Dodaj do ulubionych

Dieta dla cierpiących na zapalenie jelita grubego.

21.01.21, 19:35
Dieta dla osób cierpiących na zapalenie jelita grubego jest bardzo ważna w trakcie leczenia. Powinna to być dieta lekkostrawna, a więc pozbawiona potraw ciężkostrawnych, tj. przygotowywanych na gorącym tłuszczu, ostro przyprawionych. Należy unikać tłustych mięs, wędlin, wieprzowiny, dziczyzny, wołowiny, gęsi, kaczek. Warto także ograniczyć spożywanie dużej ilości kawy, mocnej herbaty, alkoholu, tytoniu i innych używek. Działają one bowiem na przewód pokarmowy i mogą nasilać objawy choroby. Posiłki powinny być jedzone regularnie, 3-4 razy dziennie, w spokoju, na siedząco.
Obserwuj wątek
    • mala200333 Re: Dieta dla cierpiących na zapalenie jelita gru 21.01.21, 19:38
      Dokładne zalecenia co do spożywanych pokarmów w diecie na zapalenie jelita grubego są różne, w zależności od pojawiających się objawów u chorego. Jeżeli pojawiają się bóle brzucha i wzdęcia, zalecane są: pszenne pieczywo, chude potrawy, najlepiej przygotowane w procesie gotowania. Do picia należy przyjmować herbatki ziołowe wspomagające trawienie, np. herbatka z liści bazylii czy herbatka miętowa. Do diety warto włączyć również świeże zioła, takie jak bazylia, tymianek, mięta, koper, natka pietruszki.
      Gdy w przebiegu choroby występuje biegunka, warto w diecie stosować pszenne pieczywo, sucharki, bułki grahamki, kasze: kukurydzianą, krakowską, mannę, perłową, ryż i gotowane ziemniaki. Do potraw jako dodatek – gotowane: marchewka, pietruszka, seler albo sałata lub cykoria. Warto wzbogacić dietę o naturalne jogurty oraz kefiry. Do picia zaleca się napary ziołowe, np. napar z suszonych czerwonych jagód. Dopuszczalne są także: czerwone wino, galaretki, kisiele czy kakao na wodzie.

      W przypadku, gdy dokuczającymi objawami są zaparcia i kurczowe bóle jelit, dieta powinna zawierać pieczywo razowe i mieszane, makaron razowy, grube kasze, jak kasza gryczana, pęczak czy jęczmienna, płatki zbożowe, otręby pszenne. Posiłki powinny być bogate w surowe warzywa, takie jak sałata, pomidory, cykoria, marchewka, pietruszka, seler, buraki czerwone i papryka. Można również przyjmować suszone owoce, np. śliwki, morele, rodzynki. Do picia zaleca się przede wszystkim duże ilości wody mineralnej niegazowanej, kompoty z suszonych owoców, buliony warzywne lub herbatki ziołowe z mięty, pokrzywy, rumianku lub kopru.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka