Dodaj do ulubionych

Ziemniaki gratin z boczkiem

05.01.21, 03:12

Składniki
1 kg ziemniaków
3 ząbki czosnku
3 łyżki masła
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 szklanka mleka
100 g boczku
natka pietruszki
Przepis
Rozgrzej piekarnik do 220 st. Ziemniaki obierz, pokrój na plasterki o grubości 3 mm. Włóż do miski z zimną wodą.
W rondelku zagotuj mleko z przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem.
Odcedź ziemniaki, przygotuj naczynie żaroodporne włóż ziemniaki, polej mlekiem, na wierzch ułóż kawałki masła.
Wstaw naczynie do zapiekania na środkową półkę piekarnika i piecz przez 20-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie, mleko się wchłonie, a wierzch zarumieni.
W międzyczasie na osobnej patelni zrumienić pokrojony w kostkę boczek.
Gdy ziemniaki będą gotowe, posypać boczkiem i posiekaną natką pietruszki
Obserwuj wątek

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka