Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Z czym do NOtariusza

19.02.04, 12:18
    Witam
    Prosze powiedzcie mi z jakimi dokumentami udać sie do notariusza. Każdy jak
    sie dzwoni mówi co innego, A są i tacy ktorzy za dzień dobry zyczą sobie 50
    zł,
    Dlatego chciałabym zebrać wszystkie potrzebne dokumenty i iść do Notariusza i
    od razu załatwic sprawe, a nie chodzić po 10 razy bo może czasem coś im sie
    przypomni.
    Dodam że mieszkanie kupuje za gotówke,
    Obserwuj wątek
      • Gość: Brygida Re: Z czym do NOtariusza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.04, 15:24
        czy naprawde nikt nie wie??
        Z tego co ja wiem należy mieć odpis z księgi wieczystej,ale nie wiem czy
        zdobycie tego odpisu jest w mojej gestii czy sprzedający mieszkanie powinien
        taki odpis posiadać.
        Prosze Was napiszce coś, to nie możliwe aby nikt nie wiedział
        • bebiak Re: Z czym do notariusza 19.02.04, 22:10
          Cześć, troszkę mało napisałaś o tym mieszkanku, ale postaram się jakoś napisać.
          Wspominasz o księdze wieczystej, zatem załóżmy, że jest to mieszkanko tzw.
          hipoteczne (nieruchomość). Taki odpis z księgi (najlepiej z datą wydania do 3
          miesięcy (bo przyjeło się uznawac, że 3 m-ce jest ważny) powinien Tobie albo
          notariuszowi dostarczyć sprzedający. Niezależnie od tego do razu tutaj Ci
          donoszę, ze jako nabywczyni dzień przed aktem jeszcze bym sobie w sądzie
          zajrzała do księgi (jest jawność ksiąg i każdy może obejrzeć ale czasem trzeba
          ciut wcześniej zamówić do obejrzenia - miej to na uwadze).
          Jeszcze poproś sprzedających o dostarczenie zaświadczenia stwierdzającego, że
          NIKT w lokalu nie jest zameldowany (może być doniesione zreszta przy akcie do
          notariusza - tylko wcześniej zamawiając akt wspomnij notariuszowi o tym).
          Notariusz może Ci sporządzić umowę bez tego zaświadczenia, ale na Twoim jako
          nabywcy miejscu chciałabym takie mieć.
          Notariusz może chcieć obejrzeć umowę (inny dokument), na podstawie którego
          obecni właściciele lokal nabyli, a już szczególnie jeśli sprzedającym jest
          jedna osoba: inna niż panna czy kawaler (wtedy trzeba ustalić czy to majątek
          odrębny).
          Jeśli był to spadek to koniecznie trzeba przedłożyć notariuszowi zezwolenie
          urzędu skarbowego na ujawnienie nabytego w drodze spadku prawa majątkowego.
          Obecnie bardzo popularne jest (to bardziej dla nabywcy niż notariusza) żądanie
          przez nabywcę zaświadczenia o tym, że nie ma żadnych zaległości z tyt. opłat na
          koszty eksploatacji i remonty - też Cię uczulam.
          Brygida, to w zasadzie komplet, ale skoro już piszę to wspomnę jeszcze o
          spółdzielczym prawie do lokalu (bo może takie kupujesz, z założoną księgą
          wieczystą?) Gdyby to było takie właśnie mieszkanko to jeszcze koniecznie
          zaświadczenie ze spółdzielni stwierdzające, kto jest członkiem spółdzielni i
          jakie prawo mu z tego tytułu służy (wystarczy powiedzieć, że to dla notariusza
          i wydadzą).
          Gdyby to było takie mieszkanko to zajrzyj sobie do ksiegi wieczystej
          spółdzielni prowadzonej dla całej nieruchomości (dobrze by było aby tam nie
          było hipotek na przykład).
          I już.
          A za co notariusz tak na dzień dobry pobiera te 50,-zł? Przyznam, że jestem
          zaskoczona!
          Czy to w miarę jasne dla Ciebie? Jeśli coś nie tak to się upomnij a ja
          pozdrawiam Cie serdecznie. B.
          • Gość: bi Re: Z czym do notariusza IP: *.acn.waw.pl 19.02.04, 22:17
            a zaswiadczenie ze nie zalega z oplatami za czynsz itp? Nie pamietam czy notariuszowi jest to potrzebne, ale Ciebie z pewnoscia zainteresuje.
            No i te zapisy w akcie not. szczegolnie te dotyczace art 777 KK odnosnie wydania mieszkania-pamietaj.
            • Gość: BRYGIDA Re: Z czym do notariusza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.04, 09:40
              WŁAŚNIE O TO MI DOKŁADNIE CHODZIŁO,
              WIELKIE DZIEKI
              A JEZELI CHODZI O TO 50 ZŁ TO MIAŁAM TAKA SYTUACJE DWA DNI TEMU, POSZŁAM DO
              NAJBLIZSZEGO NOTARIUSZA ZAPYTAĆ SIE O DOKUMENTY JAKIE MUSIMY PRZEDŁOŻYĆ ABY
              KUPIC MIESZKANKO, USŁYSZAŁAM ZE PORADA U NIEGO KOSZTUJE 50 ZŁ, TO MU
              POWIEDZIAŁAM ZE JA NIE POTRZEBUJE PORADY TYLKO ZAŁATWIENIA NOTARIALNIE SPRAWY.
              TO WŁAŚNIE TAKA INFORMACJA KOSZTUJE U NIEGO 50 ZŁ, JA TEŻ BYŁAM ZDRUZGOTANA, BO
              ULICE DALEJ JEST PRZEMIŁA PANI, KTÓRA POWIEDZIAŁA ZE MUSZE DO NIEJ PRZYJSC A
              ONA DOKŁADNIE POWIE JAKIE DOKUMENTY MAMY MIEC ZE SOBA

JA KUPUJE MIESZKANIE WŁASNOŚCIOWE ( HIPOTECZNE) KSIEGA WIECZYSTA JEST ZAŁOŻONA.
              a DOKŁADNIE CHODZIŁO MI O TO KTÓRA STRONA PRZEDSTAWIA TEN ODPIS, NIE WIEDZIAŁAM
              CZY TO SPRZEDAJĄCY CZY JA MAM SOBIE GO SAMA ZAŁATWIĆ
              ALE TERAZ JUŻ WIEM
              DZIEKI
              • Gość: klo Re: Z czym do notariusza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.04, 04:05
                Notariusz, który za 50 zł udziela porad? ...Nie ma prawa wziąć od Ciebie nawet
                złotówki.
                • Gość: fy Re: Z czym do notariusza IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 21.02.04, 07:29
                  Z pałą

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka