Dodaj do ulubionych

Italian actress Gina Lollobrigida…

17.01.23, 02:14

Italian actress Gina Lollobrigida, one of the biggest stars of European cinema in the 1950s and '60s, has died at the age of 95.
Often described as "the most beautiful woman in the world", her films included Beat the Devil, the Hunchback of Notre Dame and Crossed Swords.
She co-starred alongside the likes of Humphrey Bogart, Frank Sinatra, Rock Hudson and Errol Flynn.
Her career faded in the 1960s and she moved into photography and politics.
Obserwuj wątek
    • mala200333 Re: Italian actress Gina Lollobrigida… 17.01.23, 06:54
      Gina Lollobrigida nie żyje. Gwiazda włoskiego kina miała 95 lat

Włoska agencja informacyjna ANSA podała, że Gina Lollobrigida zmarła w wieku 95 lat. Wystąpiła w kilkudziesięciu filmach u boku hollywoodzkich amantów, choć po latach twierdziła, że aktorstwo nie było jej powołaniem. Fani i media uwielbiali nazywać ją "Lollo".
      • mala200333 Re: Italian actress Gina Lollobrigida… 17.01.23, 06:55
        https://v.wpimg.pl/ODAyOTM3YCUgGzlnYkhtMGNDbT0kEWNmNFt1dmILf3Q5Vik9IVY9ITEWYTM_Rj8lNglhJCEcLjQoVjllYlcmNzEVLi1iViImJB1gMS8KeXEnGH15Lwp9fWxNfW1-Hi4iIkhiMnkHfyAnHH0ydVF3Zjw
        • mala200333 Re: Italian actress Gina Lollobrigida… 17.01.23, 06:56
          Luigina urodziła się 4 lipca 1927 r. w miasteczku Subiaco w centralnych Włoszech. Była jedną z czterech córek producenta mebli, która od najmłodszych lat wzbudzała zachwyt swoją urodą. Bardzo wcześnie zaczęła pracować jako modelka, wygrywała konkursy piękności. Zdobycie światowej sławy było tylko kwestią czasu.
          • mala200333 Re: Italian actress Gina Lollobrigida… 17.01.23, 06:56
            Jako nastolatka zaczęła występować w teatrze, wkrótce upomniał się o nią świat filmu. Nie rezygnowała przy tym z walki o tytuł miss – w wieku 20 lat wzięła udział w konkursie Miss Italia. Wówczas zajęła trzecie miejsce, zyskując przy okazji ogólnokrajową rozpoznawalność. Werdykt jurorów pozostawił niesmak, jednak Lollobrigida nie mogła narzekać na brak zainteresowania swoją osobą. Jej kariera aktorska ruszyła z kopyta, wkrótce pojawiły się pierwsze propozycje z zagranicy.
            • mala200333 Re: Italian actress Gina Lollobrigida… 17.01.23, 06:57
              Na początku lat 50. miała szansę wyjechać do Los Angeles, jednak wolała zostać w kraju. Do kariery w międzynarodowych produkcjach przekonał ją dopiero Humphrey Bogart, z którym zagrała trzy lata później w "Pobij diabła". Włoska piękność od razu rzuciła amerykańską publiczność na kolana
              • mala200333 Re: Italian actress Gina Lollobrigida… 17.01.23, 06:57
                W kolejnych latach zagrała m.in. w "Crossed Swoards" z Errolem Flynnem, "Najpiękniejszej kobiecie świata", "Trapezie" z Burtem Lancasterem i "Dzwonniku z Notre Damme" z Anthonym Quinnem w roli tytułowej
                • mala200333 Re: Italian actress Gina Lollobrigida… 17.01.23, 06:58
                  Przez całe lata 50. i 60. była uwielbiana i rozchwytywana. Dobrą passę przerwały lata 70., kiedy gwiazda uważana przez swoich fanów za najpiękniejszą kobietę świata zaczęła dostawać coraz gorsze role. W 1973 r. wydawało się, że na dobre porzuciła aktorstwo, choć ani myślała o emeryturze.

Zamiast użalać się na swoim losem, zaczęła się realizować na innych polach. Zajęła się fotografią, dziennikarstwem, a nawet rzeźbiarstwem, zyskując nowe grono fanów. Po latach uważała nawet, że to sztuki plastyczne, zwłaszcza malarstwo i rzeźba, a nie aktorstwo były jej prawdziwym powołaniem.
                  • mala200333 Re: Italian actress Gina Lollobrigida… 17.01.23, 06:59
                    Życie prywatne Giny było zaskakująco ułożone i przez wiele lat wolne od skandali. W wieku 22 lat wyszła za mąż za słowackiego fizyka, który później przekwalifikował się na menadżera aktorki. Z tego związku narodził się jedyny syn "Lollo", dziś 61-letni mężczyzna. Pierwsze małżeństwo gwiazdy skończyło się rozwodem w 1971 r.

Trzy lata wcześniej zaliczyła "skok w bok" ze znanym transplantologiem, Christiaanem Barnardem, później była przez krótki czas zaręczona z George'em Kaufmanem z branży nieruchomości.

W 1984 r. poznała młodszego o 35 lat hiszpańskiego biznesmena, który stał się jej życiowym kompanem.
    • mala200333 Re: Italian actress Gina Lollobrigida… 17.01.23, 07:01

Była nie tylko piękna, zgrabna i utalentowana ale miała też mocny charakter. Nie dała się wciągnąć w bagno Hollywood. Szkoda, że żadna z telewizji w Polsce nie pokazuje filmów z tą aktorką przez duże A. Żegnaj Gino. Są ludzie, którzy Cię będą pamiętać do końca…
    • mala200333 Re: Italian actress Gina Lollobrigida… 17.01.23, 07:09
      Gina Lollobrigida nie żyje. Wielka gwiazda włoskiego kina. Informacje o jej śmierci potwierdziły agencja Ansa oraz gazeta "La Repubblica". Nie podano oficjalnej przyczyny śmierci.
      • mala200333 Re: Italian actress Gina Lollobrigida… 17.01.23, 07:10
        https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/TOck9kpTURBXy9kYWY5YjcwMTZiMTdlZjcwZjlhNzY0NjgzMGYyZWU2Mi5qcGeSlQMAzLnNB9DNBGWVAs0DrADCw4KhMAWhMQE
        • mala200333 Re: Italian actress Gina Lollobrigida… 17.01.23, 07:10
          W wieku 95 lat zmarła w Rzymie gwiazda włoskiego i światowego kina Gina Lollobrigida — podała w poniedziałek Ansa. La Lollo, jak była nazywana u szczytu swej popularności, poświęciła się w latach 70. niemal całkowicie sztuce — fotografii i rzeźbie; pod koniec swojego życia zaś polityce. We wrześniu ub.r. aktorka została wypisana z kliniki po upadku w domu, który spowodował złamanie kości udowej
          • mala200333 Re: Italian actress Gina Lollobrigida… 17.01.23, 07:11
            https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/-nZk9kpTURBXy9iMTAyMmY4NGRkNDFiZjE0NjA0ZmY5MDM3NjE1YmVhNC5qcGeSlQLNA6wAwsOVAgDNAkvCw4KhMAWhMQE
            • mala200333 Re: Italian actress Gina Lollobrigida… 17.01.23, 07:11
              https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/c6Xk9kpTURBXy81Yjc2MmQ1ZWIyZThmMTA1MzcyMTgwYzA3MjAwMmQ5OC5qcGeSlQLNA6wAwsOVAgDNAkvCw4KhMAWhMQE
              • mala200333 Re: Italian actress Gina Lollobrigida… 17.01.23, 07:13
                Pytana o swą legendarną już rywalizację z Sophią Loren aktorka odparła: "Nie potrzebowałam żadnej rywalizacji; to ja byłam numerem jeden. Szłam do przodu o własnych siłach, nie miałam producenta, który mnie chronił. Wszystko zrobiłam sama".

"Kiedy zobaczyłam, że w kinie nie ma już jakości, rola aktorki zaczęła mi uwierać" — wyznała. Dodała też, że woli mówić, że ma 30 plus 30 plus 30 lat. Minione lata poświęciła też na batalie sądowe z osobami, które — jak twierdziła — oszukały ją z chciwości.

Ostatnie wiadomości na jej temat podano latem zeszłego roku, gdy postanowiła kandydować do Senatu z listy Włochy Suwerenne i Ludowe. Nie została wybrana.
            • jutta_t Re: Italian actress Gina Lollobrigida… 17.01.23, 17:32
              Piekna była..
    • mala200333 Re: Italian actress Gina Lollobrigida… 17.01.23, 07:16
      "Kiedy zagrałam w filmie »Najpiękniejsza kobieta świata« o życiu sopranistki Liny Cavalieri, nie zostałam zdubbingowana. To ja śpiewałam, w co nikt nie wierzył. Amerykańskie gazety napisały: piękny głos, szkoda, że nie jej. Nawet Maria Callas zapytała mnie: czy to jest twój głos?" — podkreśliła
      • mala200333 Re: Italian actress Gina Lollobrigida… 17.01.23, 07:16
        Gina Lollobrigida została również mianowana ambasadorką FAO — Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa. W ostatnich latach artystycznymi wydarzeniami we Włoszech były wystawy jej rzeźb i rysunków oraz albumy fotografii. W 1999 r. bez powodzenia ubiegała się o mandat w Parlamencie Europejskim.

W wywiadzie dla dziennika "Corriere della Sera" opublikowanym przed 90. urodzinami Gina Lollobrigida opowiedziała, że w młodości uczyła się śpiewu i ćwiczyła na ulicach Rzymu, by nie przeszkadzać sąsiadom w kamienicy.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka