Dodaj do ulubionych

Cudowny indor

22.11.20, 20:09

haps.pl/Haps/7,167251,24571858,indyk-pieczony-w-calosci-jak-go-przygotowac-przepis-jest.html
Obserwuj wątek
    • mala200333 Re: Cudowny indor 22.11.20, 20:10
      Indyk - jak piec, by nie był suchy?
      Pieczony indyk może się wydawać daniem dość skomplikowanym. Kucharze najczęściej obawiają się, że jego mięso po upieczeniu będzie za suche - rzeczywiście ma ono niską zawartość tłuszczu. Ważne zatem, żeby dobrze go natłuścić przed pieczeniem, pamiętać o podlewaniu powstającym sokiem oraz piec go długo, ale w niskiej temperaturze. Doskonałym sposobem jest też namoczenie indyka w marynacie - solance - przed pieczeniem.
      Jak doprawić indyka do pieczenia - marynata
      Przygotuj:
      5 litrów chłodnej wody,
      5 łyżek soli,
      10 ziaren ziela angielskiego,
      10 liści laurowych,
      2 główki czosnku,
      2 łyżki pieprzu
      Zagotuj wodę z przyprawami i czosnkiem (obranym, pokrojonym w plasterki). Odstaw marynatę do przestudzenia. Gdy będzie chłodniejsza, umieść indyka w dużym garnku i zalej go marynatą. Przykryj przykrywką i odstaw na co najmniej 24 godziny w chłodne miejsce.
      Pieczony indyk - przepis
      cały indyk (ok. 4,5-5 kg; wcześniej namoczony - zrób to według opisu powyżej),
      kostka miękkiego masła,
      4 ząbki czosnku,
      2 duże kwaśne jabłka,
      garść suszonych śliwek,
      łyżeczka kminku,
      łyżka suszonego rozmarynu
      sól i pieprz do smaku
      Ząbki czosnku wyciśnij w wyciskarce i wymieszaj z miękkim masłem. Nasmaruj indyka (z wierzchu i od wewnątrz), 2-3 łyżki masła zostaw do nadzienia.
      Jabłka obierz ze skórki i pokrój w plastry. Suszone śliwki pokrój na mniejsze części. Dodaj pozostałe masło, kminek i rozmaryn, dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj. Następnie tak przygotowanym farszem wypełnij indyka.
      Piekarnik rozgrzej do 160*C. Na blachę, na której będziesz piec indyka, wlej szklankę wody, a następnie połóż mięso i zamknij piekarnik.
      Ile piec indyka?
      Aby indyk był dobrze upieczony, ale nie suchy, należy go piec po około 45 minut na 1 kilogram mięsa. Co około pół godziny należy go podlewać powstającym sosem maślanym.
      Jak pokroić indyka pieczonego w całości?
      Wszystkie odkrojone części trzymaj przed podaniem w piekarniku! Najpierw odetnij nogi, a następnie uda. Podziel je na trzy części. Następnie odkrój skrzydełka wraz z kawałkami piersi. Podgardle pokrój w poprzeczne plastry, podobnie piersi indyka. Grzbiet odetnij od piersi i podziel na kilka części.
      Jak podawać pieczonego indyka?
      Pieczony indyk będzie doskonale smakował w towarzystwie farszu, z którym był przygotowywany. Podawaj go z puree ziemniaczanym lub kalafiorowym bądź pieczonymi warzywami (możesz je włożyć do piekarnika, gdy po raz ostatni przed wyjęciem będziesz polewać indyka sosem). Indyk pieczony będzie też wyśmienity, gdy podasz go z lekką sałatką na bazie sałaty i ze świeżymi warzywami. Na drugi dzień możesz go podać w formie obiadowej lub używać do kanapek z pełnoziarnistego pieczywa.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka