Dodaj do ulubionych

Ach ta pokrzywa...l

12.06.21, 18:18
...czas na zrywanie pokrzyw. Na progu lata warto spożywać je na surowo. Jak się do nich dobrać, żeby nie poparzyć podniebienia? Jeśli chcesz wykorzystać pokrzywy do przygotowania soku, poza umyciem liści żadne dodatkowe zabiegi nie są konieczne. Dobrze komponuje się z jabłkiem, marchwią i cytryną. W jakich proporcjach? Na początek proponuję garść świeżych liści pokrzywy, dwa jabłka, trzy marchewki i jedną cytrynę. Można dodać kawałek świeżego korzenia imbiru albo ząbek czosnku.
Obserwuj wątek
    • mala200333 Re: Ach ta pokrzywa...l 12.06.21, 18:18
      Zielone listki są też dobrym dodatkiem do jajecznicy albo sałatki. Żeby nie narażać się na pokłucie małymi igiełkami, warto krótko sparzyć je wrzątkiem albo zalać oliwą i sokiem z cytryny. Tylko po co to wszystko, skoro mamy bez liku zielonych warzyw liściastych? Bo urozmaicając jadłospis zwiększamy szansę na optymalne odżywienie organizmu, lepsze zdrowie i wymarzoną sylwetkę
      • mala200333 Re: Ach ta pokrzywa...l 12.06.21, 18:19
        Ma wszechstronne zastosowanie. Jest rośliną leczniczą i kosmetyczną, jadalną i paszową. Podobnie jak z czosnek i cebula, działa przeciwbakteryjne, dlatego nazywana jest antybiotykiem z natury. Ma nieprzeciętne właściwości odżywcze i jest polecana przy kłopotach ze skórą, w tym owłosioną skórą głowy. Nie bez powodu jest głównym składnikiem szamponów i wielu innych kosmetyków pielęgnacyjnych. Działa moczopędnie, dlatego polecana jest przy schorzeniach nerek, kamicy nerkowej i obrzękach. I, co nie bez znaczenia, jest dostępna zupełnie za darmo.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka