Dodaj do ulubionych

Właściwości płatków drożdżowych...

27.09.20, 22:24


Właściwości płatków drożdżowych/123RF/PICSEL
1 z 4
Płatki drożdżowe to jeszcze niezbyt popularny produkt, który może stać się prawdziwym hitem spożywczym. Jest to rodzaj drożdży nieaktywnych o nietuzinkowych właściwościach i korzystnym wpływie na zdrowie. To doskonałe źródło białka, błonnika pokarmowego, witamin i minerałów. Płatki drożdżowe zawierają kompleks witamin z grupy B, dzięki czemu świetnie oddziałują na skórę, włosy i paznokcie, a także wspierają układ nerwowy. Przy tym nie fermentują w przewodzie pokarmowym jak zwykłe drożdże, więc nie powodują wzdęć, odbijania i innych dolegliwości żołądkowych. Stymulują za to pracę jelit, regulują procesy trawienne i wspierają leczenie biegunki. Wzmacniają także odporność i pomagają walczyć z brakiem energii oraz chronicznym zmęczeniem. Dlaczego warto włączyć do diety płatki drożdżowe i w jaki sposób je jeść?
Obserwuj wątek
    • mala200333 Re: Właściwości płatków drożdżowych... 27.09.20, 22:25
      Płatki drożdżowe nie tylko wzbogacą smak wielu potraw, ale też dostarczą organizmowi wielu składników odżywczych. Są dobrym źródłem białka, więc mogą uzupełniać dietę wegan i wegetarian. Zawierają też sporo błonnika, który reguluje pracę jelit i przyspiesza metabolizm. W płatkach drożdżowych znajdują się też spore ilości witamin z grupy B – B1, B2, B3 i B6 oraz kwasu foliowego. Ich stężenie czterokrotnie przekracza dzienne zapotrzebowanie na nie. Oprócz tego płatki drożdżowe dostarczają witaminy A, a także wielu minerałów: fosforu, potasu, magnezu, sodu, wapnia, żelaza, selenu, cynku i miedzi.
      • mala200333 Re: Właściwości płatków drożdżowych... 27.09.20, 22:28
        Obecność blonnnika sprawia, że płatki drożdżowe poprawiają pracę jelit, podkręcają trawienie oraz zapobiegają zaparciom, wzdęciom i innym dolegliwościom układu pokarmowego. Obniżają również poziom złego cholesterolu, przez co zapobiegają miażdżycy i innym chorobom układu krążenia. Wykorzystuje się je również w leczeniu przewlekłych biegunek. Płatki drożdżowe działają także antybakteryjnie i przeciwwirusowo oraz zwiększają odporność organizmu
          • mala200333 Re: Właściwości płatków drożdżowych... 27.09.20, 22:33
            Najlepiej...korzystać do wzbogacenia smaku i zagęszczenia zup, sosów czy past do pieczywa. Uważane są za wegański zamiennik sera. Mogą być też świetnym dodatkiem do pasztetów, zapiekanek, makaronów, farszów do mięs czy kotlecików. Warto wykorzystać je jako posypkę do tostów, spaghetti, pizzy, sałatek, gotowanych warzyw czy ziemniaków. Podkręcą także smak jogurtów, maślanki czy kefiru. Płatki drożdżowe dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością, ale też w niektórych marketach i sklepach internetowych. Sprzedawane są zazwyczaj w czystej postaci, ale można również spotkać płatki wzbogacone w mąkę pszenną lub słód jęczmienny. Czasami dodaje się do nich także różne witaminy, np. witaminę B12

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka