Dodaj do ulubionych

Maślanka to fermentowany napój mleczny ...

25.01.21, 15:55

Maślanka to fermentowany napój mleczny i produkt uboczny wytwarzania masła. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Dzięki obecności kwasu mlekowego i bakterii fermentacji mlekowej wspomaga dobroczynną florę jelitową. Maślanka to także dobre źródło wapnia i lecytyny. Można pić ją jako orzeźwiający napój lub wykorzystać jako składnik dań, np. ciast i zup.
Maślanka to napój mleczny o łagodnym, orzeźwiającym, śmietankowo-orzechowym smaku. Technologicznie stanowi produkt uboczny ze zmaślania (ubijania na masło) śmietany. Maślanka jest kwaskowatą cieczą, która pozostaje po oddzieleniu cząstek tłuszczu z pasteryzowanej, ukwaszonej zakwasem z czystych kultur maślarskich śmietany.
Obserwuj wątek
    • mala200333 Re: Maślanka to fermentowany napój mleczny ... 25.01.21, 15:56

      Maślanka – wartość odżywcza i walory zdrowotne
      Maślanka należy do najmniej kalorycznych przetworów mlecznych. Składa się w 91% z wody, a 100 g napoju dostarcza 45 kcal i zawiera jedynie 1,5% tłuszczu.

      Maślanka, wbrew powszechniej, opinii nie jest dobrym źródłem białka, zawiera go nawet nieco mniej niż węglowodanów, jednak jest to białko o wysokiej wartości biologicznej.

      W tym napoju mlecznym znajduje się ok. 4 g laktozy – cukru mlecznego, który często jest źle tolerowany przez osoby dorosłe, a jego spożycie powoduje wzdęcia, bóle brzucha i biegunki. Laktoza z maślanki jest lepiej tolerowana niż z mleka, gdyż jest częściowo rozkładana przez obecne w napoju bakterie fermentacji mlekowej. U osób z mniejszą nietolerancją laktozy spożycie maślanki nie wywołuje nawet dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

      Maślanka, podobnie jak jogurt i kefir, na długo utrzymuje uczucie sytości po spożyciu, a przy tym dostarcza niewiele kalorii, dlatego jest polecana osobom na diecie odchudzającej.
      Maślanka jest produktem lekkostrawnym. W przewodzie pokarmowym jest rozkładana 2-3 razy szybciej niż mleko.

      Maślanka uchodzi za dobry produkt o działaniu odkwaszającym organizm. W jej składzie znajduje się ok. 0,6% kwasu mlekowego, który pobudza wydzielanie soku żołądkowego, a dzięki temu ułatwia i reguluje trawienie. Obecność kwasu mlekowego sprzyja rozwojowi dobroczynnych bakterii jelitowych, co przekłada się na ochronę przed infekcjami, poprawę pracy jelit, uregulowanie rytmu wypróżnień, lepsze odżywienie komórek nabłonka jelita i mniejsze ryzyko nowotworów jelita grubego.

      Czy wiesz jakie dobre bakterie mieszkają w naszym organiźmie?

      Obecność bakterii fermentacji mlekowej powoduje, że maślanka to produkt pomocny w regulowaniu równowagi flory jelitowej – zwiększa ilość dobroczynnych bakterii i zmniejsza namnażanie gnilnych bakterii chorobotwórczych z rodzaju Clostridium.
        • mala200333 Re: Maślanka to fermentowany napój mleczny ... 25.01.21, 15:58

          Ważne
          Jak przechowywać maślankę?
          Termin przydatności maślanki do spożycia to zwykle 21-23 dni, a po otwarciu najlepiej spożyć ją w ciągu 24 godzin. Zawsze należy przechowywać ją w lodówce, ponieważ temperatura powyżej 10°C sprzyja rozwojowi bakterii patogennych, a napój traci część swoich wartości odżywczych i gorzej smakuje. Maślankę po otwarciu najlepiej przechowywać na najwyższej półce lodówki (szczelnie zamkniętą, bo łatwo absorbuje zapachy), gdzie panują dobre warunki dla korzystnych bakterii fermentacji mlekowej, a nie rozwijają się gnilne bakterie chorobotwórcze.
          Zastosowanie kulinarne maślanki
          Maślanka to lekki, orzeźwiający napój, który dobrze sprawdza się do gaszenia pragnienia podczas letnich upałów. Można pić ją samą, jako dodatek do młodych ziemniaków gotowanych z koperkiem lub stosować jako bazę do koktajli z dodatkiem owoców i miodu.

          Maślanki można użyć do przygotowywania wielu wypieków, m.in. wilgotnego ciasta z owocami, gofrów, a także popularnych w Stanach Zjednoczonych grubych placuszków pancakes.

          Na maślance przygotowuje się zupy – żurek i chłodnik oraz tradycyjną wigilijną potrawę łowicką – zupę z maślanki i mąki z suszonymi śliwkami oraz skórką pomarańczy. Ten mleczny napój idealnie sprawdza się jako marynata do mięs i ryb, które stają się bardziej delikatne i nie wysychają podczas pieczenia. Domowa wędlina z pieczonej piersi indyka wcześniej zamarynowanej w maślance to świetna alternatywa dla wyrobów ze sklepu – jest delikatna, soczysta i naturalna. Dawniej z maślanki gotowano niedzielną maślaną polewkę i smażono z jej użyciem pulchne racuchy. Uchodziła za idealny napój gaszący pragnienie podczas żniw i stanowiła atrakcję dla turystów odwiedzających górskie rejony.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka