seremine
10.01.20, 20:47
Aspartam jest wynalezioną w XX w. substancją chemiczną, którą zaczęto stosować jako sztuczny środek słodzący. Wykazano, że jest około 200 razy słodszy od cukru, a przy tym nie posiada prawie żadnych kalorii. Nie podnosi również stężenia glukozy we krwi i nie wpływa na wytwarzanie insuliny po spożyciu. To sprawiło, że w latach 80. XX wieku jego produkcja rozwinęła się na masową skalę, przez co znaleźć można go w wielu produktach przemysłu spożywczego i farmakologicznego. Jednocześnie zaczęto prowadzić badania, które wykazały, że może być szkodliwy dla zdrowia.
Gdzie znajdziemy aspartam?
Ten sztuczny słodzik dodawany jest do produktów spożywczych, na których oznaczany jest kodem E951. Ma zastępować szkodliwy i tuczący cukier, dlatego znaleźć go można przede wszystkim w większości produktów typu „light”. Obecny jest również w wielu napojach gazowanych i izotonicznych, wodach smakowych, niektórych jogurtach, rozpuszczalnych kawach i kakao oraz mrożonej herbacie. Zawierają go prawie wszystkie gumy do żucia, niektóre galaretki, polewy do ciast, dropsy i drażetki lub mrożone desery. Kryje się także w produktach, w których się go nie spodziewamy, takich jak ketchup, marynaty i sosy. Niestety, jest też składnikiem leków, m.in. tabletek musujących i do ssania, syropach, czy preparatach w saszetkach na przeziębienie i grypę.