założyciel: niestandardowa
(3371)
Forum dla rodziców dzieci z zaburzeniami rozwojowymi.
WITAMY W HOLANDII!
(...)Kiedy spodziewamy się dziecka, przypomina to planowanie cudownej wakacyjnej podróży - na przykład do Włoch. Kupujemy przewodniki i snujemy wspaniałe plany. (...)
Po kilku miesiącach oczekiwania nadchodzi wreszcie ów upragniony dzień. Pakujemy walizki i ruszamy w drogę. Mija kilka godzin, samolot ląduje. Wchodzi stewardessa i mówi:
"Witamy w Holandii!"
"W Holandii??!" mówimy "Co to znaczy: w Holandii??!! Zapisałam się na wycieczkę do Włoch! Przecież miały być Włochy! Całe życie marzyłam o tym, żeby pojechać do Włoch!!"
Ale w rozkładzie lotów nastąpiła zmiana. Samolot wylądował w Holandii i tu musimy zostać.
Najważniejsze to zrozumieć, że nie zabrali nas do cuchnącego, ohydnego i odrażającego miejsca, w którym panują glód, zaraza i szkodniki. Po prostu jesteśmy w innym kraju. Trzeba zatem zaopatrzyć się w nowe przewodniki. Trzeba nauczyć się zupełnie nowego języka. Przy okazji spotkamy mnóstwo ludzi, których nigdy byśmy nie spotkali jadąc do Włoch.
Jesteśmy po prostu gdzie indziej. Życie płynie tu wolniej, mniej tu olśniewających rzeczy. Ale kiedy pobędziemy tu już trochę, kiedy dojdziemy do siebie i rozejrzymy się wokoło, zobaczymy, że Holandia ma wiatraki i tulipany.(...)
Mimo to wszyscy nasi znajomi albo jadą albo właśnie wrócili z Włoch i chwalą się, jak tam jest cudownie. A my do końca życia będziemy powtarzać: "Tak, ja też tam miałam jechać. Tak sobie planowałam..."
Ból, jaki rodzi w nas ta świadomość, nigdy, przenigdy nie zniknie, ponieważ nic tak nie boli jak utrata marzeń. Nie zapominaj jednak, że zamartwiając się całe życie tym, że nie pojechałaś do Włoch, być może nigdy nie będziesz na tyle wolna aby cieszyć się tym co cudowne i wyjątkowe... właśnie w Holandii!
(Emily Perl Kingsley matka Jasona)
POMOCNE FORA:
Forum ABCD edukacji włączającej
Inny Świat
Opóźnienie mowy
Dzieci wolniej rozwijające się
Strona Dzieci
POLECAMY:
ZABURZENIA
Sklepy z pomocami dydaktycznymi
Do czytania
Polecane sprzęty