Dodaj do ulubionych

Super zapiekanka

12.04.21, 05:03
Składniki
1 kg mięsa mielonego (np. łopatki)
ok. 1 kg ziemniaków
600 ml mleka
2 czubate łyżki mąki
2 jajka
2 pomidory
Pół kostki masła
0,3-0,5 kg żółtego sera
sól, przyprawa do mięsa mielonego
olej do smażenia mięsa i natłuszczenia naczynia
Mięso mielone doprawiamy, smażymy na patelni aż zbrązowieje. Co jakiś czas mieszamy.
Równocześnie, gotujemy do miękkości obrane ziemniaki w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, rozgniatamy, zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Przygotowujemy sos beszamelowy - w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, zdejmujemy całość z ognia, dodajemy mleko, jajka, połowę żółtego sera startego na tarce i pieprz, mieszamy i ponownie podgrzewamy, tym razem na niewielkim ogniu, aż masa zgęstnieje. Mieszamy całość, by nie dopuścić do przypalenia masy.

W natłuszczonym lekko naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwy: rozgniecione ziemniaki (połowę), połowę usmażonego mięsa, plastry pomidora, zalewamy całość sosem. Dokładamy drugą połowę ziemniaków, pozostałe mięso, plastry pomidora i sos. Na wierzch wykładamy grubą warstwę startego sera.

Zapiekamy całość w temp. 180 stopni przez 45 minut.
Obserwuj wątek

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka