Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Podzielniki ciepła OPTRONIC

06.01.04, 10:34
    Mam w mieszkaniu założone podzielniki ciepła wyparkowe OPTRONIC firmy
    METRONA . Na skali tego podzielnika jest zaznaczony punkt od którego
    spółdzielnia mieszkaniowa spisuje kreski do zapłaty. Zmierzyłam linijką, na
    skali tej jest 1,5 cm od początku skali przeznaczone na wyparowanie.Przez
    sezon grzewczy,gdy nawet raz nie włączę kaloryfera i przez okres lata,gdy
    ostro grzeje słonko do pokoju, wyparuje z kapilary więcej niż 1,5 cm. Zdarza
    się,że płacę za ogrzewanie pokoju przez słońce lub w kuchni przez piekący
    piekarnik ,czy gotowanie posiłków.Zgłosiłam ten problem w spółdzielni
    mieszkaniowej,że płacę za coś z czego nie korzystam.Uznali,że wszystko jest w
    porządku.Na moją sugestię,aby nowe kapilary na sezon grzewczy zakładali tuż
    przed jego rozpoczęciem, odpowiedzieli,że to za duże koszty,aby raz pracownik
    spisywał ilość wykorzystanych kresek ciepła, a potem zakładał nowe kapilary.
    Są mieszkańcy,którzy ze względu na migrację za pracą, pozostawiają mieszkania
    niezamieszkałe przez cały rok i płacą za wyparowane kreski przez temparaturę
    z promieni słonecznych.
    Spółdzielnia w rozliczeniach kosztów ogrzewania określiła koszty stałe,które
    wynoszą 37,01,% i koszty zmienne /za wykorzystane kreski/ 62,99% kosztów
    ogrzewania.
    Czy może mi ktoś wytłumaczyć skąd się biorą wysokości procentów stałych i
    zmiennych przy podziale kosztów ogrzewania nieruchomości i czy te 1,5 cm na
    skali przeznaczone na wyparowanie nie jest za małe na cały rok kalendarzowy.
    Obserwuj wątek
      • Gość: a_za Re: Podzielniki ciepła OPTRONIC IP: *.res-polona.com.pl 07.01.04, 15:12
        Trzeba zacząć od tego, że sposób rozliczania ciepła wg wskazań podzielników
        jest wysoce nieetyczny, niesprawiedliwy i nie ma podstaw prawnych. Polecam
        poczytać np.: www.isanit.pl/forum/forum.php . Sprawa podzielników była
        wielokrotnie dyskutowana i na tym forum. Niestety, nie ma też podstaw prawnych
        do demontażu podzielników tam gdzie zostały już zamontowane. Ponieważ
        urządzenie to przynosi krociowe zyski firmom rozliczającym a prezesom i
        zarządom SM-ów niezłe profity. 1,5 cm cieczy na odparowanie, czy 5 cm, czy 1
        cm - to tylko jeszcze jeden, drobny sposób na zamącenie wyników rozliczeń bo
        wskazania podzielników nie mają nic wspólnego z rzeczywistym zużyciem ciepła.
        Rzeczywiste zużycie ciepła pokazuje tylko licznik ciepła (zamontowany na węźle
        cieplnym, prawdopodobnie w piwnicy). Na podstawie jego wskazań
        elektrociepłownia wystawia fakturę. Spółdzielnia mieszkaniowa dzieli koszt
        ogrzewania na stały - tj. pokrycie kosztów pomieszczeń wspólnych, jak -
        piwnice, klatki schodowe, suszarnie, straty ciepła na instalacji c.o.- i te
        koszty są rozliczane z metra powierzchni mieszkania oraz koszt zmienny, czyli
        koszty ogrzewania mieszkań, i są one rozliczane na podstawie wskazań
        podzielników. Podział kosztów jest przyjmowany szacunkowo i zwykle ma niewiele
        wspólnego z prawdą. Reguła jest taka, że gdy szacowane koszty stałe
        przekraczają 50% nie montuje się podzielników - stąd - szacowane koszty stałe
        nigdy tych 50% nie przekraczają. W budownictwie wielorodzinnym, szczególnie
        starym, nie spełniającym żadnych warunków izolacyjności mieszkańcy mają znikomy
        wpływ na gospodarkę cieplną budynku - do ich grzejników dochodzi co najwyżej 30-
        40% ciepła, reszta to straty - czyli koszty stałe. Mówiąc prościej: w 62,99%
        kosztów zmiennych rozliczanych na podstawie wskazań podzielników ok. 30%
        stanowią koszty stałe, niezależne od lokatorów. Jeżeli różnice kosztów
        ogrzewania między poszczególnymi lokatorami wynoszą więcej niż 20-30% jest to
        sygnałem nieprawidłowości rozliczania. Prawa fizyki nie zezwalają na większe
        różnice, chyba że ktoś ma notorycznie pootwierane okna i odkręcone na full
        zawory a ktoś inny całkiem zakręcił grzejniki. Jeżeli już macie na grzejnikach
        to "badziewie" to mogę ci tylko życzyć aby administracja spółdzielni w
        przypływie wyrzutów sumienia prędko to zdemontowała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka