Dodaj do ulubionych

Katastrofa kolejowa..

03.06.23, 07:27
https://img.wprost.pl/img/katastrofa-kolejowa-w-indiach/e3/f2/e2e55fb54497330d19e6110fa9e2.jpeg
Obserwuj wątek
    • mala200333 Re: Katastrofa kolejowa.. 03.06.23, 07:28
      Do zderzenia pociągów doszło w stanie Odisha na wschodzie kraju. W wypadku brały udział składy Coromandel Express i Howrah Superfast Express. To najbardziej tragiczne tego typu zdarzenie w XXI wieku w Indiach.
      • mala200333 Re: Katastrofa kolejowa.. 03.06.23, 07:29
        W akcję ratunkową zaangażowane został ponad 200 karetek. Najnowszy bilans mówi o co najmniej 288 osobach zabitych i 900 rannych. Władze podkreślają jednak, że liczba ofiar śmiertelnych może rosnąć. Do pomocy poszkodowanym zmobilizowano dodatkowych 100 lekarzy. W transporcie rannych w początkowym etapie akcji ratunkowej pomagali lokalni kierowcy autobusów.
        Głos w sprawie tragedii zabrał premier Narenda Modi. „Jestem wstrząśnięty wypadkiem kolejowym w Odishy. W tej godzinie smutku moje myśli wędrują do pogrążonych w żałobie rodzin. Oby ranni szybo wrócili do zdrowia” – napisał na Twitterze szef indyjskiego rządu.
        Do mediów trafiają wstrząsające relacje osób, które były w pociągach. – Od 10 do 15 osób spadło na mnie, gdy doszło do wypadku i wszystko się zawaliło. Byłem na samym dole tego stosu – relacjonował w rozmowie z indyjską agencją ANI mężczyzna, który przeżył wypadek. – Zostałem ranny w rękę i kark. Kiedy wyszedłem z wagonu, zobaczyłem kogoś, kto stracił rękę, kogoś bez nogi, a czyjaś twarz była zniekształcona – opowiadał.
    • black_jotka Re: Katastrofa kolejowa.. 03.06.23, 13:30
      Straszne!
    • black_jotka Re: Katastrofa kolejowa.. 04.06.23, 04:40
      Ponad tysiąc ratowników pracuje od kilkunastu godzin na miejscu największej od dziesięcioleci katastrofy kolejowej w Indiach - podaje agencja AP. Akcja ratunkowa trwała także przez całą noc. Ratownicy muszą używać palników do cięcia metalu, by dotrzeć do pasażerów uwięzionych we wrakach wagonów.
    • black_jotka Re: Katastrofa kolejowa.. 04.06.23, 04:42
      W wyniku kolizji trzech pociągów w piątek wieczorem we wschodnich Indiach zginęło co najmniej 288 osób, a ponad 900 zostało rannych. Ratownicy starają się uwolnić podróżnych uwięzionych we wrakach metalowych wagonów. Do akcji ratowniczej włączono też wojsko.

Do wypadku doszło w pobliżu stacji kolejowej w miejscowości Bahanaga, około 220 kilometrów na południowy zachód od Kalkuty. - Na miejsce zdarzenia wysłano ponad 200 ambulansów, jednak ze względu na dużą liczbę rannych do przewożenia poszkodowanych używane są także autobusy - przekazał Pradeep Jena, przedstawiciel władz stanu Orisa.
    • black_jotka Re: Katastrofa kolejowa.. 04.06.23, 04:48
      W Indiach, nieopodal miasta Balasore, doszło do katastrofy kolejowej. Według przedstawicieli kolei zginęło w niej co najmniej 288 osób. Rannych jest od 650 do nawet 900. Bilans ofiar katastrofy od piątkowej nocy wciąż się zmienia. Akcja ratunkowa trwa. Nie wiadomo, czy z wraków wyciągnięci zostali wszyscy pasażerowie
    • black_jotka Re: Katastrofa kolejowa.. 04.06.23, 11:30
      The railway minister said an issue in the electronic signal system likely caused the accident, but said more would be revealed in a final report. At least 288 people died, making it India's worst train crash in decades

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka