Dodaj do ulubionych

multibank czy dombank?

10.07.06, 13:21
mam już dwie decyzje i nie wiem co lepsze. domabank ciut tańszy bo 2,67% za
to wczesniejsza spłata nieco kosztuje, wysoki spread (6% a w multi3%, nie
wiem jaką różnicę daje to na racie), w multi 2,75%, niestety oprocentowanie
zmieniane widzimisiem zarządu. za to spłata wczesniejsza gratis. co mam
zrobić??
Obserwuj wątek
    • prezes_pan Re: multibank czy dombank? 10.07.06, 14:31
      No na forum sponsorowanym przez dombank to jakiej Ty się spodziewasz odpowiedzi
      ekspertów???

mam kredyt w dombanku i oprocentowanie jest zmieniane listem poleconym i smsem
      na komórkę. W ciągu roku podskoczyło mi kilka razy, w sumie o 0,75% w CHF i nie
      wiem czym to by się miało różnić od "widzimisię zarządu" w multibanku?!

sam musisz podjąć decyzję po przeliczeniu wszystkich kosztów. Trudne to nie
      jest.
    • klippe Re: multibank czy dombank? 10.07.06, 21:10
      Oprocentowanie oprocentowaniem, pytanie jaka jest marża w obu przypadkach? Ja też mam dwie decyzje - z dombanku i millenium (na multi sie nie doczekalem jeszcze). Mille oferuje marżę 1,40 i łączne oprocentowanie 2,92. Dombank oprocentowanie 2,27 i marżę.. doradca wyliczył 0,8. Gdzie znaleźć aktualne stawki dbf, zebym to sobie sam sprawdzil?

Dodatkowo (załatwiałem to dzisiaj w biegu i się nie dopytałem - jeszcze :)) - jakie są prowizje w dombanku? Wg mojego doradcy 1,5%, a na decyzji pisze "prowizja bankowa: 0. Poza tym czy dombank wymaga jakiegoś dodatkowego ubezpieczenia? Mam w decyzji wpisaną pozycję - ubezpieczenie od utraty wartości - ki diabeł? Jest też pozycja - "ubezpieczenia: 0,5".
      pzdr
      • wujaszek_joe Re: multibank czy dombank? 10.07.06, 22:08
        kurde możliwa jest marża zero procent w dombanku?
        jutro zadam to pytanie multibankowi, zauważyłem że doradcy znacznie chętniej
        opowiadają o ofercie konkurencji :)
        może te dziwne ubezpieczenia dodatkowe zastępują marżę. kwota kredytu to 83tyś
        a do spłacenia jest chyba 85400 (z pamięci)
        • klippe Re: multibank czy dombank? 10.07.06, 22:21
          Marża wg doradcy - 0,88. Masz chyba na myśli prowizję - na decyzji 0 (wg doradcy OF 1,5).

A z tymi ubezpieczeniami to sam nie wiem o co chodzi - w warunkach są 2 - standardowe od ognia itp. i drugie od utraty wartości nieruchomości. Są jeszcze 2 infa w innych miejscach: pierwsze "ubezpieczenia: 0,5" cokolwiek by to mialo znaczyć i drugie jak właśnie zauważyłem - "Oplata z tytulu nieobjecia ubezpieczeniem od utraty wartosci nieruchomości: 0"... Tzn moge sie nie ubezpieczac?

Co do różnicy w kwocie kredytu, o której piszesz (83 a 85 tys) to nie wynika to czasem ze spreadu?
          • wujaszek_joe Re: multibank czy dombank? 10.07.06, 22:37
            nie wiem własnie czy tam jest spread, w którym momencie on dochodzi. możliwe że
            pojawia się w racie w momencie zawarcia umowy czyli kupna waluty. na pewno są
            tam skredytowane ubezpieczenia od niskiego wkładu i inne oszustwa:)
            www.smartbank.pl/
            tu jest kalkulator uwzględniający spread, wpisujesz kursy walut ze strony www
            banku
          • ziut19 Re: multibank czy dombank? 10.07.06, 22:43
            Ubezpieczenia to ulubione dziecko w Dombanku.
            Standardowo ubezpieczenia sa nastepujace:
            -ubezieczenie od utraty wartosci nieruchomosci dla kazdego jesli kredyt
            przekracza 30% LTV (w wysokosci chyba 1%) (to jest naprawde cud, jeszcze nikt
            inny tego nie wymyslil)
            -ubezpieczenie niskiego wkladu wlasnego dla wszystkich kredytow powyzej 80%
            -"ubezpieczenie" pomostowe do ustanowienia hipoteki dla kazdego: oprocentowanie
            podwyzszone o 1 lub 2 p.p.
            -Dom Assistance dla kazdego: diabli wiedza co to jest

Ubezpieczenia o ktorych piszecie czyli : OC, zycie i utrata pracy sa
            dobrowolne, a kolega ma prowizje 0% poniewaz ta prowizja zamieniona jest
            wlasnie na te dodatkowe ubezpiecznia. Policz ile ich masz, to dowiesz sie jaka
            jest prawdziwia prowizja banku.

Mam nadzieje, ze nie wyjawilem zadnych tajemnic banku.
            • wujaszek_joe Re: multibank czy dombank? 10.07.06, 22:54
              wychodzi tego 2,9% zycia ani utraty pracy nie ubezpieczam.
              w multibanku na pewno poza 1% prowizji nie ma nic dodatkowo?

zarząd multi byłby jakiś niegramotny jakby nie podniósł mi nieco oprocentowania
              za kilka lat (nie na tyle żeby mi się chciało szukać nowego kredytu)
              • klippe Re: multibank czy dombank? 11.07.06, 09:24
                Jak to wyliczyłeś? Na mojej decyzji jest mowa tylko o ubezpieczeniu od ognia i innych zdarzeń losowych. Co do tego pierwszego to jest napisane wprost, że wymagają dowodu (i cesji) zawarcia takiego ubezpieczenia. To nic nadzwyczajnego inne banki (mille, multi) też tego wymagają. Odnośnie tego drugiego ubezpieczenia to nie ma informacji o kosztach (już wysłałem zapytanie do doradcy). Nie mam ubezpieczenia od niskiego wkładu i nie mam żadnego domassistance.
                Jest też informacja: "dodatkowa marża do czasu wpisu hipoteki: 2.00" i to o czym już pisałem "ubezpieczenia: 0.5" (wujaszek_joe - masz cos takiego u siebie?).
                Jeśli przyjąć, że ubezpieczenie od utraty wartości to 1%, a jakieś (domassistance?) ubezpieczenie to 0.5% to w sumie mam to o czym mowil doradca 1,5%.. Zobaczymy co mi odpowie.
                • ziut19 Re: multibank czy dombank? 11.07.06, 09:38
                  Nie Assistance tylko BankAssurance. Wczoraj bylem chyba zbyt zmeczony. Ale
                  jesli chodzi o prowizje, to popatrz czy masz ubezpieczenia OC, na zycie i
                  utraty pracy. Bo jak napisalem tamte sa dla kazdego i nie powoduja obniozki
                  prowizji.
                  Jesli masz ubezpieczenia 0,5%, to to byloby wszystko.
                  • klippe Re: multibank czy dombank? 11.07.06, 09:43
                    W decyzji nie ma mowy o żadnym z tych ubezpieczeń, które wymieniłeś. Na pierwszej stronie umowy info "ubezpieczenia: 0.5", w warunkach do wyplaty: ubezpieczenie od ognia (cesja) i od utraty wartosci nieruchomosci. Tyle.

Dodam jeszcze, że jestem i tak ubezpieczony na życie i może dlatego nie wymagają tego ode mnie.. acz nawet wtedy powinni zawrzec w decyzji informacje ze wymagają cesji, a nie zawarli.
                    • wujaszek_joe Re: multibank czy dombank? 11.07.06, 10:17
                      z kwoty 83tyś zl pani na infolinii wyliczyła mi ubezpieczenia: 597zł za niski
                      wkład, 66zł ub. ogień i 855zł utrata wartości. na decyzji (której nie dostałęm
                      do ręki, dzis ją spróbuje wyciągnąć) kwota całego kredytu to było (chyba)
                      85400. nie chce i nie musze ubezpieczen na życie ani od utraty pracy. na umowie
                      będzie marża, która zawiera się w oprocentowaniu z decyzji
                    • ziut19 Re: multibank czy dombank? 11.07.06, 10:38
                      Nikt nie wymaga ubezpeiczenia na zycie. Tak jak pisalem jest ono dobrowlne i
                      zamienne za prowizje. Tak wiec prowizje w okreslonej wysokosci mozesz zamieniac
                      na ubezieczenia: OC, zycie, utrata pracy.
                      A masz w warunkach wypelnic jakas deklaracje zgody na ubezpieczenie?
                      • klippe Re: multibank czy dombank? 11.07.06, 10:51
                        Nie, nic ponad to co napisałem wyżej. Jeśli dobrze Cię rozumiem to mogę w zamian za cesję polisy na życie domagać się obniżenia prowizji, tak? Tylko, że prowizja jest 0, więc o co chodzi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka