Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wyższość paneli nad parkietami?

IP: *.lasy.com.pl 13.02.02, 14:35
    dlaczego ludzie wolą panele a nie tradycyjny parkiet?
    przecież cenowo to chyba na to samo wychodzi?
    może ktoś mnie oświeci?? ja chyba wybiorę parkiet dębowy albo jesionowy no
    chyba że jeszcze zmienię zdanie...
    Obserwuj wątek
      • Gość: ? Re: wyższość paneli nad parkietami? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.02.02, 15:11
        bo panele są jak długie deski, a nie śmieszne listewki układające się we wzór
        kojarzący z czasami komunizmu
        • Gość: TOYA Re: wyższość paneli nad parkietami? IP: 192.168.6.* 14.02.02, 20:59
          Ktoś tu cierpi na postkomunistyczną schizofremię. Porównywać piękne prawdziwe
          klepki drewniane do komunizmu ?? Zaiste trzeba być nieźle napranym. To znaczy że
          w domach gdzie ludziska nawet nadludzkim wysiłkiem i kosztem położyli normalny
          prawdziwy parkiet, żeby mieć na lata zdrową dobrą podłogę - są zgromadzenia
          ciągot pokomuszych ? a teraz za rządów SLD-owskich to powinni mieć same plastiki
          i chlory w postaci wynalazków pt: deska Barlinecka itp.Ludzieeeee ratunku.
          • Gość: Jarek Re: wyższość paneli nad parkietami? IP: *.siemens.pl 15.02.02, 13:02
            Wszystko sie zasadniczo zgadza, ale male sprostowanie: wynalazek w
            rodzaju "deska barlinecka" akurat nie ma nic wspolnego z plastikiem i chlorem
            (za wyjatkiem lakieru, ale te i na "komuszych" parkietach zwykle bywaly), to
            panel drewniany :-)

J.
      • Gość: JoP Re: wyższość paneli nad parkietami? IP: 213.134.133.* 13.02.02, 15:12
        Bo pyłu po cyklinowaniu i smrodu po lakierowaniu trzeba się pozbywać
        miesiącami. I parkiet, żeby był dobry, musi być naprawdę dobry. I drogi.

JoP
      • Gość: Jarek Re: wyższość paneli nad parkietami? IP: *.siemens.pl 13.02.02, 15:18
        > dlaczego ludzie wolą panele a nie tradycyjny parkiet?
        > przecież cenowo to chyba na to samo wychodzi?

Temat pojawia sie regularnie przynajmniej raz w tygodniu, wiec wystaczy poszukac,
        ale skrotowo przypomne:
        Panele laminowane wychodza taniej niz parkiet wraz z kosztami
        polozenia/cyklinowania/lakierowania. Co do ich jakosci - mozna dyskutowac, dla
        mnie przede wszystkim wygladaja jak linoleum, ale sa najczesciej wybierana
        podloga wlasnie ze wzgledu na cene i latwosc montazu no i to, ze zaraz po
        ulozeniu mozna po nich chodzic.
        Ja jestem goracym zwolennikiem paneli drewnianych. Maja wszystkie zalety paneli
        (latwosc i szybkosc montazu) a przy tym na podlodze mamy drewno a nie jego
        fotografie, cenowo co prawda drozsze od laminatow, ale za to porownywalne z
        kosztami (wszystkimi ) polozenia parkietu. Dobrze polozony na porzadnym
        podkladzie (nie na gabce!) bedzie podloga nie gorsza od parkietu.
        A parkiet? No coz, dobrze zrobiony bedzie na pewno najlepsza podloga, ale jest to
        robota dluga, brudna i zmudna. Pozatym bardzo latwo kupic parkiet zle wysuszony,
        wiele firm taki sprzedaje, a klient na ogol nie ma zadnego sposobu, zeby to
        sprawdzic. Ukladanie parkietu nie jest takie proste i latwo o fachowca, ktory
        rzecz spier... i po paru miesiacach parkiet nam sie porozlazi
        • Gość: Ala Re: do Jarka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.02.02, 15:29
          a co myślisz o barlineckiej??podoba mi się. a mozę znasz i polecasz inne.pozdro
          • Gość: Jarek Re: do Jarka IP: *.siemens.pl 13.02.02, 15:40
            Barlinek jest OK.
            Z innych - ja u siebie polozylem Baltic Wood - technologicznie to samo co
            barlinek, ceny zblizone, ciut wieksza oferta chyba. Troche trudniej kupic, bo
            sa mniej popularni od barlinka (produkuja w 90% na export), jesli jestes z
            okolic "stolycy" moge podac namiary. Widuje jeszcze panele "Stolarka Wolomin" -
            nic o nich nie wiem, ale jesli sa takiej samej jakosci, jak wolominskie okna -
            odradzam.
            • Gość: KK Re: do Jarka IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 14.03.02, 17:20
              Jak sie spisuje podłoga Baltic Wood?
        • bmagda1 Re: wyższość paneli nad parkietami? 30.03.02, 12:49
          a co sądzicie o panelach z płyty MDF- cena za 1 m2 - ok. 57zł.
          Czy też lepiej położyć mozaikę? ( parkiet nistety jest za drogi na moją kieszeń)
      • Gość: Kitka Re: wyższość paneli nad parkietami? IP: *.*.*.* 13.02.02, 15:57
        Bo drewniana deska Barlinecka kosztuje tyle samo, co "deszczulki" na parkiet,
        ale nie musze placic mnostwa kasy jakiemus parkieciarzowi za mozolne ukladanie,
        tylko po dwoch dniach samodzielnego montazu mam piekna, trwala podloge, po
        kotrej moge chodzic. Ot i co!
        • Gość: svejk Re: wyższość paneli nad parkietami? IP: *.lasy.com.pl 14.02.02, 13:24
          Gość portalu: Kitka napisał(a):

> Bo drewniana deska Barlinecka kosztuje tyle samo, co "deszczulki" na parkiet,
          > ale nie musze placic mnostwa kasy jakiemus parkieciarzowi za mozolne ukladanie,
          >
          > tylko po dwoch dniach samodzielnego montazu mam piekna, trwala podloge, po
          > kotrej moge chodzic. Ot i co!

no dobra masz za dwa dni piękną podłogę, ale co do tej "trwałości" to mam szczere
          wątpliwości. przecież tam masz zaledwie 4mm drewna + 10mm podkładu z sosny.
          czy to zagwarantuje trwałość??
          a po za tym to śmiem powątpiewać w fachowość ułożenia samodzielnego paneli.
          a jeżeli parkieciarz spaprze robotę to będzie robił jeszcze raz

• Gość: Jarek Re: wyższość paneli nad parkietami? IP: *.siemens.pl 14.02.02, 14:27
            No zgadza sie, jest tylko 4mm szlachetnego drewna, reszta to sosna, ale po co
            wiecej? Te 4mm pozwala na jakies 3 cyklinowania w przypadku powaznych zniszczen
            podlogi, a przeciez nikt normalny nie cyklinuje podlogi co dwa lata, robi sie
            to raczej raz na kilkanascie lat, jak nie lepiej nawet.
            A co do drugiej czesci: swoja podloge ulozylem sam, robilem to po raz pierwszy
            w zyciu. Dokladnie takie same panele (kupowalismy razem) kolezance polozyl
            fachowiec. Moje sa polozone lepiej. I nie chodzi tu o spieprzona robote, o cos
            po czym ona mogla by mu kazac ukladac jeszcze raz (abstrachujac od tego, czy to
            mozliwe), chodzi o ogolne wrazenie jakie robi podloga przy dokladnym
            obejrzeniu, u niej bardziej widac laczenia, niedokladnie sa usuniete resztki
            kleju itp.
            A jesli fachowiec ulozy ci zle parkiet ale efekty tego wyjda dopiero za dwa
            miesiace, jak sie calosc rozeschnie? Jak go wtedy scigniesz? Najmiesz "ruskich"?
          • Gość: Kitka Re: wyższość paneli nad parkietami? IP: *.*.*.* 14.02.02, 14:56
            Jak juz wspomniano tu wczesniej, te 4 mm to bardzo duzo jak dla paneli
            drewnianych (patrz jeden z postow i info o cyklinowaniu). Poza tym Barlinek
            jest fabrycznie pokryty bardzo trwalym lakierem, co zabezpiecza go przed
            ewentulanymi uszkodzeniami (oczywiscie, nie mowie tu o baletach na szpilkach),
            czego nie da sie osiagnac przy parkietach (lakierujsze po ulozeniu). Moja
            podloga ma juz wiecej niz dwa dni ;-))) i wyglada po prostu wspaniale!
            • madge1 Re: wyższość paneli nad parkietami? 14.02.02, 22:14
              Ulożyłam panele, cos mnie wtedy zaćmiło, modne były, chciałam byc na topie :-(((
              Klnę siebie za te głupotę. Dzis gdybym mogła jeszcze raz, ułożyłabym
              bezwzględnie parkiet.
              Jedyna zaleta paneli jest łatwość konserwacji i czyszczenia, reszta to wady.
              • Gość: zula Re: wyższość paneli nad parkietami? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.02, 10:59
                magde1, może masz na myśli laminaty? One rzeczywiście były modne jakiś czas
                temu. Dziś raczej nie, chyba że ktoś nie ma kasy i za dwa do pięciu lat ma
                zamiar zmieniać podłogę. Ja mam u siebie Tarkett - owski panel 14mm jesion
                olejowany, jest naprawdę ładny. I jeśli miałabym zapłacić 70 czy 80 zł za metr
                Barlinka to mimo wszystko wybrałabym droższy ale porządniejszy Tarkett (ok 120
                zł). To jest tak, że za jakość trzeba zapłacić. A kiedyś niechcący widziałam
                wypaczoną deskę Barlinecką, która była źle wysuszona... koszmar... Myślę, że
                nasz polska jakość daleko jeszcze odbiega od standardów europejskich.
              • Gość: svejk Re: wyższość paneli nad parkietami? IP: *.lasy.com.pl 19.02.02, 08:17
                i to jest właściwa odpowiedź.
                dziękuję. co parkiet to parkiet.
                fakt, ze montaż jest dłuższy ale efekt duuzo lepszy
                • Gość: zula Re: wyższość paneli nad parkietami? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.02.02, 14:15
                  svejk, pamiętaj jednak, ze ryzyko kupienia złego materiału w parkiecie jest
                  również duże i pomimo najlepszych chęci kupienia czegoś dobrego może się nie
                  udać. Najważniejsze, to by zbytnio nie oszczędzać. Bo zazwyczaj tak jest, ze
                  jak coś jest tanie okazuje się bublem. Oczywiscie cena nie gwarantuje jakości,
                  ale napweno w jakiś sposób jest to od siebie uzależnione.
                  Pzdr.
                  • Gość: svejk Re: wyższość paneli nad parkietami? IP: *.lasy.com.pl 20.02.02, 09:48
                    cena parkietu jest wprost proporcjonalna do ceny surowca z którego jest
                    wykonana a parkiet 1 klasy nie sęków i to jest efekt estetyczny
                    sęki w dębie nie wpływają na wytrzymałośc klepek jak sądzę, chyba że są zgniłe
                    ale takich klepek się nie robi
                    grunt to właściwa (niska) wilgotność przed założeniem i wilgotność w
                    pomieszczeniu aby sie połozony parkiet nie rozszerzał

a jak komuś sie podobają sęki to proszę bardzo
                    • Gość: gerry Re: wyższość paneli nad parkietami? IP: *.inetia.pl 20.02.02, 10:25
                      A moze ktos spotkal sie z panelami Berg & Berg (Szwecja)? Drewno Merbau?

Dzieki.

Gerry
                      • Gość: stewald Re: wyższość paneli nad parkietami? IP: *.pse.pl 20.02.02, 11:13
                        Też zastanawiałem się nad tym wyborem i z tego co tu widzę, panele drewniane
                        dają te same zalety co parkiet (trwałość, możliwość cyklinowania), czyli
                        dokładnie ten sam efekt co przy parkiecie plus dodatkowo łatwy montaż i dlatego
                        wybiorę chyba panele drewniane.
          • talizman Re: wyższość paneli nad parkietami?nt 25.02.02, 08:49
      • danone Re: wyższość paneli nad parkietami? 22.02.02, 23:50
        Gość portalu: svejk napisał(a):

> dlaczego ludzie wolą panele a nie tradycyjny parkiet?
        > przecież cenowo to chyba na to samo wychodzi?
        > może ktoś mnie oświeci?? ja chyba wybiorę parkiet dębowy albo jesionowy no
        > chyba że jeszcze zmienię zdanie...

Nie wiem dlaczego panele ciesza sie wiekszym powodzeniem
        niz parkiet.Moze latwoscia w ukladaniu,w utrzymaniu.
        Jedno jest wazne,kwota ktora dysponujesz na podloge.
        Obojetne czy parkit,cz panele, tanie to znaczy z gorszego materialu.
        Tanie ,to znaczy wczesniej sie zuzywaja.
        Tanie,to znaczy w wyprodukowaniu klepki czy deski,wieksze tolerancje.
        Tanie,to znaczy w montazu pracochlonniejsze czyli drozsze.
        PS.
        U siebie w domu mam panele i nie radze kupowac tanich.
        Wiem ile czasu i nerwow stracilem przy ukladaniu tych tanszych.
        W jednym pomieszczeniu mialem drozsze o 30% i roznica byla widoczna w jakosci.
        • Gość: k Re: wyższość paneli nad parkietami? IP: 62.233.201.* 24.02.02, 11:27
          Kiedyś w każdym eleganckim domu kładziono parkiet.Panele i inne badziewia
          pojawiły się wraz z komuną,która wypaczyła gust całemu społeczeństwu.I tak
          widać pozostało do tej pory,poczucie dobrego smaku się nie odrodziło.Z tego co
          piszecie wynika,że nie ważna jest jakość byleby było szybko.Ja wolę poczekać te
          dwa miesiące i mieć pożądną podłogę przez całe życie a nie cieszyć się nią
          zaraz po odbiorze mieszkania a potem już nigdy.
          • Gość: em Re: wyższość paneli nad parkietami? IP: 62.148.83.* 25.02.02, 09:08
            czy w ogóle i jakie panele? - jeszcze tego nie przerabiałam
            moje psy niszczą wszystko: deski podrapane okropnie, wykładziny dywanowe - same
            supły, płytki - wydrapane fugi, a nawet zdarte lico
            dzieje sie tak na skutek używania, a nie w efekcie złego wychowania czworonogów
            i jakiś specjalnych działań
      • Gość: misia Parkiet,mozaika,panele................... IP: *.astercity.net / 10.129.131.* 25.02.02, 09:49
        Parkiet i mozaika,to podłogi drewniane,przy czym mozaika jest tańsza.Panele to
        tworzywo drzewne klejone z róznych warstw.Porównanie byłoby łatwe na korzyść
        parkietu,gdyby nie był lakierowany.Jednak teraz wszyscy lakierują ,więc w
        panelach jeśli chodzi o chemię jest jeszcze dodatkowo klej.
        Najgorsze co może być dla parkietu to wilgoć i zmiana poziomu wilgotności,czym
        jest trudno sterowac w nowych mieszkaniach,a w starych jest za sucho.A jeszcze
        dochodzi do tego fakt,że w nowych mieszkaniach ogrzewanie jest rozprowadzane w
        rurkach pod podłogą,wiec podłoga jest faktycznie ogrzewana.I jak to ma
        wytrzymać parkiet,albo panele.Musi trochę popracować.Trzeba zostawiać szpary
        przy ścianie.Pozdrawiam.
        • Gość: svejk coś nowego !! IP: *.lasy.com.pl 26.02.02, 13:13
          na targach interbud w łodzi widziałem coś nowego !!
          otóż mozaika z dębu lub drewna egzotycznego (jeszcze twardzsze - nawet o 40%)
          układanego "na sztorc". grubość takiej mozaiki to 25mm.
          biorąc pod uwagę że mozaika nie ma piór i wpustów jak parkiet to grubośc
          użytkowa takiej mozaiki jest większa niż w parkiecie i można ją cyklinować
          wiele razy. kolejna zaleta to latwiejsza wymiana fragmentów uszkodzonych (np
          papieros)
          cena mozaiki dębowej z ułożeniem i lakierem 90zł/m2 !!
          egzotyczne droższe chyba od 130 zł/m2 (podobno wieczne i niezniszczalne)
          • Gość: stewald Re: coś nowego !! IP: *.pse.pl 01.03.02, 17:19
            Trochę się zorientowałem w tym temacie i chciałbym zwrócić uwagę na jedną
            rzecz. Mianowicie znacznie lepiej jest położyć dobrej jakości droższe panele
            laminowane niż najtańsze panele drewniane np. deskę barlinecką. Najtańsza i
            kiepska deska barlinecka jest niewiele droższa niż bardzo dobrej jakości panele
            laminowane. Tutaj porównanie zdecydowanie wypada na korzyść tych drugich.
            Jeżeli chce się kłaść panele drewniane to trzeba wyłożyć niezłą sumkę na
            materiał dobrej jakości. Zauważyłem również coś nowego mianowicie parkiet ale
            gotowy do ułożenia już polakierowany, a więc odchodzi konieczność cyklinowania
            i lakierowania a kładzie się równie łatwo jak panele, jedyna różnica to to, że
            klei się go do podłoża no i składa z mniejszych elementów jak każy parkiet, a i
            cena jest nieporównywalna z deską barlinecką gdyż dobrej jakości taki parkiet
            kosztuje tylo co najgorszej jakości deska barlinecka. Chyba na taki parkiet się
            zdecyduje.
            • Gość: svejk Re: coś nowego !! IP: *.lasy.com.pl 15.03.02, 07:42
              brawo
              • Gość: inzynier Re: coś nowego !! IP: 193.247.251.* 17.03.02, 14:11
                Gość portalu: svejk napisał(a):

> brawo

Stary ! nie wiesz co mowisz! To tak jakbys porownywal czekolade prawdziwa i wyrob
                czekoladopodobny.

Swoja droga Drodzy Panstwo, w cywilizowanej czesci europy panele uwazane sa za
                srodek zastepczy (tj. tanszy). Koniec tej dyskusji- tak to juz jest. Jesli kogos
                na to tylko stac - jedyna odpowiedz to parkiet!!! Dla ekologow polecam lakier na
                bazie olejow naturalnych. Tak wykonczona powierznia drewna jest matowa, nie
                smierdzi,itd ...

Z powazaniem

Dipl. Ing. Arch. Mateusz Kropop (TU)
                • Gość: Jarek Re: coś nowego !! IP: *.siemens.pl 18.03.02, 12:24
                  Jesli chodzi o laminaty - zgoda.
                  Ale co z panelami drewnianymi? Te tez nazwiesz wyrobem czekoladopodobnym?
                  • Gość: Mimik Re: parkiet itp IP: *.monolith.pl / 10.100.100.* 18.03.02, 13:29
                    I tak w skrócie:
                    - raz mozaikę w mieszkaniu miałem - fe!
                    - raz ją nawet woskowałem, bo chciałem być ekologiczny - makabreska, wystaczyło
                    nachlapać ze szklanki - nie polecam
                    - mamunia ma lamparkiet za chyba 20 PLN z metra - wygląda jak parkiet i wcale
                    się nie rozłazi - kupiony na Bartyckiej
                    - ja mam panela najtańsze z OBI (3 dni na wprowadzenie się do mieszkania i goły
                    beton na podłodze) - mamma mia!! Kara za grzechy chyba.., tragedia... wylałem
                    wrzątek......makabreska
                • Gość: Robson Re: coś nowego !! IP: *.acn.waw.pl 18.03.02, 21:29
                  Informacja o lakierze bardzo mnie zaciekawiła. Do tej pory zetknąłem się tylko z
                  normalnymi olejowymi (na bazie bodajże olejów ropopochodnych) i wodnymi. Czy
                  możesz napisać coś więcej o tych lakierach "ekologicznych"?
                  • Gość: inzynier Re: coś nowego !! IP: 213.33.69.* 19.03.02, 22:35
                    Gość portalu: Robson napisał(a):

> Informacja o lakierze bardzo mnie zaciekawiła. Do tej pory zetknąłem się tylko
                    > z
                    > normalnymi olejowymi (na bazie bodajże olejów ropopochodnych) i wodnymi. Czy
                    > możesz napisać coś więcej o tych lakierach "ekologicznych"?

------------------------

hm, nie jestem specjalista od klepki :-) mam nadzieje, ze nie bedzie to
                    reklama ...

www.bawart.at/index.htm to tylko przyklad ile jest znakomitych rodzajow
                    drewna, wyrobow drewnianych, lakierow itd. O to trzeba pytac polskich
                    hurtownikow, a wykonawcow zmuszac do nauki :-)))

inzynierek

• Gość: liq Re: wyższość paneli nad parkietami? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.02, 10:53
        A ja mam pytanko. Czy ktoś coś wie na temat paneli drewnianych, ale klejonych
        do podłogi? Boję się po prostu stukania butami, a przyklejenie do podłogi chyba
        temu zapobiega (jak w przypadku parkietu).
        • Gość: Jarek Re: wyższość paneli nad parkietami? IP: *.siemens.pl 19.03.02, 11:30
          "Stukanie" to efekt idiotycznego zwyczaju kladzenia paneli na gabce. Jak sie je
          polozy na czymkolwiek lepszym (chocby na "zielonej plycie"), stukanie jest nie
          glosniejsze niz w przypadku parkietu.
          Gabke jeszcze potrafie zrozumiec w przypadku oszczednosciowej podlogi, jak ktos
          kupuje laminowane panele za 30zl to trudno zeby kupowal podklad niewiele tanszy
          od samej podlogi, ale drogie panele, zwlaszcza drewniane i gabka to
          nieporozumienie.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka