Dodaj do ulubionych

Ratujmy pamięć !

20.06.22, 05:09

Podniesienie poziomu DHA w organizmie nie jest ani kosztowne, ani skomplikowane. Najczęściej słyszymy, że znajduje się w tłustych rybach morskich, jak dorsz, tuńczyk, sardynki, halibut czy w tranie rybim. W rzeczywistości jednak cennym źródłem omega-3 są także tłuszcze roślinne oraz siemię lniane, algi morskie, tofu czy orzechy włoskie.
- Kwasy omega-3 są rekomendowane w prewencji chorób Alzheimera i Parkinsona, mają działanie ochronne na neurony i zapobiegają rozwojom chorób mózgu – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie Agnieszka Piskała-Topczewska, dietetyk i diet coach.
Podkreśla, że wystarczy jedna łyżka oliwy czy oleju rzepakowego – czyli ok. 14 g dziennie, by podnieść poziom kwasów omega-3 w organizmie.
Zaznacza, że to jednak nie jest gwarancją ich dobroczynnego wpływu na zdrowie. Jest jeden warunek: zachowanie właściwych proporcji pomiędzy kwasami omega-3 oraz kwasami omega-6. Tych niestety jest w naszej diecie za dużo.
Obserwuj wątek
    • mala200333 Re: Ratujmy pamięć ! 20.06.22, 05:10
      Pamiętajmy jednak, ile spożywamy tych kwasów omega-6 – nawet w słodyczach, produktach przetworzonych. Więc dodanie do tego jednej łyżeczki tłuszczów o dobrych proporcjach niewiele nam pomoże. Spożywamy zbyt duże ilości kwasów omega-6, a nasz organizm znajduje się w permanentnym stanie zapalnym, który to potem kaskaduje m.in. na choroby metaboliczne – mówi ekspertka.
      - Kwasy omega-6 palą się jak w kominku, a kwasy omega-3 mają za zadanie zapobiegać rozprzestrzenianiu się tego ognia na cały dom. Czyli kwasy omega-3 stoją na straży tego, żeby stany zapalne w organizmie pojawiały się tylko tam, gdzie powinny się pojawić. To tacy strażacy.
      Jednocześnie ostrzega, że nie wszystkie tłuszcze roślinne mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie i chronią przed chorobami neurodegeneracyjnymi. Wśród nich są takie, które wręcz mogą sprzyjać pojawieniu się m.in. choroby Alzheimera.
      - Otoczkę mielinową może niszczyć olej palmowy albo kokosowy, które mają dużą zawartość oleju palmitynowego. Ten ma działanie degeneracyjne na komórki nerwowe – ostrzega dietetyczka.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka