Dodaj do ulubionych

Orzechy .. I Nie tylko..

15.12.20, 21:05
Orzechy O orzechach mówi się zazwyczaj w samych superlatywach. Są bogatym źródłem witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Udowodniono naukowo, że ich jedzenie wpływa zbawiennie na układ krążenia. Orzechy zmniejszają ryzyko zachoworań na cukrzycę. Chronią również przed zawałem serca i udarem mózgu. Spożywanie ich w zbyt dużych ilościach ma jednak poważne konsekwencje. Orzechy mogą powodować wzdęcia i bóle brzucha. Znajdujące się wewnątrz garbniki to substancje ciężkostrawne. Właśnie z tego powodu orzechy mogą długo zalegać w jelitach i je blokować. Szczególnie problematyczne dla układu pokarmowego są orzechy prażone i solone.
Obserwuj wątek
    • mala200333 Re: Orzechy .. I Nie tylko.. 15.12.20, 21:06
      Grzyby nie należą do produktów lekkostrawnych za sprawą chityny, czyli wielocukru, który jest ich budulcem. Chityna przypomina strukturą chemiczną celulozę, jest nierozpuszczalna w kwasach żołądkowych. Grzyby mogą zalegać w jelitach aż 5 godzin
      • mala200333 Re: Orzechy .. I Nie tylko.. 15.12.20, 21:07
        Podczas przyrządzania potraw z wykorzystaniem grzybów często popełniamy spory błąd i dodajemy do nich równie ciężkostrawne produkty, takie jak śmietanka czy zasmażka. Grzyby szybciej strawią się, gdy udusimy je we własnym sosie i towarzystwie ziół, które ułatwią trawienie. Możecie wykorzystać majeranek, kminek oraz tymianek. Nie łączcie grzybów z mięsem oraz alkoholem. Najnowsze badania wskazują, że wysokoprocentowe napoje ścinają w żołądku białko, przedłużając tym samym proces trawienia. Zjedzona potrawa popita sporą ilością alkoholu staje się odporna na działanie soków trawiennych.
        • mala200333 Re: Orzechy .. I Nie tylko.. 15.12.20, 21:08
          Wieprzowina króluje na polskich stołach. Kto z nas nie lubi tłustych żeberek, jajecznicy na boczku czy klasycznego kotleta schabowego. Tłuszcze rozkładają się dopiero w jelitach, czyli na samym końcu układu pokarmowego. Mięso wieprzowe zazwyczaj smażymy w sporych ilościach oleju, jakby sam produkt nie był wystarczająco ciężkostrawny. Takie połączenie sprawia, że nasze ulubione dania dłużej zalegają w układzie pokarmowym
          • mala200333 Re: Orzechy .. I Nie tylko.. 15.12.20, 21:08
            Nie trzeba rezygnować z wieprzowiny, żeby cieszyć się dobrym zdrowiem i smukłą sylwetką. Chude mięso wieprzowe z szynki lub schab z mniejszą zawartością tłuszczu jest lepiej trawiony przez organizm, a zawartość wykorzystywanego w ważnych procesach białka jest znacznie wyższa. Chude części świń są niskokaloryczne i sprawdzą się nawet w bardzo restrykcyjnych dietach
            • mala200333 Re: Orzechy .. I Nie tylko.. 15.12.20, 21:09
              Równie długo trawią się słodkości naszpikowane wszelkiego rodzaju masami. Za blokowanie jelit w tym przypadku odpowiada połączenie masła, jajka, śmietany i cukru. Osobno są produktami, które najlepiej się trawią, ale razem tworzą mieszankę nie do pokonania dla soków trawiennych. Sernik z polewą, tiramisu czy wuzetka mogą zalegać w jelitach do 12 godzin.
              • mala200333 Re: Orzechy .. I Nie tylko.. 15.12.20, 21:10
                Jeśli uwielbiacie słodycze, ale nie chcecie cierpieć z powodu skutków ubocznych po zjedzeniu ciastka z cukierni, upieczcie coś sami. Najlepszym wyborem będą wypieki z dodatkiem otrębów lub płatków owsianych
                • mala200333 Re: Orzechy .. I Nie tylko.. 15.12.20, 21:10
                  Strączki cieszą się ogromną popularnością wśród osób, które unikają mięsa w diecie. Dostarczają bowiem wszystkich niezbędnych substancji odżywczych. Jedzenie ich w sporych ilościach ma niestety nieprzyjemne konsekwencje. Są bowiem jednymi z najdłużej trawionych warzyw i zalegają w jelitach. Wszystko przez zawarte w nich oligosacharydy, które złożone są z cząsteczek cukrów prostych.
                  • mala200333 Re: Orzechy .. I Nie tylko.. 15.12.20, 21:11
                    Blokujące jelita strączki powodują wzdęcia i gazy. Sytuacji nie poprawia sposób, w jaki najczęściej je przyrządzamy. Fasolka po bretońsku z dodatkiem boczku, czy groch z kapustą potęgują przykre skutki spożywania strączków. Żeby uniknąć nieprzyjemnych skutków, warto wymoczyć je przed zjedzeniem przez około 12 godzin.
                    • mala200333 Re: Orzechy .. I Nie tylko.. 15.12.20, 21:11
                      Tzw. szybka żywność bije rekordy na liście najdłużej trawiących się potraw. Według badań może zalegać w jelitach nawet do trzech dni. Fast foody zawierają tłuszcze trans (utwardzone oleje roślinne), które są ciężkostrawne. Mimo tego uwielbiamy je i często po nie sięgamy. Szybka żywność to prosta droga do nowotworów układu pokarmowego, miażdżycy oraz choroby wieńcowej. Fast foody są bardzo kaloryczne. Jedzenie ich w nadmiarze może skutkować nadwagą, a nawet otyłością, która jest poważną chorobą.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka