mala200333
27.09.20, 22:24
Właściwości płatków drożdżowych/123RF/PICSEL
1 z 4
Płatki drożdżowe to jeszcze niezbyt popularny produkt, który może stać się prawdziwym hitem spożywczym. Jest to rodzaj drożdży nieaktywnych o nietuzinkowych właściwościach i korzystnym wpływie na zdrowie. To doskonałe źródło białka, błonnika pokarmowego, witamin i minerałów. Płatki drożdżowe zawierają kompleks witamin z grupy B, dzięki czemu świetnie oddziałują na skórę, włosy i paznokcie, a także wspierają układ nerwowy. Przy tym nie fermentują w przewodzie pokarmowym jak zwykłe drożdże, więc nie powodują wzdęć, odbijania i innych dolegliwości żołądkowych. Stymulują za to pracę jelit, regulują procesy trawienne i wspierają leczenie biegunki. Wzmacniają także odporność i pomagają walczyć z brakiem energii oraz chronicznym zmęczeniem. Dlaczego warto włączyć do diety płatki drożdżowe i w jaki sposób je jeść?