Dodaj do ulubionych

Ach te oliwki…

29.11.22, 09:30
Co zawierają oliwki i jakich korzyści z ich spożywania możemy oczekiwać?
według badania w "Psycholog Today" osoby, które spożywają kwasy tłuszczowe jednonienasycone, mają wyższe stężenie neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za proces nauki i zapamiętywania – acetylocholiny,
są źródłem witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłowo funkcjonujący układ nerwowy,
związki fenolowe, hydroksytyryzol oraz oleuropeina usprawniają pracę wątroby oraz serca,
jednonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom "złego" cholesterolu, co zapobiega rozwojowi miażdżycy, wpływa pozytywnie na stan naczyń krwionośnych i dodatkowo wzmaga kardioprotekcyjne działanie oliwek, czego dowiodło badanie na łamach "Lipids in Health and Disease",
zawierają pokaźną dawkę błonnika, który wspiera układ pokarmowy, ale także chroni przed chorobami układu krążenia,
jedno z badań wykazało, że podawanie ekstraktu z oliwek osobom z grupy ryzyka RZS wpłynęło na zmniejszenie odczuwanego bólu stawów.
Obserwuj wątek
    • jutta_t Re: Ach te oliwki… 29.11.22, 09:32
      W oliwkach obecny jest jeden z najsilniej działających roślinnych "środków" przeciwzapalnych, czyli kwercetyna oraz oleokantal, a ponadto hydroksytyrosob i oleuropeina. Oleokantal jest enzymem, który nie tylko łagodzi ból stawów, ale także może pomóc w innych dolegliwościach bólowych. Według badań 50 g oliwek czy oliwy dziennie odpowiada 10 proc. rekomendowanej dobowej dawki ibuprofenu.
    • jutta_t Re: Ach te oliwki… 29.11.22, 09:33
      Aż 74 proc. kwasów tłuszczowych obecnych w małych zielonych lub czarnych owocach to kwas oleinowy. Należy do jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wykazują działanie przeciwzapalne
    • jutta_t Re: Ach te oliwki… 29.11.22, 09:34
      Oliwa to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 stanowiących ok. 87 proc. jej zawartości. Do głównych należą kwas linolenowy, oleinowy, palmitynowy czy linolowy. Poza kwasami tłuszczowymi w oliwie znajdziemy związki fenolowe - kwasy fenolowe, lignany czy flawonoidy. Są one jednak obecne także w samych oliwkach. To m.in. dzięki bioaktywnym składnikom oliwy oraz oliwek mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego, w dużej mierze należący do tzw. niebieskich stref, żyją dłużej, rzadziej chorują na schorzenia układu krążenia i zdecydowanie rzadziej cierpią z powodu otyłości.
    • jutta_t Re: Ach te oliwki… 29.11.22, 09:35
      Długowieczność społeczności zamieszkujących Grecję czy niektóre rejony Włoch, a także mniejsza liczba chorób układu krążenia wśród ludności, sprawiły, że popularność oliwy zatacza coraz szersze kręgi. Tymczasem na uwagę zasługuje nie tylko to płynne złoto, ale też owoce, z której jest tłoczone.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka