Wiem jak wygląda matura z biologii :) Od kilku lat sprawdzam biologię chemię i matmę. I wiem ze trzeba rozumieć ale jednak nie zrobisz sobie zaległości takich jak z matmy czy fizyki (tez chemii) jak nie skumasz. Mimo wszystko biologia jest łatwiejsza do ogarnięcia samemu niż matma/fizyka.
Ale to nie jest to co matematyka. Nie chodzi o maturę chodzi o przedmiot. Podobnie jest z chemią, zaległość w jednym temacie nie powoduje nagle rosnących dalszych zaległości.A tak jest z matematyką.
szeptucha.z.malucha napisała: > To ja mam kontrprzykłady maturzystów piszących podstawę na 100%, a rozszerzenie > na 20-40. > Wszystko zależy, jak widać. Znam analogiczny przykład z życia wzięty. Córka znajomej po biol-chemie zdała podstawę z matematyki na 100%, a
Tegoroczni znajomimaturzyści po rozszerzeniu pisali ,70-90%, koleżanka córki z biol,-chemu miała koło 60%, ucząc się głównie biologii (zmieniła przedmiot we wrześniu) i matematykę zamiast chemii. W cyklu rocznym, ucząc się tylko matematyki z matury - jest to do ogarnięcia, patrząc na post
O czym ty piszesz? Klasy z rozszerzoną chemią uczą się z innych podręczników niż te z podstawową. Skoro matura jest z rozszerzenia, a klasa nie miała rozszerzonej chemii to jakim prawem nauczyciel zadaje na sprawdzianie zadania z matury?
Ale dlaczego uparcie zakładasz, że klasa informatyczna ma rozszerzoną chemię i planuje zdawać maturę z rozszerzonej chemii? 🤔 -- "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko poznasz, to bądź sobą i spluń"
W takiej sytuacji nauka jeden na jeden powinna tez dać lepsze efekty niż kurs. Kursy są powtórkowe, zakładają, ze uczeń pewną wiedzę juz ma, a tu trzebaby uczyć się od początku na poziomie matury rozszerzonej.
tak takie proste teraz są ale rozszerzenia np chemia fizyka jest bardzo bardzo trudna
Dzisiejsza matura z biologii jest o niebo trudniejsza niz w czasach kiedy ja zdawałam. Podobnie matura z chemii. O języku obcym na poziomie rozszerzonym nie wspominając...
https://wydarzenia.interia.pl/matura/news-matura-2025-egzamin-ktory-budzi-ogromne-emocje-w-piatek-rozs,nId,21401451 JUTRO MATURA Z ROZSZERZONEJ CHEMII - Interia - 15.05.2025
Mam takiego autystę, ucznia VII klasy, tez twierdzi, że podstawa była banalna, rozszerzenia to on robi bez problemu, a ostatnio wpadł w szal na chemii , bo nie załapał zadań z tematu rozpuszczalności :) I nie, nie ma samych 6 z matmy, ba- nie ma nawet samych 5. Lubię te forumowe: "Twierdzi- rymuje
Moja córka (już z maturą zdaną w ubiegłym roku, teraz dorabia kolejne rozszerzenia) z biologii zadowolona, ale też wystraszona trochę ogólną paniką. Wg jej słów albo jest głupia i połowy poleceń nie zrozumiała, albo inni nie umieją wczytywać się w zadania. Ale ona po klasie humanistycznej, uczyła
nick_z_desperacji2 napisała: > Powinno się, ale jak widać się nie naucza. Jest za to czas na poezje barokową. > Poza tym, w szkołach średnich wahadło z "wszystko jest ważne" odbiło w stronę " > nic czego nie ma na maturze nie jest ważne". Efektem jest np. marna wiedza biol
https://wydarzenia.interia.pl/matura/arkusze/news-matura-2025-chemia-poziom-rozszerzony-arkusz-cke-i-odpowiedz,nId,21808684 DZIŚ NAJTRUDNIEJSZA MATURA - Interia - 16.05.2025
https://wydarzenia.interia.pl/matura/news-matura-2025-egzamin-ktory-budzi-ogromne-emocje-w-piatek-rozs,nId,21401451 JUTRO MATURA Z ROZSZERZONEJ CHEMII - Interia - 15.05.2025
biologię i nie męczyć się z chemią tyle czasu. Z rozszerzoną geografią nie ma najmniejszych problemów. Tak, wiem że chemia się na jakimkolwiek kierunku medycznym przyda, ale na coś trzeba było postawić. Ciężko byłoby jej dobrze przygotowac się do matury z biologii jednocześnie walcząc o przetrwanie na
Chemia rozszerzona w liceum z progiem 160 jest trudna, dużo zadań, duży nacisk, nastawienie ma medycynę lub kierunki okołomedyczne. Deklaracja, że na maturze chemi nie będę zdawać nie powoduje luźniejszego podejścia nauczyciela. Więc dobrze się zastanówcie.