Dodaj do ulubionych

Antygrypowy - domowy antybiotyk

24.10.20, 18:32

Czym jest antygrypina?

Antygrypina to domowy środek, który sporządza się na bazie cytrusów, np. cytryny, grejpfruta, pomarańczy i dodaje się do niego inne korzystne dla zdrowia składniki: miód, czosnek, kurkumę czy imbir. Można je mieszać w dowolnej kombinacji, ważne by podstawę stanowiły cytrusy pełne witaminy C. Ten naturalny antybiotyk pomaga uporać się z pierwszymi objawami przeziębienia i grypy, ale też wzmacnia odporność i zapobiega kolejnym infekcjom. Antygrypina może zastąpić inne naturalne środki o podobnym działaniu, m.in. syrop z czosnku czy cebuli, do których nie każdy może się przekonać ze względu na charakterystyczny smak i drażniącą woń. W przeciwieństwie do nich środek z cytrusów jest niezwykle smaczny i nie odstrasza zapachem.

Antygrypina jest niezwykle prosta w przygotowaniu i wymaga tylko kilku składników, które w tym okresie są łatwo dostępne. Aby środek był jeszcze bardziej skuteczny, warto wybierać owoce z ekologicznych źródeł lub od zaufanego rolnika. Czosnek powinien być polski, gdyż ten z Chin często jest wątpliwej jakości. Tak samo lepiej unikać miodu spoza Unii Europejskiej i zwrócić uwagę, czy nie są to sztuczne mieszanki nektarów. Mogą one nie wykazywać takich właściwości jak prawdziwy, ekologiczny miód.
Obserwuj wątek
    • mala200333 Re: Antygrypowy - domowy antybiotyk 24.10.20, 18:33

      Właściwości antygrypiny

      Antygrypina pomaga uporać się z przeziębieniem i grypą dzięki składnikom, z których się ją przyrządza. W owocach cytrusowych znajdują się duże ilości witaminy C skutecznie podnoszącej odporność. Pestki grejpfruta posiadają ponadto flawonoidy i antyoksydanty o działaniu przeciwzapalnym i oczyszczającym organizm z toksyn. Antygrypinę można wzbogacić o miód i kurkumę o właściwościach antybakteryjnych i antywirusowych. Można również dodać nieco czosnku, który zawiera olejki eteryczne (m.in. allicynę), flawonoidy i saponiny o silnym działaniu bakteriobójczym, grzybobójczym i wirusobójczym. Czosnek poprawia też trawienie i obniża ciśnienie krwi. Dzięki wszystkim tym składnikom antygrypina dobrze rozgrzewa, działa napotnie i pomaga obniżyć gorączkę. Rozrzedza też zalegającą w drogach oddechowych wydzielinę, a tym samym łagodzi kaszel i katar.

      Jak przygotować antygrypinę z grejpfruta?

      Aby sporządzić antygrypinę, wystarczy wrzucić do blendera pokrojone kawałki wybranych owoców cytrusowych, np. grejpfruta. Najlepiej obrać je ze skórki, gdyż mogą zawierać pozostałości ze środków ochrony roślin lub substancji konserwujących owoce na czas transportu. Następnie można dodać trzy łyżki miodu, ząbek czosnku, jedną cytrynę i 0,5 l wody. Całość należy zmiksować, tak by mikstura miała płynną konsystencję. Gdy będzie zbyt gęsta, można dodać więcej wody lub miodu. Antygrypinę przelewamy do słoika i wstawiamy do lodówki, gdzie można ją przechowywać przez trzy dni.
      • mala200333 Re: Antygrypowy - domowy antybiotyk 24.10.20, 18:36



        Antygrypina pomaga uporać się z przeziębieniem i grypą dzięki składnikom, z których się ją przyrządza. W owocach cytrusowych znajdują się duże ilości witaminy C skutecznie podnoszącej odporność. Pestki grejpfruta posiadają ponadto flawonoidy i antyoksydanty o działaniu przeciwzapalnym i oczyszczającym organizm z toksyn. Antygrypinę można wzbogacić o miód i kurkumę o właściwościach antybakteryjnych i antywirusowych. Można również dodać nieco czosnku, który zawiera olejki eteryczne (m.in. allicynę), flawonoidy i saponiny o silnym działaniu bakteriobójczym, grzybobójczym i wirusobójczym. Czosnek poprawia też trawienie i obniża ciśnienie krwi. Dzięki wszystkim tym składnikom antygrypina dobrze rozgrzewa, działa napotnie i pomaga obniżyć gorączkę. Rozrzedza też zalegającą w drogach oddechowych wydzielinę, a tym samym łagodzi kaszel i katar.

        Jak przygotować antygrypinę z grejpfruta?

        Aby sporządzić antygrypinę, wystarczy wrzucić do blendera pokrojone kawałki wybranych owoców cytrusowych, np. grejpfruta. Najlepiej obrać je ze skórki, gdyż mogą zawierać pozostałości ze środków ochrony roślin lub substancji konserwujących owoce na czas transportu. Następnie można dodać trzy łyżki miodu, ząbek czosnku, jedną cytrynę i 0,5 l wody. Całość należy zmiksować, tak by mikstura miała płynną konsystencję. Gdy będzie zbyt gęsta, można dodać więcej wody lub miodu. Antygrypinę przelewamy do słoika i wstawiamy do lodówki, gdzie można ją przechowywać przez trzy dni.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka