Dodaj do ulubionych

Dbajmy o trzustkę..

05.02.23, 16:51
Cytryna ma działanie antyseptyczne i korzystnie wpływa na wzmocnie odporności organizmu. Kwaśne produkty, takie jak cytryna, czy kiwi pobudzają produkcję enzymów trawiennych, dzięki czemu pozytywnie wpływają na pracę trzustki.
Obserwuj wątek
    • mala200333 Re: Dbajmy o trzustkę.. 05.02.23, 16:51
      W tym przypadku też jest pewne zastrzeżenie: to produkty, które są wskazane, zanim pojawią się problemy. W przypadku zapalenia trzustki - cytryna jest stanowczo zakazana właśnie ze względu na wysokie stężenie kwasów, które pobudzają czynność wydzielniczą gruczołów trawiennych.
      Oregano
      Oregano jest cennym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy. Badania na zwierzętach wykazały, że oregano może spowalniać działanie amylazy trzustkowej - enzymu trawiennego, który bierze udział w rozkładaniu substancji przyjmowanych wraz z pożywieniem do związków przyswajalnych przez nasz organizm. Oregano obniża również poziom cukru we krwi, dzięki czemu pomaga ograniczyć ryzyko rozwoju cukrzycy.
      • mala200333 Re: Dbajmy o trzustkę.. 05.02.23, 16:52
        Picie naparu z mniszka lekarskiego wspomaga prawidłową pracę trzustki. Mniszek ułatwia trawienie poprzez pobudzanie produkcji soków pokarmowych, pomaga też wypłukać toksyny z jelit. W jednym z badań wykazano korzystny wpływ ekstraktu z liści mniszka na zapalenie trzustki. Dzięki niemu udało się zmniejszyć obrzęk.
        Czosnek
        Czosnek ma silne działanie przeciwzapalne i antybakteryjne oraz pobudza procesy trawienne. Wspomaga pracę trzustki, przede wszystkim pomaga zmniejszać ilość cukru we krwi, dzięki czemu stymuluje trzustkę do zwiększenia produkcji insuliny.
        Są badania, które wskazują, że związki zawarte w czosnku mogą ograniczyć ryzyko raka trzustki. Dietetycy zalecają, by w ramach profilaktyki codziennie dodawać do jednego z posiłków dwa zmiażdżone ząbki czosnku.
        • mala200333 Re: Dbajmy o trzustkę.. 05.02.23, 16:52
          Tu też jest zastrzeżenie: pacjenci cierpiący na przewlekłe zapalanie trzustki powinni wyeliminować z jadłospisu czosnek, m.in. ze względu na jego właściwości wzdymające.
          Tofu
          Tofu jest doskonałym źródłem białka o niskiej zawartości tłuszczu. To doskonała alternatywa dla mięsa wieprzowego - nadmiar tłuszczu może prowadzić do uszkodzenia trzustki. Tofu wspomaga regenerację przewodu pokarmowego i chroni trzustkę przed uszkodzeniami.
          Tofu to jeden z produktów zalecanych również w diecie cierpiących na zapalenie trzustki.
    • mala200333 Re: Dbajmy o trzustkę.. 05.02.23, 17:23
      I to tez wazne:
      Błonnik jest również ważnym węglowodanem. Zdrowe osoby dorosłe powinny spożywać około 30 g błonnika dziennie - dodaje ekspertka.
      Eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia w publikacji "Czy wiesz, ile potrzebujesz węglowodanów?" zwracają uwagę, że ich niedostatek w diecie może prowadzić do zaburzeń metabolicznych, hipoglikemii czy niedoborów żywieniowych, chorób układu sercowo-naczyniowego, hiperlipidemii, problemów z jelitami, w tym uchyłkowatości.
      Badanie opublikowane we "Frontiers in Nutrition" wskazuje, że diety ketogeniczne mogą być przydatne u osób z padaczką lekooporną, pomagać w spadku masy ciała (ale nie bardziej niż inne diety), czy obniżać poziom glukozy we krwi, chociaż ich skuteczność na tym polu maleje z biegiem miesięcy. Ponadto te diety, w których zawartość węglowodanów jest wyjątkowo niska, wiążą się z szeregiem skutków ubocznych: wzrostem cholesterolu LDL, większym ryzykiem urodzenia dziecka z wadą cewy nerwowej w przypadku ciężarnych, wreszcie większym ryzykiem chorób przewlekłych: chorób sercowo-naczyniowych, raka, cukrzycy i choroby Alzheimera. Naukowcy wiążą to z niedostatkiem warzyw, produktów pełnoziarnistych, owoców i roślin strączkowych.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka