Dodaj do ulubionych

Kawusia rozpuszczalna…

26.11.21, 17:25
Kawa liofilizowana – w trakcie liofilizacji z ziaren usuwana jest woda, jednak nie powoduje to zmiany smaku ani wartości odżywczych.
Kawa rozpuszczalna zbożowa – produkowana z ziaren zbóż. Nie zawiera kofeiny, dlatego też często określana jest jako bezkofeinowa kawa rozpuszczalna.
Kawa rozpuszczalna smakowa – dostępne w różnych wariantach smakowych, np. cappuccino.
Bezglutenowa kawa rozpuszczalna – w trakcie jej produkcji nierozpuszczalny w wodzie gluten zostaje usunięty.
Zielona kawa rozpuszczalna – przygotowana z ziaren, które nie zostały poddane procesowi palenia. Często wzbogacana dodatkami w postaci chromu, żeń-szenia oraz błonnika, który sprzyja odchudzaniu. Błonnik zapewnia bowiem poczucie sytości.
Granulowana kawa rozpuszczalna – czyli kawa w formie granulatu, który rozpuszcza się w wodzie.
Ponadto na rynku dostępnych jest wiele różnych wariantów, np. kremowa kawa rozpuszczalna, czyli kawa w proszku, która po rozpuszczeniu w wodzie wytwarza piankę.

Dzienna porcja rozpuszczalnej kawy

Przyjmuje się, że dzienny limit spożycia kofeiny nie powinien przekraczać 400 mg dziennie. Oznacza to więc, że nie powinno przekraczać się trzech porcji sypanej kawy dziennie. Kawa rozpuszczalna zawiera jednak o połowę mniej kofeiny, w związku z czym przyjmuje się, że nie powinno spożywać się więcej niż sześć porcji. Zdaniem wielu naukowców umiarkowane spożycie kawy rozpuszczalnej nie wywołuje negatywnych skutków dla zdrowia. Oczywiście o ile nie cierpi się na problemy związane z nadciśnieniem. Śmiertelna dawka kofeiny wynosi jednak 10 g, co oznacza, że aby ją przekroczyć, trzeba byłoby wypić aż 154 filiżanki kawy rozpuszczalnej.
Obserwuj wątek

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka