Dodaj do ulubionych

Ach ta sól …

03.12.22, 05:25
Ulubiona przyprawa Polaków. Badanie ujawnia, że wykańcza serce
Obrzęki, nadciśnienie tętnicze, a nawet choroba wieńcowa i niewydolność serca. Takie mogą być skutki jedzenia słonych potraw. Niestety, sól znajdziemy praktycznie wszędzie - w pieczywie, wędlinach, wędzonych rybach, wegetariańskich daniach, gotowych makaronach czy zupach w proszku. To sprawia, że bez problemu przekraczamy dzienne normy jej spożycia.
Obserwuj wątek
    • mala200333 Re: Ach ta sól … 03.12.22, 05:26
      Nie jest niczym nowym, że poza tłuszczami trans, węglowodanami prostymi czy produktami wysokoprzetworzonymi sercu szkodzi nadmiar soli. Wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) mówią jasno, że dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g. A jak wpływa na zdrowie jej nadmiar? Pokazują to wyniki najnowszego badania, które opublikowano na łamach "Journal Of The American College Of Cardiology".

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka