Dodaj do ulubionych

Pieczarki faszerowane, zawijane w boczek

14.02.21, 17:47
Pieczarki faszerowane, zawijane w boczek to cudownie prosta przystawka, z łatwo dostępnych i niezbyt drogich składników. Tak przygotowane pieczarki podbijają jednak podniebienia i idealnie nadają się na imprezową przekąskę na ciepło.
Składniki
20 dużych pieczarek
łyżka soku z cytryny

2 łyżki oleju rzepakowego
2 jajka ugotowane na twardo
łyżka masła płaska
łyżka bułki tartej
łyżka natki pietruszki
20 plasterków boczku wędzonego - najlepiej nieparzonego, surowego
Obserwuj wątek
    • mala200333 Re: Pieczarki faszerowane, zawijane w boczek 14.02.21, 17:49
      Przygotowanie krok po kroku:

      Pieczarki obrać, nóżki posiekać bardzo drobno.
      Kapelusze gotować przez 5 minut w wodzie z solą i sokiem z cytryny.
      Olej rozgrzać na patelni. Podsmażyć na nim posiekane nóżki pieczarek i starte na drobnej tarce jajka.
      Dodać masło, bułkę i natkę. Doprawić solą i pieprzem i smażyć jeszcze przez kilka minut.
      Gotową masą napełnić każdy z kapeluszy, a następnie owinąć go boczkiem i spiąć wykałaczką.
      Tak przygotowane przystawki upiec w rozgrzanym piekarniku, do zrumienienia boczku.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka