Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Stanowisko czy pieniądze? - pytanie do eksperta

IP: 212.244.179.* 16.11.01, 15:30
    Zajmuję stanowisko Zastępcy Głównego Księgowego w bardzo duzej firmie. Bardzo
    zależy mi na rozwoju kariery zawodowej, więc szukam pracy na najwyższym
    stanowisku w dziale ksiegowym - Głównego Księgowego. Czy powinnam przyjąc
    propozycję pracy na stanowisku Główny Księgowy w mniejszej firmie za mniejsze
    pieniądze niż obecnie zrabiam, czy tez byc konsekwentną i podtrzymywać swoje
    oczekiwania. Dodam, że i tu sytuacja na rynku nie sprzyja szybkiej możliwości
    zmiany pracy. Proszę o opinię
    Obserwuj wątek
      • marcin.balcerzak Re: Stanowisko czy pieniądze? - pytanie do eksperta 07.12.01, 15:44
        W tych czasach przede wszystkim kierowałbym się kryterium stabilności miejsca
        pracy.
        Proszę odpowiedzieć sobie na pytanie, co Panią najbardziej motywuje i czym się
        Pani kieruje przy doborze miejsca pracy. Czy jest to szeroki zakres obowiązków,
        ranga stanowiska, pieniądze, renoma firmy itp.?
        Czy planuje Pani swoją karierę zawodową z wyprzedzeniem kilkuletnim?
        Jeśli zamierza Pani dalej iść w kierunku zarządzania działami finansowo-
        księgowymi, to rzeczywiście szybsze objęcie stanowiska Gł. Księgowej by pomogło.

Korzyści z takiej zmiany należałoby rzeczywiście doszukiwać się w sferze
        szerszego zakresu obowiązków (choć przecież Z-ca Głównego Księgowego w dużej
        organizacji może robić znacznie więcej ciekawych rzeczy, to zależy od firmy).
        Tytuł jest znacznie mniej ważny.

Generalnie rozpatrywałbym każdą ofertę bardzo indywidualnie, porównując za i
        przeciw, ale kierowałbym się bezpieczeństwem.
        Istotne byłoby oczywiście ukończenie odpowiednich kursów, może ACCA, poznawanie
        standardów US/UK GAAP.
      • Gość: kryspina Re: Stanowisko czy pieniądze? - pytanie do eksperta IP: 213.17.165.* 11.12.01, 10:28
        Dziekuję -
        • Gość: Arek Re: Stanowisko czy pieniądze? - pytanie do eksperta IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.01, 21:56
          Dwa razy w życiu zrezygnowałem z lepszego stanowiska.
          Wybrałem kasę.
          Teraz żałuję.
          Pozdrawiam
          PS
          Mam 27 lat - jeszcze nic straconego!
          • Gość: Kryspina Re: Stanowisko czy pieniądze? - pytanie do eksperta IP: 213.17.165.* 21.12.01, 14:39
            Przyznam Arku, że pytanie do eksperta było czysto retoryczne. Na pewno zdecyduje
            się na wyższe stanowisko niż na wyższą pensję. Ale serdecznie dziękuję za wsparcie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka