Dodaj do ulubionych

Korki? Wszystko co robi ratusz jest dla twojego...

08.02.10, 20:40
Korki korkami ale może ktoś by się zajął dziurami na drogach. Rozumiem, że
jest zima, ale czy to znaczy, że codziennie, korzystając z krajowej 17 mam do
wyboru albo urwać zawieszenie albo jeździć slalomem, tym samy narażając się na
kolizję lub mandat. SKANDALEM jest stan tej drogi na odcinku od Kalinówki do
Kazimierzówki. Nie wiem kto jest zarządcą tej drogi - gminy czy może GDDiA?
Ale może czas aby dziennikarze Gazety Lublin poruszyli tą sprawę?
Obserwuj wątek
    • Gość: Lewiatan Re: Korki? Wszystko co robi ratusz jest dla twoje IP: 91.123.166.* 08.02.10, 22:23
      Sygnalizacja na rondzie????co za poroniony pomysł!!!!!!!!!! niedawno jakiś
      "mądry" ustawił światła na rondzie na skrzyżowaniu ulic Elsnera, Choiny,
      Związkowej i chyba Szeligowskiego i co???wcześniej nie było tam korków wcale, a
      teraz są:(!!!może dziennikarze gazety zajęliby się tym kto i po co ustawia
      światła w miejscach gdzie niczemu nie służą i kto bierze za to kasę?!?!
      • Gość: bosman w pełni zgadzam się z Tobą IP: *.lublin.mm.pl 08.02.10, 22:32
        teraz są korki z Krochmalnej w Nałkowskich, jak zrobią światła będą wszędzie, w
        każdym kierunku. Czy oni zawsze i wszystko muszą spierdzielić?
        • tajnos.agentos Re: w pełni zgadzam się z Tobą 09.02.10, 08:42
          Wszystko zgodnie z ogólnymi trendami. Jak stoisz w korku - to nie przekraczasz
          prędkości. Jak nie przekraczasz prędkości - to nie zabijasz.:P
          • qqbek Re: w pełni zgadzam się z Tobą 09.02.10, 09:18
            tajnos.agentos napisał:

> Wszystko zgodnie z ogólnymi trendami. Jak stoisz w korku - to nie przekraczasz
            > prędkości. Jak nie przekraczasz prędkości - to nie zabijasz.:P

Ta... kiedyś na trasach przelotowych była tzw. "zielona fala". Teraz organizacja
            ruchu należy do ulubionych zabaw rządzących, z wielką niekorzyścią dla kierujących.
            Próbowałem ostatnio przejechać przepisowo całą długość "trasy W-Z", jadąc w
            weekend, do bólu przepisowo. Stałem na prawie każdych światłach po drodze (jadąc
            od zachodu - przy Sikorskiego, Lubomelskiej, Hanki Sawickiej, jedyne zielone na
            przejściu pod Zamkiem, przy Unii Lubelskiej znów czerwone, to samo na Felinie.
            To o jakiej organizacji ruchu my tutaj mówimy, skoro na głównej trasie
            tranzytowej przez miasto nie ma mowy o przejechaniu jej całej na zielonym?

A może Kunickiego weźmiemy pod rozwagę? Bo to chyba najlepszy przykład
            kretynizmu drogowego w naszym mieście. W weekend, przy małym natężeniu ruchu,
            spróbujcie przejechać przepisowo odcinek od Abramowickiej po Plac Bychawski.
            Obstawiam, że i tak stać będziecie:

1. Przy Zemborzyckiej,
            2. kawałek dalej przy Mickiewicza,
            3. przy Gimnazjum (Krańcowa)
            4. przy Pawiej, Piaskowej lub Nowym Świecie (tutaj najczęściej przez sznur
            samochodów oczekujących niezależnie od dnia na to, że ktoś wepchnie się przed
            nich z pasa do skrętu w Nowy Świat- praktyka tak powszechna w tym miejscu, że
            ostatnio jakiś palant w białej Lagunie mało mi samochodu nie rozbił próbując się
            wcisnąć)
            5. na samym Placu Bychawskim...

czyli na 5 z 7 skrzyżowań o ruchu kierowanym sygnalizacją!
            • tajnos.agentos Re: w pełni zgadzam się z Tobą 09.02.10, 09:24
              No, przykład Kunickiego rzeczywiście jest niezłym przykładem "radosnej
              twórczości" paranoika... Miało być wygodniej i bezpieczniej, a wyszło jak zwykle
              - czyli ogólny chaos.:(
    • janostrzyca Korki to wina kierowców a nie miasta 09.02.10, 09:16
      Drogi i ulice nie są z gumy a samochodów przybywa lawinowo. Ale jak
      spojrzeć na wozy stojące w korkach to widać, że wiozą tylko kierowcę
      i duuużo powietrza. Jak każdy chce jechać solo a do tego w rodzinie
      sa 2-3 samochody to korki muszą być i będą.

Recepta na korki, sprawdzona w krajach rozwiniętych, to brać
      pasażerów lub jechać do pracy/z pracy z kolegą/koleżanką.

Trzy osoby w aucie to jeden - dwa samochody mniej w
      korku...
      • Gość: bosman Janie O. ..... IP: *.centertel.pl 09.02.10, 09:21
        a ty bierzesz?
        • janostrzyca Re: Janie O. ..... 09.02.10, 09:27
          Biorę.
          • janostrzyca Re: Janie O. ..... 09.02.10, 09:31
            Utrudnienia w ruchu powstają z przyczyn technicznych -
            infrastruktuta, jakość, organizacja, ale też z winy kierowców.

Na drogach i ulicach panuje chamstwo i egoizm. I to jest istotna
            przyczyna utrudnień, wypadków, korków, etc.
            • tajnos.agentos Re: Janie O. ..... 09.02.10, 09:40
              janostrzyca napisał:

> Utrudnienia w ruchu powstają z przyczyn technicznych -
              > infrastruktuta, jakość, organizacja, ale też z winy kierowców.

Też? No to, ja proponuję też wymagać czegoś od kierowców. Też - czyli
              równolegle z niepobłażaniem osobom odpowiedzialnym za stan techniczny,
              infrastrukturę oraz organizację ruchu.

> Na drogach i ulicach panuje chamstwo i egoizm. I to jest istotna
              > przyczyna utrudnień, wypadków, korków, etc.

Jakoś aż tak czarno tego nie widzę. Prawda, że trafiają się "czarne owce" - jak
              wszędzie, ale tragedii też nie ma. Zresztą, chamstwo i egoizm rozpleniły się nam
              ostatnio we wszystkich dziedzinach życia...
        • qqbek Re: Janie O. ..... 09.02.10, 09:30
          Gość portalu: bosman napisał(a):

> a ty bierzesz?

Właśnie, oto pytanie za punktów 10 :)
          Ja jestem zmuszony jeździć ostatnio do pracy samochodem (zazwyczaj chodzę
          piechotą, ale teraz ta opcja odpadła), ale biorę zawsze kolegę z bloku,
          pracującego nieopodal, ze sobą.
          Poza mamami ofiarnie dowożącymi pociechy do szkół (tak przy okazji- po cholerę w
          ogóle wozić dzieci do podstawówek i gimnazjów, skoro po to jest rejonizacja,
          żeby dziecko samo było w stanie do szkoły dotrzeć?) rzadko widzę, by tuż przed
          8:00 w samochodzie siedziała więcej niż jedna osoba.
          • Gość: bosman ggbku....... IP: *.centertel.pl 10.02.10, 09:28
            w układzie gdy sąsiad pracuje po sąsiedzku jest OK. Ale jeśli nie to co? Mam
            drzeć mordę przed blokiem - jadę na Głęboką!! kto ze mną!!? A może z przystanków
            dobierać chętnych do jazdy? Chyba Janostrzyca coś poplątał.
            PS: wożę moją kobitę do pracy. A samochód mam dla wygody ale i do zarabiania
            kasy, jak (podejrzewam) większość ludzi.
            • qqbek Re: ggbku....... 10.02.10, 09:41
              Gość portalu: bosman napisał(a):

> w układzie gdy sąsiad pracuje po sąsiedzku jest OK. Ale jeśli nie to co?

Zapytać współpracowników z miejsca pracy, czy przypadkiem nie wygodniej byłoby
              im z nami?

> PS: wożę moją kobitę do pracy. A samochód mam dla wygody ale i do zarabiania
              > kasy, jak (podejrzewam) większość ludzi.

Jak zdecydowana większość ludzi... ja też kobitę czasami wożę do pracy,
              najczęściej jednak woli jechać sama... solo... co mnie irytuje :)
              • Gość: bosman każdy z innego końca miasta.... IP: *.centertel.pl 10.02.10, 09:54
                a jest nas aż czworo :-)
                Nie mówię że JO nie ma racji ale nie jest to panaceum na korki, jak on chce to
                przedstawiać.
    • Gość: Qavtan Obywatelu, a co Ty robisz by zmniejszyć korki? IP: *.chello.pl 09.02.10, 09:27
      Tak jest, kolejne światła i kolejne przynajmniej 30sekund dłużej.
      Jakie to przykre.
      • qqbek Re: Obywatelu, a co Ty robisz by zmniejszyć korki 09.02.10, 09:35
        Gość portalu: Qavtan napisał(a):

> Tak jest, kolejne światła i kolejne przynajmniej 30sekund dłużej.
        > Jakie to przykre.

Nabijaj się. Ale pomnóż to przez ponad 200 dni roboczych w roku, jakieś
        kilkanaście do kilkudziesięciu tysięcy samochodów codziennie stojących w tych
        korkach w samym Lublinie i marnujących paliwo. (Dez)organizowanie ruchu w
        obecnym wydaniu przekłada się też na wymierne straty gospodarcze.
        Dlaczego tak mało zostało już rond w Lublinie? Dlaczego większość z nich
        przerobiono na zwykłe skrzyżowania z sygnalizacją świetlną? Kto na tym zyskał
        (poza producentami sygnalizacji i wykonawcami rzecz jasna)?
        • empi Re: Obywatelu, a co Ty robisz by zmniejszyć korki 09.02.10, 09:42
          Ciekawa dyskusja o wycofywaniu się z
          nadmiernego regulowania ruchu drogowego.
          pzdr.
          • tajnos.agentos Re: Obywatelu, a co Ty robisz by zmniejszyć korki 09.02.10, 09:48
            To się w cywilizowanym świecie robi!już pierwszy rzut oka na polskie drogi po
            przekroczeniu zachodniej granicy pozwala zorientować się jak tragicznie i
            bezsensownie przeregulowany u nas jest ruch. Plątanina pasów, w której łatwo się
            pogubić, nadmiar znaków pionowych, przesadnie restrykcyjne ograniczenia - do
            których nieraz po prostu nie da się dostosować, nadmiar utrudnień i szykan
            wszędzie, tylko nie tam, gdzie być powinny...
            • Gość: J-k Re: Obywatelu, a co Ty robisz by zmniejszyć korki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.10, 12:18
              Tu masz rację. Nigdzie nie widziałem tylu znaków przy drogach co u nas.
        • tajnos.agentos Re: Obywatelu, a co Ty robisz by zmniejszyć korki 09.02.10, 09:42
          Jak wszyscy przesiądą się na deskorolki, to stan rzeczy się poprawi i żadne
          ograniczenia nie będą ich obowiązywały. Same zalety...:)
    • hologramm00 Korki? Wszystko co robi ratusz jest dla twojego... 09.02.10, 11:41
      Nie no prawie mi ciśnienie skoczyło jak przeczytałem ten artykuł. Może na samym początku powiem że sam osobiście interweniowałem kilkanaście razy by DOSZŁO DO ZMIANY NA TYM skrzyżowaniu (RONDZIE) !!! udało się w 80 % - bo jedyne z czym się zgadzam to to że błędem było wyłączenie tego dodatkowego pasa, a teraz do meritum....

1. stary układ w ogóle był chory i powodował nie tylko korek w lewo z Krochmalnej w Diamentową ale też i w PRAWO , więc efekt był taki że w pewnych godzinach było zablokowane całe to skrzyżowanie i wydostanie się w którąkolwiek ze stron było makabrą.

2. na temat tej sytuacji telefonowałem i pisałem do zarządu dróg kilkanaście razy ZAWSZE SŁYSZAŁEM TO SAMO - NIE DA SIĘ !!!
      w końcu podczas remontu mostu okazało że się da i całe szczęście że po zakończeniu tych robót w końcu zastosowano tam zmianę
      ( pełni szczęścia nigdy nie ma - bo też się zastanawiałem czemu ten 1 pas zlikwidowano :) widocznie krytyka zwykłych ludzi nie zawsze się pokrywa z SPECJALISTYCZNA WIEDZĄ URZĘDNIKÓW :)) - ale w końcu po roku monitów coś zrobiono :))

3.obecnie skręt w prawo z Krochmalnej w Diamentową to bajka - jest wolny pas i tu korek może powstać tylko wtedy kiedy na skrzyżowanie wjeżdża NIEDZIELNY KIEROWCA z przestrachem w oczach że coś mu się pozmieniało po 10 latach :))))))))))

4.najważniejsza jednak sprawa dotycząca tego skrzyżowania to teraz WYHAMOWANIE ruchu aut które jada spod wiaduktu (Diamentowa) w stronę Jana Pawła II - nienawidzę fotoradarów ale tam to on by się nadał IDEALNIE i to non stop aktywny !!!! i myślę że to by załatwiło już większość problemów. Tam po prostu nie można włączyć się do ruchu w lewo dlatego że fala samochodów zjeżdżająca od strony wiaduktu leci na złamanie karku i to w 99% szybciej niż 80km/h a to nie daję żadnych szans , spowolnienie ruchu przed dojazdem do skrzyżowania już by wiele rozwiązywało.

5.Oczywiście to co dziś tam mamy kiedyś docelowo musi być zmienione ale rozbrajały mnie zawsze teksty urzędników typu - skrzyżowanie będzie podlegało modyfikacji w przyszłości przy okazji remontu nawierzchni itd :))))))))))
      • Gość: M Re: Korki? Wszystko co robi ratusz jest dla twoje IP: 83.238.201.* 09.02.10, 16:39
        najpierw przejedz się krochmalną kóra wygląda jak po wojnie.Potem
        postój sobie korku bo ktoś wpadł na poroniony pomysł.Potem idz
        zagłosuj na tych co o tym decydują.A potem się dziwicie że
        prezydenci lublina padają jak muchy podczas głosowań a ferenc ma 70%
        • zubelz Re: Korki? Wszystko co robi ratusz jest dla twoje 09.02.10, 17:05
          Gość portalu: M napisał(a):

> najpierw przejedz się krochmalną kóra wygląda jak po wojnie.Potem
          > postój sobie korku bo ktoś wpadł na poroniony pomysł.Potem idz
          > zagłosuj na tych co o tym decydują.A potem się dziwicie że
          > prezydenci lublina padają jak muchy podczas głosowań a ferenc ma 70%

Gdyby na prezydenta Lublina kandydował Ferenc i Kononowicz to na 100% przekonany
          jestem że wygrał by Kononowicz.
    • Gość: AAA Re: Korki? Wszystko co robi ratusz jest dla twoje IP: *.chello.pl 09.02.10, 19:09
      No tak planują światła na rondzie, czyli jeszcze bardziej zmniejszamy
      przepustowość świetnie.
      • qqbek Jakie to rondo redakcjo? 10.02.10, 01:04
        Gość portalu: AAA napisał(a):

> No tak planują światła na rondzie, czyli jeszcze bardziej zmniejszamy
        > przepustowość świetnie.

Mam do kolegi oraz redakcji GWL pytanie- czy wy w ogóle wiecie, jak wygląda rondo?
        Ten potworek na Diamentowej to po prostu skrzyżowanie... tyle, że ze skwerkiem
        pośrodku.

Tak jak jestem wielkim zwolennikiem rond, tak to co się dzieje w Polsce,
        przyprawia mnie o czarną rozpacz. Władza wierząc szczerze w kretynizm swych
        obywateli myśli za nich i ronda na obszarach zabudowanych zastępuje sygnalizacją
        świetlną. Obywatele zaś nie mogą wyjść ze zdziwienia, widząc zestawy ciężarowe o
        średnicy zawracania ponad 16m próbujące poradzić sobie na 13-14m średnicy
        rondach, hojnie nam przez władze (kretynizmu tego rozwiązania nie dostrzegające)
        fundowane... poza terenami zabudowanymi lub na drogach krajowych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka