Dodaj do ulubionych

Przepis na zakwas buraczany

03.02.20, 19:10
Przepis na zakwas buraczany

Robi się go zaledwie 10 minut i najlepiej ten zdrowy eliksir przygotować w dużym słoju lub kamionkowym garnku. Osobiście wybrałam duży słój, żeby móc obserwować dzień po dniu to, jak powstaje mój zakwas. Weźcie 1 kg buraków, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego.

Surowe buraki trzeba umyć, obrać i pokroić w kawałki. Wkładamy je do naczynia, dorzucamy czosnek i resztę przypraw i zalewamy lekko słoną wodą (musi być przegotowana i ostudzona).


--
Ulubione : forum.gazeta.pl/forum/f,99957,_Milosnicy_ksiazek_Remarque_a.html?s_action=f_add
Obserwuj wątek
    • jerzy_55 Re: Przepis na zakwas buraczany 03.02.20, 19:14
      Następnie przykrywamy naczynie i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 4 – 5 dni. Po tym czasie odcedzamy buraki z zakwasu, który przelewamy do butelek i trzymamy potem w lodówce. I tyle!

      Dodam, że było mi szkoda wyrzucić odcedzone buraki, więc zalałam je świeżą solanką. Aromatyczny zakwas tym razem powstał już po 3 dniach i też był smaczny. Z buraków można też ugotować barszcz lub zetrzeć je na tarce i podać do obiadu jako dodatek do mięsa.

      Pijcie codziennie szklankę zakwasu przed śniadaniem i dajcie znać, czy poczuliście różnicę w samopoczuciu tak jak ja. Natomiast dietetyk Monika Prześlakowska podpowiada, żeby przygodę z zakwasem buraczanym zacząć od mniejszej ilości i rozcieńczyć go np. wodą, bo nie wszyscy są gotowi od razu wypić szklankę. Na zdrowie!

      --
      Ulubione : forum.gazeta.pl/forum/f,99957,_Milosnicy_ksiazek_Remarque_a.html?s_action=f_add

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka