m in kilkaset godzin nagran z igrzysk (1992-2006), ms i me w pilce noznej (94-2006), ms w lekkoatleyce (97,2001).
Ja też uważam, że jest świetne. A oto mój prywatny ranking: od najlepszego do najgorszego: Sydney 2000 Mexico 1968 Ateny 2004 Barcelona 1992 London 2012 Paris 1924 Munich 1972 Montreal 1976 Los Angeles 1932 Berlin 1936 Rzym 1960 Melbourne 1956 Tokio 1964 Seoul 1988 Helsinki 1952
Podaję za oficjalna stroną inernetową Igrzysk Olimpijskich w Atenach.
Zdecydowanie - olimpijska reprezentacja to zupełnie inna reprezentacja. "W każdej drużynie mogą występować maksymalnie trzej piłkarze w dowolnym wieku, reszta zawodników w momencie rozpoczęcia igrzysk olimpijskich rocznikowo nie mogą przekroczyć 23 roku życia. Dlatego często reprezentacja
Powstał w 1929 r., obecnie przebudowywany. Miejsce rywalizacji na igrzyskach olimpijskich w 1992 r. (to tu zdyskwalifikowano idącego po srebro Roberta Korzeniowskiego, a brązowy medal zdobył Artur Partyka). Jest to też ligowy stadion klubu Espaňol Barcelona, tego duuużo mniej znanego ze
znalazłem na gorąco. W wersji opisowej: "Uroczysta ceremonia otwarcia XVI Zimowych Igrzysk Olimpijskich miała miejsce 8 lutego 1992 roku na Theatre des Ceremonies w Albertville. Do regionu Savoie we Francji przybyło 1801 sportowców z 64 państw. Po ośmiu latach przerwy do rywalizacji powrócił Senegal, po
nawet najskromniejszego medalu....I to u siebie. Jak podaje portal Sport.pl " Rosjanie mieli przełamać olimpijską klątwę. To już trzecie igrzyska, które sborna kończy bez medalu, a złota nie zdobyła od 1992 r. Przecież nawet brąz w Salt Lake City w 2002 roku został uznany za porażkę. "W Soczi hokej
8 sierpnia 1992 roku - finał igrzysk w Barcelonie. 100 tys. ludzi na Camp Nou obejrzało porywający mecz, w którym polscy piłkarze przegrali z Hiszpanami 2:3. Do dziś na stadionie, gdzie gra Ronaldinho, Messi, Eto'o, a od niedawna także Henry, wisi tablica sławiąca zwycięskich Hiszpanów i
1992 – otwarto XVI Zimowe Igrzyska Olimpijskie w Albertville. -- Madohora --
1992 – Rozpoczęły się XXV Letnie Igrzyska Olimpijskie w Barcelonie.
1992 – Podczas XXV Igrzysk Olimpijskich w Barcelonie złote medale dla Polski zdobyli: Waldemar Legień w judo, Arkadiusz Skrzypaszek indywidualnie w pięcioboju nowoczesnym oraz drużyna pięcioboistów.
1992 – Zakończyły się XXV Letnie Igrzyska Olimpijskie w Barcelonie.