    • marajka Re: Lewica przyszłości? 13.11.11, 00:44
      Przyznam się, że nawet nie wiem dokładnie jakie marsze się lały wzajemnie i dlaczego - jak tylko zobaczyłam info w TV to wyłączyłam - mam już dosyć. Jak dla mnie powinno się pozwolić skrajnym ugrupowaniom pozabijać się nawzajem. Oni będą zadowoleni, my będziemy zadowoleni, nikt niewinny nie oberwie.

I przyznam się jeszcze do czegoś - jak tak patrzyłam na te porozwieszane flagi, to stwierdziłam, że jednak lepiej byłoby zostać w Austrii.
      • verdana Re: Lewica przyszłości? 14.11.11, 09:57
        A powinno być tak.
        Lewica uznaje , ze legalna demonstracja, to legalna demonstracja. Kazdy ma prawo demonstrować swoje poglady. Przez centrum Warszawy, w dniu niepodległości, przechodzi spokojnie marsz faszystowskiej mlodziezy, reprezentującej zupełnie legalne hasła "Polska dla Polakow", "Europa dla białych". Spokojnie i z usmiechami na twarzach - widać, jak równo idą, jacy sa zwarci, jak kochają Polskę.
        Podoba Wam się ta wizja? Bo ja juz wolę zamieszki.
        • jottka Re: Lewica przyszłości? 14.11.11, 10:42
          wizja zaiste przecudnej urody, ale ja bym nie była taką optymistką, że marsz ów byłby taki cichy, uśmiechnięty i spokojny, zawsze znajdzie się jakiś odmieniec, któremu można przywalić.

koncepcja prof. płatek jest za to ujmująca w swej prostocie - wyznaczamy obszar zamknięty, wpuszczamy tamże za biletami i opłaconym ubezpieczeniem od sportów ekstremalnych i kto chce, może bilet nabyć i legalnie dać względnie dostać po pysku:)
          • jottka apropo legalności 14.11.11, 10:51
            bo kolega macha tu cały czas jak sztandarem hasłem "legalnej demonstracji", na którą to legalność targnęli się lewacy. jednak legalność demonstracji nie oznacza, że jest ona słuszna i godna poparcia we wszystkich swych aspektach. oznacza tylko tyle, że organizatorzy zgłosili chęć zademonstrowania organom w danym miejscu i czasie oraz zapewnili, ze cele mają pokojowe.

a niewiele jest możliwości odmowy obywatelom, którzy chcą sobie pomanifestować w sprawie dowolnej - organy administracyjne przyjmują właściwie do wiadomości, że dnia tego i tego w tej a tej okolicy odbędzie się obywatelskie wyrażenie poglądów i tyle. odmówić mogą głównie wtedy, jak terminy są niedotrzymane (trzeba zgłosić, dajmy na to, tydzień wcześniej, a zgłoszono na dzień przed), czyli z powodów technicznych.

merytoryczne powody są wprawdzie także, ale nikt chyba nie podejrzewa, że onr szczerze napisze we wniosku, że chce propagować treści faszystowskie ewentualnie nawoływać do nienawiści rasowej?
        • andrzej585858 Re: Lewica przyszłości? 14.11.11, 16:32
          verdana napisała:

> A powinno być tak.
          > Lewica uznaje , ze legalna demonstracja, to legalna demonstracja. Kazdy ma praw
          > o demonstrować swoje poglady. Przez centrum Warszawy, w dniu niepodległości, pr
          > zechodzi spokojnie marsz faszystowskiej mlodziezy, reprezentującej zupełnie leg
          > alne hasła "Polska dla Polakow", "Europa dla białych". Spokojnie i z usmiecham
          > i na twarzach - widać, jak równo idą, jacy sa zwarci, jak kochają Polskę.
          > Podoba Wam się ta wizja? Bo ja juz wolę zamieszki.

O ile nie mylę się to propagowanie haseł faszystowskich jest ścigane z mocy prawa? Więc co za problem aby natychmiast zdelegalizwoać taki pochód?
          A ja nie chcę aby ktokolwiek decydował o tym że on ma prawo i rację aby blokować inną demonstrację, kto bedzie oceniał słusznośc tych praw?

Ciekawe - a jakby tak zablokować Marsz Równości? ile wtedy będzie krzyku? aha i zaprosić jeszcze na gościnne występy zaprzyjaźnione bojówki.

A może zrobic tak jak w tym roku postąpił serbski rząd ktory zabronił takiego marszu? z prostej przyczyny - gdyz w roku ubieglym wybuchły zamieszki ktore przyniosły duże straty. Ponieważ zaś władze i w tym roku dostały informacje o szykujących się burdach to po prostu nie wydały zezwolenia.
          Oczywiście interweniowała Unia i stosowne organizacje uznając ten zakaz za dyskryminację itp. Odpowiedź serbskiego wicepremiera była zdecydowana - to ja odpowiadam za stan bezpieczenstwa kraju i nie pozwolę na żadne burdy. Proste?

www.deon.pl/wiadomosci/swiat/art,7943,ue-wtraca-sie-ws-zakazania-parady-gejow.html
          • verdana Re: Lewica przyszłości? 14.11.11, 16:54
            Żadne z tych haseł nie jest faszystowskie. Jest nacjonalistyczne, albo rasistowskie. Czyli - wolno.
            • andrzej585858 Re: Lewica przyszłości? 14.11.11, 17:05
              verdana napisała:

> Żadne z tych haseł nie jest faszystowskie. Jest nacjonalistyczne, albo rasistow
              > skie. Czyli - wolno.

Jeżeli będziemy trzymać się ścisle definicji. Tylko że obok litery prawa istnieje jeszcze duch prawa. A ten, przynajmniej w moim przekonaniu, mówi że hasło Polska dla Polaków czy też biała siła itp. powinny byc tak samo karane.
              Z tego też powodu, postępowanie premiera w sprawie handlu dopalaczami może i nie było ortodoksyjne ale zgodne z duchem prawa.
              • pavvka Re: Lewica przyszłości? 14.11.11, 17:21
                andrzej585858 napisał:

> Tylko że obok litery prawa istnie
                > je jeszcze duch prawa. A ten, przynajmniej w moim przekonaniu, mówi że hasło Po
                > lska dla Polaków czy też biała siła itp. powinny byc tak samo karane.

I super, mam takie samo zdanie, że powinny. Ale praktyka sądowa w Polsce jest generalnie inna i idzie w kierunku bardzo wąskiego definiowania faszyzmu. I co w związku z tym proponujesz?
                • andrzej585858 Re: Lewica przyszłości? 14.11.11, 20:02
                  pavvka napisał:

>
                  > I super, mam takie samo zdanie, że powinny. Ale praktyka sądowa w Polsce jest g
                  > eneralnie inna i idzie w kierunku bardzo wąskiego definiowania faszyzmu. I co w
                  > związku z tym proponujesz?

To, co zrobiła Tchatcher w Anglii z rodzimymi kibolami - zidentyfikowac, ukarac w trybie natychmiastowym i identyfikować nieustannie.
                  Nie może byc tak jak na filmie ktory zalinkowałem - raz uczestniczy się w manifestacji lewicowej potem kaptur na głowę i rozrabia się? i to wszystko bezkarnie? - odwrotnie tez oczywiście.

Rozwiązanie jest - tylko trzeba chcieć je zastosować.
                  • ready4freddy Re: Lewica przyszłości? 15.11.11, 17:50
                    andrzej585858 napisał:

> Nie może byc tak jak na filmie ktory zalinkowałem - raz uczestniczy się w manif
                    > estacji lewicowej potem kaptur na głowę i rozrabia się?

jakbys przy tym byl normalnie!

warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,10645947,Prowokator___A_nie__to_jednak_nasz_czlowiek_.html
                  • pavvka Re: Lewica przyszłości? 16.11.11, 13:30
                    andrzej585858 napisał:

> pavvka napisał:
                    >
                    > >
                    > > I super, mam takie samo zdanie, że powinny. Ale praktyka sądowa w Polsce
                    > jest g
                    > > eneralnie inna i idzie w kierunku bardzo wąskiego definiowania faszyzmu.
                    > I co w
                    > > związku z tym proponujesz?
                    >
                    > To, co zrobiła Tchatcher w Anglii z rodzimymi kibolami - zidentyfikowac, ukara
                    > c w trybie natychmiastowym i identyfikować nieustannie.

Na kiboli może to i jest jakiś sposób, ale mowa była nie o stadionowych burdach, tylko o demonstracjach ulicznych pod hasłami rasistowskimi i faszyzującymi.
          • kkokos Re: Lewica przyszłości? 14.11.11, 21:24
            > Ciekawe - a jakby tak zablokować Marsz Równości? ile wtedy będzie krzyku? aha i
            > zaprosić jeszcze na gościnne występy zaprzyjaźnione bojówki.

a przypomnij mi - kiedy to jakieś zorganizowane bojówki będące częścią parady równości zdemolowały miasto? w tym roku? w ubiegłym?

no nie ma symetrii po obu stronach, choćbyś pękł z chęci udowodnienia, że jest!
            • ginny22 Re: Lewica przyszłości? 14.11.11, 21:45
              I jeszcze: Andrzeju, uczepiłeś się tych zaprzyjaźnionych bojówek. Uważasz, że nasze, swojskie bojówki w postaci kiboli są jakieś lepsze? Bo polskie?
          • szprota Re: Lewica przyszłości? 14.11.11, 22:40
            andrzej585858 napisał:

>
            > Ciekawe - a jakby tak zablokować Marsz Równości? ile wtedy będzie krzyku? aha i zaprosić jeszcze na gościnne występy zaprzyjaźnione bojówki.
            >

Obydwa tegoroczne marsze (łódzki i warszawski) były odgrodzone od blokujących marsze zaprzyjaźnionych bojówek podwójnym kordonem policji. Tak, ciekawie się maszerowało.
      • paszczakowna1 Re: Lewica przyszłości? 14.11.11, 13:10
        > Przyznam się, że nawet nie wiem dokładnie jakie marsze się lały wzajemnie i dla
        > czego - jak tylko zobaczyłam info w TV to wyłączyłam - mam już dosyć.

Żadne marsze się wzajemnie nie lały. Lał się jeden marsz z oddziałami prewencji.
        • andrzej585858 Re: Lewica przyszłości? 14.11.11, 16:09
          paszczakowna1 napisała:

> > Przyznam się, że nawet nie wiem dokładnie jakie marsze się lały wzajemnie
          > i dla
          > > czego - jak tylko zobaczyłam info w TV to wyłączyłam - mam już dosyć.
          >
          > Żadne marsze się wzajemnie nie lały. Lał się jeden marsz z oddziałami prewencji

A to ja tak gwoli informacji kilka ciekawych filmików zapodam:

www.youtube.com/watch?v=l-PeRCrIuWM
          Bardzo podoboją mi się ci spokojni niemieccy goście w kominiarkach i z bejsbolami w ręku. Może całe szczęście że w miarę szybko ich przymknięto i skończyło się na tym że "jedynie" niektorzy zostali opluci.

www.youtube.com/watch?v=tWCXBoodFTk
          Ten filmik jest rzeczywiście ciekawy - jak widac poglądy zmieniają sie wraz z potrzebą ich zmiany. Chociaz przyjmuję wersję że jest on zręczna manipulacją

www.youtube.com/watch?v=8NT7Q0Jx0Ac
          Pomijając wstęp to sytuacja ktora została sfilmowana rzeczywiście może wzbudzić refleksje i to niezbyt wesołe.

www.youtube.com/watch?v=lalC16HgR5E&feature
          Ciekawe dlaczego demonstranci z flagami nie mają kominiarek na twarzach a są atakowani przez dziwnych ludzi własnie w kominiarkach? przez swoich? tak jak gdzies przeczytałem kibol nie atakuje człowieka z flagą narodową. Zaznaczam że to nie jest moja opinia gdyż nie znam zwyczajów kibolskich.

Powtórze tylko jedno właśnie za Kukizem wszelkie bojowki zarówno kiboli jak i te z Antify to namdyctwo ktore powinno być surowo karane. Prawo powinno być przede wszystkim skuteczne w eliminowaniu tego typu zagrożeń. Już w zeszłym roku była próba tego typu zachowań, był czas na to aby skutecznie zmienic przepisy.

Nie zyczę sobie także zadnych zamieszek z okazji Dnia Niepodległości ale tym bardziej nie życzę sobie zapraszania akurat w ten dzień niemieckich gosci z bejsbolami.
          > .
          • czlowiek.epoki Re: Lewica przyszłości? 14.11.11, 16:42
            andrzej585858 napisał:

> Ciekawe dlaczego demonstranci z flagami nie mają kominiarek na twarzach a są at
            > akowani przez dziwnych ludzi własnie w kominiarkach? przez swoich?

to chyba raczej wynika z faktu, ze srodowiska ludowo-narodowe zakladaja wrogom ludu teczki, vide redwatch, natomiast w druga strone to chyba nie dziala.
            • andrzej585858 Re: Lewica przyszłości? 14.11.11, 17:01
              czlowiek.epoki napisał:

>
              > to chyba raczej wynika z faktu, ze srodowiska ludowo-narodowe zakladaja wrogom
              > ludu teczki, vide redwatch, natomiast w druga strone to chyba nie dziala.

Chyba jednak nie znasz epoki w ktorej zakladano teczki i kto to robił. Jakoś panowie dzieki ktorym powstała moja teczka nie wyglądali mi na przedstawicieli środowiska ludowo-narodowego.
              • ready4freddy Re: Lewica przyszłości? 14.11.11, 17:23
                obywatelu manipulatorze, nie dyskutujemy tu o tym, co bylo ponad 20 lat temu, tylko o tym, co bylo kilka dni temu, i o tym, ze srodowiska "ludowo-narodowe" w buciorach maja strony, zlokalizowane patriotycznie na zagranicznych serwerach, na ktorych wywieszaja zdjecia "wrogow ludu", nawolujac do ich fizycznej eliminacji. to moze poniekad tlumaczyc chec zaslaniania twarzy. teraz jasniej?
                • andrzej585858 Re: Lewica przyszłości? 14.11.11, 19:57

ready4freddy napisał:

> obywatelu manipulatorze, nie dyskutujemy tu o tym, co bylo ponad 20 lat temu, t
                  > ylko o tym, co bylo kilka dni temu, i o tym, ze srodowiska "ludowo-narodowe" w
                  > buciorach maja strony, zlokalizowane patriotycznie na zagranicznych serwerach,
                  > na ktorych wywieszaja zdjecia "wrogow ludu", nawolujac do ich fizycznej elimina
                  > cji. to moze poniekad tlumaczyc chec zaslaniania twarzy. teraz jasniej?

A czy słowo zakladają teczki dotyczy stron internetowych? czy raczej budzi inne skojarzenia? tak się składa że u mnie budzi inne gdyż jestem z epoki jeszcze przedinternetowej.

Poza tym jezeli to są patrioci to ja zapisze się do Ruchu Palikota.

• ginny22 Re: Lewica przyszłości? 14.11.11, 21:43
                    Skoro tu jesteś, to jesteś z epoki jak najbardziej internetowej. I czy naprawdę clou problemu jest to, czy to teczka, czy iraczej nfo na stronie internetowej, że ktoś jest wrogiem narodu?
                  • szprota Re: Lewica przyszłości? 14.11.11, 23:02
                    andrzej585858 napisał:

> A czy słowo zakladają teczki dotyczy stron internetowych? czy raczej budzi inne skojarzenia? tak się składa że u mnie budzi inne gdyż jestem z epoki jeszcze przedinternetowej.

Funkcja ta sama: zebrać jak najwięcej informacji. Jeśli zajrzałeś kiedyś na redwatch (mnie się, owszem, zdarza), na pewno zauważyłeś, że są podawane dane osobowe i opisy "wrogów polskiej rasy".
                    >
                    > Poza tym jezeli to są patrioci to ja zapisze się do Ruchu Palikota.
                    >
                    Sęk w tym, że przyzwalając na marsze patriotyczne, w których głoszone są hasła ksenofobiczne i rasistowskie automatycznie wiąże się patriotyzm z takimi postawami. Sorasy, wolę już być wrogiem ludu.
          • slotna Re: Lewica przyszłości? 16.11.11, 13:10
            https://s1.pokazywarka.pl/i/783050/421159/bosak.jpg

:D:D:D
            • ready4freddy Re: Lewica przyszłości? 16.11.11, 15:17
              LOL :) tylko patrzec, jak Bosaka obwolaja lewackim prowokatorem :) i to skutecznym, w koncu "kolege zamkneli" :)
    • slotna Re: Lewica przyszłości? 16.11.11, 20:41
      I co, Andrzej, lyso ci?
      • jota-40 Re: Lewica przyszłości? 19.11.11, 00:55
        Chciałam jeszcze dodać - gwoli podsumowania - cytacik. To jeden z tych po właściwej stronie barykady. Biało-czerwony, pobity przez niemieckiego lewaka, Rafał Gołuch. Oto jego zwierzenia (salon24):

"Terror marksistowski wydaje się świecić swoje triumfy, jednak czekać trzeba spokojnie. Myśleć samodzielnie. Każdy człowiek ma prawo do wolnego słowa i rzetelnej informacji, jak i do wyboru źródła i formy tejże. Dziś chcę Wam zaprezentować stronę Redwatch Polska, która jest zbiorem informacji na temat lewackich i żydowskich zwyrodnialców. Pomocnym w omijaniu tych biednych , gdyż niedorozwiniętych duchowo kreatur bolszewizmu. Nie obchodzi mnie kim są autorzy bądź autor strony RW, ja nie muszę się z nimi zgadzać we wszystkim. Natomiast piętnowanie zła i zakłamania zawsze będzie na Kohorcie nagradzane oklaskami...Nawiasem mówiąc; czyż nie czas dodać do zbioru pomorskich degeneratów, co najmniej kilku person znanych z różnych środowisk, a z jakiegoś powodu pominiętych...? Redakcja zastanowi się nad dowartościowaniem wypełniaczy lokalu Klubokawiarnia w Gdyni, gdyż – stosując terminologię „redwatchową”, niejednego z nich można by opisać słowami: „znany lewak i degenerat, najpewniej Żyd. W starciu niegroźny...”...Oni wcale nie są tacy niegroźni i musimy zacząć reagować adekwatnie , by nasze dzieci mogły już pokojowo i bez przeszkód dzielić się swą Polską Dumą i radością, podczas Marszów Niepodległości – tych urządzanych już w Wolnej Polsce. Tej w której będzie miejsce dla renegatów, owszem – lecz zgoła inne niż teraz i mniej komfortowe...”Nowy , wspaniały świat” niechaj budują sobie w miejscu słusznego odosobnienia , albo na własną rękę...w Izraelu...

Po wejściu na stronę RW należy kliknąć na Redwatch Polska, a potem po prawej stronie na zakładkę : menu – wówczas pojawia się lista województw Polski i każde z nich ukazuje nam niechlubny orszak biednych pokurczy zwyrodnienia. Zobacz, poczytaj, przyjrzyj się...Zapamiętaj. Na zbliżającym się Marszu Niepodległości...tzn chcąc go zakłócić, zjawią się lewacy z Niemiec...Cóż ja mogę powiedzieć za siebie...? Gdy spotkam kogokolwiek , kto nie uszanuje Polskiego Święta , pierwszy podniosę na niego rękę. Jako Polak i obywatel , mam prawo aktywnie kształtować rzeczywistość...Również tę uliczną."

No. I to by było na tyle.
      • andrzej585858 Re: Lewica przyszłości? 29.11.11, 08:05
        slotna napisała:

> I co, Andrzej, lyso ci?

Bardzo, zwłaszcza po zapoznaniu się z tym artykułem:

www.rp.pl/artykul/751495,761645-Antifa-chwali-sie-napasciami.html
        To w ogóle jakiś ciekawe zjawisko - faszystowscy antyfaszyści. Do tego jak pokojowo wyglądają na tych zdjęciach.
        >
        • slotna Re: Lewica przyszłości? 02.12.11, 20:37
          > To w ogóle jakiś ciekawe zjawisko - faszystowscy antyfaszyści. Do tego jak poko
          > jowo wyglądają na tych zdjęciach.

No jest to idiotyzm, dlatego nie rozumiem, czemu sie tak przy tym upierasz. Jak rowniez czemu upierasz sie przy tym, ze anarchisci to lewacy.
    • kajaanna Re: Lewica przyszłości? 19.11.11, 17:34
      Czekaj, coś mi się kołacze, jakieś takie zdanie:

"Kochaj bliźniego swego". Czy podpowiesz mi, kto je wypowiedział? Ufam, że tak, bo jesteś świetny we wklejaniu linków do cytatów.
      • andrzej585858 Re: Lewica przyszłości? 10.12.11, 22:41
        No to mamy nowe władze SLD. Musze przyznać że wybrano najlepszego z mozliwych kandydatów. Nikt nie potrafi tak rozbawić jak tow. Miller -a zwłaszcza jego apel o powrót ludzi którzy "zachowali swoją lewicową wrażliwość i wartości".
        Nic dziwnego że dotknięty "chorobą filipinską" mąż stanu Al. Kwasniewski jako męża opatrznościowego lewicy widzi Palikota.
        Ciekawa ta lewica z jednej strony - "lewicowa wrażliwość" zwłaszcza na kasę a z drugiej strony "choroba filipińska" a pomiędzy tymi frakcjami oszołomstwo p. Senyszyn. A wszystko to podlane oczywiście troską o tych najbiedniejszych.
        Tak jakoś się składa że zaliczam się do tej grupy, ale wolę już swoją biedę niż "lewicową wrażliwość" o los najbiedniejszych w wykonaniu tego typu lewicy.
        • ready4freddy Re: Lewica przyszłości? 12.12.11, 11:44
          ale tak miedzy nami: gorszy Miller czy Palikot, bo nie do konca wynika to z twojego posta?
          • jottka Re: Lewica przyszłości? 12.12.11, 12:40
            jedna swołocz, ready4, jedna swołocz, co bez wątpienia w jakiejś papieskiej encyklice zostało już zawarte:)
            • ready4freddy Re: Lewica przyszłości? 12.12.11, 16:26
              pewnie jedna, tym niemniej nalezy zdefiniowac hierarchie zagrozen :)
            • andrzej585858 Re: Lewica przyszłości? 14.12.11, 12:39
              jottka napisała:

> jedna swołocz, ready4, jedna swołocz, co bez wątpienia w jakiejś papieskiej enc
              > yklice zostało już zawarte:)

A zostało zawarte - zwłaszcza jeżeli chodzi o to co lewica przypisuje sobie czyli wrażliwość na los najbiedniejszych.
              Jak do tej pory to tzw. siły postępu zwracają uwagę głównie na własny los i pojęcie tolerancji realizują w bardzo ciekawy sposób - poczynając od Wandei poprzez wszelkiego rodzaju rewolucje , no i przy okazji dokonując nawet rewolucji kulturalnej, a że przy okazji trochę ludzi zginęło? - no ale po co żywic elementy obce klasowo?
              • slotna Re: Lewica przyszłości? 15.12.11, 22:33
                > Jak do tej pory to tzw. siły postępu zwracają uwagę głównie na własny los i poj
                > ęcie tolerancji realizują w bardzo ciekawy sposób - poczynając od Wandei poprze
                > z wszelkiego rodzaju rewolucje , no i przy okazji dokonując nawet rewolucji kul
                > turalnej, a że przy okazji trochę ludzi zginęło? - no ale po co żywic elementy
                > obce klasowo?

I to wszystko Senyszyn z Millerem???!!!! Dzizus krajst, trzeba mnie bylo uswiadomic przed wyborami!
        • iwoniaw Re: Lewica przyszłości? 12.12.11, 21:52
          Jakkolwiek nie podoba mi się lewicowość w wydaniu SLD, byłbym wdzięczna za wyjaśnienie, czym sobie zasłużyła _akurat_ J. Senyszyn na epitet oszołomstwa? Z diagnozą "lewicowej wrażliwości" w wykonaniu Millera i jemu podobnych się zgadzam, natomiast Senyszyn ma co prawda pecha nie posiadać radiowego głosu (co i w tv boli), bez wątpienia jej wystąpienia nie zyskają poklasku przeciwników lewicowych idei ogólnie, ale żeby zaraz oszołomstwo?
          • pavvka Re: Lewica przyszłości? 13.12.11, 09:37
            Akurat Senyszyn jest jedną z nielicznych prominentnych osób w SLD, które można nazwać prawdziwą lewicą. IMO byłoby fajnie gdyby ktoś tego typu stanął na czele tej partii (ale wiadomo było, że nie ma na to szans).

A do Andrzeja mam pytanie: kto miałby zostać szefem SLD żebyś nie kręcił nosem? Bo ja to widzę tak, że z zasady ich nie lubisz i ktokolwiek by im nie szefował, nie będziesz na nich głosował, więc powinno być Ci z grubsza wszystko jedno.
            • andrzej585858 Re: Lewica przyszłości? 14.12.11, 12:50
              pavvka napisał:

>
              > A do Andrzeja mam pytanie: kto miałby zostać szefem SLD żebyś nie kręcił nosem?
              > Bo ja to widzę tak, że z zasady ich nie lubisz i ktokolwiek by im nie szefował
              > , nie będziesz na nich głosował, więc powinno być Ci z grubsza wszystko jedno.

Proponuję Palikota - w koncu tak bardzo jest popierany przez Urbana i męza stanu Kwaśniewskiego. Może udałoby mu sie wprowadzić do programu lewicy dodatkowy punkt?

Każdy człowiek lewicy obowiązkowo o poranku bierze działkę heroiny albo amfetaminy - jakie to byłoby piękne no i zgodne z jakże słusznymi postulatami - zalegalizować wszystkie narkotyki.
              • pavvka Re: Lewica przyszłości? 14.12.11, 13:21
                andrzej585858 napisał:

> pavvka napisał:
                >
                > >
                > > A do Andrzeja mam pytanie: kto miałby zostać szefem SLD żebyś nie kręcił
                > nosem?
                > > Bo ja to widzę tak, że z zasady ich nie lubisz i ktokolwiek by im nie sz
                > efował
                > > , nie będziesz na nich głosował, więc powinno być Ci z grubsza wszystko j
                > edno.
                >
                > Proponuję Palikota - w koncu tak bardzo jest popierany przez Urbana i męza stan
                > u Kwaśniewskiego.

Yyyy, taaa, to idąc tym tropem ja proponuję Korwina-Mikke na szefa PiS-u.

Moje pytanie było na poważnie, i bardzo proszę o poważną odpowiedź.
                • andrzej585858 Re: Lewica przyszłości? 14.12.11, 13:36
                  pavvka napisał:

>
                  > Moje pytanie było na poważnie, i bardzo proszę o poważną odpowiedź.

A co jest niepoważnego w mojej odpowiedzi? W końcu to prominentni działacze lewicy proponują Palikota jako męża opatrznościowego lewicy?
                  A opublikowany dzisiaj projekt uchwały dotyczący legalizacji nawet twardych narkotyków - jest super wręcz.

Taka lewica, której symbolem ma być p. Senyszyn jest mi kompletnie obca - a przecież to akurat ja powinienem być potencjalnym lewicowym wyborcą. Przecież to podobno lewica ma docierać do ludzi z najuboższych warstw, do tych ktorych okresla się mianem "wykluczonych" - a co robi taka naprawdę?
                  Dba o siebie i własne interesy i podlewa to wszystko demagogicznymi hasłami o zabarwieniu ideologicznym. Najważniejsze punkty programu? - aborcja i tzw. świeckośc państwa .

Jedynym politykami lewicy których cenię za fachowość to M. Borowski i Wl. Cimoszewicz, a zwłaszcza Borowski - no ale dla nich wazniejsza jest gospodarka niż ideologia antyklerykalna. Ale jak zaczną brać odpowiednią działkę amfy to pewnie wróca do normy lewicowej.
              • pampelune Re: Lewica przyszłości? 14.12.11, 14:57
                Legalna jest aktualnie uważana w tabelkach za twardy narkotyk wódka – osobiście nie pamiętam kiedy widziałam flaszkę na oczy, nie mówiąc o wprowadzaniu w organizm. Legalne jest posiadanie broni jak się ma zezwolenie i legalny jest ubój świń.
                Co za nędznej jakości pseudoargument, Andrzej nie wstyd Ci?
                • andrzej585858 Re: Lewica przyszłości? 15.12.11, 13:08
                  pampelune napisała:

.
                  > Co za nędznej jakości pseudoargument, Andrzej nie wstyd Ci?

Owszem, wstyd mi. Wstyd że ktoś taki jak Palikot i jego "gwiazdy" zasiadają w Sejmie.
                  >
                  >
                  • pampelune Re: Lewica przyszłości? 15.12.11, 15:10
                    Yyy. Nie o to pytałam. Tak się wstydzisz za Palikota, że aż tracisz rozum i piszesz bezsensy? To, kurczę, przykrość.
              • szprota Re: Lewica przyszłości? 14.12.11, 21:50
                andrzej585858 napisał:

> Każdy człowiek lewicy obowiązkowo o poranku bierze działkę heroiny albo amfetaminy - jakie to byłoby piękne no i zgodne z jakże słusznymi postulatami - zalegalizować wszystkie narkotyki.

Hihi, no ale powinno to ci być na rękę, ta znienawidzona przez ciebie lewica rozćpałaby się i w parę lat byłby z nią spokój.

A poważniej: z Palikota taka lewica, jak z Korwina-Mikke PiSowiec. Oraz spokojnie, projekt legalizacji twardszych od marihuany narkotyków z całą pewnością nie przejdzie.
                • andrzej585858 Re: Lewica przyszłości? 15.12.11, 13:16
                  szprota napisała:

>
                  > Hihi, no ale powinno to ci być na rękę, ta znienawidzona przez ciebie lewica ro
                  > zćpałaby się i w parę lat byłby z nią spokój.

Znienawidzona? - Lewica jest potrzebna jak najbardziej, chocby po to aby zachować równowagę polityczną, ale nie taka która za nią uważa się. w chwili obecnej.
                  >
                  > A poważniej: z Palikota taka lewica, jak z Korwina-Mikke PiSowiec. Oraz spokojn
                  > ie, projekt legalizacji twardszych od marihuany narkotyków z całą pewnością nie
                  > przejdzie.

Czyzby więc tacy weterani lewicy jak Urban i mąż stanu Kwaśniewski mylą się? - widząc w Palikocie przyszłego wodza lewicy?

To, że taki bzdurny projekt nie przejdzie to rzecz oczywista - pytanie po co było go skladać? Ciekawy jestem kiedy zostanie złozony pierwszy projekt ustawy o podłożu ekonomicznym a nie ideologicznym.
          • andrzej585858 Re: Lewica przyszłości? 14.12.11, 12:44
            iwoniaw napisała:

> Jakkolwiek nie podoba mi się lewicowość w wydaniu SLD, byłbym wdzięczna za wyja
            > śnienie, czym sobie zasłużyła _akurat_ J. Senyszyn na epitet oszołomstwa? Z dia
            > gnozą "lewicowej wrażliwości" w wykonaniu Millera i jemu podobnych się zgadzam,
            > natomiast Senyszyn ma co prawda pecha nie posiadać radiowego głosu (co i w tv
            > boli), bez wątpienia jej wystąpienia nie zyskają poklasku przeciwników lewicowy
            > ch idei ogólnie, ale żeby zaraz oszołomstwo?

Czym sobie zasłużyła? No cóż jeżeli lewicowość to obsesyjna nienawiść do Kościoła i wszelkiego rodzaju religii plus do tego swoiście pojmowana tolerancja która zabrania katolikowi pełnienia funkcji ministra oraz stwierdzenia typu że czegoś takiego jak afery Rywina nie było - to rzeczywiście nie można tego określić jako oszołomstwo.
            >

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka