black_jotka
30.09.23, 19:36
Chorzy powinni stosować się więc do zaleceń dietetycznych, które sprzyjają leczeniu nowotworu i łagodzą jego dolegliwości. Konieczna jest rezygnacja z alkoholu. Z diety należy też wyeliminować cukier, napoje gazowane i produkty przetworzone. Zalecana jest dieta lekkostrawna oraz wyeliminowanie produktów, takich jak:
ciemne, razowe pieczywo,
ciasta – francuskie, kruche, z kremem, świeże ciasto drożdżowe oraz wszelkie ciasta na proszku do pieczenia,
dżemy oraz konfitury,
niektóre warzywa – ziemniaki, brokuł, cebula, groch, kapusta, kalafior, por, ogórki, rzodkiewka, papryka,
tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste wędliny i mięso), wędzone ryby, konserwy,
twarde sery, sery dojrzewające, tłusta śmietana,
grzyby,
niektóre owoce – gruszki, winogrona ,
ocet, musztarda, keczup, pieprz,
kawa ziarnista oraz mocna herbata.
Zaleca się także, żeby obierać owoce i warzywa, a jeśli to możliwe gotować je przed podaniem. Należy także unikać produktów wzdymających, które nie są wskazane przy gruczolaku jelita grubego. Fora dyskusyjne o raku jelita grubego podkreślają także jak ważna jest obserwacja własnych reakcji na określone produkty oraz komponowanie diety opartej na indywidualnej tolerancji. W niektórych przypadkach konieczne może być wprowadzenie do diety żywności specjalnego przeznaczenia medycznego, jednak o tym decyduje już lekarz.