Dodaj do ulubionych

~~~ Czosnek to nieocenione źródło zdrowia ~~~~

28.11.20, 16:44
Czosnek to nieocenione źródło zdrowia. Liczne badania naukowe potwierdzają, że jest skuteczny w walce z nowotworami (głównie z rakiem jelita grubego) nie tylko przeciwdziałając pojawieniu się komórek rakowych, ale także hamując rozwój już tych istniejących. Jednak sporo cennych witamin i składników mineralnych tracimy przygotowując czosnek.
Obserwuj wątek
          • mala200333 Re: ~~~ Czosnek to nieocenione źródło zdrowia ~~~ 28.11.20, 16:47


            2. Kroimy, prasujemy, gryziemy
            Izraelscy naukowcy odkryli, że allicyna, z której wynika największa moc tego warzywa, powstaje na skutek połączenia się dwóch składników naturalnie występujących w czosnku.
            Mowa o fragmencie białkowym allinie oraz allinazie – enzymie ulegającym destrukcji w wysokiej temperaturze. Zatem nieumiejętnie przygotowując czosnek, allicyna w ogóle może się w nim nie wyodrębnić.
            Allina i allinaza łączą się dopiero kiedy zgniatamy lub gryziemy czosnek i w ten sposób powstaje najważniejszy składnik czosnku, a więc allicyna.
            Taki proces trwa około 10 minut. Więc jeśli zjadamy surowy czosnek, możemy być pewni, że wyciągamy maksimum zdrowia z tej rośliny.
            • mala200333 Re: ~~~ Czosnek to nieocenione źródło zdrowia ~~~ 28.11.20, 16:48


              Ale jeśli zgniatamy czosnek, to musi minąć kilka minut, zanim zaczniemy go podgrzewać. Pamiętajmy, że wówczas ginie allinaza, ale nie jest ona nam już potrzebna, bo allicyna zdążyła się już wytworzyć. Jest to na tyle silny związek, że przetrwa gotowanie, pieczenie i smażenie.
              Nie krójmy czosnku na zapas, ponieważ allicyna może tracić swoje właściwości nawet po jednym dniu.
              To jednak nie jedyny błąd podczas przygotowywania czosnku. Zmniejszenie jego właściwości zdrowotnych powoduje również wyciskanie lub krojenie go metalowymi narzędziami. Najlepiej używać w tym celu drewnianej łopatki.
              Również w przypadku przygotowywania leczniczych mikstur, należy upewnić się, że czosnek nie ma styczności z metalem.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka