Dodaj do ulubionych

Czosnek, Czarny Czosnek..

23.02.21, 08:56
Czosnek nie ma sobie równych w zwalczaniu infekcji wirusowych i bakteryjnych w początkowym stadium. Zawiera liczne substancje bioaktywne (związki flawonoidowe i śluzowe, saponiny, lotne związki siarkowe, olejki eteryczne), a przede wszystkim allicynę o silnych właściwościach przeciwzapalnych, antybakteryjnych i przeciwwirusowych. Stymuluje układ immunologiczny i wzmacnia odporność, przyspiesza też pokonanie infekcji górnych dróg oddechowych. Stosowany w początkowej fazie grypy czy przeziębienia zmniejsza ryzyko zapalenia oskrzeli. Pomaga udrożnić drogi oddechowe, łagodzi kaszel i gorączkę. Czosnek warto regularnie dodawać do kanapek i innych posiłków. W czasie infekcji zgniecione ząbki można dodawać do gorącego mleka. Równie cenny jest czarny czosnek (to świeży czosnek przechowywany w wysokiej temperaturze i wysokiej wilgotności). Traci charakterystyczny smak i zapach, ale nie cenne właściwości. Jest szczególnie polecany w celach profilaktycznych - nie tylko wzmacnia odporność, ale też układ krążeniowy i pokarmowy. Regularnie stosowany pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i cukru we krwi, reguluje ciśnienie tętnicze i korzystnie wpływa na układ nerwowy.
Obserwuj wątek

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka