Dodaj do ulubionych

Kalarepa to niedoceniane, ale zdrowe warzywo...

10.06.21, 14:52
Kalarepa to niedoceniane, ale bardzo zdrowe warzywo, które warto włączyć do diety. Zawiera niewiele kalorii, a obfituje w witaminy, minerały i inne, cenne substancje korzystnie wpływające na organizm. Kalarepa usuwa z niego toksyny, pomaga schudnąć i reguluje poziom cukru we krwi. Zwalcza też bakterie i grzyby oraz działa antynowotworowo.

Czytaj więcej na porady.interia.pl/zdrowa-zywnosc/news-kalarepa-dlaczego-warto-ja-jesc-czego-dostarcza,nId,5267453#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
Obserwuj wątek
    • mala200333 Re: Kalarepa to niedoceniane, ale zdrowe warzywo 10.06.21, 14:55
      W kalarepie znajduje się wiele cennych witamin i minerałów, dzięki czemu to warzywo korzystnie wpływa na zdrowie. To źródło witamin C, E, K i z grupy B, a także beta-karotenu. Do tego kalarepa zawiera żelazo, wapń, magnez, potas, fosfor i cynk. Ponadto w kalarepie znajdziemy luteinę oraz glukozynolany, które w organizmie rozkładają się na izotiocyjany i indole - substancje o właściwościach przeciwnowotworowych. Warto wspomnieć, że kalarepa jest niskokalorycznym warzywem, gdyż posiada jedynie 27 kcal w 100 g. Oprócz tego zawiera sporo błonnika pokarmowego korzystnie wpływającego na układ trawienny.

      Czytaj więcej na porady.interia.pl/zdrowa-zywnosc/news-kalarepa-dlaczego-warto-ja-jesc-czego-dostarcza,nId,5267453#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
      • mala200333 Re: Kalarepa to niedoceniane, ale zdrowe warzywo 10.06.21, 14:55
        Kalarepa to bardzo zdrowe warzywo, które warto wprowadzić do diety. Dzięki temu, że ma niewiele kalorii, nie tuczy i może być stosowana przez osoby odchudzające się. Zawarty w kalarepie błonnik reguluje pracę jelit, usprawnia wypróżnianie się i zapobiega zaparciom. W dodatku oczyszcza organizm z toksyn i reguluje wchłanianie cukrów. W związku z tym po kalarepę mogą bez obaw sięgać cukrzycy. Kalarepa zawiera też luteinę - substancję, która korzystnie wpływa na funkcjonowanie oka i prawidłowe widzenie. Chroni także oczy przed promieniowaniem UVA i UVB. Warto dodać, że w kalarepie znajduje się sporo żelaza i kwasu foliowego, dlatego to warzywo powinno być spożywane przez osoby cierpiące na anemię.

        Jednymi z najcenniejszych substancji znajdujących się w kalarepie są glukozynolany, które przekształcają się w organizmie w izotiocyjany i indole. Związki te neutralizują wolne rodniki i działają bakteriobójczo oraz grzybobójczo. Zwalczają m.in. bakterię Helicobacter pylori, która przyczynia się do rozwoju wrzodów żołądka i dwunastnicy. W dodatku związki te działają przeciwnowotworowo, gdyż hamują proces kancerogenezy. Dlatego spożywanie kalarepy i innych warzyw kapustnych może zmniejszać ryzyko zachorowania m.in. na nowotwór piersi.



        Czytaj więcej na porady.interia.pl/zdrowa-zywnosc/news-kalarepa-dlaczego-warto-ja-jesc-czego-dostarcza,nId,5267453#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
        • mala200333 Re: Kalarepa to niedoceniane, ale zdrowe warzywo 10.06.21, 14:56
          Kalarepę można jeść w różnej postaci - surowej, gotowanej, pieczonej czy jako krem. Najlepiej spożywać ją na surowo, gdyż wtedy kalarepa zachowuje najwięcej wartości odżywczych. Należy wtedy usunąć grubą skórkę w kolorze zielonym lub fioletowym. Kalarepę można dodawać do surówek bądź sałatek. Liście tego warzywa mogą być też składnikiem zielonych koktajli. Kalarepę można również wykorzystać do wzbogacania zup i dań mięsnych. Często podaje się ją także faszerowaną różnymi nadzieniami (np. mięsem mielonym, pomidorami i czosnkiem) i pieczoną w piekarniku. Można też pokroić ją i dusić, a następnie polać sosem.

          Czytaj więcej na porady.interia.pl/zdrowa-zywnosc/news-kalarepa-dlaczego-warto-ja-jesc-czego-dostarcza,nId,5267453#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka