Dodaj do ulubionych

photo shop

01.09.06, 09:08
Fantastyczny watek - dla poczatkujacych big_grin
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1111&w=26009781&a=26009781
moze warto pociagnac go dalej, na sa wsrod Was dziewczyny ktore poodkrywaly
cos nowego i chcialy by sie tym podzielicbig_grin

jestem laikiem jednak bede probowac swoich sil i mam nadzieje ze kiedys ja
pomoge wpisujac cos odkrywczego smile

pozdrawiam Wszystkie kobietki!!!!
Obserwuj wątek
    • bobinia Re: photo shop 01.09.06, 11:19
      zgadzam się!!!
      mam ten wątek w ulubionych i często do niego zaglądam, ponieważ moja przygoda z
      Photoshopem dopiero się zaczyna.
      Mam książkę - taką grubaśną, z serii "dla debili", ale to nie to samo co
      pokazanie krok po kroku konkretnych rzeczy.
      Przyłączam się więc do prośby: doświadczone scraperki uzupełniajcie ten wątek
    • t.he Re: photo shop 01.09.06, 12:49
      Miło mi smile W googlu znajdziecie bardzo dużo photoshopowych tutoriali, także po
      polsku. Można robić cuda z czcionkami, produkować z niczego np.krople wody i
      sto innych rzeczy. Tutoriale często pisane są właśnie dla początkujących, nawet
      łopatologicznie.

Polecam też naprawdę świetną książkę:
      helion.pl/ksiazki/obrcy3.htm
      Jest dużo tego typu pozycji, ale ta jest naprawdę super hiper smile
      Wszystko "łopatologicznie", dowcipnie, w wersjach łatwiejszych i nieco
      trudniejszych. Jeżeli ktoś może sobie na nią pozwolić, to jest to naprawdę
      sensowna inwestycja, napisana przez nieprzypadkową osobę.

Warto też zajrzeć do helpa, czyli pomocy, z górnego paska. Helpy produktów
      firmy Adobe są naprawdę na dobrym poziomie, sama wielokrotnie korzystałam.

Pozdrawiam smile

• chwilka13 Re: photo shop 30.09.06, 15:48
        kupiłam sobie tą książkę i rzeczywiście można nauczyć się ciekawych rzeczy. a
        jaka przy tym zabawa smile mam jednak pytanie - jak najprościej w PS (w książce
        chyba tego nie ma) uzyskać fotkę czarno-białą z jakimś jednym kolorowym
        elementem? (np. płaszczyk dziecka, kwiatki itp.)dziękuję za pomoc i
        pozdrawiam smile
        • mama_wojtka Re: photo shop 30.09.06, 18:42
          Musisz zamienic ten pierwszy obrazek na czarno-bialy ("Mode grayscale"), potem zamienic znowu
          ustawienie na "Mode CMYK", potem wstawic na drugiej warstwie ten kolorowy element. Obrazek bedzie
          czarno-bialy a kwiatki kolorowe.
          Pozdrawiam
          Magda
        • t.he Re: photo shop 30.09.06, 23:49
          Najłatwiej chyba tak: zaznaczasz narzędziem selekcji ten obszar, który ma
          zostać kolorowy, wybierasz Odwrotność z menu Zaznacz, wybierasz z edycji
          polecenie poniżej trybu koloru (przepraszam, nie mam na tym komputerze
          Photoshopa smile))), w każdym razie to, które rozwija takie opcje jak kontrast,
          filtry fotograficzne itd. Wybierasz nasycenie barwy i zjeżdzasz do zera. Nie
          wiem, jak w Twoim wydaniu, ale w moim jest taka sztuczka z bukietem, z kolei
          przy użyciu tzw.pędzla historii. Prawdopodobnie najwygodniejsza, bo bez
          uciążliwej precyzyjnej selekcji obiektu. Pozdrawiam i życzę dobrej zabawy smile
          • chwilka13 Re: photo shop 01.10.06, 09:57
            dzięki Dziewczyny smile na razie "raczkuję" w PS, i trudno mi zrozumieć o czym do
            mnie piszecie, ale będę ćwiczyć smile pozdrawiam gorąco! a zabawa rzeczywiście
            jest dobra!!! (tylko czasu mało....)
            miłej niedzieli
            • chwilka13 Re: photo shop 01.10.06, 12:39
              oj, niestety, nie udają mi się te manewry sad
              • t.he Re: photo shop 01.10.06, 16:02
                Konkretnie dokąd dojeżdżasz i gdzie się psuje?
                • chwilka13 Re: photo shop 01.10.06, 18:40
                  otóż za pomocą selekcji jakoś idzie - tylko mam jedną taką fotkę którą
                  chciałabym "obrobić" i dostaję szału-zaznaczanie w jakikolwiek sposób kulek
                  jarzębiny jest dla mnie niewykonalne. dlatego chciałabym poznać jakiś sposób
                  bez używania selekcji - piszesz coś o sztuczce z bukietem i pędzlu historii - i
                  tu zaczynają się dla mnie schody-w ogóle nie wiem jak się zabrać do tego (mam
                  ps cs2).
                  dzięki wielkie za odzew i cierpliwość wink
                  • t.he Re: photo shop 01.10.06, 19:37
                    Może w Twoim wydaniu tego nie ma, ale to nic. Sprawdzę jutro, bo nie mam przy
                    sobie książki ani przed sobą Photoshopa, a z pamięci wyjdą mi prawdopodobnie
                    bzdury wink
                  • anksunamoon Re: photo shop 02.10.06, 10:58
                    A masz lasso magnetyczne?
                  • t.he Re: photo shop 02.10.06, 11:11
                    Już wiem: Obrazek, Dopasuj, Usuń kolor (Image, Adjustments, Desaturate).
                    Wybierasz z narzędzi pędzel historii (niżej pod zwykłym, z zakręconą strzałką),
                    wybierasz u góry na pasku rozmyty i ustawiasz rozmiar. I malujesz nim po prostu.
                    Prawda jest taka, że samodzielne opanowanie Photoshopa na poziomie dającym
                    całkowitą swobodę robienia tego, co tylko przyjdzie do głowy, wymaga wielkiej
                    cierpliwości wink
                    • chwilka13 Re: photo shop 02.10.06, 21:11
                      sposób dość łatwy dla mnie (nareszcie smile jedynie nie mogę u siebie znaleźć
                      opcji"rozmyty"
                      i masz rację - cierpliwości i duuużo czasu potrzeba na opanowanie tego cudeńka!
                      ale jak coś się uda zrobić, to dopiero jest radocha!!!
                      bardzo dziękuję Ci za pomoc smile
                      • t.he Re: photo shop 04.10.06, 10:32
                        Drobiazg smile Po kliknięciu narzędzia, na pasku u góry masz wszystkie opcje.
                        Rozwiń trójkącik obok liczby określającej średnicę. Rozmyty symbolizuje ta
                        zamglona kropka, a ostry wyraźna. W pędzlu historii rozmyty (konkretnie chodzi
                        o nieostrość brzegu) jest chyba ustawiony domyślnie.
                        • chwilka13 Re: photo shop 04.10.06, 21:28
                          drobiazg, ale ułatwiasz mi zgłebianie tajników PS smile
                          jejku, jak to wciąga! i nie jestem pewna, czy mozna zgłebić wszystkie jego
                          możliwości?
                          pozdrawiam wink
    • qlka_79 Re: photo shop 01.09.06, 13:46
      Sama Ci ten link podałam kilka dni temu.smile
      Nie trzeba mnożyć wątków, naprawdę... Wyszukiwarka działa dobrze, a będzie
      jeszcze lepiej bez stu niepotrzebnych wątków.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka