Forum   1953

1953

(58 wyników)
  • Powstanie 17 czerwca 1953 upadło tak szybko, jak się zaczęło. U władzy pozostała Socjalistyczna Partia Jedności Niemiec, która wkrótce rozpoczęła ogólną nagonkę na prowokatorów i prowodyrów. Aresztowano około 1600 osób, których skazano na wysokie kary pozbawienia wolności. Na śmierć skazano mieszkańca Magdeburga za zastrzelenie strażnika więziennego. pl.wikipedia.org/wiki/Czerwiec_1953_-_powstanie_robotnicze
  • 24 lutego 1953 komunistyczni oprawcy dokonali mordu sądowego na gen. Auguście Fieldorfie "Nilu". Tu za dziennikiem "Rzeczpospolita": "24 lutego 1953 roku w więzieniu mokotowskim w Warszawie powieszony został gen. August Emil Fieldorf "Nil" organizator i szef Kedywu Komendy Głównej AK, jeden z najbardziej zasłużonych żołnierzy Armii Krajowej i polskiego podziemia niepodległościowego August Emil Fieldorf urodził się 20 marca 1895 r. w Krakowie. W latach 1914-17 walczył w Legionach Pol...
  • Czy zaglądają tutaj urodzeni w 1953r.?Tytuł forum "POSZUKUJĘ KREWNYCH"może nie jest odpowiednim miejscem na tak postawione przeze mnie pytanie ale i tak pozdrawiam wszystkich urodzonych w w.w.roku.TRZYMAJ SIĘ ROCZNIK 1953
  • Czołem:) 23 stycznia 1953 roku telewizja polska zaczeła nadawać regularny program. Regularny, czyli .... pół godziny tygodniowo, w piątki o godzinie 17. "Półgodzinne audycje nadawane tylko w piątki o godzinie 17 – tak telewizja wygląda równo 56 lat temu. 23 stycznia 1953 roku rozpoczęto w Polsce regularne nadawanie programu telewizyjnego. Program można było oglądać na odbiornikach „Leningrad”. Było ich wtedy w kraju nieco ponad… dwadzieścia. Eksper...
  • Czołem:) 7 marca 1953 roku Katowcie zmieniły nazwę na Stalinogród. Tego dnia Rada Ministrów i Rada Państwa podjęły wspólnie następującą uchwałę: "Dla uczczenia pamięci Wielkiego Wodza i Nauczyciela mas pracujących i jego wiekopomnych zasług dla Polski, Rada Państwa i Rada Ministrów Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej uchwalają, co następuje: - Zgodnie z wnioskiem Komitetu Wojewódzkiego Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej, Prezydium Katowickiej Wojewódzkiej Rady Narod...
  • Sława! Uchwała, której nie było Czy uchwała Rady Ministrów PRL z 23 sierpnia 1953 r. pt. "Oświadczenie rządu Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej" przesądza o zrzeczeniu się od od państwa niemieckiego reparacji wojennych? Przez lata tak uważano. Szkopuł w tym, że takiej uchwały nie było - dowodzi Józef Menes, doradca prezydenta m. st. Warszawy. Pod pojęciem "uchwała rządu" - jak ustalił Józef Menes, doradca prezydenta m. st. Warszawy, który zbadał kulisy tej sprawy - rozumiano t...
  • 23 stycznia 1953 roku zainicjowano regularną emisję programu telewizji polskiej. W początkowym okresie czas emisji programu wynosił tylko ok. pół godziny raz na tydzień. "Wprawdzie pierwszy program nadano 25 października 1952 r., ale to była jednorazowa emisja w przeddzień wyborów do Sejmu. Od 23 stycznia 1953 r. co tydzień nadawano po pół godziny. 22 stycznia 1954 r. uruchomiono Doświadczalny Ośrodek Telewizyjny z własnym zespołem dziennikarskim. Od 1 listopada 1955 program by...
  • 24 lutego 1953 komunistyczne bandziory dokonały mordu sądowego na generale Auguscie Emilu Fieldorfie - "Nilu". "Generał Fieldorf we wczesnej młodości brał udział w wojnie o odzyskanie niepodległości, a potem walczył w jej obronie. Był też żołnierzem Pierwszej Brygady Legionów, uczestniczył w wojnie z Rosją Sowiecką w 1920 roku, bronił Polski we wrześniu 1939 roku, był żołnierzem Armii Krajowej, w której pełnił funkcję dowódcy Kedywu - Kierownictwa Dywersji. Po wojnie aresz...
  • Inaczej mówiąc za młodu na usługach bolszewików dziś na usługach polszewików www.mikke.fora.pl/ideologia-religia-swiatopoglad,8/t-mazowiecki-szkaluje-bp-kaczmarka-tekst-zrodlowy,8608.html w 19
  • ,,Data: 14 września 1953 Jednym z najgłośniejszych procesów politycznych okresu stalinowskiego w Polsce był proces biskupa - ordynariusza kieleckiego, wcześniej duszpasterza emigracji we Francji, bp. Czesława Kaczmarka. Zgromadzeni przed odbiornikami radiowymi słuchacze (proces był transmitowany) ze zdumieniem słuchali, jak ks. bp Karczmarek przyznaje się do "popierania akcji faszystowskich ugrupowań i przyczynienia się do osłabienia ducha obronnego społeczeństwa polskiego w obliczu ...
  • poznan.naszemiasto.pl/inne/specjalna_pozycja/4411_5330.html?pp=55 Mołojec.
  • Bardzo ciekawy artykuł bazujący na brytyjskim Time Magazine: Fotki 1953-2003 z tych samych miejsc - bardzo ciekawy efekt. www.polityka.bluelightemiter.com/p022.shtml
  • w rozpaczy po smierci Sralina : "Szymborska Wisława TEN DZIEŃ Wisława Szymborska TEN DZIEŃ "Życie Literackie" nr 11/61 z 15 marca 1953 r. Jeszcze dzwonek, ostry dzwonek w uszach brzmi. Kto u progu? Z jaką wieścią, i tak wcześnie? Nie chcę wiedzieć. Może ciągle jestem we śnie. Nie podejdę, nie otworzę drzwi. Czy to ranek na oknami, mroźna skra tak oślepia, że dokoła patrzę łzami? Czy to zegar tak zadudnił sekundami. Czy to moje własne serce werbel gra? P...
  • za 3 dni mija 52 rocznica haniebnego mordu sądowego na Juliuszu i Ethel Rosenbergach, oskarżonych o przekazanie ZSRR planów amer. bomby atomowej. 19.06.1953 w więzieniu Sing SIng Rosenbergowie zostali zamordowani ze szczególnym okrucieństwem. w dniu 19 VI powinniśmy protestować przeciwko karze śmierci!!!
  • Have dinner ready. Plan ahead, even the night before, to have a delicious meal ready on time for his return. This is a way of letting him know that you have be thinking about him and are concerned about his needs. Most men are hungry when they come home and the prospect of a good meal (especially his favourite dish) is part of the warm welcome needed. Prepare yourself. Take 15 minutes to rest so you'll be refreshed when he arrives. Touch up your make-up, put a ribbon in your ha...
  • witam moja mama byla u wrozki i ta powiedziala ze z ta data urodzenia ma sie "ciezkie zycie" Faktycznie latwe ono nie jest ale czy moge prosic o wyjasnienie mi co wplywa tak niekorzystnie na jej los??? i kiedy bedzie poprawa.... bardzo prosze...
  • 19.6.2003 minela 50 rocznica jednej z najwiekszych zbrodni amerykanskiego wymiaru nie-sprawiedliwosci, morderstwa na Ethel & Juliuszu Rosenberg. Pamietajmy o tej zbrodni nazistowskiej dokonanej w New Yorku 8 lat po "calkowitym" rozgromieniu faszystow hitlerowskich.
  • Przeglądam sobie miesięcznik Twoje Dziecko, rocznik 53-55. Kupiłam specjalnie dla mojej mamy, bo urodziła się w 53 roku. Czy macie pojęcie, że ponad 50 lat temu głównymi metodami propagowanymi przez to pismo było (w ogromnym skrócie): - zakaz bicia dziecka (szczególnie zwracano uwagę na ojców i niereagujące matki) - karanie dziecka poprzez poniesienie konsekwencji swego zachowania :) Czytam i oczom nie wierzę. Bo mam wrażenie, że to, co teraz czytamy o wychowaniu przez konsekw...
  • 52 lata temu w więzieniu Sing Sing zamordowano Juliusa i Ethel Rosenbergów. W rocznicę ich męczeńskiej śmierci protestujmy na ulicach przeciwko prawicowemu szowinizmowi szykującemu się do przywrócenia kary śmierci!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?