Dodaj do ulubionych

Co nam szkodzi

15.08.21, 01:50
Nadmiar azotanów nadających mięsu czerwonawą lub różowawą barwę działa konserwująco, przedłuża trwałość wyrobów mięsnych i chroni przed bakteriami, ale w nadmiarze może mieć szkodliwy wpływ na ludzki organizm.
Zbyt duża ilość wędlin i tłustego, czerwonego mięsa grozi zachorowaniem na różne nowotwory.
Zgodnie ze stanowiskiem Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (International Agency for Research on Cancer) każde 100 g czerwonego mięsa dziennie zwiększa ryzyko raka jelita grubego o około 17 proc. Zwiększa też ryzyko raka prosty, raka tarczycy oraz glejaków mózgu.
Obserwuj wątek
    • seremine Re: Co nam szkodzi 15.08.21, 01:53
      Choć wydaje się to całkiem absurdalne, to jednak naukowcy na łamach prestiżowego „Oncology Journal of Cancer” udowodnili, że gorąca herbata może zwiększać ryzyko raka przełyku nawet o 90 proc. (w porównaniu do picia tego samego napoju w niższej temperaturze). Potwierdziły to trwające kilkanaście lat badania, w których wzięło udział ponad 50 tys. uczestników.
      Szkodliwe może być picie każdego dnia około 700 ml herbaty w temperaturze powyżej 60 stopni Celsjusza.
    • seremine Re: Co nam szkodzi 15.08.21, 01:57
      Syrop glukozowo-fruktozowy
      Syrop
      Żródło: Pexels / Pixabay
      Ten powszechnie dodawany do żywności słodki dodatek ze skrobi kukurydzianej (obecny w wielu różnych produktach spożywczych) ułatwia powstawanie zmian nowotworowych, zwiększa ryzyko raka jelita grubego oraz otyłości. Badania na myszach laboratoryjnych potwierdziły, że może się także przyczyniać do przyspieszenia tempa powstawania guzów i komórek rakowych.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka