małosolne ogórki
(2 wyniki)
-
Kochani, jak się robi małosolne ogórki? Tak mi się wydaje, że to nie może być
trudne, ale jakie są proporcje zalewy i czy konieczne jest naczynie z
jakiegoś specjalnego materiału, czy emaliowany garnek będzie ok?
-
1. Wiem, że musi być chrzan, koper i czosnek - ale ile tego dać, powiedzmy,
na litrowy słoik?
2. Czy dodaje sie także soli? Niby "małosolne", ale w sumie to nie wiem, czy
sie dodaje. Jeśli tak, to ile?
3. Jaka wodą się zalewa? Wiem, że przegotowaną, ale czy zimną czy gorącoą?
4. Czy to trzeba czyms przykryc? Czym? Materiał? Talerzyk? Czy tez zakręcic
wieczkiem od słoika? Pamiętam, ze widziałam u kogoś a kamiennym garnku takie
ogórki, tomiał je przytrześnięte jakimś talerzykie...