Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jak US wycenia nieruchomość do celów podatkowych?

IP: *.ca.pl.renault.com / *.crowley.pl 08.04.04, 15:34
    Czy ktoś z doswiadczenia może mi powiedzieć jak US wycenia nieruchomość w
    celu uzyskania podstawy opodatkowania np. podatkiem od spadków i darowizn.
    Wiem że ja sam podaję tą wycene ale US do "czegoś" ją porównuje i jesli
    rażąca od tego "czegoś" odbiega ma prawo powołac rzeczoznawców i sam dokonać
    wyceny . Czy przed podaniem własnej ceny (chodzi o to żeby była jak
    najniższa) moge zapoznać sie gdzieś z danymi reprezentatywnymi dla mojego US?
    Będę wdzięczny za podpowiedź. Grzegorz
    Obserwuj wątek
      • vampi_r Re: Jak US wycenia nieruchomość do celów podatkow 08.04.04, 18:31
        Najlepiej zaciągnij informacji w samym US. Z jakich danych, katalogów
        korzystają.

W prasie często czyta się artykuły o dziwnych manierach US w dziedzinie wyceny
        nieruchomości.
        Im zalezy, by wycenic jak najwięcej.

Tylko spytaj się przy okazji, jak wyceniony jest np. metr kwadratowy mieszkania
        przy wypłatach premii gwarancyjnych na książeczki mieszkaniowe.
        Zdziwisz się.
        • Gość: grzegorz Re: Jak US wycenia nieruchomość do celów podatkow IP: *.ca.pl.renault.com / *.crowley.pl 09.04.04, 08:44
          O to właśnie chodzi żeby dowiedziec sie ze żródeł poza US ponieważ w samym US
          nie wykazują najmniejszych chęci odpowiedzi na pytanie o wycenę (oczywiście bo
          to nie w ich interesie); chyba istnieją jakieś katalogi czy rejestry wycen (np.
          podobne do Autoexperta przy wycenach samochodów)
          • vampi_r Re: Jak US wycenia nieruchomość do celów podatkow 09.04.04, 11:03
            Ależ wydaje mi się, że US nie może nie udzielić ci tych informacji.
            Na pisemne zapytania podatnika muszą udzielić odpowiedzi w terminie do 1
            miesiąca. Zgodnie z Art. 14a Ordynacji Podatkowej.

I myślę, że jeśli chcesz uzyskać pewne informacje na ten temat u źródła, to
            powinieneś z takim zapytaniem zwrócić się właśnie do US.
      • Gość: Ana Re: Jak US wycenia nieruchomość do celów podatkow IP: *.in.gazownia.pl / *.gazownia.pl 09.04.04, 11:17
        Ostatnio przeszłam akcję wyceny z US. Wygląda to tak, że biorą cenę 1 m2
        mieszkań sprzedanych w danym rejonie i przyrównują. Co ciekawe nie biorą pod
        uwagę wcale takich rzeczy jak lokalizacja na danym osiedlu {np. bezposrednio
        pzry ulicy] mieszkania, wyposazenie, to czy jest to wieżowiec czy blok IV
        pietrowy. Podają swoją cene 1 m2 mieszkania i od tego podatek który trzeba
        dopłacić jeżeli Twoja cena była niższa. Owszem możesz wziąć rzeczoznawcę ale
        jeżeli on wyceni to tak jak US to Ty płacisz wszelkie koszty z tym związane
        itp. a co ciekawe cała akcja dotycząca wyceny mieszkania w związku z jego
        sprzedażą ze strony US zaczęła się jakieś pół roku po jego sprzedaniu gdy inny
        własciciel zrobił sobie już remont. Wcześniej owszem US prosił o podanie stanu
        technicznego mieszkania zarówno kupującego jak i sprzedających ale potem to nie
        miało żadnego znaczenia i tak wyceniali według cen sprzedanych ostatnio
        mieszkań w tym rejonie. Trochę chaotycznie napisane ale mam nadzieję że coś z
        tego mozna zrozumieć.
        • Gość: grzegorz Re: Jak US wycenia nieruchomość do celów podatkow IP: *.ca.pl.renault.com / *.crowley.pl 09.04.04, 15:31
          z tego wynika że cene US ustala sobie jak chce skoro nie bierze pod uwage stanu
          konkretnej nieruchomości a tylko średnia ze sprzedaży 1 m2 na danym terenie;
          coś chyba jest nie tak; powinna byc chyba jakaś wizja lokalna przed wyceną
          indywidualnej nieruchomości?? czy ktoś się jeszcze spotkał z takim problemem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka