Gość: dominika Re: plaza zalana !!!! IP: *.chello.pl 23.05.07, 14:35 Ano i ja tak słyszałam - czyli co? otwarcie przełożone? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: plaza zalana !!!! 23.05.07, 14:40 Ale nie wiadomo czym zalana,a może przed otwarciem zaleli pały po pół litra? Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: plaza zalana !!!! 23.05.07, 14:49 ogólnie dobrze nie jest - jest dużo wody... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bronia Re: plaza zalana !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.07, 14:57 Na Bronowicach popadał gęsty deszcz,ale bardzo krótko.Błysnęło się ze 3 razy i dosyć mocno zagrzmiało dwukrotnie.I po strachu.Ale informacje podawane w tv i internecie nie są optymistyczne.Runął namiot, pod którym odbywała się msza z okazji 50-lecia Domu Pomocy Społecznej imienia Matki Teresy z Kaltuty. Młody wolontariusz uczestniczący w nabożeństwie został ranny w głowę. A oto jedno z doniesień: W Lublinie podczas gwałtownej burzy z gradem, ulewnym deszczem i piorunami, została ranna jedna osoba. Nawałnica, która przeszła nad miastem w południe, spowodowała duże utrudnienia w ruchu i zakłócenia w łączności. Niemal centymetrowej średnicy kule gradowe pocięły liście drzew i roślin, zniszczyły wiele karoserii samochodowych. Poważne zakłócenia odnotowano w ruchu drogowym, ponieważ wiele ulic zostało zatarasowanych przez powalone drzewa. Woda zalała też nowo wybudowane Centrum Plaza. Zakłócenia pojawiły się także w radiowym przekazie satelitarnym i łączności telefonii komórkowych. Jak informuje dyżurny synoptyk ze stacji meteo w Radawcu, to może być jedna z wielu burz, jakie jeszcze dziś przejdą nad Lubelszczyzną. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak inne straty 23.05.07, 15:47 siadła kamera na ratuszu, serwer Radia lublin, hmm wiecie co jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: inne straty 23.05.07, 16:04 serwer kuriera siadł, chyba też jakieś linie trolejbusowe, sadząc ze zdjęc gazety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panna_młoda Re: plaza zalana !!!! IP: *.gprspla.plusgsm.pl 23.05.07, 16:03 w sobotę miała mnie tam czesać fryzjerka do ślubu... przełożą otwarcie??? :-( Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: plaza zalana !!!! 23.05.07, 16:21 jeśli prawdziwe sa doniesienia że budynek się rozpada to zapewne go nie otworzą Odpowiedz Link Zgłoś
leniak TVP 3 podaje info o 23.05.07, 16:35 uszkodzeniu stropów Plazy - zatem nowy budynek do remontu pójdzie a będą też wyłaczenia prądu Odpowiedz Link Zgłoś
leniak 10 tys. kubików wody w Plazie 23.05.07, 16:38 o kurczę niezła pojemność i niezły opad jak na 30 min. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: plaza zalana !!!! 23.05.07, 16:24 w watku krajowym Paweł napisał tak: "Wlasnie wrocilem z CH Plaza. Bylem tam podczas ulewy. Woda na dolnym parkingu (- 2) siegała jakies 1,5 m, a na -1 ok 0,5m . Schody ruchome zamienily sie w rwace potoki wody. Na dolnej galerii do polowy bylo wody mniej wiecej 10 cm. Przeciekal dach, szyb windy. Godzine po ulewie zaczal odpadac fragmentami sufit i kawałki ścian. Straz ewakuowała wszystkich. BRAWO STRABAG...siwtnie budujecie, oby tak dalej !!!" pewnie to raczej tynki niż coś innego ale czort wie bo kto tynkuje parkingi podziemne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dant Re: plaza zalana !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.07, 17:44 no rzeczywiście fajnie to nie wyglądało, na 2. piętrze lało się jak z gigantycznych kranów. a tynk odpadał z sufitów na 2. piętrze i 1. a nie w parkingach. W parkingach był regularny basen:) chłodnym okiem - minimum 2-3 tygodnie przyjdzie Wam poczekać na to centrum handlowe... ubezpieczalnie; wyceny strat + wykonanie wszystkiego od nowa... Odpowiedz Link Zgłoś
leniak to znaczy hmm... źle po prostu 23.05.07, 17:50 tak sobie pomyślałem że coś chyba dziwnego jednak w tym jest... takie burze się w końcu czasem zdarzają ot chocbyw zeszłym roku były, ten budynek nie powinien być jednorazowy... skoro wpuszczono tam ludzi znaczy budowla była gotowa? czy to była nadal budowa? Odpowiedz Link Zgłoś
leniak 40 litrów na metr kwadratowy 23.05.07, 18:02 w sumie w Lublinie 4 MLN LITRÓW - w Plazie 25 basenów wody tak podaje RL... hmm no naprawdę mocne opady... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aha Re: 40 litrów na metr kwadratowy IP: *.zemborzyce.sdi.tpnet.pl 23.05.07, 18:29 to w plazie miał być basen?a ja słyszałem,ze lodowisko na dachu. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak co do parkingów to ewidentna wina projektantów 24.05.07, 09:56 Byłem tam wczoraj i widziałem jak ładnie wymodelowany jest spływ wody z ulicy Obrońców Pokoju ale również i z drugiej strony czyli uliczką przy cmentarzu... po prostu wjazd na podziemny parking jest najniższym miejscem w obrebie wielohektarowego obszaru - spływa tam woda z górki na której jest Fizyka UMCS również od strony filharmonii, oraz z Lipowej i Krakowskiego , studzienek jest za mało i to nie tylko w rejonie Plazy, gdzie jedynym ratunkiem jest chyba oddzielny i dodatkowy kanał burzowy bo inaczej kazdy opad bedzie powodował kłopoty! Wizyta na cmentarzu pokazuje że opad w tamtym rejonie choć obfity nie wywołałby sam katastrofy, zatem ktoś spartaczył projekt! Jak sie spojrzy na to że z dołka naprzeciw wyjazdu z parkingu plazy woda może się dostać tylko i wyłacznie na parking to sie to staje oczywiste... trudniej ocenić zalanie pięter Plazy ale z opisów mozna wnosić że to również wina projektu a nie wykonawcy... skoro woda sie lała z wentylacji znaczy że nie źle ją zrobiono tylko źle zaprojektowano, gdyby budynek był żle wykonany powinien się rozpaść co dzięki Bogu się nie stało, jednak to nie miał byc AquaPark a okazało sie ze jest... hmm moze to i klątwa faktycznie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dant Re: to znaczy hmm... źle po prostu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.07, 19:42 Budowla była gotowa, tak na oko zostawały doraźne sprawy wykończeniowe, ale lejąca się z dachu woda świadczy o tym, że ktoś pokpił sprawę. Ostatnie dni prac przed oddaniem każdego centum handlowego cechuje naprawdę niesamowite tempo; i gdyby nie burza/ulewa/powódź* (niepotrzebne skreślić:) z pewnością jutro centrum byloby otwarte(otwarcie dla VIPów). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz Jutro otwierają IP: 212.106.24.* 23.05.07, 19:26 Dosypią trochę piasku i otworzą Plaża Center :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelina Re: Jutro otwierają IP: *.szwajcarska.pl 23.05.07, 19:57 A ja przepowiadałam, że ta Plaza się zawali, byłma o tym przekonana. Tak szybko ja budowali i tak się śpieszyli więc jak zwykle polskim zwyczajem wszystko spartoczyli. A miałam dziś iść na przedpremierowy pokaz "Piratów z Karaibów" i bankiet a tu nici. Za to, że zbudowali tę Plazę w nieodpowiednim miejscu mają to na co zasłużyli. Jak dla mnie ta Plaza może runąć cała. Choć nie powiem, chciałam sobie pójść do H&M i Sephory ale równie dobrze mogłabym dojechać gdzieś na obrzeża miasta a nie koło zabytkowego, najstarszego cmentarza w Lublinie. Całkowity bezsens. Nie wiem za głupek o tym zdecydował, że ten kolos tam stanął bo kompletnie w tym miejscu nie pasuje ale jak wiadomo, chodzi o pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelina Re: Jutro otwierają IP: *.szwajcarska.pl 23.05.07, 20:01 Ledwie burza spadła a tu nasz Plaza się już wali. Co to może oznaczać? Tylko jedno - że prędzej czy później dojdzie do jakiejś tragedii. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Masz rację 24.05.07, 09:58 ten budynek jest idealny do tragredii bo tak go zaprojektowano... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luuu Re: Masz rację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 10:09 Zła lokalizacja, za mała działka na tak wielki obiekt , brak dojazdów.... Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Masz rację 24.05.07, 10:13 przeczytaj mo post który jest nieco wyżej w wątku... ktoś kto zrobił projekt budynku wydał na niego wyrok, ciekawe zresztą kto to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ef Re: Jutro otwierają IP: *.it-net.pl 23.05.07, 20:09 a co wg ciebie pownno byc w tym nobliwym miejscu , kolo najstarszego cmentarza w miescie ? -- punkt skupu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re:co powinno byc obok cmentarza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 21:58 Gość portalu: ef napisał(a): > a co wg ciebie pownno byc w tym nobliwym miejscu , kolo najstarszego > cmentarza w miescie ? Spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re:co powinno byc obok cmentarza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 22:11 Co za debil zaplanował cmentarz obok Plazy??!!! W dodatku zabytkowy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bu2m Re:co powinno byc obok cmentarza? 23.05.07, 22:27 Czy to oznacza że obok cmentarza nie wolno nic budować? Czy to Oświęcim? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re:co powinno byc obok cmentarza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 22:36 Nie,to oznacza że obok Plazy nie powinno być zabytkowego cmentarza, a już napewno nie powinno być domów mieszkalnych,parkujących na ulicach samochodów należących do mieszkańców tych domów,nie powinno być drzew,trawników, nie powinno być niczego co zakłóci nieprzerwany dopływ strumieni aut z klientami Plazy przybywających tysiącami z całego Lublina i Lubelszczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Co powinno być zamiast centrum Lublina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 22:41 Zamiast Cetntrum Lublina należy wybudować ogromną galerię handlową z parkingim podziemnym. Można ewentualnie pozostawić Bramę Krakowska jako znak rozpoznawczy. Takie logo. Odpowiedz Link Zgłoś
efad4d Re: Co powinno być zamiast centrum Lublina? 23.05.07, 23:22 proponuje wyburzyc wszystko w promieniu swietego miejsca jakim jest cmentarz na lipowej i zasiac trawe acha no i oczywiscie wszystko w promieniu 2 kilometrów od lubelskiego starego miasta - mysle , ze to odpowiednia odleglosc , zeby bez przeszkod chamstwo moglo kontemplowac niewatpliwej wartosci jego wyrafinowana sylwete -- punkt skupu Odpowiedz Link Zgłoś
bu2m Re: Co powinno być zamiast centrum Lublina? 23.05.07, 23:33 Mały chce dokonać błędu, który już zauważono w wielu miastach. Centra handlowe wysysają ludzi i życie z centrów miast na peryferia. Czy więc rozwiązaniem dla małego jest wyludnienie się centrum miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
efad4d Re: Co powinno być zamiast centrum Lublina? 23.05.07, 23:41 dokladnie to od jakiegos czasu usiluje mu przetlumaczyc , tym bardziej , ze nie jest to jakis chamski blaszak, a dwa nie jest to sklep z artykulami pierwszej potrzeby jak hiper gdzie ludzie wala non stop , tylko galeria z butkiami a wystarczy pojechac do takiego olimpu np. zeby stwierdzic , ze krakanie o tysiacach samochodów , ktore zablokuja to miejsce jest wysoce przesadzone, bo zwykle sa tam pustki -- punkt skupu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Wyssanie mózgu z powodu odwołanego otwarcia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 00:09 bu2m napisał: > Mały chce dokonać błędu, który już zauważono w wielu miastach. Centra handlowe > wysysają ludzi i życie z centrów miast na peryferia. Czy więc rozwiązaniem dla > małego jest wyludnienie się centrum miasta? Hipermarkety jako katalizatory życia w miastach. Bardzo interesująca teoria urbanistyczno-socjologiczno! Może jakiś przykład miasta wyludnionego i pozbawionego życia z powodu podmiejskiej lokalizacji hipermarketów??? Odpowiedz Link Zgłoś
efad4d Re: Wyssanie mózgu z powodu odwołanego otwarcia? 24.05.07, 00:15 a od kiedy plaza to hipermarket , panie uczony? -- punkt skupu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Wyssanie mózgu z powodu odwołanego otwarcia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 00:23 Przepraszam! Jakże Ja niegodny mogłem nazwać Najświetszy Przybytek - Świątynię Handlu Towarami Najwyższej Jakości, Sanktuarium Wyrafinowanej Rozrywki używając prymitywnej ,obelżywej nazwy hipermarket! To się już nie powtórzy! Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Wyssanie mózgu z powodu odwołanego otwarcia? 24.05.07, 05:43 czasy się zmieniły. Kiedyś kobiety mogły biegać z ciężkimi siatami od sklepu do sklepu w zimnie i deszczu. Potem z tymi siatami wsiadały w trolejbus i niosły do domu. Teraz obowiązuje model - facet pcha wózek, kobieta wybiera sobie towary . Potem facet płaci, ładuje towary do bagażnika, wiezie do domu i przenosi z samochodu do mieszkania. Tak jest przynajmniej u mnie. Ci wszyscy protestowywacze że supermarkety są "złe" po prostu chcą na siłę zawrócić nas do czasów komuny, co się nie uda na pewno. poza tym supermarket ma ten plus, że zawsze znajdzie się miejsce parkingowe ( no moze z wyjątkiem okresów przedświątecznych i długich weekendów). Tak że czy chcecie tego czy nie chcecie, to supermarkety będą powstawać, bo takie jest zapotrzebowanie społeczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efef Re: Wyssanie mózgu z powodu odwołanego otwarcia? IP: *.it-net.pl 24.05.07, 10:40 twoj blad polega na tym , ze wszystko dla ciebie musi byc przenajswietsze a rozrywka tylko wyrafinowana. Plaza to zwykly sklep ze zwyklymi butikami , jakie kiedys byly przy karkowskim , ale ich slaba rentownosc i wysokie czynsze sprawily , ze zostaly wykurzone na rzecz salonów gsm i banków , ktorych stac bylo na wyzsze czynsze. Jest proba przywrocenia DETALICZNEGO handlu do centrum , sciagniecia do niego z powrotem ludzi , ktorzy odplyneli na dzielnice peryferyjne , wskutek niemozliwosci zaspokojenia swoich potrzeb w centrum miasta. ps. i zeby byla jasnosc, do multikina sie poki nie wybieram, do plazy tez pewnie zajrze niepredko , ale jestem zadowolony , ze kawal zachwaszczonego , zasmieconego , upstrzonego psimi kupami przez lata ugoru w centrum miasta, zostal temu miastu przywrocony, powodujac jego OZYWIENIE w tym sennym nieco jego rejonie. -- punkt skupu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Wyssanie mózgu z powodu odwołanego otwarcia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 00:35 napisałem powyżej: > Hipermarkety jako katalizatory życia w miastach. > Bardzo interesująca teoria urbanistyczno-socjologiczno! > Może jakiś przykład miasta wyludnionego i pozbawionego życia z powodu >podmiejskiej lokalizacji hipermarketów??? Wiem, sam znalazłem odpowiedź w Wikipedii: "Machu Picchu – najlepiej zachowane miasto Inków, w odległości 112 km od Cuzco. Położone jest na wysokości 2090 – 2400 m n.p.m., na przełęczy pomiędzy Wayna Picchu i Machu Picchu w masywie Kordylierów, w Andach Peruwiańskich. Poniżej płynie rzeka Urubamba. Miasto powstało w XV wieku według kompleksowo opracowanego planu, opuszczone ok. 1537 r. z nieznanych nam powodów." Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Co powinno być zamiast centrum Lublina? 24.05.07, 05:44 bu2m napisał: > Mały chce dokonać błędu, który już zauważono w wielu miastach. Centra handlowe > wysysają ludzi i życie z centrów miast na peryferia. A ja twierdzę, że to strefy płatnego parkowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Co powinno być zamiast centrum Lublina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 23:39 Proponuję raczej wyburzyć i zaorać wszystko w promieniu 2 km od Plazy aby subtelni,światli i nowocześnie myślący obywatele mogli z bez trudu dojechać wprost do swego miejsca parkingowego w jej podziemiach i udać się na zakupy.Jednocześnie zbliżając się do celu swej podróży mogliby bez przeszkód "kontemplować niewatpliwej wartosci jego wyrafinowana sylwete" nie spuszczając jej na chwilę z oka. Odpowiedz Link Zgłoś
bu2m Re: Co powinno być zamiast centrum Lublina? 23.05.07, 23:43 Gadasz jak Henio vel Aron. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Co powinno być zamiast centrum Lublina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 00:17 bu2m napisał: > Gadasz jak Henio vel Aron. Ja tylko naśladuję argumentację rozmówcy. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Co powinno być zamiast centrum Lublina? 24.05.07, 05:46 Gość portalu: mały napisał(a): > Zamiast Cetntrum Lublina należy wybudować ogromną galerię handlową z >parkingim > podziemnym. NIe to że zamiast centrum, ale obok ścisłego centrum. Taka galeria typu Plaza powinna powstać też tam gdzie jest obecny dworzec PKS Podzamcze i bazarek i są takie plany. I bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
efad4d Re:co powinno byc obok cmentarza? 23.05.07, 23:26 Gość portalu: mały napisał(a): > Nie,to oznacza że obok Plazy nie powinno być zabytkowego cmentarza, a już napew > no nie powinno być domów mieszkalnych,parkujących na ulicach samochodów należąc > ych do mieszkańców tych domów,nie powinno być drzew,trawników, nie powinno być > niczego co zakłóci nieprzerwany dopływ strumieni aut z klientami Plazy przybywa > jących tysiącami z całego Lublina i Lubelszczyzny. popadasz w lekka paranoje, poki co byl spor mieszlanców zmiastem o byc moze glupia decyzje przywrocenia dukierunkowosci w uliczce, sprawa sie rozwiazala , a ty piszesz juz o zieleni i drzewach- kto chce ci je wycinac?!?!?!?!?!? -- punkt skupu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Re:co powinno byc obok cmentarza? IP: *.it-net.pl 24.05.07, 10:14 "Ale nie depczcie przyszłości ołtarzy, Choć macie sami doskonalsze wznieść; Na nich się jeszcze święty ogień żarzy. I miłość ludzka stoi tam na straży,I wy winniście im cześc" Adam Asnyk Są miejsca na świecie, gdzie powinny być warunki do zadumy. Dla mnie takimi miejscami są m.in. cmentarze.Wydaje mi się, ze centra rozrywki czy wielkiego (??) handlu można umiejscawiać bardziej stosownie. Ale to tylko moje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ef Re:co powinno byc obok cmentarza? IP: *.it-net.pl 24.05.07, 10:32 jesli tak to nalezałoby nie tylko nie budowac plazy ale przede wszystkim zlikwidowac wszelki ruch na ulicy lipowej , bo ilekroc tam przebywam , slysze gwar samochodów a przede wszystkim komunikacji miejskiej idac dalej nalezałoby tez wysiedlic ludzi z sasiadujacych z cmentarzem osiedli, bo choc wiekszosc jest przyzwoita jest tam takze troche elementu , ktory pije i awanturuje sie , co slychac przez mur , a takze dzieci kopiace bezmyslnie pilke o garaze co takze nie sprzyja kontemplacji. No i jeszcze na koniec zadam nurtujace mnie pytanie: w jaki to sposob oprocz zwiekszonego ruchu na obronców pokoju przez swoja "rozrywkowosc" plaza bedzie plugawic okolice i swiete miejsce cmentarza? Czy na tej samej zasadzie nie nalezałoby okolicznym mieszkancom , ktorych domy sasiaduja z murem zakazac ogladania telewizji w swoich domach albo sluchania rozrywkowej muzyki? -- punkt skupu Odpowiedz Link Zgłoś
bu2m Re: Jutro otwierają 23.05.07, 20:28 Oni ją szybko budowali? Chyba nie zdajesz sobie sprawy jak szybko powstawały podobne obiekty. Zaczęli ją budować wiosną 2005, czyli dwa lata. Są obiekty o takiej kubaturze które powstają w kilkanaście miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman jak zwykle opiniuja sami fachowcy... IP: *.lublin.mm.pl 23.05.07, 20:38 co za naród bez pojęcia. Szkoda z nimi bu2m gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiejska baba moja chałupa ma 100lat i nigdy nie byla zalana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 21:48 czego nie moge powiedziec o sobie....:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gostek Re: plaza zalana !!!! IP: *.chello.pl 23.05.07, 22:56 niechby nie piła to by nie była zalana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: plaza zalana !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 10:13 W miejscu plazy powinni zrobic po prostu park. Byłoby to przedłużenie zieleni cmentarza. I nikt nie bulwersowałby się połączeniem cmentarza z handlem i rozrywką. A samo miejsce,na którym stoi plaza też jest historycznie kontrowersyjne. Wprawdzie Polska po swojej burzliwej historii składa się chyba tylko z różnych szczególnych miejsc, ale w końcu chyba nie w 100%-tach. Wczoraj, kiedy plaza popłynęła skojarzyłam nagle, że nawet wg pradawnych azjatyckich zasad fengh shui nie należy budowac domów w pobliżu cmentarzy, bo to nie są szczęśliwe miejsca. Szkoda, że zagraniczni inwestorzy i lubelscy decydenci wykazali się brakiem nie tylko przesądów, ale nawet elementarnego taktu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Opatrzność czuwa - albo są jakieś zasady albo nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 11:05 Rada miasta może,ale opatrzność nie da z siebie zrobić głupa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ef Re: plaza zalana !!!! IP: *.it-net.pl 24.05.07, 11:07 powinni zrobic park , fajny pomysł. Ale skad na to pieniadze? Zobacz jak podupada ogród saski , w jakim stanie jest park ludowy,w jakim stanie jest inna zielen w miescie - drzewa nie przycinane, albo przycinane raz na kilka lat, trawa niekoszona i to nawet czesto w drogowych pasach zieleni, rabatki kjwiatowe mozemy co najwzyej powspominac na komunistycznych pocztówkach, moze tym wszystkim w pierszej kolejnosci nalezałoby zajac? -- punkt skupu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Bo miasto to żywy orgnizm - wymaga opieki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 11:19 Bo odpowiedzialni za rozwój miasta urzędnicy nic nie robią poza szukaniem lokalizacji pod kolejne markety, galerie i stacje benzynowe.Może wreszcie zromiesz że miasta się wyludniają nie z braku galerii z parkingami na 1000 aut w samym centrum ale kiedy przestaja być miastami a stają się nieznośnym nagromadzeniem budynasów otoczonych zakorkowanymi wąwozami spalin.Lublin jst na najlepszej ku temu drodze. Kto w czymś takim zechce mieszkać?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały A bez duszy nie ma życia - jest wegetacja. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 11:23 Takie miasto zbudowali nasi poprzednicy i nie wolno nam tego niszczyć dla doraźnych celów tylko dlatego że nie dorośliśmy jeszcze do zrozumienia jak cenne dobro odziedziczyliśmy! A niemądra polityka może doprowadzić do zniszczeń. Najpierw wycina się drzewa i poszerza ulicę żeby nie było korków, ruch się odkorkowuje a że kierowcy nie w ciemię bici więc ruch się natęża bo łatwiej przejechać,powstaje arteria,wyprowadzają się więc normalni ludzie przenosząc do spokojniejszych dzielnic,zamykane są sklepy i miejsca pracy a na ich miejsce wprowadza się element, potem stopniowo wyburza sie niszczone, pozbawione opieki domy a w końcu pozostaje pustka do zabudowania blokami betonowymi pudłami i blaszakami pod dyktando tak zwanych inwestorów! Ta spuścizna po przodkach którą mam na myśli to nie są poszczególne zabytki, takie z pocztówek ale MIASTO JAKO CAŁOŚĆ, ulice,place, drzewa,przestrzeń między domami ,widoki i krajobraz a nawet tradycje i zwyczaje stałych mieszkańców , czyli wszystko to co tworzy duszę miejsca! Miasto to nie tylko ulice i domy, to żywy organizm. Bez duszy żaden organizm nie ma życia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ef Re: A bez duszy nie ma życia - jest wegetacja. IP: *.it-net.pl 24.05.07, 12:03 Gość portalu: mały napisał(a): > Takie miasto zbudowali nasi poprzednicy i nie wolno nam tego niszczyć dla > doraźnych celów tylko dlatego że nie dorośliśmy jeszcze do zrozumienia jak > cenne dobro odziedziczyliśmy! A niemądra polityka może doprowadzić do > zniszczeń. Najpierw wycina się drzewa i poszerza ulicę żeby nie było korków, > ruch się odkorkowuje a że kierowcy nie w ciemię bici więc ruch się natęża bo > łatwiej przejechać,powstaje arteria,wyprowadzają się więc normalni ludzie > przenosząc do spokojniejszych dzielnic,zamykane są sklepy i miejsca pracy a na > ich miejsce wprowadza się element, potem stopniowo wyburza sie niszczone, > pozbawione opieki domy a w końcu pozostaje pustka do zabudowania blokami betono > wymi pudłami i blaszakami pod dyktando tak zwanych inwestorów! to bardzo daleko posunieta wizja, nie podejrzewam , zeby cos takiego groziło lublinowi , ktory po pierwsze jest zbyt malym aby na taka bezwladnosc mogla zajsc miastem a po drugie mieszkamy jednak w polsce, gdzie wszelkie tego typu procesy sp[oleczno-utrbanizacyjne zachodza duzo wolniej niz w krajach wysoko uprzemysłowionych. U nas wyprowadzenie sie do innej dzielnicy tylko dlatego , ze ruch samochodowy nagle zaczyna komus nieodpowiadac nie jest takim hop siup. co do reszty sie zgodze, w lublinie popelniono i popelnia sie sporo bledów w kwesti planowania. Miasto (urzednicy) nie ma wizji, w ktorym kierunku chcialoby sie rozwijac, jakiego rodzaju zabudowe nalezałoby wpuszczac , jakie kryteria postawic iwestorom. Do tego dochodzi nieumiejtnosc egzekwowania od inwestrów tego co bylo ustalone i zaplanowane wskutek slabosci ratusza oraz naszej slabej kondycji ekonomicznej i wynikajacej z tego bardzo obnizonej poprzeczki wymagan. W tej sytuacji sa 2 rozwiazania, zablokowac wszelkiego rodzaju inwestycje, czekajac az sytuacja sie poprawi nie wiadomo ile, albo pojsc na KOMPROMIS negocujajc aby jak najlepsze uzyskac rezultaty. To pierwsze rozwiazanie jest czysto TEORETYCZNE poniewaz miasto nie jest czyms costans - jest PROCESEM , w ktorym tkanka architektonicza jest tylko jednym z jego elementów . Zeby miasto zyło czyli rozwijało sie, zeby ludzie z niego nie uciekali, i w zwiazku z tym , zeby nie podupadało, musi stale podnosic swoja dla nich atrakcyjnosc. A atrakcyjnosc dla wiekszosci mieszkanców to dostepnosc jak najwiekszej ilosci dobr jakie moze zaoferowac miasto ,na ktore skladaja sie: ciekawa architektura stara i nowa, wygoda, dobra komunikacja, dostepnosc terenów zielonych , dostepnosc ROZRYWKI, oraz jeszcze paru elemntów. I jeszcze na koniec: sam nie jestem zwolennikiem wycinani drzew w miescie al moim zdanie troche przesadzasz pomstujac na wyciecie tych kliku w bardzo zlym stanie lip (choc fajne były) i twierdzac, ze tak oto miasto zamienia sie w betonowa pustynie skro obok mamy sproy Park-cmentarz na lipowej , a rzut berem ogromny park ludowy , park saski, skwerek przy ck. -- punkt skupu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ef Re: Bo miasto to żywy orgnizm - wymaga opieki IP: *.it-net.pl 24.05.07, 11:38 Gość portalu: mały napisał(a): > Bo odpowiedzialni za rozwój miasta urzędnicy nic nie robią poza szukaniem lokal > izacji pod kolejne markety, galerie i stacje benzynowe. ładnie powiedziane, ale podejrzewam , ze to spore naduzycie. Tak krawiec kraje jak mu materiału staje . Miejscy urzednicy to tez mieszkancy miasta i trudno podejrzewac , ze gdyby byly pieniadze na zielen , ktorej kazdy potrzebuje do zycia, nie przeznaczli by na to gotówki. Podejrzewam , ze pieniedzy na zielen po prostu nie wystarcza, brakuje na wszystko , a zielen jest niema. Dodatkowym czynnikiem jak sadze jest spadek po komunie , ktora miala torche inne priorytety i akurat na ta dziedzne zycia dosc procentowo sporo lozyla, teraz zostały nam parki i tereny zielone , na ktore nie ma pieniedzy. Dlatego pisanie o utworzeniu nowego parku jest piekne, szlachetne , ale nierealne. -- punkt skupu Odpowiedz Link Zgłoś
leniak można odnieść przykre wrazenie... 24.05.07, 11:43 że wraz z upadkiem "realnego" "socjalizmu", coraz mniej jest realnych rzeczy a coraz wiecej tandetnych... przykre to wrazenie doprawdy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ef Re: można odnieść przykre wrazenie... IP: *.it-net.pl 24.05.07, 12:09 sporo racji, wystarczy spojrzec jak planowano kiedys blokowiska( co by o nich nie powiedziec ale plac zabaw czy boisko musilo byc, do tego jakies skwerki, ławczki ) a jak teraz stawia sie osiedla mieszkaniowe, domki bez ladu i skladu jeden na drugi, a wszedzie kostka (bo trawe przeciez trzeba scinac) -- punkt skupu Odpowiedz Link Zgłoś
leniak hmm cos się stało dziwnego ze specjalistami 24.05.07, 12:19 takimi jak np. Stochlak którego wspominam sobie czasem... koniec końców spece niezależnie od pogladów takich czy innych sa potrzebni, a nawet nieodzowni... a skoro już wspomniałem p. Sochlaka to kiedyś opowiadał mi on o ciekawym podejściu budowlańców do lessu: usiłowali oni mianowicie usypać z lessu ładny stoczek prowadzący z górki do uliczki i kazdy deszcz im ten stoczek slicznie rozmywał... oni go zaś usypywali od nowa... kiedyś zdenerwowany obserwowaniem tego obiekt mych wspomnień poinformował ich że lepiej było zostawić lessową skarpę tak jak to się dzieje w wąwozach - less jakoś tak lubi sobie stać nie w łagodnym stoczku a w stromej skarpie... nie wiem czy posłuchali, wiem że o własciwości lessu nie mieli pojęcia... ta cała opowieść jest po to by wyrazić zal ze coraz mniej jest ludzi którzy maja pojęcie... vide wspominany przeze mnie dołek zlewowy w okolicy wyjazdu z parkingu Plazy - kto to obmyslił tak sprytnie? Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Brak gospodarza...... 24.05.07, 12:07 no też tak sądzę... hmm niestety to sie raczej szybko nie zmieni, ekipa w ratuszu wykonuje sporo pozornych ruchów jedynie takich tanich i pod publiczkę nie słychać by sie powazniej do zagospodarowania miasta brali, a czas mija nieubłaganie... ps. mały nie wiesz kto projektował plazę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Plazę projektował architekt Kuryłowicz z W-wy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 21:11 W środowisku architektów podobno ceniony. www.apaka.com.pl/projekty.php?prj=57 Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Plazę projektował architekt Kuryłowicz z W-wy 24.05.07, 21:37 Ciekawi mnie czemu nie wziął pod uwagę efektu umywalki - który udało sie świetnie osiagnąć? hmm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ef Re: Plazę projektował architekt Kuryłowicz z W-wy IP: *.it-net.pl 24.05.07, 23:35 tu mozesz sobie zobaczyc poczatkowy projekt www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=228059 -- punkt skupu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Plazę projektował architekt Kuryłowicz z W-wy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 08:47 Na tych obrazkach widać jak świetnie sobie pan architekt Wybitny poradził z otoczeniem. Pominął jego obecność! Projekt przedstawia ogromny kompleks wybudowany w szczerym polu mający za tło jedynie błękit nieba. :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ef Re: Plazę projektował architekt Kuryłowicz z W-wy IP: *.it-net.pl 30.05.07, 20:03 Gość portalu: mały napisał(a): > Na tych obrazkach widać jak świetnie sobie pan architekt Wybitny poradził z oto > czeniem. > Pominął jego obecność! > Projekt przedstawia ogromny kompleks wybudowany w szczerym polu mający za tło j > edynie błękit nieba. :-))))) jakies problemy ze wzrokiem chyba masz tu jest budynek sadu www.fama.home.pl/OBRAZKI/WIZUALKI/PUBLIC/Lublin2.jpg a tu budynek jest tak ciasno skadrowany , ze jakie mialaby sie tu zmiescic budynki, antena na rabego ??? www.fama.home.pl/OBRAZKI/WIZUALKI/PUBLIC/Lublin.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Plazę projektował architekt Kuryłowicz z W-wy 30.05.07, 20:20 mały ty nie potrafisz zrozumieć, że ludzie nie lubią już robić zakupów metodą sprzed 20 lat czyli latamy z siatami na wietrze i w deszczu od sklepu do sklepu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Plazę projektował architekt Kuryłowicz z W-wy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 22:16 A to dopiero! Ci biedni zacofanie mieszkańcy Amsterdamu,Pragi,Monachium,Paryża,Londynu,Florencji,Barcelony latają nadal z tymi siatami pod wiatr od sklepu do sklepu w centrum swych miast bo nie mają arona który ich uświadomił,że nie idą z duchem czasu. Na szczęście uświadomieni amerykanie nie potrzebują już nauk arona: rodzina Bundy robi wszystkie zakupy wyłącznie w swoim Mall-u! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratatatam Zemsta ofiar!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 21:28 cwani Żydzi zbudowali "Plazę" na terenie przesiąkniętym krwią ich ziomków z myślą o krociowych zyskach, a tu takie komplikacje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Zemsta ofiar!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 09:40 Nie mam nic przeciwko Żydom, ale fakt, że to oni stoją za tym idiotycznym (co do miejsca) przedsięwzięciem dodaje sprawie wymiaru iście surrealistycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paris Hilton w Bydgoszczy a może w Rzeszowie,,,, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.07, 14:04 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=63155735&a=63155735 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip pierdun [...] IP: *.it-net.pl 30.05.07, 22:55 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś