jutta_t
29.11.22, 09:30
Co zawierają oliwki i jakich korzyści z ich spożywania możemy oczekiwać?
według badania w "Psycholog Today" osoby, które spożywają kwasy tłuszczowe jednonienasycone, mają wyższe stężenie neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za proces nauki i zapamiętywania – acetylocholiny,
są źródłem witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłowo funkcjonujący układ nerwowy,
związki fenolowe, hydroksytyryzol oraz oleuropeina usprawniają pracę wątroby oraz serca,
jednonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom "złego" cholesterolu, co zapobiega rozwojowi miażdżycy, wpływa pozytywnie na stan naczyń krwionośnych i dodatkowo wzmaga kardioprotekcyjne działanie oliwek, czego dowiodło badanie na łamach "Lipids in Health and Disease",
zawierają pokaźną dawkę błonnika, który wspiera układ pokarmowy, ale także chroni przed chorobami układu krążenia,
jedno z badań wykazało, że podawanie ekstraktu z oliwek osobom z grupy ryzyka RZS wpłynęło na zmniejszenie odczuwanego bólu stawów.