jutta_t
03.02.23, 11:17
Dieta przy artretyzmie ma za zadanie obniżenie stężenia kwasu moczowego, a tym samym zmniejszenie przykrych objawów.
Szczególnie nieprzyjazna jest żywność przetworzona oraz ta zawierająca konserwanty, stąd należy w pierwszej kolejności wyeliminować tzw. gotowce i wprowadzić posiłki przygotowywane w domu, ze świeżych produktów. Należy uważać na duże ilości kwasów tłuszczowych (znajdziemy je w olejach, w tym kukurydzianym, słonecznikowym, oraz w margarynie roślinnej), które nasilają stany zapalne. Artretyzmowi nie sprzyja pszenica, gluten, mleko oraz przetwory mleczne, w tym sery pleśniowe.
Eksperci i dietetycy wskazują, że w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów najlepsze efekty daje dieta wegetariańska, wzbogacona w tłuste ryby z zimnych mórz. Zamiast ostrych przypraw czy gotowych mieszanek najlepiej stosować bazylię, cząber, imbir, kurkumę, anyż i goździki, które wykazują działanie przeciwzapalne, zmniejszają ból, sztywność stawów, a także obrzęki.