26.11.05, 21:04
Moje wielce uczone i doświadczone koleżanki! Podzielcie się proszę swoja
wiedzą na temat Laccca scurente. W spękania wchodzi to łatwo, ale przy okazji
brudzi powierzchnię i nie mogę tego usunąć. Zepsulam już moje dwa "
arcydzieła". Chciałam tez się upewnić kiedy ją zastosować w celu
przyciemnienia powierzchni - juz po lakierowaniu? Mam z tą wyśnioną i
wyczekiwaną Laccą same problemy... Pozdrawiam i czekam
Obserwuj wątek
    • jolasek77 Re: Lacca 26.11.05, 22:30
      nie wiem dokladnie co to za specyfik, moge jedynie powiedziec ze niektore
      wlasnie takie sa - wchodza ladnie w spekania, a przy okazji brudza powierzchnie,
      ale "pozytywnie" nadajac jej lat. maja tylko jedna wade - ladnie wygladaja
      jedynie na wybranych barwach. ja z powodzeniem stosuje do metalicznych brazow
      /maimeri, bitum "brudzace"/ i efekt mi sie podoba, ale niestety jasne kolory
      zupelnie sie pod to nie nadaja.
      aha, ja po bitum moim jeszcez raz lakieruje dla zabezpieczenia.
      ale jak wspomnialam o lacca surente nic nie wiem sad
    • dana1958 Re: Lacca 26.11.05, 23:47
      Ja używam tego specyfiku do ikon,przecieram papier już po przykleieniu aby
      nabrał "wieku" a potem w spękania.Trzba uważac aby rozprowadzić go równomiernie
      bo łatwo zrobić zacieki i nie mogłam już ich usunąć.
    • reniuszka Re: Lacca 27.11.05, 09:32
      Lacca sc. wciera sie w spękania jak dobrze wyschnie drugi składnik
      medium, musi być całkowicie suchy. O ile dobrze pamiętam wskazówki Pani Kasi - Greglis to najlepiej na jasnych powierzchniach, a usunąc przyciemnienia można ale łatwo zrobić zacieki i plamy jak się to nieumiejętnie zrobi. To znaczy,
      że należy to robić lekko wilgotnym wacikiem kosmetycznym energicznym ruchem
      i nie pocierac w jednym miejscu. Najlepiej zrobić próbkę spękań i na tym
      dojść jak to się zmywa.
      A dla dodania efektu postarzenia zostawia się tak jak jest, bez zmywania.
      I jeszczeGreglis mi doradziła, że jeśli już chcemy dać lakier na koniec to ewentualnie tylko w sprayu i też delikatnie żeby nie "wypłukać" wypełnionych
      już spękań. Bo lakierujemy na przyklejony motyw przed step 1.
      Pozdrawiam.

Renia
    • nean Re: Lacca 28.11.05, 13:16
      Mam laccę i stosuję ją zgodnie ze wskazówkami Greglis tzn. moczę w lacce wacik
      (minimalna ilość)szybkimi kolistymi ruchami wcieram go w całą powierzchnię a
      potem jeśli chcę żeby lacca była tylko w spękaniach to wilgotnym wacikiem
      przejeżdżam powierzchnię. Niestety wszystko jest tak delikatne że zbyt dużo
      wilgoci lub powtórne przeciągnięcie w jednym miejscu psują powłokę!!! Nie wiem
      czym można polakierować potem rzecz ja to robiłam akrylem w sprayu ale chyba
      niedokładnie bo moja koleżanka wylała troche wody na pudełko i starła laccę.
    • alisaga Re: Lacca 30.11.05, 09:23
      Wylała mi się połowa buteleczki szczęście, że natychmiastowa akcja pozwoliła mi
      uratować parapet. Pozostały jednak plamy na firance i ścianie. Wiem, wstęp z
      tym specyfikiem do pokoju - surowo wzbroniony! Zauważyłam, że w miejscu które
      pokryłam werniksem zwarzył się poliuretan(powstały zmarszczki) i jeszcze jedno
      po poliuretanie, pomimo zamalowanmia akrylem pozostały ślady po wcześniejszym
      pociągnięciu tych miejsc werniksem. A co jeszcze możecie dodać ze swoich
      spostrzeżeń. Czy werniks można stosopwasć dopiero po polakierowaniu? Czy lakier
      się nie zwarzy? Jakoś dziś ciemno na dworze i nie wiem czy wstałam za wcześnie
      czy za póżno - pozdrawiam promiennie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka