Dodaj do ulubionych

~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

30.03.11, 18:13
Myle ze ten watek sie nam przyda
Obserwuj wątek
    • mala200333 Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 30.03.11, 18:22
      https://merlin.pl/Trucicielka_Eric-Emmanuel-Schmitt,images_product,21,978-83-240-1619-8.jpg
      • black_jotka Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 26.04.23, 15:35
        https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/06iktkpTURBXy9iMDA4OTNlYWUzMjZlZTkxMDQ0NDQyMWFiNzViZjU4Mi5qcGeSlQMAzJ3NBLDNAqOVAs0DAADCww
    • smieszka-on-line Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 30.03.11, 18:39
      https://merlin.pl/Kompozytor-burz_Andres-Pascual,images_product,23,978-83-7515-117-6.jpg
      • seremine Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 02.11.13, 16:34
        Dobra pozycja.
      • jane_doe_hej Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 07.12.14, 18:14
        Dobra
        • jane_doe_hej Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 07.12.14, 18:16
          Niewidzialna korona, Elżbieta Cherezińska,

Czytając opowieść Elżbiety Cherezińskiej przenosimy się w czasy Polski Piastów. Po dwustu latach bezkrólewia w czasie okresu Wielkiego Rozbicia koronę odzyskuje Przemysł II. Niestety po siedmiu miesiącach król zostaje brutalnie zamordowany. Trzech kandydatów rusza do wyścigu o polski tron - prawy i mściwy Henryk głogowski, bogaty szaleniec czeski - król Vaclav II oraz Władysław Łokietek. Intrygująca historia napisana o zupełnie innej rzeczywistości.
    • rawik-is-me Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 30.03.11, 18:41
      https://merlin.pl/Szelmostwa-niegrzecznej-dziewczynki_Mario-Vargas-Llosa,images_product,13,978-83-240-0871-1.jpg
    • flissy Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 30.03.11, 19:22
      Człowiek z Wysokiego Zamku (tyt. oryg. The Man in the High Castle) Philipa Dicka
      • samanta_ewa Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 30.03.11, 19:37
        Nie zanam, ale skoro polecasz to pewnikiem przeczytam.
        Ja zas polecam ksiazke o szalonej wrecz obscesyjnej, prawie chorej milosci.

https://merlin.pl/Muzeum-niewinnosci_Orhan-Pamuk,images_product,17,978-83-08-04455-1.jpg
        • mala200333 Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 30.03.11, 19:45
          To cos sobie znajde i poczytam..
          • jerzy_55 Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 25.11.16, 20:03
            I co?
        • mala200333 Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 09.06.16, 02:11
          Dobra
        • mala200333 Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 05.12.20, 19:47
          Swietna!
      • black_jotka Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 24.06.23, 20:35
        Dobra!
    • jutta_t Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 31.03.11, 10:19
      Polecajcie!

• zamyslona_7 Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 01.04.11, 18:50
        Wlasnie wyszla ksiazka o Karskim
    • mala200333 "Uciec przed cieniem"... 09.04.11, 09:08
      ...Ewy Kopsik.
      Ponura, ciemna strona zycia. Wspomnienie z dziecinstwa zatruwajace mozliwosc normalnosci.
      Swietne opisy wiedenskiej emigracji.
      • samanta_ewa Re: "Uciec przed cieniem"... 09.04.11, 09:17
        Znam. Tez polecam. Bohaterka uwielbiala...Remarquea. Hm...
      • rawik-is-me Re: "Uciec przed cieniem"... 16.07.11, 19:51
        Opisy polskich emigrantow sa wspaniale!
      • black_jotka Re: "Uciec przed cieniem"... 27.10.12, 18:03
        Tez polecam.
    • mala200333 Jeszcze raz polecam.. 10.04.11, 09:46
      ...te ksiazke o wojennej Warszawie.
      "Nie święci..." Alfreda Zajdorfa.

Ksiazki Remarque'a
      img143.imageshack.us/img143/184/ericdj.jpg
      Moje forum: Forum Miłośników Książek Remarque'a
      • rawik-is-me Re: Jeszcze raz polecam.. 10.04.11, 15:24
        Ocalic od zapomnienia.
    • zamyslona_7 Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 10.04.11, 12:44
      Corka Oficera Ziny Rohan.......zsylka w glab Rosji.
      • rawik-is-me Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 10.04.11, 15:25
        Doglebna analiza tego co bylo.
    • rawik-is-me Dina Rubina 10.04.11, 15:28
      Wlasciwie jej wszystkie ksiazki , ale najbardziej "Oto idzie Mesjasz".
      • mala200333 Re: Dina Rubina 10.04.11, 15:39
        "Mesjasz.." to wspaniala analiza emigracji rosyjskiej w Izraelu.
        • samanta_ewa Re: Dina Rubina 10.04.11, 21:52
          Rubina, rosyjska Zydowka swietnie uchwycila wady i zalety rosyjskiej emigracji w izraelau. Literacki cukierek!
          • seremine Re: Dina Rubina 10.07.11, 22:12
            Bardzo dobry jest jej Mesjasz.
            • jutta_t Re: Dina Rubina 28.08.11, 19:49
              seremine napisała:

> Bardzo dobry jest jej Mesjasz.

Tez polecam
    • samanta_ewa Eric-Emmanuel Schmitt 10.04.11, 22:15
      Wszystkie jego ksiazki!
      • mala200333 Re: Eric-Emmanuel Schmitt 10.04.11, 22:18
        Pochlaniam!
        • rawik-is-me Re: Eric-Emmanuel Schmitt 11.04.11, 12:10
          mala200333 napisała:

> Pochlaniam!

"Trucicielka" jest wspaniala! To omotywanie ksiedza!
          • seremine Re: Eric-Emmanuel Schmitt 27.07.11, 02:03
            Jego ksiazki sie po prostu pochlania! Czekam na nowe powiesci, nowe opowiadania.
          • jerzy_55 Re: Eric-Emmanuel Schmitt 29.11.16, 17:52
            Fakt!
      • jerzy_55 Re: Eric-Emmanuel Schmitt 11.09.11, 11:24
        Jego ksiazki czyta sie od deski do deski bez chwili odpoczynku.
    • zamyslona_7 Kiedy Bóg odwrócił wzrok 21.04.11, 14:52
      ...Wiesława Adamczyka.

Mały chłopak wywieziony z rodziną na sowiecką Syberię.
      • zamyslona_7 Re: Kiedy Bóg odwrócił wzrok 05.07.11, 22:46
        Dobra ksiazka.
    • mala200333 Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 21.04.11, 16:18
      Fragment:

"Mniej więcej w połowie drogi zobaczyłem w oddali kobietę leżącą na ławce, a obok niej dwóch małych chłopców,
      wyglądających, jakby się nią bawili. Kiedy mijaliśmy ich, nagle uświadomiłem sobie, że kobieta nie żyje.
      Z przerażeniem zobaczyłem, jak chłopcy sypią jej piasek do ust, dłubią w oczach patykami i śmieją się.
      Obok przechodzili ludzie , nie zwracając uwagi. Mama zacisnęła mocniej rękę na mojej dłoni i przyspieszyła.
      Po raz drugi w ciągu dwóch dni ogarnęło mnie poczucie winy, tym razem nie z powodu tego,co zrobiłem, ale z powodu besilności wobec panującej wszędzie dodkoła nędzy i obojętności.
      - Mamo, czy nie powinniśmy czego zrobić? - zapytałem, czując, że mnie mdli.
      - Synku, jesli wywołam zamieszanie, interweniując w sprawie miejscowych dzieci, zjawi się NKWD i koniec z nami.
      Bardzo chciałabym coś z tym zrobić, ale nie wolno ryzykować naszej wolności."

Inny fragmenty z tej ksiazki:

"Gdy pociągi zatrzymywały się w pustkowiach Kazachstanu czy Uzbeskistanu, niektórzy, szczególnie kobiety i dziewczęta, powodowani wstydliwością, wczołgiwali się pod wagony, by załatwić się zasłonięci kołami. Mama nigdy nie pozwalała nam na to ze względu na bezpieczeństwo. Pociąg ruszał zazwyczaj bez ostrzeżenia i niejedna osoba zginęła, zmiażdżona na śmierć.
      Inni z kolei, którym wstydliwość kazała odejść na bok za potrzebą, zostali, nie mogąc dogonić odjeżdżającego niespodziewanie pociągu.
      Wiele dzieci i matek rozdzieliło się w ten sposób na zawsze. Mówiono, że sowieccy maszyniści ruszają, nie dając sygnału, właśnie dlatego, by jeszcze bardziej pogorszyć niedolę podróżnych."
      • mala200333 Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 21.04.11, 16:23

Są to fragmenty wspomnień Wiesława Adamczyka - "Kiedy Bóg odwrócił wzrok" z przedmową Normana Daviesa.
        Gdy autor wspomnień był małym chłopcem wiosną 1940 roku wraz z całą rodziną deportowano go z polskich Kresów na pograniczne Syberii i Kazachstanu w sowieckiej Rosji.
        Wiesław Adamczyk w swoich wspomnieniach udziela głosu setkom tysięcy ofiar sowieckiego barbarzyństwa - pisze w przedmowie do książki Adamczyka Norman Davies.
        Ojciec autora, oficer Wojska Polskiego, został wzięty do niewoli przez Armię Czerwoną i zginął w Katyniu. Deportacja rodziny Adamczyków w 1940 roku stanowiła początek dziesięcioletniej odysei, podczas której rodzina Adamczyków, trapiona głodem i chorobami, doświadczyła życia w skrajnej nędzy i ciągłym zagrożeniu.

Wiosną 1942 roku matka chłopca dowiedziała się, że formująca się w ZSRR armia gen. Andersa przenosi się na Bliski Wschód.
        Dla deportowanych rodzin oznaczało to możliwość wydostania się ze Związku Sowieckiego. Matka Adamczyka, gdy NKWD zwlekało z pozwoleniem na ich wyjazd, z dwójką dzieci podjęła samodzielną podróż przez cztery tysiące kilometrów do Krasnowodzka nad Morzem Kaspijskim, gdzie udało im się dostać na statek do Pahlevi w Iranie. Morderczą podróż pani Adamczyk przypłaciła życiem - zmarła w Iranie z wycieńczenia. Wiesław Adamczyk i jego siostra zdołali przetrwać.
        "Kiedy Bóg odwrócił wzrok" to bezkompromisowa, przejmująca opowieść o utracie dziecięcej niewinności i o zmaganiach z rozpaczą, przez którą przechodził mały chłopiec.
        Jest to krzyk dziecka wołającego:"Nigdy więcej Utopii u władzy".
        Wiesław Adamczyk powitał wolność jako jedna z 20 tys. polskich sierot, które przeżyły syberyjskie zesłanie.
        Z Iranu trafił do Wielkiej Brytanii, a stamtąd do USA, gdzie osiadł na stałe. Jest emerytowanym chemikiem oraz doradcą podatkowym. A także sportowym brydżystą.
        • jerzy_55 Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 21.04.11, 21:29
          Reklamowana pozycja zapowiada sie ciekawie, jednak moze siegne po nia po swietach.
          Zbyt drastyczna.
    • mala200333 Amos Oz 23.04.11, 17:45

"Spokój Doskonały".

• mala200333 Re: Amos Oz 24.04.11, 20:09
        mala200333 napisała:

>
        > "Spokój Doskonały".
        >
        >
        • rawik-is-me Re: Amos Oz 25.04.11, 12:44
          Uwazam, ze jego "Czarna skrzynka" jest najlepsza.
          • jutta_t Re: Amos Oz 25.04.11, 14:10
            Myślę, że samobójstwo matki pisarza wpłynęło znacząco na to, że Oz tak często wraca do tematów damsko-męskich.
            • samanta_ewa Re: Amos Oz 25.04.11, 18:36
              Ma wielki sentyment do czasow pierwszych osadnikow, do kibucow gdzie wyrosl.

• jutta_t Re: Amos Oz 03.09.11, 20:50
        Najbardziej lubie jego "Czarna Skrzynke".
        • mala200333 Re: Amos Oz 15.03.15, 17:02
          jutta_t napisała:

> Najbardziej lubie jego "Czarna Skrzynke".
          Rowniez
    • samanta_ewa Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 28.04.11, 15:23
      Cos lekkiego na zblizajace sie swieta:

"Zycie prywatne elit artystycznych drugiej rzeczpospolitej" Slawomira Kopera
      • mala200333 Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 28.04.11, 22:19
        samanta_ewa napisała:

> Cos lekkiego na zblizajace sie swieta:
        >
        > "Zycie prywatne elit artystycznych drugiej rzeczpospolitej" Slawomira Kopera

To ja polece tego samego autora "Zycie prywatne elit Drugiej Rzeczpospolitej"
        • mala200333 Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 30.04.11, 10:28
          Polska prawica bardzo chce powrotu tego co kiedys bywalo. Dobrze jest wiedziec, jak wtedy bywalo.
    • seremine Jest taka ksiazka 30.04.11, 13:26

"Matka Ryzu" Rani Manickiej.
      To taka saga rodzinna, ktorej akcja toczy sie na Malajach pierwszej i drugiej polowy XX wieku.
      Opisy potwornej japonskiej inwazji szokuja i trworza.
      • mala200333 Re: Jest taka ksiazka 30.04.11, 15:26
        Dobra pozycja
        • ewelina333.3 Re: Jest taka ksiazka 30.04.11, 15:31
          Tez czytalam. Opisy okrucienstw zolnierzy japonskich sa nie do zapomnienia. Drudzy Niemcy.
          • mala200333 Re: Jest taka ksiazka 03.11.13, 01:40
            Niestety to prawda.
      • kaczorek_dwa Re: Jest taka ksiazka 26.05.11, 01:57
        Okrotna, ale bardzo dobra.
    • kristopherh Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 30.04.11, 16:37
      Ktos wspominal o ksiazce"Dziewczynka w zielonym sweterku"

Polecam.
      • kristopherh Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 30.04.11, 16:39

tygodnik.onet.pl/35,0,47978,dziewczynka_wzielonym_sweterku,artykul.html
        O tych wspomnieniach
        • kristopherh Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 30.04.11, 16:41

Prawdziwa historia Krystyny Chiger – w czasie wojny żydowskiej dziewczynki, której życie ocalił Leopold Socha – polski kanalarz ze Lwowa. Przez 14 miesięcy pomagał i dawał schronienie ukrywającej się w kanałach grupie uciekinierów z getta. To, co wydawało się okazją do zarobku, stało się jednak heroiczną walką o życie ludzkie…

Tytułowa dziewczynka to ośmioletnia Krysia, która opowiada o pobycie w lwowskim getcie i codzienności ukrycia w cuchnących kanałach. Jej historia jest pełna kontrastów – między przedwojennym, opływającym w luksusy życiem rodziny Chigerów, a miesiącami spędzonymi w ciemności, brudzie i wilgoci. Ta książka jest zadziwiającym i budzącym nadzieję dowodem na siłę ludzkiego charakteru.

Zielony sweterek istnieje do dziś. Jest eksponatem w waszyngtońskim Muzeum Holocaustu.

Tę historię opowiada przejmujący film Agnieszki Holland „W ciemności”, wyprodukowany przez Studio Filmowe Zebra (w koprodukcji z Niemcami oraz Kanadą), z wybitną rolą Roberta Więckiewicza.
          • kaczorek_dwa Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 30.04.11, 19:59
            www.polskieradio.pl/24/289/Artykul/327546,Dziewczynka-w-zielonym-sweterku-wspomnienie-czasow-Holocaustu
            • jutta_t Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 01.05.11, 10:11
              Niesamowita historia. Czlowiek to jednak brzmi dumnie!
    • zamyslona_7 Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 11.05.11, 01:19
      Wszystkie pozycje Coelho.
      • mala200333 Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 11.05.11, 14:24
        zamyslona_7 napisała:

> Wszystkie pozycje Coelho.
        Tak!!!
    • s-orbona Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 12.05.11, 09:02
      Saga Wiedźmina! Czytać!
      • jutta_t Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 12.05.11, 14:25
        Saga? Dobra!
        • mala200333 Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 16.05.11, 19:06
          No to jak zobaczę to może się skuszę.
    • seremine Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 19.05.11, 23:20
      Mika Waltari - "Egipcjanin Sinuhe"
      Ktos napisal i.. mial RACJE!
      Czyta się ją z zapartym tchem, napisana z poczuciem humoru i przy całej świetnej zabawie przekazuje przemyślane, głębokie i zaskakująco trafne podejście do świata. Używa się często takiego sloganu, że jakaś książka "miała wpływ na moje życie...". Z całą ostrożnością konieczną przy posługiwaniu się sloganami mogę powiedzieć, że jak rzadko która, ta miała. Zdarzało mi się potem znaleźć w różnych sytuacjach, podczas których myślałem "przecież to jest dokładnie tak jak u Waltari'ego! Miał rację." Zaskakujące dla mnie jest to, jak bardzo podobni są ludzie sprzed tysięcy lat do tych, na których patrzę dzisiaj, jak bardzo nic się nie zmieniło. To było tak odkrywcze i jednocześnie proste, że dziwię się, że prawie żaden nauczyciel historii w szkole nie potrafi tego powiedzieć, a potrzeba do tego geniusza. Kiedy przestanie się myśleć o datach, wojnach, przewrotach i królach, a zacznie o zwykłych ludziach, i realiach ich życia, o ich codziennych zwyczajach i ich marzeniach, wtedy łatwo postawić się na ich miejscu. I wtedy na prawdę zaczyna być to wciągające. Tego wszystkiego nauczył mnie Waltari.
      • black_jotka Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 19.05.11, 23:26

Bardzo dobra, panoramiczna opowieść. Sporo barwnych postaci, celnych, czasem humorystycznych spostrzeżeń, dotyczących natury ludzkiej. Sklania do przemysleń i nie daje się łatwo odłożyć na półkę. Tylko dlaczego jest przez wielu uważana za lepszą od "Mikaela"? Ten sam autor.
        • mala200333 Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 20.05.11, 00:12
          Obie są wspaniałe!
    • seremine Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 24.05.11, 14:46
      Zakazane wrota

Tiziano Terzan

Po ponadczteroletnim pobycie w Chinach zaaresztowano mnie, przesłuchano i poddano całomiesięcznej reedukacji, jakbym był Chińczykiem. I dlatego właśnie, że potraktowano mnie jak tubylca, zyskałem niezwykłą sposobność odbycia ostatniej, wyjątkowej podróży - podróży do jądra chińskich ciemności. [...] Chciałem rozbić mur dzielący mnie od chińskiej rzeczywistości. Moje przestępstwo polegało na tym, że pisałem o Chinach nieposkromionych. Moje przestępstwo polegało na tym, że szukałem drogi wyjścia z labiryntu zakazów i tabu, które miały trzymać mnie z dala od ludności. Moje przestępstwo polegało na tym, że spróbowałem być człowiekiem wśród ludzi, usiłując pozbyć się nieznośnego wrażenia, iż wśród Chińczyków jest się zawsze cudzoziemcem.
      (fragment)
      • mala200333 Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 24.05.11, 16:21
        Też polecam!
    • jutta_t Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 25.05.11, 19:33

Wojciecha Chądzyńskiego "Wrocław jakiego nie znacie"
      • jerzy_55 Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 25.05.11, 21:27
        jutta_t napisała:

>
        > Wojciecha Chądzyńskiego "Wrocław jakiego nie znacie"
        >
        Uwielbiam tego typu książki.
    • mala200333 Fatima Moreira Frutos 26.05.11, 15:29
      Jedna z głównych nagród poetyckich Hiszpanii zostanie pojutrze wieczorem wręczona Fatimie Moreira Frutos, która otrzymała ją za tom poświęcony niezwykłym kobietom. Wśród bohaterek wierszy jest m.in. Irena Sendlerowa, która uratowała 2500 dzieci z warszawskiego getta.
      Frutos, laureatka tegorocznej prestiżowej nagrody Kutxa Ciudad de Irun, przyznawanej przez leżące na granicy z Francją miasto Irun, jest przekonana, że Irenie Sendlerowej należała się Pokojowa Nagroda Nobla. Sendlerowa w 2007 roku, na rok przed śmiercią została do niej nominowana, ale zdobył ją wtedy były wiceprezydent USA Al Gore i Międzyrządowy Panel ds. Zmian Klimatu (IPCC).

PAP
    • mala200333 Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 26.05.11, 21:42
      ' Biała Maria'
      Autor: Hanna

Łącząc osobiste zapiski i materiały reporterskie, Hanna Krall rekonstruuje historie nie wyjaśnione lub spuentowane po latach. Mieszają się w nich losy Żydów, Polaków, Niemców, Rosjan, kaci i ofiary, opowieści o wywózkach, czystkach, donosach, o wszystkim, co uczynili "ludzie ludziom" - przed wojną, podczas i potem. Autorkę interesuje tzw. "wina niezarzucalna": nie można za nią ukarać, w sobie ją się nosi, czasami przez całe życie. Taką winą obarczyć można kobietę, która nie chciała zostać matką chrzestną małej Żydówki, co mogło uratować dziewczynce życie.

Polecam wszystkie ksiazki tej pisarki!
      • kristopherh Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.05.11, 00:17
        Hanna Krall zawsze swiena.
    • rawik-is-me Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 28.05.11, 18:41
      Ksiazki Christiana Jacquea. Szczegolnie "Ramzesa".
      • mala200333 Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 28.05.11, 19:25
        rawik-is-me napisał:

> Ksiazki Christiana Jacquea. Szczegolnie "Ramzesa".

Wspaniały naukowiec i wspaniały pisarz.
        • samanta_ewa Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 28.05.11, 20:42
          Czarny Faraon
          Autor: Christian Jacq
          ... Minęło pięć wieków od czasów panowania Ramzesa II, jest rok 730 p.n.e. Państwo egipskie zmierza do nieuchronnej ruiny : świątynie północnego Egiptu opustoszały, bogowie odeszli w niepamięć, panuje nie... Minęło pięć wieków od czasów panowania Ramzesa II, jest rok 730 p.n.e. Państwo egipskie zmierza do nieuchronnej ruiny : świątynie północnego Egiptu opustoszały, bogowie odeszli w niepamięć, panuje niesprawiedliwość i korupcja. Rządzący południowym Egiptem czarny faraon Pianchi z XXV dynastii, Nubijczyk, władca mądry i sprawiedliwy, nie akceptuje owej nieuchronności, pragnie, by bogowie ponownie zamieszkali w zjednoczonym Egipcie. Pianchi musi przeciwstawić się Libijczykowi Tefnachtowi, ambitnemu, władczemu księciu z Północy, który zamierza podporządkować sobie kraj siłą. Czy dzięki własnej odwadze i magii swojej żony uda mu się dokonać tego, co wydaje się niemożliwe?

Polecam!
          • seremine Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 28.05.11, 21:07
            Jego powieści historyczne są naprawdę godne polecenia.
            • jerzy_55 Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 29.05.11, 00:19
              seremine napisała:

> Jego powieści historyczne są naprawdę godne polecenia.
              Potwierdzam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka