black_jotka
12.09.23, 16:51
Artretyzm
Dna mocznanowa, inaczej – podagra bądź artretyzm, jest formą zapalenia stawów charakteryzującą się nawracającymi napadami czerwonego, tkliwego, ucieplonego i opuchniętego stawu. Ból zwykle pojawia się szybko, osiągając maksymalne natężenie w mniej niż 12 godzin. W około połowie przypadków zajęty jest staw u podstawy dużego palca u stopy. W przebiegu choroby mogą wystąpić kamienie nerkowe lub uszkodzenie nerek.
Objawy artretyzmu
Artretyzm zwykle objawia się nagle i bez ostrzeżenia, często w środku nocy. Jego główne objawy to silny ból stawów, który ustępuje, przeradzając się w dyskomfort, stan zapalny i zaczerwienienie. U chorych nierzadko występują guzki dnawe. Dna często atakuje stawy dużego palca u stopy, ale może również wpływać na przodostopie, kostki, kolana, łokcie, nadgarstki i palce.
Artretyzm – przyczyny
Objawy związane z dną moczanową spowodowane są przede wszystkim odkładaniem się kryształków kwasu moczowego w stawach. Te z kolei biorą się z powodu podwyższonego stężenia kwasu moczowego spowodowanego nadmierną podażą produktów spożywczych zawierających puryny. Krystalizacja kwasu moczowego, często związana ze stosunkowo wysokim stężeniem kwasu we krwi, jest podstawową przyczyną dny moczanowej. Może to nastąpić z powodu diety, predyspozycji genetycznych lub niedostatecznego wydalania moczanów, soli kwasu moczowego. Niedostateczne wydzielanie kwasu moczowego przez nerki jest główną przyczyną hiperurykemii (nadmiaru kwasu moczowego) w około 90% przypadków, podczas gdy nadprodukcja jest przyczyną w mniej niż 10%. Około 10% osób z hiperurykemią rozwija artretyzm w pewnym momencie swojego życia. Ryzyko jest jednak różne w zależności od stopnia hiperurykemii.
Styl życia
Przyczyny dietetyczne mają silny związek ze spożyciem alkoholu, napojów słodzonych cukrem, mięsa i owoców morza. Do najbogatszych w purynę pokarmów należą sardele, krewetki, podroby, suszone grzyby, wodorosty i drożdże piwne, mięso kurczaka i ziemniaki. Inne czynniki wyzwalające dnę obejmują uraz fizyczny i operację. Spożycie alkoholu jest silnie związane ze zwiększonym ryzykiem, a wino stanowi nieco mniejsze ryzyko niż piwo lub napoje spirytusowe.
Aktywność fizyczna, utrzymywanie odpowiedniej masy ciała, niskotłuszczowe produkty mleczne i, w mniejszym stopniu, kawa oraz przyjmowanie witaminy C wydają się zmniejszać ryzyko dny.