mala200333
19.02.21, 16:02
Homocysteina to aminokwas siarkowy, który wytwarza się w naszych komórkach w procesach trawienia niektórych białek (np. mleka, jaj czy mięsa). W niewielkich ilościach jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak jej zbyt wysoki poziom w znacznym stopniu zwiększa ryzyko zakrzepicy, zawału serca, udaru mózgu, a nawet groźnych chorób neurodegeneracyjnych, takich jak parkinson czy alzheimer. Wszystko dlatego, że ten niepozorny aminokwas stosunkowo szybko uszkadza nabłonek naczyń krwionośnych, wywołuje stany zapalne i zmniejsza krzepliwość krwi. Przyczynia się też do stresu oksydacyjnego (zwiększa przewagę wolnych rodników, a obniża poziom przeciwutleniaczy), a jednocześnie stymuluje produkcję kolagenu, który w nadmiarze osadza się na ścianach naczyń krwionośnych niczym cholesterol. Pogrubia też ich ścianki i sprawia, że stają się o wiele mniej elastyczne, a co za tym idzie bardziej narażone na uszkodzenia.
Czytaj więcej na porady.interia.pl/zdrowie/news-czym-grozi-nadmiar-homocysteiny,nId,5053333#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=other